Video og tv har blitt en selvfølgelig del av forlagshuset Fri Flyt AS. UTE har bare det siste året ti serier, og denne høsten kommer vi med fem nye nett-serier. 

Annonse

– Den opprinnelige ideen var å lage folkeopplysnings-tv og det skal vi fortsette med, men vi har beveget oss litt mer i retning underholdning og inspirasjon, sier utviklingsredaktør Christian Nerdrum i Fri Flyt AS, som er ansvarlig for tv-produksjonene.

Programserien Født til å løpe, startet opp tidligere høst og har blitt godt mottatt. Her er det den meritterte orienteringsløperen Carl Godager Kaas som lærer oss basis løpeteknikk, og hvordan vi skal bevege kroppen hensiktsmessig i terrenget for å finne den gode flyten. Som småbarnsfar deler han også sine effektive treningsmetoder. 

Norske padleperler er en oppfølger til Havpadleskolen, som kom i fjor. Serien er spilt inn i Helgeland og Lofoten, og er et sammensatt program hvor man kommer til et sted, møter folk og møter lokale som vet og viser hva man kan oppleve i området og la seg inspirere av. Programleder for denne serien er kajakkinstruktør Kristoffer Vandbakk.

– Vi gleder oss også veldig til å slippe programserien Villmarkingen med Matt Skuse, forteller Nerdrum.

Matt er tidligere marineoffiser i det britiske forsvaret, og en mann med bred og dyp kunnskap på det å ferdes i naturen med små og få ressurser. Dette blir en slags overlevelses-inspirert serie hvor Matt deler sine smarte triks om det å lage bål, finne egnete steder å bo, og å benytte seg av det som finnes på en smart måte og med høy bevissthet.

I løpet av senhøsten slippes serien Topptur er for alle, laget i samarbeid med Høyde media. Programleder er forfatter og toppturentusiast Ida Sollie.

– Det er fort gjort å hoppe over noen steg når man snakker om toppturer, også hos oss i UTE. Vi vet at det er mange som er interessert i å komme i gang, men som synes terskelen er for høy. Det er en del farer og feller å gå i, noe vi ikke har planer om å legge skjul på, men her skal vi vise hvordan man kan drive med topptur på en helt trygg måte. Det inkluderer å være helt fersk i gamet og muligheten for å ha med barn, samt litt om utstyr, sier Nerdrum.  

Naturfoto-skolen tar tak i hva som er viktig for å drive med fotografering utendørs. Her er det Kristin Folsland Olsen som er programleder. Kristin gir oss innblikk i alt fra hvordan en naturfotograf pakker sekken, hensyn til vær, vind, lange, korte, våte, tørre turer, innstillinger på kameraet og effektene av dem, bygging av perspektiv, redigering av bilder og print. 

–  Hele Fri Flyt-universet drives framover gjennom å være for og av entusiaster, og vi har med oss flinke folk som formidler kunnskapen bra. Vi er veldig fornøyd med at vi har funnet en form som gjør det mulig å produsere så mye film og levende bilder, og som utfyller de sju årlige utgavene våre. Det er programserier som folk både kan lære av og bli inspirert av, sier UTE-redaktør Gunhild Aaslie Soldal.