Den Norske Turistforening slipper i dag podkasten Utestemmer. Frliuftsskribent Eivind Eidslott får besøk av ulike gjester i studio. Fjellklatrer Ture Bjørgen er en av dem som rykker ut når mennesker forulykker eller skades i bratt terreng. Forfatter Sigri Sandberg ville utforske sin egen mørkeredsel, men fant ut at det var det kunstige lyset vi omgir oss med som hun er mest redd for. Fri Flyts sjefredaktør Erlend Sande dukker også opp og vil gi tips om landets beste skifjell.  

– Utestemmer er en podkast av og for friluftsinteresserte, med kjente og ukjente gjester og et stort spenn i aktuelle tema. Vi skal vise bredden i norsk friluftsliv og inspirere slik at flere finner sin vei ut i friluft. Samtidig er naturen under press fra flere hold, og vi skal derfor også ta viktige debatter som engasjere og opplyse lytterne, sier Trygve Sunde Kolderup, redaktør i Fjell & Vidde. 

Uteliv

Randulf Valle har podkasten Uteliv. Hva det vil utvikle seg til over tid er foreløpig litt vanskelig å forutse, men spennvidden i temaer kommer til å være stor.  

– Det er ikke noe problem at det er mange som har lyst til å prate, men jeg skulle ønske at jeg var enda tidligere ute, sier Randulf Valle.

– Utgangspunktet mitt er at jeg er glad i radiomediet. Jeg var musikkmedarbeider på studentradioen i Trondheim. Jeg liker medier der du får litt tid. I podast-verdenen kan du være veldig smal i tematikken. Uteliv er riktignok ganske bredt, men det er bevisst å ikke ha for stramme bindinger der, sier han, som driver podkasten på sin egen hjemmeside, med mål om publisering hver fredag. 

– Vi har lurt på om vi burde starte en kjempekrangel i media, Aleksander (Gamme journ.anm) og jeg for å få litt blest, men vi fant ikke ut hva vi skulle krangle om og heller at vi kunne være gjester hos hverandre, legger han til.  

Tur og Tøys

Aleksander Gamme og Lars Ebbesen står bak podcasten Tur og Tøys, som gikk på lufta for omtrent en måned siden.

– Jeg har gått og tenkt på det lenge. Nå er det ny hverdag. Både Lars og jeg kjenner mange raringer som liker å være på tur, og som har et sterkt forhold til naturen. Jeg har hatt med meg båndopptaker når jeg har reist rundt. Vi bryter nok litt mer med standard podcast-format, med mer feltopptak. Det blir nok litt mer hopp og sprett med oss, sier Aleksander Gamme.

Han forsikrer om at det langtfra er noen jevnlig publiseringsplan. 

Frosne Erobringer 

Podkasten Frosne erobringer lages av produksjonsselskapet Filt for Aftenposten, i samarbeid med Follo Museum med støtte fra Storebrand, Wilhelmsen Foundation og Fritt Ord. Bak dokumentar-podkasten står Anders Bache, arkeolog og fagkonsulent ved Roald Amundsens hjem. I år kommer det også en ny film om Roald Amundsen

– Frosne erobringer tar utgangspunkt i huset til Amundsen på Svartskog. De siste årene har det dukket opp så mange hittil ukjente historier, vi finner hele tiden noe nytt, så forhåpentligvis vil den den bringe med seg nye Amundsen-vinklinger. Akkurat nå står jeg og graver i arkivet til Amundsen med hvite hansker, røper Bache.  

  

Fri Flyt 

Fri Flyt Forlag, som blant annet gir ut magasinene Fri Flyt, UTE, Landevei, Terrengsykkel og Klatring har også noen podkastproduksjoner i sine nisjer, som Snøpodden og Radio Landevei. UTE hadde faktisk podkasten «UTE i verden» i 2010, en gjenskapning av NRKs reiseprogram Ut i verden, som hadde sin siste sending i 2009.

– Det har vært litt krevende for oss å se hvordan vi skal frigjøre tid og ressurser til å lage podkast. Derfor ligger de fleste av de gode ideene våre fortsatt i skuffen. Men vi håper å komme sterkere tilbake etter hvert. Det er et spennende medium og vi gleder oss til å følge med på de andre prosjektene, sier sjefredaktør Erlend Sande.