LANDET BORTENFOR VERDEN

Det er lett å like seg på fjelltur i et land som måler menneskelig lykke framfor brutto nasjonalprodukt.

Sist oppdatert: 29. april 2014 kl 11.00
Trodde du Nepal var fascinerende? Vent til du har opplevd Bhutan. Foto: Istockphoto
Trodde du Nepal var fascinerende? Vent til du har opplevd Bhutan. Foto: Istockphoto

TRYGVE SUNDE KOLDERUP

Screen Shot 2014-01-24 at 10.49.55

Trygve jobber som daglig leder i Hvitserk, arrangør av ekspedisjoner og eventyrreiser. Mange vil huske han som tidligere redaktør av UTE og Fri Flyt. Han har studert naturbasert reiseliv på UMB i Ås, og har også bakgrunn fra WWF. Trygve er en engasjert fyr med mange prosjekter, og ofte kombinerer de jobb og lidenskap. Han har skrevet flere norske reise- og friluftsbøker. Han har vært på ski- og fjelltur i Alpene, Korsika, Færøyene, Montenegro, Kenya, Tanzania, Rwanda, Nepal, og også i flere av Lollo&Bernies miniland i Syden med Julie (1,5) og Alexander (3).

Bhutan er annerledeslandet bortenfor resten av verden. Det lille kongedømmet i Himalaya har blitt berømt for å måle menneskelig lykke framfor brutto nasjonalprodukt. «Gross National Happiness» er i Bhutan et viktigere begrep enn «Gross Domestic Product». Bærekraft, miljøvern, godt styresett og kulturarv er viktige faktorer i måltallet for lykke.  
Det lille landet mellom India og Kina var stengt for turister fram til 1961. Helt fram til 1989 var utenlandske tv-sendinger forbud. Sånn er det ikke nå lenger, for nå finnes internett og daglige flyforbindelser til omverden. Fremdeles er Bhutan likevel eksotisk. Og selv om det nå er blitt lettere å reise til landet, er det langt mellom turistene. For å regulere turismen i Bhutan, koster mer å reise rundt her enn i India, Kina og Nepal.  Det tar ikke mer enn noen dager før man innser at Bhutan er verdt de ekstra dollarene.  Naturen er kanskje ganske lik de andre Himalaya-landene. Men stemningen er en annen. 
Flyturen fra hektiske Kathmandu til Bhutan tar oss forbi Everest, verdens høyeste fjell. Nede nfor venstre vinge ligger åttetusenmeterne på rekke og rad. På det eneste flate jordet i «Tordendrakens rike» ligger Bhutans flyplass, og du merker det med en gang du går ned flytrappa: Her er det en annen sinnsstemning enn i resten av verden. Her er vi bortenfor alt. 

Bhutan er annerledeslandet.
Det tar noen dager å vende seg til at alt går litt roligere enn man ellers er vant med. Kathmandu, der vi overnattet før Bhutan, er fascinerende – men kaotisk, travelt, forurenset og varmt. Det er biler, lyder og mennesker over alt. 
Bhutan derimot, er stille, rolig og svalt. Jeg trives i Kathmandu, selv om byen har flere kilometer sammenhengende trafikkork. Bhutans hovedstadThimpu hadde en gang et lyskryss. 
Nå er det erstattet av en smilende trafikkonstabel. 
Guiden møter oss i tradisjonell folkedrakt. Hotellet vi bor på ser ut som et tempel. På fjelltur er det hester som bærer sekkene våre. Etter flere dager på fjelltur, har vi ikke møtt noen andre turister langs stien. Hver eneste natt er det stjerneklart og tusen stjerner over teltplassen. 
Bhutan er et land du reiser til for en opplevelse helt utenom det vanlige. Det er et reisemål som passer for deg som vil ha utsikt til vakre fjell og søker en smakebit av Himalaya. Samtidig er det et reisemål for deg som synes det er artig å spise middag på en lokal gård, ta et tradisjonelt «Hot Stone Bath» (den lokale spa-varianten) og oppleve klostre og spennende kulturlandskap.

Bhutan er et reisemål for deg som søker en opplevelse helt utenom det vanlige.

Publisert 29. april 2014 kl 11.00
Sist oppdatert 29. april 2014 kl 11.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen