Sammenligner du elsykkelen med din vanlige sykkel, er det klart førstnevnte kommer ganske dårlig ut av det, sånn sett fra lommebokas ståsted. Og ja, en elsykkel er dyrere enn en vanlig sykkel, men mange finner ut at den også dekker en større del av transportbehovet. Dermed kan du spare mer enn du tror, selv lenge etter at du har betalt for elsykkelen.

– Elsykkelen befinner seg et sted mellom vanlig sykkel og bil, mener Hans Kvisle i Evo Elsykler. – Du kjøper deg ikke en hobby, men en transportløsning. Du kan like gjerne vurdere kjøpsprisen mot å ha en bil nummer to eller kostnadene ved et månedskort.

Annonse

Så da tar vi fram kalkulatoren. 
For la oss se litt på hva du får om du kjøper en elsykkel. Du får et lettere motorisert transportmiddel, der du hverken trenger å betale bompenger, drivstoff, parkering, parkeringsbøter, årsavgift eller dyr forsikring. En service koster rundt 750 kroner, noe du kanskje trenger en gang i året. Utskiftning av slitedeler kan kanskje koste deg rundt femhundre kroner i året. Dyrest er batteriet, som bør holde i 4-5 år, eller rundt 600 ladinger avhengig av bruken, ifølge Kvisle.

Ser vi på hvilke andre ting du sparer, begynner regnestykket å bli langt. Bytter du eksempelvis ut kollektivtransport, trenger du kanskje ikke månedskortet lenger. I drift er elsykkelen også rimelig. Kvisle mener en full lading av batteriet koster deg knapt en femtiøring, og du har – med et normalbatteri på 400-450 Wh – hjelp i 50-80 kilometer. Til en slik tur trenger du ikke å ha med deg mer strøm enn hva en gammeldags lyspære bruker i løpet av 8-10 timer.

I regnestykkene vi har satt opp regner vi med sykling året rundt, og det viser at du kan spare ganske så mye på elsykling fremfor både kollektivtransport og bil. Og her har vi ikke tatt med hverken parkering eller parkeringsbøter. Sistnevnte kommer som nevnt når du minst venter det, men er totalt fraværende i elsykkelsammenheng.

Det er jo verdt en elsykkel bare det!

ELSYKKEL I BRUK

Med antagelse om nypris på 15.000 kr, 5 års avskrivning og 50 kroner i strøm i året, vil en rimelig elsykkel koste deg litt over 6000 kr i året. For en som reiser med bil til jobben, og som har 10 kilometer reisevei, vil det å erstatte tre bildager i uka med elsykkel innebære en sparing på over 300 kroner i uka.
Hulda Tronstad i Elbilforeningen har satt opp regnestykket for elsyklene, og i drift og vedlikehold på sykkel ligger piggdekk og et minimum av vedlikehold på verksted, men ikke skifte av batteri. Du trenger også hjelm, og eventuelt regnklær eller andre egnede sykkelklær om du ikke har dette fra før.
NAF har satt opp regnestykket for utgifter med bil, med disse tallene blir sammenligningen gjort ut fra alle kostnadene på bilen.

Skjermbilde 2018-05-07 kl. 09.39.39
Skjermbilde 2018-05-07 kl. 09.39.56
Skjermbilde 2018-05-07 kl. 09.40.05
Skjermbilde 2018-05-07 kl. 09.42.04
Foto: ecoride