Finnmarksløpet 2021 er avlyst

Finnmarksløpet vurderte å flytte løpet til etter påske. Nå velger arrangørene heller å se fram mot 2022.

Sist oppdatert 22. februar 2021 kl 10.09
finnmarksløpet
FINNMARKSLØPET: Ingen turer over «hundevidda» er lik, og for hundekjørere noe av det største løpet å delta i. Foto: Geir Stian Larsen

Avgjørelsen er tatt. Finnmarksløpet 2021 avlyses. For første gang siden løpet oppstod i 1981 kan løpet ikke gjennomføres, skriver Finnmarksløpet i en pressemelding.

Den muterte varianten av korona-viruset satte en stopper for det tradisjonsrike hundeløpet over Finnmarksvidda, Europas lengste hundeløp.

Etter planen skulle løpet avvikles 12. – 21. mars, og løypekjørerne hadde allerede har tilbakelagt tusenvis av kilometer for å sette spor for deltakerne.  

– Ut fra smittetallene rundt jul så det ut som det ville gå vår vei. Det er de muterte variantene av Covid-19 som gjør at vi blir nødt til å avlyse, forteller kommunikasjonsansvarlig Trond Andersen for Finnmarksløpet.

Finnmarksløpet er innom seks kommuner underveis, Alta, Kautokeino, Karasjok, Nesseby, Sør-Varanger og såvidt innom Lebesby. 

De gjeldende retningslinjene i forbindelse med pandemien er klare på at store arrangementer som samler deltakere fra flere kommuner og flere deler av landet ikke anbefales.

Dermed er Finnmarksløpet i samme situasjon som Expedition Amundsen, som går over Hardangervidda.

Blant hundekjørere er Finnmarksløpet noe av det største man kan være med på, og mange er skuffet. I fjor opplevde flere å få løpet avbrutt midtveis som følge av at Norge stengte ned.

 Til Finnmarksløpet 2021 var det ventet deltakere fra både Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Sveits.

finnmarksløpet
finnmarksløpet

– Det var noen færre fra mellom-Europa enn i normale år. Vi synes selv at vi hadde en veldig god plan. I samråd med kommuneleger hadde vi lagt opp til et nivå med strengt testregime, små kohorter for de involverte, samt strategier for registreringer som ville gjort det lett å iverksette tiltak hvis noen tester positivt på korona. Men vi kan ikke begynne å overprøve nasjonale retningslinjer, og det gis ikke unntak, sier Nystad. 

Arrangørene vurderte å flytte det populære løpet til etter påske, men kom fram til at situasjonen kan være en ganske annen da, både med tanke på føreforhold og smitte-situasjon.

I stedet velger de å se fram mot Finnmarksløpet 2022.  

– Vi takler det fint. De vi er lei oss for, er aller mest kjørerne. Finnmarksløpet betyr mye for mange. Med tanke på alle som har kommet i disfavør på grunn av korona, har ikke vi det så ille og vi må være ydmyke for det i det store bildet, sier Andersen.

Publisert 22. februar 2021 kl 10.09
Sist oppdatert 22. februar 2021 kl 10.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen