Hundens trekkevne sitter for det meste i hundens hode, ikke bare i beina. Alle hunderaser kan lære seg og ha glede av å trekke. Ypperlig styrketrening for hunden!
KLAR TIL Å DRA: Lær inn god lydighet i skiløypa slik at unghunder og valper kan gå ved siden av deg mellom trekkøktene. Foto: Therese N. Andersen
Lesetid: 6 minutter
Alle hunderaser kan lære seg å ha glede av å trekke. Dersom hunden allerede drar deg avgårde på hverdagsturene, er den allerede en trekkhund!
Finn en passende trekksele, gå til innkjøp av et magebelte og la hunden trekke!
Start med kjetting
Hvis du allerede har en hund som kan trekke, er det godt utgangspunkt! Da er det bare å begynne pent og gradvis med lett belastning og motivasjonstrening. Dersom du har en hund som ikke vil trekke, kan det å starte med kjettingtrekk i tidlig alder være til god hjelp. Ved hjelp av pinnebaksele og kjetting, vil du ha muligheten til å gi hunden jevn belastning bak, samtidig som det er enkelt for deg som hundeeier å gå ved siden av eller foran hunden og motivere den til å gå frem. Det er viktig at du ikke lar hunden trekke kjetting uten pinnebakselen, da vil den få feil belastning bak på ryggen.
Dersom du starter treningen på sykkel eller ski, kan disse redskapene virke skremmende på noen hunder, og du vil ikke ha samme muligheten til å støtte og motivere hunden i og med at du er posisjonert bak hunden, og ikke ved siden av eller foran. Samtidig syns mange hunder det er ekstra gøy når man kommer opp i god fart med både sykkel og på ski, så det er bare å prøve seg frem på hva din hund liker og blir motivert av!
Motivasjon
Ha hunden kontrollert i bånd og sett på lett kjetting bak hunden, slik at den blir vant med at det skrangler litt bak den. Start treningen på asfaltert vei uten hindringer så kjettingen ikke setter seg fast. Motiver og ros hunden for å gå fremover. Dette skal være gøy og motiverende. Det er tyngre for en hund å trekke i lyng og ulendt terreng, enn på asfalt eller tørr grus. Tren gjerne på både start og stoppsignal. Belønn for at hunden står stille når du tar på selen, og lag litt spenning ut av at den får trekke fremover. Lek, ha det gøy og ikke ta treningen for seriøst.
Hvor tungt, hvor lenge, hvor langt?
Dette finnes det ingen fasit på. I følge veterinær og hundekiropraktor Kristin Steinmoen Halle, kan hundene starte med lett trekktrening når hundens vekstsoner er lukket. Dette skjer rundt 6 måneders alder hos en mellomstor hund. Senere ved større raser. Hun påpeker derimot viktigheten med at hunden fra før av er i god fysisk form og har opparbeidet seg god grunnmuskulatur. Hundekjørere starter lett trening i spann med unghundene når de er ca 6 måneder gamle. Når hunden er 18 måneder kan de delta i konkurranser som langdistanseløp og snørekjøring på ski.
Individuelle forskjeller
Alle hunder kan bli gode turhunder. Hvor godt fysisk utviklet hunden er, beror på individ, rase og oppvekstkår. En alaska husky er avlet for å være en atletisk trekkhund. En mastiff er en tung og stor hund med helt andre fysiske forutsettinger. Den mentale trening med tilvenning av utstyr, innlæring av start- og stoppsignaler kan starte allerede på valpestadiet uansett rase. Når hunden har blitt unghund og vendt seg til utstyret starter man med minimal belastning og motivasjonstrening som man gradvis øker.
Arbeidskamerat
Noen hunder fungerer best hvis du har en makker den kan trekke med som kan jobben. Vær oppmerksom på at hvis du setter hunden din med en som til stadig vekk stopper for å snuse, leke eller gjøre andre ting enn å jobbe, vil hunden din kunne plukke opp disse uvanene. Men dersom du setter den med en dreven trekkhund som elsker å jobbe i selen, vil denne arbeidsmoralen kunne smitte over på din hund. Hvis du har en lånt hund, og din egen hund er mer opptatt av å leke kan du enten ta din egen hund i en kortere trekkline så den ikke når bort til den andre hunden eller du kan få med deg en venn som kjører litt foran dere som en «hare» fremfor at hundene trekker ved siden av hverandre. Dette kan også tenne iveren og fremdriften til en del hunder.
Variasjon
Når trekkmotivasjon skal bygges, er det lurt å ha fokus på å la hunden trekke korte distanser og avslutt når hunden syns det er kjempegøy! Øk lengden den får trekke deg på ski eller sykkel gradvis. På både eldre og yngre hunder bør man bremse godt ned i nedoverbakkene, og gjerne ha de løs – under kontroll – i de tyngste oppoverbakkene i innlæringsfase for å minke belastningen og for å ikke drepe trekklysten ved at det blir for tungt for hundene.
Varier underveis på turen med å la hunden trekke korte motivasjonsdrag hvor du roser masse, så kan du slippe hunden løs. Skal du ha hunden løs må du selvsagt ha kontroll på hunden. I innlæringsfase kan det være lurt å gå i lite trafikkerte skiløyper, eller på tider av døgnet hvor det er lite folk (som tidlig på morgenen, sent på kvelden og på hverdager fremfor i helger).
En god huskeregel kan være å ikke kjøre fortere enn at hunden din har stram strikkline. Du bør også være nøye med oppvarming og nedgåing både før og etter tur. La hunden gå rolig bak eller ved siden av deg i lett trav eller skritt. Varier underveis på turen med å la hunden trekke korte motivasjonsdrag hvor du roser masse, så kan du slippe hunden løs, gjenta gjerne dette flere ganger i løpet av en ski-, løpe- eller sykkeltur hvis du skal bygge motivasjon og trekk-glede.
Utnytt hundens trekkraft
Etter hvert som hunden blir vant med denne type trening, kan du gradvis øke både lengden og vekten som hunden trekker. Du kan også veksle mellom lange treningsøkter med lett belastning eller tyngre belastning som intervaller. Ved å trekke øker hundens styrke spesielt i både frempart og rygg, men og bakpart spesielt i oppoverbakker. For mange hunder er det å trekke og bruke kroppen sin på denne måten en enorm glede! La hundene utfolde seg i kontrollerte former med riktig tilpasset utstyr. Bruk det flere ser på som ulydighet i hverdagen til noe konstruktivt!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.