På Gåsbu ligger Norges eneste anlegg for hundekjøring
Utenfor Hamar har hundekjørerne sine helt egne løyper. Her sørger Lena Boysen Hillestad, en av Norges mest meritterte hundekjørere, for strøkne løyper og godt miljø sammen med familien.
IVRIGE: Hundene kan ikke vente med å komme i gang med løpingen! Foto: Therese Norman Andersen
Lesetid: 5 minutter
I bakgrunnen uler ivrige hunder og forbi oss suser en fornøyd skiløper med sine to settere. Hundefaktoren er på plass.
I bitende kuldegrader og strålende solskinn møter vi Lena Boysen Hillestad på Hamar hundekjørerarena. Lena er en av Norges mest meritterte hundekjørere. Hun er godt kjent utover landegrensene og har konkurrert innen nordisk stil, slede sprint og barmark.
Hun har 25 VM gull, 15 EM gull og 30 NM gull. Vi tar av oss hatten! Nå har sønnen André (18) overtatt stafettpinnen. Allerede som 16 åring, i sitt første løp som senior, danket han ut konkurrentene og tok VM gull i hundekjøring i Frankrike 2019.
– Den første hunden jeg trente med veide 35 kg. Da var jeg 8 år og veide 28 kg, flirer den unge, lovende hundekjøreren.
Dette har han fått inn med morsmelka. Til sammen har hele familien rundt 26 hunder. 7 av disse er André og Lena sine. De er «norwegian hounds». Dette er ofte blandinger mellom vorsteh, greystere (greyhound blandet med vorsteh eller andre fuglehundraser), alaska husky eller blandinger av disse. Nå trener de opp til 6 dager i uka. Det er ingen tvil: Hundekjøring er livet!
Actionfylt
Snøen spruter bak de intense hundene. Tunga er på snei og ørene flyr høyt der hundene svever gjennom løypene i en enorm fart. Dette går raskt!
– Å kjøre hund byr på mye action. Hundene har det kjempegøy! Det er morsomt å se at de trives så godt med det de gjør. Mange tror at det er lett å stå bak hundene, men man må hele tiden være klar og handle raskt, forklarer André.
Hundene kan ha en snittfart over 30 km i timen. Under Lena sitt seneste løp, hadde hun en snittfart på 37 km/t på en 9 km distanse med to hunder på ski.
Hvis en hund bråstopper for å gjøre sitt fornødne, eller det dukker opp noe uforutsett i løypa, må man hele tiden være våken og respondere på det som skjer.
Til tross for høye hastigheter forteller Lena at det er svært få skader i denne sporten. Hun arrangerer blant annet hundekjørerskole for barn og ungdom, og er imponert over hvor raskt de lærer og hvor flinke den yngre garde er til å håndtere hundene på en god måte. Barna lærer seg å ta ansvar for et levende vesen.
– På det meste har vi hatt opptil 50 unger med hund på sommerleir. Likevel er det ingen hunder som sloss, og det er full harmoni. Barn med hund lærer seg å ta ansvar. De kommer inn i et miljø som de ønsker å komme tilbake til, forteller Lena.
Lidenskap i arv
Det er ikke bare mor og sønn som er svært aktive. Pappa og ektemann Kjetil Rollag Hillestad er også en merittert og aktiv hundekjører. Han konkurrerer innen grenen mellomdistanse og sprint med opptil 12 hunder.
– Pappa er den litt roligere av oss, flirer André.
– Han er utrolig flink med hundene og de er helt stille ved start. Ofte trenger man en «handler» til å hjelpe til for å holde hundene rolig ved start, men pappa har full kontroll og helt rolige hunder når han skal starte, uansett antall, forteller André.
Det er tydelig at alle i familien har et stort naturtalent når det kommer til hund. For å bli en god hundekjører kreves det en evne til å både avle og innhente gode løpshunder.
Å trene hundene riktig, gi dem riktig stell og pleie som en toppidrettsutøver er svært viktig for prestasjonen. Engasjement, arbeidsglede, god fysikk og gode bånd med hundene er helt essensielt for å nå til toppen.
Tilrettelegger
Kjetil Rollag Hillestad er en ekte ildsjel. Han kan stå opp kl 04 om morgenen for at hundekjørerne skal få nykjørte løyper. Arenaen er den eneste i Norge av sitt slag.
Løypene driftes av Hamar trekkhundklubb og er basert på frivillig innsats. Her kan du kjøre på ski, med kickspark, slede eller hva du måtte ønske sammen med hunden din.
Løypenettet består av mange forskjellige runder, alt fra 3 km og opp til 35 km er kjørt med maskin. I tillegg kjøres det ytterligere løyper med scooter og slådd. Løypene har tilknytning til andre sledehundspor rundt Lillehammer-området.
Løypene er kun for hunder! Her avholdes mange mesterskap og hundekjørere reiser langveisfra for å benytte seg av løypene. Når det ikke er korona, kommer det hundekjørere fra flere steder i Europa, kun for å trene i løypene før de drar videre på konkurranser.
Daglige turer
– I ca. 27 år har vi brukt Gåsbu som treningsområde og mellomstasjon på vei til løp i Europa, Alaska og Canada. Her er det skikkelige spor, det er trygt og det passer perfekt å få trent noen turer her før vi eventuelt fortsetter turen videre, forteller Per Sverre Simonsen.
Sammen med sin meritterte hundekjørerkone Hege Ingebrigtsen har han reist fra Narvik og tilbragt alle vintermånedene dette året på hundekjørerarenaen.
Mange bor i sine bobiler og har med seg et lass med hunder! Bokstavelig talt. Det arrangeres kurs, samlinger og lavterskelløp som alle kan delta på. Dette er en livsstil.
En lidenskap
Vanligvis må hundefolk trå svært varsomt i vanlige skiløyper. Spesielt når man har flere hunder og slede, må man enten bruke scooterspor eller kjøre opp egne spor ved at hundene brøyter seg gjennom løssnøen.
De faste sporene i hundekjørerløypa gir hundene en svært god såle, noe som gjør at de lettere unngår skader. På Hamar hundekjørerarena får du daglig oppkjørte løyper, spesialtilpasset for hundenes ve og vel!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.