/ Kajakk

Tre favoritter i Lofoten og Vesterålen

Siden juni måned ankom med brask og bram, har vi padlet langs det som kanskje er norges vakreste stripe kyst. Her er tre av våre favorittområder.

Sist oppdatert: 22. juli 2015 kl 09.00
TROLLFJORDEN: Ekteparet Skagøy har allerede pekt seg ut Trollfjorden som en av kajakkturens favoritter.
TROLLFJORDEN: Ekteparet Skagøy har allerede pekt seg ut Trollfjorden som en av kajakkturens favoritter.

ET LIV UTE

18-12-38_lightboxorg

Ekteparet Elise Theoline (26) og Andreas Skagøy (26) fra Møre/Tromsø solgte leilighet og innbo for å realisere en felles drøm: Å vie et helt år til villmarksliv. Startskuddet gikk i august 2014, og de oppholder seg i utvalgte områder i Nord-Skandinavia, der de lever friluftslivet over lengre perioder. Elise Theoline er tidligere kjent fra NRK-programmet Min ungdoms vår, som vant Gullruten og har blitt vist flere land. Andreas studerer fiskehelse, og drømmer om å beherske god gammel kunnskap om livet i villmarka. Følg paret på www.skagoy.com

Variasjon og kontraster er kanskje de viktigste stikkordene, akkurat slik vi liker det best! Været har variert fra det værste til det beste, og havet har vekslet mellom å ligge flatt i solskinnet til å bryte voldsomt i flere meter høye bølger. Overalt langs leie, har vi truffet spennende mennesker og dyr, fått intense naturopplevelser, og gjenoppdaget kajakk-livets goder.En slik sommer er «slow living» av ypperste kvalitet, en nytelse for kroppen og sjelen.

Her er tre av favorittene våre så langt på reisen.

LES OGSÅ: På kryss og travers

1. Bleik
Bleik ligger nesten ytterst på den langstrakte Andøya. Her sloss landmassene daglig mot det veldige storhavet, som brer seg taktfast over glattskurte svaberg. Holmer og øyer finnes spredt i havet, som om Gud sparsomt har kastet steinkorn ut over den blåsvarte flata. Landmassene flater ut ved havet, men reiser seg til mektige tinder og pinakler like bak. De strekker seg kanskje fire, eller fem hundre meter mot det gråhvite skydekket. Men deres dramatiske fremtoning får dem til å virke adskillig høyere. 

2015-07-15_14.17.01 2
2015-07-15_14.17.01 2

Så godt som hver eneste gang kajakkene får vann under kjølen ser vi selhoder som nysgjerrig popper opp på blåmyra. De beveger seg harmonisk med havdønningene, og følger oss gjerne over lengre avstander, alltid litt på avstand. Bleik i seg selv, er et livskraftig, og særdeles vakkert fiskevær. Her finnes ekte mennesker, bearbeidet av det barske klimaet gjennom mangfoldige år. Slike steder har vi funnet over alt langs kysten her oppe. Langt fra dyre designervesker, overfyllte timeplaner og storbyens heseblesende materialisme, virker det som om menneskene finner fjellstø fotfeste i tilværelsen. 

IMG_20150715_141142
IMG_20150715_141142

På samme måte som Kaffe Lattè, Burger King og Mulberry erstattes med kølsvart kok-kaffe, lokal pub og Nær-butikkens handlepose, erstattes også hastverk, overfladiskhet og distanse med ro, genuinitet og nærhet. Bleik er et sted å forelske seg i, og definitivt en plass verdt å besøke. For kajakkpadling er Andøya et eldorado, dersom havet er på den medgjørlige siden. Bleik er intet unntak, og har flere supre turmål.

«På samme måte som Kaffe Lattè, Burger King og Mulberry erstattes med kølsvart kok-kaffe, lokal pub og Nær-butikkens handlepose, erstattes også hastverk, overfladiskhet og distanse med ro, genuinitet og nærhet.»

Vår favoritt er Bleikøya. En estetisk kjegle av et fuglefjell, som reiser seg opp av havet like utenfor. Forholdene kan være røffe her ute, så du burde sjekke værmeldingen, og gjøre smarte vurderinger underveis. Fuglelivet er storslått. Her stuper skarven ut fra sine meterhøye hvileplasser på bergene, hvor vingene får tørke mellom uttallige dykk ned i matfatet. Skapningene lar seg falle et lite stykke, før 

IMG_20150627_011819
IMG_20150627_011819

de får oppdrift og glir tett inntill dønningene som duver under dem. Like over flakser det i de hurtige vingene til lundefugl, teist og alker. Svermer av dem, i stadig trafikk mellom mat i havet, og sultne unger på land. Så smått elevert over alkefuglene, glinser det i hvitt og grått, fra alltid tilstedeværende måser i ulike varianter. De hyler og skriker, en egen symfoni for oss havpadlere. Til slutt, helt øverst, finnes enda en. En majestetisk autoritet, som glir på vindene over alle de andre. Det er havørnen, den ubestridte kongen!

Bleik har ei langstrakt sandstrand, som er fin å sette ut kajakkene fra. I utkanten finner du en vakker liten kirkegård. Herfra kan du avslutte turen med å bestige den bratte siden opp til fjellet Røyken. Om været er i det gode hjørnet, får du praktfull utsikt over Bleik, Andenes og storhavet utenfor.

LES OGSÅ: Fem billige kajakktips

«Til slutt, helt øverst, finnes enda en. En majestetisk autoritet, som glir på vindene over alle de andre. Det er havørnen, den ubestridte kongen!»

2. Trollfjorden
Trollfjorden er en åletrang fjordarm, på vestsiden av Raftsundet. Vi padlet innom her, under vår langferd langs hele Lofoten. Men du kan også komme deg hit fra Digermulen eller Tennfjorden, på motsatt side av Raftsundet. Trollfjorden preges av sin smale inngang, før fjorden vider ut lengst inne. Fjellene står steile på alle sider, i fjorden som har en lang historie. Her sto det kjente «Trollfjordslaget», mellom fiskere og de mektige dampbåtrederene. Her etalerte man kraftproduksjon på femti-tallet, og her har lofotfiskere funnet både ly for været, og torsk i havet. Hvis du er heldig, kan du oppleve den store Hurtigruta komme inn fjorden, og snu innerst inne. Det er et spesielt syn!

IMG_20150715_103350
IMG_20150715_103350

I tillegg ligger en av landets mest utilgjengelige turlagshytter her inne. Halvannen times gange inn i fjellet finner du Trollfjordhytta, omgitt av spektakulære tinder. Hytta har svært få besøkende, spøkelsesaktig stemning og egen badstu. Mer trenger du ikke... 

3. Henningsvær
Henningsvær er en egen verden. Her blandes tradisjonelt fiskeri, med kreative oaser, som sølvsmier, kjeramikk og glassverksted, gallerier og lysstøperi. Smakfulle spisesteder og stort miljø for bratt, variert friluftsliv gjør Henningsvær til et yndet sted for innholdsrike dager.

Vi padlet innom her fra Raftsundet bro til Lofotens spiss. Om du kommer deg hit, finnes utallige muligheter for kajakkpadling. For vår del tok padleetappen oss hit, fra Svolvær. Et alternativ som absolutt anbefales!

På vegen passerer du Vågakallen og en idyllisk skjærgård. Fjell til høyre og en vidstrakt Vestfjord til venstre. Selve Henningsvær er et nettverk av øyer og holmer, perfekt for en oppdagelsesferd til vanns. Du kan legge til de fleste steder, og er du heldig kommer Mikkel rev på beøk ved soveposen din. 

IMG_20150707_152734
IMG_20150707_152734

  God tur – det finnes alltid en god anledning til å komme seg ut!

LES OGSÅ: 10 fjellklassikere

Publisert 22. juli 2015 kl 09.00
Sist oppdatert 22. juli 2015 kl 09.00
annonse
Relaterte artikler
annonse
Det er arktisk farvann, hvor iskaldt havvann fra Atlanterhavet og Barentshavet kun er få centimeter unna. Foto: Randi Skaug
Stormdåpen på Sommarøy

Stormdåpen

turhege hege dekkerhus
Friluftsfolk

Et øye for Senja

padletur Nordkinn rolf erik poppe
Padletur i Finnmark

Padling på Nordkinn

havpadling på helgeland
Kajakkpadling på Helgaland

Havpadling på Helgeland

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen