Asics Runners Face Cover

Pris: 40 dollar

I serien av friluftsutstyr vi aldri trodde vi skulle komme til å teste: Munnbind fra Asics.  

Men etter flere måneders fartstid med ulike munnbind, er ingen tvil om at det er en vesentlige forskjeller på munnbindene som er beregnet på vanlige folk.  

 

Kanskje har du også erfaring med munnbind, som enten har (for) slapp strikk som gjør det vanskelig å få den til å feste skikkelig.  Andre gnager bak ørene etter kort tids bruk. Noen samler fukt lett, klør og blir klamme og ubehagelige å ha på over tid.  

 

Det finnes både medisinske og ikke-medisinske munnbind, og Folkehelseinstituttet har laget en egen veiledning for bruk og håndtering. FHI er også opptatt av at vi ikke blander begrepene munnbind med ansiktsmaske – begrepsforvirringen er antakelig avledet av engelske Face Mask (mer om FHIs anbefalinger nederst i artikkelen).   

 

Asics Runners Face Cover kommer i en størrelse og i mørk blå farge og Asics sin diskrete, men lett gjenkjennelige logo har refleks. 31 prosent av munnbindet kommer fra resirkulerte materialer.

Dette er et mer teknisk munnbind, konstruert slik at det gir litt mer luftrom mellom nese og maske. Det har mesh-polstring over nesen, som gjør det behagelig å ha på og puste i.  

 

Asics Runners Face Cover
Asics Runners Face Cover

Munnbindet ventilerer godt, og nederst ved haken er det en luke, som gjør at du umiddelbart kvitter deg med varm luft, samtidig som det hindrer dråper ut. 

Munnbindet har to snorer på hver sin side, der det ene skal gå under øret og det andre over, og som du strammer til i nakken. Slik sitter maska som støpt uten at den gnager, og du kan tilpasse den til ditt hode.  

 

Det skiller seg ut ved å være litt stivere enn mange andre tøymunnbind, noe som gjør at det ikke sitter så tett mot nese og munn. Dermed blir det ikke så lett fuktig og klamt, som det fort kan bli når du løper eller går raskt. 

Strammemekanismen gjør at det sitter godt på hodet når du er i bevegelse, og selv om vi ikke opplevde særlig gnaging er det fint å vite at justeringsmulighetene kan bidra til å flytte presset om dette skulle skje. Blant de ulike munnbind vi har prøvd i løpet av det siste året, så er dette blant de bedre vi har prøvd.   

Det å bruke munnbind når man er ute og løper, er kanskje ikke det mest obligatoriske utstyret for en løpetur.  

Men i en tid der munnbind er påbudt i alle offentlige sammenhenger, og tometersregelen gjelder, er det kanskje ikke så uaktuelt? Dette gjelder særlig om du løper på steder og til tider hvor det befinner seg flere andre samtidig, enten det er på stadion eller gatelangs.  

Teoretisk er det også slik at ved å inhalere oppvarmet luft, så bruker du mindre energi enn når du inhalerer kald luft.   

Asics Runners Face Cover.
Asics Runners Face Cover.

Vær obs på at hvis du løper med briller, vil de kunne dogge ved samtidig bruk av Asics Cover Mask.  

Den stramme industrilukten når munnbindet er helt nytt, vil forsvinne etter vask og bruk.  

Og, for ordens skyld så du må ikke løpe for å bruke dette munnbindet. 

 

DETTE MÅ DU VITE OM MUNNBIND

Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en egen veiledning for bruk og håndtering av munnbind, og det finnes både medisinske og ikke-medisinske munnbind.  

Type I er den typen munnbind som er anbefalt for allmennheten. 

Type II og IIR er reservert for helsepersonell.  

Tøymunnbind er ikke-medisinsk munnbind. FHI definerer tøymunnbind som hjemmelagete eller fabrikkproduserte munnbind av tekstiler eller andre vaskbare stoff. 

Merk: FHI har avkreftet at folk som holder løpefart er mer smittefarlige enn gående. 

Kilde: fhi.no 

PLUSS

Tåler vask, god ventilering, god plass mellom maske og nese, justerbart

MINUS

Kun en størrelse, kan dugge om du bruker briller samtidig