/ Kajakk

Skogsholmen Gjestehus på Helgeland

Padlernes drømmested: Ved hjelp av 8500 dugnadstimer og to millioner kroner har en gammel internatskole på Helgelandskysten blitt et hyggelig overnattingssted som egner seg perfekt som base på kajakktur.

Sist oppdatert 10. mars 2017 kl 13.35
Skogsholmen gjestehus
NATURSKJØNT: Skogsholmen Gjestehus gir deg overnatting i fantastiske omgivelser, og det anbefales å ankomme i kajakk. Foto: Trygve Sunde Kolderup

Helgelandskysten er ett av verdens absolutt vakreste padleområder, og drøyt ti kilometer nord for verdensarv-øya Vega ligger Skogsholmen. En gang var øya en av de viktigste på kyststrekningen mellom Brønnøysund og Sandnessjøen.

Rundt 1920 hadde Skogsholmen nesten 100 fastboende. I storhetstiden var det dampskipskai, postkontor, bedehus og to butikker på øya. I dag har Skogsholmen ingen gjenværende fastboende, og det er kun hvis du har ringt til M/S Thorolf Kveldulfsøn på forhånd at båten legger til på kaia.

I tretti år samlet internatskolen på Skogsholmen elever fra de omkringliggende øyværene. Hver fjortende dag kom et trettitalls elever til Skogsholmen for å bo på internatskolen. Etter fjorten dager i enten småskolen (første til tredjeklasse) eller storskolen (fjerde til sjetteklasse) reiste de tilbake og vekslet med nye elver. På det meste hadde internatskolen nær 70 elever, men da skolen stengte i 1971 var det bare en håndfull igjen. Et par år senere stengte butikken på øya, og den siste fastboende forlot Skogsholmen på begynnelsen av 1980-tallet. Skolen sto igjen, og i 2004 gikk en gruppe med lokale gründere inn og la ned 8500 dugnadstimer (drøyt fire årsverk!) og investerte to millioner investerte kroner. Arbeidet ble lagt ned av folk med hus eller tilknytning på Skogsholmen, og etter tre år åpnet Skogsholmen Gjestehus i 2007.  Overnattingen skjer i de gamle soverommene, frokosten serveres i elevenes gamle spisesal og ett av klasserommene er innredet på akkurat samme måte som da elevene i småskolen satt bak pultene.

OVERNATTINGEN

UTE anbefaler steder hvor du kan sove inne

 Hjelle Hotel 

• Demmevasshytta

SKOGSHOLMEN GJESTEHUS

Den ombygde internatskolen Skogsholmen sto ferdig i 2007 og har 18 rom med 40 sengeplasser. Overnatting koster fra 450 kroner (inkludert frokost). Skogsholmen Gjestehus er åpent hver helg fra begynnelsen av mai til midten av juni og deretter daglig fram til slutten av august.

REISEN DIT: Den beste måten å ta seg til Skogsholmen på, er med kajakk. Er det gode forhold, ligger øya i dagsturavstand fra Kirkøy/Nes på Vega eller fra Havnomaden kajakksenter på Husvær. Dersom du ikke har kajakk, anløper hurtigbåten mellom Sandnessjøen og Kirkøy (Vega) Skogsholmen på signal. Vanligvis går ruta en gang om dagen t/r Sandnessjøen og er dermed to ganger innom Skogsholmen.
MER INFO: Nettsiden www.skogsholmen.no gir informasjon om overnattingstilbudet på Skogsholmen. Skal du leie kajakk, bør du sjekke ut HavnomadenTømmervika Opplevelsesenter eller Vega Opplevelsesferie. Rutetidene for M/S Thorolf Kveldulfsøn finner du her.

Det hvitmalte gjestehuset midt på Skogsholmen er i dag et landemerke på Helgelandskysten, men det har vært vanskelig å få lønnsom drift på det enkle, men særegne overnattingsstedet. Foran årets sesong forsøker den tredje bestyreren siden 2007 på å fylle de 18 rommene med padlere og båtfolk.

Skjermbilde 2017-03-10 kl. 13.28.22
Skjermbilde 2017-03-10 kl. 13.28.22

PADLERNES DRØMMESTED: Helgelandskysten kalles ofte en av verdens vakreste skjærgårder, og har over 12.000 holmer og skjær. Foto: Matti Bernitz Pedersen

«Som base for padleturer, passer stedet svært godt, og det er fine turmål i alle himmelretninger.»

Som base for padleturer, passer stedet svært godt, og det er fine turmål i alle himmelretninger. Fra toppen av øya er det vakker utsikt mot både Lovund, Dønna, Vega og De syv søstre.

Inne i den gamle skolebygningen er det garantert hyggeligere stemning, mykere madrasser og langt bedre matservering enn da elevene forlot foreldre og søsken for å bli rodd inn til internatskolen for å lære alfabetet og gangetabellen. 

Publisert 25. juli 2014 kl 10.10
Sist oppdatert 10. mars 2017 kl 13.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue