Tenk deg at Fjellvettreglene fortsetter slik – punkt 10 til 19:

10. Hvis du er hyttevakt på en selvbetjent hytte, og du har lest hyttevaktinstruksene litt for mange ganger, og du ikke kom inn på Hærens befalsskole i 1972, og du har fått utdelt en hytte som du skal passe på i 10 dager, så er det i alles interesse at du ikke anser denne hytta som en nasjon hvor du selv tar rollen som diktator.

Annonse

 

11. Hvis du er voksen og møter barn på tur langt inne i fjellet, så kan det være kultivert å si «hei» til barna på en overstrømmende måte eller – enda bedre – bruke 20 sekunder på å skryte av hvor flinke barna er. Du vil få din lønn – både fra barna, fra foreldrene, og i himmelen – hvis er lov å si det på den måten.

 

12. Hvis du har fått sommerjobb i resepsjonen på en betjent hytte i fjellet og det kommer inn en vandrer som er sliten og tørst, og som høflig spør om han kan få kjøpe Solo og Smil, og kanskje peanøtter, så er det elegant om du smiler og ler og gir god service og spør hvor vandreren kommer fra og skaper god stemning på generell basis.

 

13. Hvis du er en ivrig fotturist som møter en terrengsyklist på favorittstien din, så minner vi om at denne terrengsyklisten ikke er din fiende. Hun er bare interessert i friluftsliv – akkurat slik som deg. En nysgjerrig dialog er alltid – alltid!– bedre enn banning og vifting med trestokk i løse luften.

 

14. Hvis du er en vandrer som kommer sliten inn i resepsjonen på en betjent hytte i fjellet og resepsjonisten på den betjente hytta smiler og ler og gir god service til alle foran deg i køen, så kan du ikke irritere deg over det og få akutt blodsukkerfall og være sur på resepsjonisten når det endelig blir din tur. Bare smil tilbake, delta i den generelt gode stemningen, kjøp Solo og Smil, og kanskje noen peanøtter, og trekk innover mot peisestua.

 

15. Hvis du mestrer den edle kunsten kart og kompass, er det mye mer raffinert å lære bort denne kunnskapen til interesserte venner og kjente istedenfor å holde langsomme monologer  i peisestua – med raspende stemme – om at misvisning er en sentral del av orienteringsvitenskapen, og at misvisning vanligvis er oppgitt som vinkelen mellom geografisk nord, meridianen, og magnetisk nordpol.

 

16.  Hvis du er en ivrig terrengsyklist som møter en fotturist på favorittstien din, så minner vi om at denne fotturisten ikke er en inntrenger. Han er bare interessert i friluftsliv – akkurat slik som deg. En nysgjerrig dialog er alltid – alltid!– bedre enn banning og vifting med fullfacehjelm i løse luften.

 

17. Hvis du møter voksne som av en eller annen grunn ikke sier hei til barnet ditt langt inne i fjellheimen, ikke lag et stort poeng ut av det overfor barnet ditt. Det er så uendelig mye mer forfriskende å la være.

 

18. Hvis du er en stolt grunneier som har arvet et stykke land under noen veldig vakre fjell, så skal du vite at de som parkerer på eiendommen din for å bestige disse vakre fjellene ikke er ute etter å ødelegge eiendommen din eller bare lage gjørme av jord. De er – hvis man ser stort på det – dine beste venner og ambassadører. Ikke vær sur og krev cash. Vær blid. Snakk gjerne om bygdehistorie, fjellsporthistorie, Den dypøkologiske plattform eller lokalmeteorologisk statistikk. Folk vil elske deg.

 

19. Hvis du kommer inn på en selvbetjent hytte hvor hyttevakten har tatt rollen som diktator, kan det lønne seg å holde en langsom monolog – med raspende stemme – om at demokratiet, også kalt folkestyret, er en populær styreform hvor folket har direkte eller indirekte innflytelse på hva slags beslutninger som fattes. Avslutt gjerne ved å vise til Kardemommeloven, og by hyttevakten på Solo, og Smil, og kanskje noen peanøtter.

Les ogsåFerieminer

HELT UTE

IMG_0098_2

Eivind Eidslott er født og oppvokst på Sunnmøre, og er fortsatt preget av det. Firebarnsfar, Fjellbarna-forfatter og fast spaltist i UTE.