PER-ARNE ANDERSEN
Etter å ha blitt målt i 227 km/t på ski nedover en fransk fjellside, flatet friluftslivet noe ut, men Per-Arne benekter at slikt henger sammen med alderen. Per-Arne livnærer seg som ingeniør, og er en altmuligentusiast som fyller året med friluftsaktiviteter som ski, stisykling, downhillsykling, padling, fjellturer og klatring. Han er en solid Jotunheimen-kjenner og har skrevet boka «På tur – Leirvassbu» (2012). Per-Arne blogger om turer og friluftsliv, og tar høyde for at det også kan bli andre uviktige ting som opptar ham i friluftshverdagen.
Les også: Nesbyen får utfor- NM 2017
Tusenvis av arbeidstimer er nedlagt i Hafjell Bikepark. Noe har vært maskinarbeid, men det meste har vært dugnad. Både lokalbefolkning, sykkelentusiaster og andre har stått med hakker og spader. De har jobbet og slitt, og om nødvendig har de holdt på både dag og natt. De har bygget hopp og doseringer, og de har tilrettelagt terrenget. De har ikke bare snekret elementer, men også bidratt til å gi begreper som wallride, dropzone og northshore plass i det norske språket. Takk for innsatsen – dere har laget et fantastisk sykkelanlegg.
Men etter ti års drift kan det altså være slutt. Vi som har hatt glede av syklingen på Hafjell, ønsker selvsagt ikke at driften skal opphøre. Det er på tide å gi sin støtte til dette fantastiske sykkelprosjektet. Her er noen grunner til hvorfor det MÅ være «liv laga» for ett av verdens beste sykkelanlegg.
Sykkelglede og mestringsfølelse. Sykling er noe alle kan, og på utforsykkel kan man oppnå rask progresjon. Noen opplever riktignok et fall eller to, men de aller fleste reiser lykkelige og beriket hjem etter et besøk på Hafjell. Nesten alle som prøver seg, ser og opplever den røde tråden som finnes mellom utfordring, mestring og lykkefølelse.
Les også: Idyll eller sure miner
Les også: Utvid horisonten
En aktivitet for alle nivåer og aldre. Enkelte tror utforsykling bare er for råskinn og gærninger. Det er feil. Utforsykling er for alle i fra verdensstjerner som helst vil henge opp-ned i stor høyde, til ferskinger som synes sneglefart er mer enn fort nok. For noen førstegangsreisende blir det med ett besøk og noen skrytebilder på ”face”, men for de aller fleste gir det mersmak. Hafjell er et sted mann kommer tilbake til. Her finnes nedkjøringer for alle og et godt utvalg av leieutstyr. Det leggs til rette for alle nivåer, og nybegynnere har muligheten til å leke seg på samme sted som sykkelstjernene.
Utforsykling er helsefremmende aktivitet. Hafjell er et sted der alder og kroppsfasong er uvesentlig. Alle klarer å ta seg nedover på sykkel, og ingen har til nå blitt igjen på toppen. Gjennom utforsyklingen på Hafjell har muskler blitt utviklet, kondisjon blitt bygget, teknikk forbedret og fett har forsvunnet i løse lufta. Noen har nok tatt den helt ut på «afterbike» og våknet opp rimelig shabby dagen etter, men de aller fleste har reist hjem igjen med en litt bedre form og helse enn det de hadde da de kom.
Mange endrer syn på «opplevelse». For mange blir en tur på leiesykkel på Hafjell en vekker. En døråpner til et nytt og bedre liv. Enkelte av dem som helst vil oppsøke sydenstrender eller drikke champagne for å finne lykkerusen, får et annet syn på ferieopplevelse etter et besøk på Hafjell. Det går opp for dem at det kreves utfordringer og mestringsfølelse for å oppnå ekte lykkerus.
«For mange blir en tur på leiesykkel på Hafjell en vekker. En døråpner til et nytt og bedre liv. Enkelte av dem som helst vil oppsøke sydenstrender eller drikke champagne for å finne lykkerusen, får et annet syn på ferieopplevelse etter et besøk på Hafjell. Det går opp for dem at det kreves utfordringer og mestringsfølelse for å oppnå ekte lykkerus.»
Politikere burde ha sett og forstått det samme. De burde ha sett og forstått at utforsykling er viktig. Jeg er klar over at politikere mener at markedsøkonomien skal styre, og at bare det som går rundt økonomisk har livets rett. Men samfunnsøkonomi er ikke alltid enkel matematikk. Hva med glede-, helse- og miljøgevinsten syklingen gir? Det er bygget ballbinger over alt - tiden er overmoden for at det satses på sykling og sykkelanlegg.
Hva kan gjøres? Jeg vet ikke… Jeg er ikke politiker og har ikke tenkt til å bli det heller. Jeg er sykkelentusiast, og derfor er mitt beste bidrag å fortsette å sykle. Fortsette å besøke Hafjell. Det kan forresten du også gjøre, for jeg regner med at du er sykkelinteressert siden du har lest helt hit. Det beste og viktigste vi alle kan gjøre, er å bruke anlegget. Og skulle du være en velstående forretningsmann, så kan du jo ta med deg dine ansatte på tur, sponse eller bidra på annen måte.
Forresten, kjenner du en politiker? I så fall kan du formidle dette budskapet, og fortelle hvor viktig det er å satse på sykling og sykkelanlegg. Og overbring gjerne min komplette ønskeliste:
Momsfritak på sykler!
Skattelette for jobb- og nyttesyklister!
Subsidier, støtte og tilrettelegging av sykkelanlegg!
Jeg tar selvkritikk. Jeg har vært for lite på Hafjell i sommer og tar min del av skylden for dårlige besøkstall. Jeg burde ha vært der mye mer. Etter flere sesonger med Hafjell-sykling, begynte jeg å ta tilbudet for gitt. Det var en tabbe, for nå som sykkeltilbudet på Hafjell er truet har jeg fått panikk. Jeg ber på mine knær om at Norges beste og mest givende aktivitetstilbud opprettholdes.
Så derfor… Med et håp om at denne saken treffer både deg, en verdensstjerne, en nybegynner, en birkensyklist, en tenåring, en gamling, en spire, en overvektig, en bodybuilder, en forretningsmann, en vanlig mann i gata, en dame på høye hæler og en politiker på en høy hest, så avslutter jeg:
Sees på Hafjell neste år:)
Les også: Test av Cannondale Scalpel Si Carbon 3
Les også: Alt om utforsykling