Ingen grenser?

Barn og friluftsliv klinger uløselig godt sammen. Men hva når barnet fortsatt er spedbarn? Hvor går grensene for hva vi kan ta med babyer på det første leveåret?

Sist oppdatert: 13. mars 2014 kl 11.11

GUNHILD AA. SOLDAL

Skjermbilde 2014-03-13 kl. 10.46.00

Gunhild Aaslie Soldal (31) fra Valdres er fungerende redaktør i UTE. Hun har tidligere jobbet som journalist i Nationen, og var medforfatter av boka Fjellsport 365 (2009). Driver med skikjøring, langrenn, sykling, litt klatring og har i det siste også fått smaken på løping. Bare for gøy. Har fått en ny turkompis i sønnen Sverre (1).

– Jaså, er det barnemishandling? 

Det var det mannen sa, og jeg husker jeg lette i ansiktet hans etter spøk eller ironi, uten å finne noen av delene.

Det var i høst, vi var på vei ned fra Bitihorn med vår da sju måneder gamle sønn i meisen. Han koser seg voldsomt der. Han er for liten til å fortelle selv, men kroppsspråket sier en god del. Som ferskinger i foreldregamet kan jeg hilse og si at vi sjekker ofte.

De fleste foreldre vil det beste for barna sine. Vi vet at barneårene betyr mye for gleden av å være ute senere, og at sunn læring pågår når barn leker fritt i naturen. Samtidig vet vi at vi bør vente med pulk og meis til barnet kan sitte selv. At gråt gjør at kald luft trekker raskere ned i ømfintlige lunger, at ull er gull.

Det kommer stadig nytt utstyr og anordninger som gjør det mulig å ta med babyer ut i ulendt terreng lenge før det selv kan gå. Er det ikke noe å vente med?

«Hva er sunn inspirasjon, og hva handler om selvrealisering?»

– Nei, mener foreldrene Kim Broux og Jochem Cuypers i Bergen. Da lille Nanook var bare fire dager gammel, var han med på fjelltur, båret i sjal innenfor dunjakken til mor. Storebror Tristan (3) var med på kryssing av polarøya Baffin Island da han var halvannet år gammel. I høst nådde han en fjelltopp på 3500 moh. Snart skal familien til Grønland, fra begynnelsen av april til slutten av mai. De er ikke alene om å prioritere friluftslivet sterkt. De siste årene har det dukket opp flere blogger om turliv med baby, i sosiale medier pågår konkurranser om flest mulig hverdagsturer i løpet av et år. Hva er sunn inspirasjon, og hva handler om selvrealisering? Er det inspirerende? Provoserende? Frustrerende? Småbarnsforeldre møter mange krav på alle kanter, og det å mestre er ikke alle som tenker på å komme seg først mulig på fjelltur når de har fått barn.

«Det vil alltid være noen som sprenger grensene for den vanlige søndagsturen. Men det er kanskje verdt å lytte også til de som mener det er på tide å dra i bremsen?»

I UTE som er i salg nå, har vi snakket med turerfarne familier og fagfolk. Det vil alltid være noen som sprenger grensene for den vanlige søndagsturen. Men det er kanskje verdt å lytte også til de som mener det er på tide å dra i bremsen? Foreldrene selv må finne ut hva som er best for seg og sine. 

Publisert 13. mars 2014 kl 11.11
Sist oppdatert 13. mars 2014 kl 11.11
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen