GUNHILD AA. SOLDAL

Skjermbilde 2014-03-13 kl. 10.46.00

Gunhild Aaslie Soldal (31) fra Valdres er fungerende redaktør i UTE. Hun har tidligere jobbet som journalist i Nationen, og var medforfatter av boka Fjellsport 365 (2009). Driver med skikjøring, langrenn, sykling, litt klatring og har i det siste også fått smaken på løping. Bare for gøy. Har fått en ny turkompis i sønnen Sverre (1).

– Jaså, er det barnemishandling? 

Det var det mannen sa, og jeg husker jeg lette i ansiktet hans etter spøk eller ironi, uten å finne noen av delene.

Det var i høst, vi var på vei ned fra Bitihorn med vår da sju måneder gamle sønn i meisen. Han koser seg voldsomt der. Han er for liten til å fortelle selv, men kroppsspråket sier en god del. Som ferskinger i foreldregamet kan jeg hilse og si at vi sjekker ofte.

De fleste foreldre vil det beste for barna sine. Vi vet at barneårene betyr mye for gleden av å være ute senere, og at sunn læring pågår når barn leker fritt i naturen. Samtidig vet vi at vi bør vente med pulk og meis til barnet kan sitte selv. At gråt gjør at kald luft trekker raskere ned i ømfintlige lunger, at ull er gull.

Det kommer stadig nytt utstyr og anordninger som gjør det mulig å ta med babyer ut i ulendt terreng lenge før det selv kan gå. Er det ikke noe å vente med?

«Hva er sunn inspirasjon, og hva handler om selvrealisering?»

– Nei, mener foreldrene Kim Broux og Jochem Cuypers i Bergen. Da lille Nanook var bare fire dager gammel, var han med på fjelltur, båret i sjal innenfor dunjakken til mor. Storebror Tristan (3) var med på kryssing av polarøya Baffin Island da han var halvannet år gammel. I høst nådde han en fjelltopp på 3500 moh. Snart skal familien til Grønland, fra begynnelsen av april til slutten av mai. De er ikke alene om å prioritere friluftslivet sterkt. De siste årene har det dukket opp flere blogger om turliv med baby, i sosiale medier pågår konkurranser om flest mulig hverdagsturer i løpet av et år. Hva er sunn inspirasjon, og hva handler om selvrealisering? Er det inspirerende? Provoserende? Frustrerende? Småbarnsforeldre møter mange krav på alle kanter, og det å mestre er ikke alle som tenker på å komme seg først mulig på fjelltur når de har fått barn.

«Det vil alltid være noen som sprenger grensene for den vanlige søndagsturen. Men det er kanskje verdt å lytte også til de som mener det er på tide å dra i bremsen?»

I UTE som er i salg nå, har vi snakket med turerfarne familier og fagfolk. Det vil alltid være noen som sprenger grensene for den vanlige søndagsturen. Men det er kanskje verdt å lytte også til de som mener det er på tide å dra i bremsen? Foreldrene selv må finne ut hva som er best for seg og sine.