Hjelle Hotell i Stryn

Idyll under breen: I godt over 100 år har familien Hjelle tatt imot reisende ved Oppstrynsvatnet. Hotellet er førstevalget for komfortlystne sommerskiturister og verdt et besøk for mange andre.

Sist oppdatert 15. juli 2014 kl 13.40
hjelle hotell
NATUR OG KULTUR: Den velholdte trebygningen fra 1896 har også omgivelser utenom det vanlige. Foto: Erlend Sande

Før en tunnel rettet ut denne delen av riksvei 15, måtte alle som skulle kjøre langs Oppstrynsvatnet sakke farten forbi det trebygningen i sveitserstil som ble bygget i 1896.

– Først og fremst var det herlig å slippe den støyende trafikken. Den har vi ikke savnet, sier Lorentz Hjelle, som har deltidsstilling som lærer i markedsføring ved siden av ansvaret for hotellet.

Lorentz overtok familiehotellet i jubileumsåret 1996 og driver det sammen med sin engelskfødte kone Emma.  

– Vi var fem søsken, jeg hadde tre søstre som var eldre enn meg, og ei som var 17 år yngre. Ingen av de eldre ønska å ta over, og den yngste var for ung til å kunne gjøre det, sier han.

Hjelle Hotel tilbyr oppgraderte rom med himmelsenger inne på hotellet og enklere motellstandard i et nyere bygg nede ved vannet. 

– Vi har mange gjester fra kontinentet som kommer i egen bil og ønsker å oppleve fred og ro i flott natur. Det virker som de har god betalingsevne og -vilje, for de booker først de dyreste og beste rommene. Det syns vi selvsagt er kjekt, sier han.

Historien starter med en odelssønn som heller ville drive handel og ta imot gjester enn å pløye jorda. De første turistene kom til Hjelle med dampbåt tidlig i 1890-årene. Klatrepioneren William Cecil Slingsby var blant de som dukket opp. Hjelle Hotel holdt standarden for de mest kresne. Den belgiske kong Leopold, beryktet for sitt hardhendte kolonistyre av Afrika, var blant de som nøt stillheten under breer og fjell på Hjelle. Siden 1980-tallet har hotellet levd med opp og nedturer i det hardt prøvede skisenteret på Strynefjellet. Kombinasjonen av sommersnø på Tystigbreen om dagen og lange junikvelder ved Oppstrynsvatnet er vanskelig å slå. Men de siste årene har lykken vært kortvarig, sesongen har vært begrenset til noen hektiske uker.

– Det er selvsagt en lei utvikling, og klimaforskerne er ikke særlig optimistiske med tanke på sommersnø i framtida. Men så bor vi i en landsdel med mye vær. I normale og varme vintre har vi som oftest langt meir snø i fjellet, enn i de kalde vintrene. Så jeg vil tro at vi vil få mange vårer og somre med mye flott snø. Men uten en solid bre under, så vil sesongen bli kort, sier Hjelle.

Hjelle Hotel er vant til omstilling. Da Lorentz Hjelle vokste opp var dagligvarebutikk og bensinpumper viktig for omsetningen. Nå er lokalene overtatt av  Gamlebutikken, med engelsk porselen som spesialitet. I den intense sommersesongen blir det ikke så mye tid til egne turer.

– Normalt er det vår og høst som er tida vi bruker naturen mest. Kona mi og jeg tar oss gjerne turer sammen med sønnen vår på to år i nærområdet. Mest vanlig er det kanskje å gå til Segestad og Erdalsetra. Det er små og lette turer som en kan ta innimellom når det passer seg, forteller han. 

Hjelle Hotell 

  • BELIGGENHET: Hjelle ved Oppstrynsvatnet i Stryn.

  • ANKOMST: Hjelle Hotel ligger ved riksvei 15 20 kilometer fra Stryn Sommerskisenter og 27 kilometer fra Stryn sentrum. Nordfjordekspressen (nor-way.no) stopper i Stryn.

  • OVERNATTINGEN: Hjelle Hotell har 18 rom i selve hotellet og 12 rom i motelldelen. Rommene på hotellet er delt i tre ulike kategorier, og de fineste er «romantikkrom» med balkong og himmelseng.

  • PRISER: Hotellrom med frokost koster fra 595 kroner per person, halvpensjon med treretters middag fra 825 kroner. Motellrom er litt rimeligere.  

Publisert 15. juli 2014 kl 13.40
Sist oppdatert 15. juli 2014 kl 13.40
annonse
Relaterte artikler
neveresting hafjell
Tar du sommerens utfordring?

Bestig Mount Everest i Hafjell

PÅ MED HETTA: Vått, grått og fine farger på vei opp til Hornelen i Bremanger.
Hornelen i Bremanger

Klippen ved havet

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

kyststien
Kyststien – turtips

Kystvandring langs Oslofjorden

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Elv ned fra hardangervidda
Et lite stykke Hardangervidda

Et lite stykke Hardangervidde

annonse
storesåta bergen
Bergen har mer enn sju fjell

Fjellturer i Norges nest største by

Heidalsmuen i Rondane
Fjellturer i Gudbrandsdalen

Turguide til Heidalsmuen

Fjelturer på Norefjell turforslag tips
Turtips til Norefjell

Fjellturer på Norefjell

Høvringen vandrere
Tips til høstturer

Turguide til Høvringen

HEMSEDALS VILLESTE: Ville du satt opp teltet ditt her? Foto: Magne Roaldset
Norges villeste teltplass?

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

fjellturer i  hemsedal
Høst til fjells

Fjellturer i Hemsedal

Soria Moria-traversen (originalen)

Den originale Soria Moria-traversen

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue