I går kveld mottok deltakerne beskjed om at EXA 2021 ikke blir noe av. 

– Det er svært beklagelig å meddele at både treningssamlinger på Dyranut og selve løpet Åsnes Expedition Amundsen ikke kan gjennomføres i vinter og blir utsatt til 2022. Slik situasjonen er i landet i dag så er det for usikkert. Det er ikke tilrådelig å gjennomføre arrangement der deltakeren må krysse kommunegrenser for å delta. Det er kommuneoverlegen som har tatt avgjørelsen, i samråd med retningslinjer fra regjeringen.

Styret i EXA gir uttrykk for at de synes det er kjedelig å ikke kunne arrangere skirenn for de 200 deltakerne som hadde fått startplass. EXA er ett av få skirenn på verdensbasis som er forbehold fjellski og pulk.

– Statsforvalteren i Vestland har bidratt med å tolke de gitte retningslinjene, som er tydelige på at det ikke bør gjennomføres. Vi ønsker selvsagt å følge det, sier løpsleder Adrian Hus til utemagasinet.no.  

Hadde tatt korona-hensyn

Påmeldingen til pulk-skirennet pågikk i høst, da det ennå var forsiktig optimisme for vinterarrangementet i 2021

Xtremeidfjord hadde gjort mange tiltak og gjort store endringer i arrangementet for at det skal kunne gjennomføres. Blant annet ved å tilrettelegge ny trasé for å unngå busstransport, hver deltaker sin egen «heltefest» i målområdet, store endringer i innsjekk, pulksjekk og pre-race-møte, samt andre større og mindre tiltak.

Løpet skulle opprinnelig gå 25. – 28. februar, og følger den såkalte Amundsen-ruta fra Haukeliseter til Eidfjord. 

Tidlig i januar var de fortsatt sikre på at de skulle få til ei god gjennomføring, men Covid-19 med sin muterte versjon og nasjonale anbefalinger gjorde arrangementet ekstra krevende.

expedition amundsen exa
HARDANGERVIDDA: Skirennet går i Roald Amundsens ånd, og deltakerne velger mellom indviduell klasse eller lag. Distansen er ca. 100 kilometer i strekk med ski og pulk. Foto: Kai-Otto Melau

 

– Det var en tung dag i Eidfjord i går da avgjørelsen vart bekrefta, men samtidig så er det også en riktig avgjørelse. Det er godt å se gode tilbakemeldinger fra deltakere som mener det er utført en riktig og profesjonell avgjørelse, sier Hus.  

 

Deltakerens plass på startlisten blir overført til 2022. Om det ikke skulle passe, så kan deltakeren få refundert påmeldingsavgift.

– Jeg regner med at de fleste vil overføre sin plass på lista. Det vi snakker om nå er vi skal prøve å gjennomføre løpet med 1-2 lokale deltakere. Det vil vi se nærmere på når nyheten har fått sunket inn hos oss, sier han.