Hund og ski er en klassisk kombinasjon. Men den årlige diskusjonen om hunden er velkommen i skiløypa eller ei kommer vi sjeldent unna. Slik blir det hyggeligere i løypa.
HUNDER MED SNØRING: Hver vinter er det situasjoner mellom folk og hunder i skiløypa som skaper konflikter som kunne vært unngått. Foto: Therese Norman Andersen
Lesetid: 7 minutter
Som hundeeier må vi ofte svelge en del kameler fordi ikke alle er like glad i Fido som vi er. Fotavtrykket etter oss og hunden kan vi med fordel gjøre så lite som mulig ved å ta hensyn og lære de firbente litt rutiner i skiløypa.
Marka er for alle, men vi er alle tjent med å prøve så godt vi kan å ta hensyn til hverandre.
Hvis du har en hund som ikke har all lydighet på plass enda, kan det være lurt å komme seg ut tidlig på morgenen eller senere på kvelden i løyper som ikke er blant de mest populære.
En søndag med strålende påskevær klokka 12 er ofte en tid med flest folk ute. Hvis du har en hund som ikke er rutinert i løypa, er det lurt å velge et annet tidspunkt å ta med hunden på. Da får antageligvis du og hunden din en hyggeligere tur, og du plager ingen dersom du har en svimete hund.
Trekkmotivasjon
Mange velger å lære hunden sin til å trekke i skiløypa. Trekkferdigheter ligger helt naturlig for mange, men for noen så må motivasjonen bygges opp. Dette gjøres enklest ved at du får låne en annen erfaren trekkhund. Ha hundene i trekk ved siden av hverandre og la løpegleden bygges sammen med den andre hunden. For mange vil det å ha en annen hund eller kjent person foran også skape motivasjon fremover. Ikke ha hunden i trekk for lenge av gangen, men avslutt når hunden synes det er gøy.
Det er en fordel at du har god glid på skiene og starter i et lett terreng uten for mange motbakker. Et magebelte, kjørestrikk og en god trekksele til hunden er alt du trenger.
Nypreparerte løyper
Dersom det har kommet mye løssnø og preppemaskinen har lagt sin kunst på verket i langrennsløypa, er det ofte myk såle i skisporet (utenom midt i de klassiske skinnene). For både løypa- og hundenes del, kan det være lurt å vente til løypa har fått satt seg godt før dere tar skia fatt. Da vil hunden lage mindre spor etter seg i løypa, og i tillegg blir det mer behagelig å løpe for hundene når de ikke til stadighet tråkker gjennom sporet. På gjennomslagsføre vil det og være lettere for at hundene tråkker over. På harde, faste spor, vil man knapt se at hunden har løpt.
Hold høyre kant
Dersom det er god nok såle til det, kan du med fordel lære hunden å gå innenfor trikkeskinnene på høyre side. For hundene kan det være enkelt å forholde seg at de ikke skal utenfor linjene i skisporet samtidig som de er minimalt i veien for andre dersom de går der. Noen hunder vil det holde å stoppe opp og bare plassere de innenfor området du ønsker de skal holde seg.
Ros hundene og la de løpe videre når de går der du ønsker. Stopp og vis de riktig plassering dersom de går feil. For hundene som trekker i line foran kan det for noen være enklere å lære seg å gå innenfor «trikkeskinnene» dersom du har den i kortere kobbel, eventuelt i halsbånd ved siden av deg de første turene. Da har ikke hunden så mye spillerom i lina, og du kan lettere både belønne og vise hunden eksakt hvor du ønsker den skal gå.
NYPREPARERT: I slike løyper vil hundene kunne lage store spor dersom den svimer frem og tilbake. Vent til løypa har «satt seg» før du går ut, eller lær hunden å gå mer behersket i løypa på en måte hvor den er minst mulig i veien. Foto: Therese N. Andersen
LETT Å LØPE: Lite folk og nok med boltringsplass. Foto: Therese Norman Andersen
ROOKIE Unghunder som ikke skal trekke så mye kan man med fordel lære inn en «høyre fot» for god kontroll. Det krever en del bevisst trening, men det viser at du har god kontroll i løypa, hunden blir skjermet for uheldige episoder og den går ikke i veien for andre.
Hold styring på godbiter
Dersom du velger å ha hunden i kort kobbel ved siden av deg, kan du gjerne ha med deg en «godbittaske» hvor du lett får fatt i godbiter og kan raskt belønne hunden for riktig posisjon. Ros hunden og gi en godbit i ny og ne for at den er flink, gjerne når dere er i fart, da får du god flyt på det hele. Slipp etter hvert mer og mer opp på båndets lengde når du ser at hunden holder seg inntil høyre kant.
For hunder med litt lav trekkmotivasjon (hvis du ønsker bygge den opp) bør man være obs i forhold til å gi godbiter. Du kan lettere få en hund som snur seg mot deg i stedet for å gå frem dersom hunden får mye belønninger hos deg.
Se din egen begrensning
Det er forskjell om du går skitur på Finnmarksvidda eller i Oslomarka. Visse løyper har mer folk, og desto viktigere er at hundeiere er sitt ansvar bevisst. Spesielt der du med hund kommer oppover i møte med andre skiløpere nedover, kan det oppstå kritiske situasjoner hvis hunden løper på tvers over løypa i bånd. For hunder som ikke går rett frem i løypa kan det være lurt å bruke en kortere strikkline så hunden ikke får mulighet til å bevege seg over alt i løypa. Det er spesielt viktig i trange og uoversiktlige skogsløyper. På fjellet er det ofte mere oversiktlig, og du kan i god tid ta hunden din til siden eller få den på plass. Oversiktlige og rette løyper er det ofte lettere å lære hundene god «hundevett i skiløypa», det er lettere å trene passeringer og få inn gode rutiner i skisporet.
Hvis hunden din ikke har stramt bånd og går rett fremover i løypa, kan ofte det tryggeste for møtende og deg selv å feste et kort bånd til deg selv, og lære hunden å gå fot. Lærer du hunden å gå fot på høyre side, blir du en barriere mellom hunden og møtende, da går ofte passeringer lettere. Da er godbitene en god hjelp. Belønn når hunden går der du ønsker. Dersom hunden går foran deg kan du forsiktig blokkere hunden for å gå frem.
Obs: Du skal ikke skremme hunden, kun blokkere. Vis også hva du vil at den skal gjøre ved å belønne den hyppig i begynnelsen for å gå ved siden av deg. Dette kan med fordel trenes på gående før man trener på det i skiløypa. Det er viktig å se an sin egen hund hvordan fremgangsmåte som fungerer best. Sett av noen skiturer til å trene hunden på rutiner i rolige omgivelser, og du vil både få en hyggeligere og mer behagelig skitur selv, og være til mindre bry for andre.
Kommandoer
«Stå», «gå frem», «høyre», «venstre» og «forbi» kan være nyttige kommandoer å lære hunden i skiløypa. Dette læres enklest ved å rett og slett si kommandoene samtidig som ordet er aktuelt. For eksempel i det dere passerer andre kan du si «forbi» og ros hunden for å ikke ta kontakt med de dere passerer. «Høyre og «venstre» læres gjerne inn i Y-kryss. Si kommandoen du ønsker.
Dersom hunden velger rett, roser du masse og setter opp farten så hunden skjønner at den gjorde rett. Tar den feil, holder du bare igjen, gjentar kommandoen og lar den ikke få løpe videre til den har tatt riktig valg. For mange hunder krever det å passere andre i løypa trening. Dra gjerne på tur i løyper med få folk, og breie løyper. Det kan være et godt utgangspunkt for nyinnlæring. Det hunden gjør mye blir den god på! Sørg for å lag rutiner i passeringer, og bruk kommandoer som hunden din forstår.
Shitsnakk
En hundebæsj i sporet vil ved neste kjøring av preppemaskinen blir smurt godt utover løypa. Ikke til glede for noen. Ta med deg hundepose eller ha med en liten sandkassespade i en pose så du kan vippe hundemøkka godt ut av sporet.
Ivareta hunden
Hundevett baserer seg selvsagt også på å ta vare på bikkja! La gjerne hunden gå litt løs for å forberede musklene på aktivitet før dere gyver løs i full galopp i løypa. Kalde muskler vil lettere få skader. En god huskeregel i forhold til tempo kan være å alltid sørge for at kjørestrikken mellom deg og hunden er stram.
I bratte nedoverbakker kan det være lurt å holde igjen hunden for å minke belastningen på hundens frempart dersom tempoet er høyt. Varier gjerne hundens gangart ved å ploge. I trav vil hunden kunne bygge god utholdenhet. I galopp vil den kunne bygge fart og tempo. Uansett hvordan turer man tar med hunden på, er det viktig med variasjon og å la hunden bygge form gradvis. God skitur!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.