Ny film om Roald Amundsen

Filmen om Roald Amundsen kommer snart på en kino nær deg. Regissør Espen Sandberg har vært opptatt av å vise hvorfor polarhelten ble så bitter på sine eldre dager.

Sist oppdatert: 29. januar 2019 kl 14.21
MENNENE BAK POLARHELTEN: Her er Pål Ulvik (fotograf) og Espen Sandberg (t.h) på settet under innspillingen av Amundsen-filmen, som kommer på norske kinoer i februar. Foto: Eirik Evjen/Motion BlurFilms AS
MENNENE BAK POLARHELTEN: Her er Pål Ulvik (fotograf) og Espen Sandberg (t.h) på settet under innspillingen av Amundsen-filmen, som kommer på norske kinoer i februar. Foto: Eirik Evjen/Motion BlurFilms AS
Lesetid: 2 minutter

 Dette blir din tredje film om norske helter, etter Max Manus og Kon Tiki. Hva visste du om Roald Amundsen før du gikk i gang? 

– Jeg visste mest om Sydpolen. Men da jeg var på Fram-museet så jeg at han gjorde så mye mer. Jeg ble fascinert og leste flere bøker, inkludert hans selvbiografi. Bøkene gjorde meg bare mer interessert, for han var en spesiell mann som levde et ekstremt liv. På tross av alle sine oppdagelser og bragder, så ender han opp som en ganske bitter sjel. Den livsreisen ble jeg nysgjerrig på.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Free Solo

Du har signalisert at det blir ingen ren heltehistorie, hva har du vært opptatt av med denne filmen? 

– Jeg har vært opptatt av at alle karakterer i filmen har et ulikt syn på hvem Roald er. Og jeg vil at alle skal ha like rett. Det er skrevet mange bøker om ham, noen hyllende, andre er nærmest ute etter å ta ham. Jeg har forsøkt å lage en historie som får frem flere sider ved Roald Amundsen, så bildet blir så sammensatt og interessant som mulig. 

Hvorfor fikk Pål Sverre Hagen hovedrollen? 

– Fordi han er en fantastisk dyktig skuespiller, som jeg har et godt samarbeid med. 

Amundsen
Amundsen

Hvor har innspillingene foregått? 

– Innspillingen har foregått på Island, Tsjekkia og Norge. Vi har blant annet filmet på Svartskog, som var Roalds hjem og på Polhøgda, som var Fridtjof Nansens bolig.

Noen spesielle opplevelser underveis i innspillingen du vil trekke fram? 

– Første gangen jeg så Pål Sverre i full sminke. Jeg kjente ham ikke igjen, før han snakket. Han satt 5-6 timer i stolen hver dag for å bli Roald og det var alltid en magisk opplevelse å se den forvandlingen, forteller Sandberg. 

LES OGSÅ: Test av brede fjellski

Intervjuet

Navn: Espen Sandberg

Aktuell: Regissør av filmen om Amundsen, som har Norgespremiere 15- februar.

Bakgrunn: Har tidligere regissert filmer som Bandidas (2006), Max Manus: Man of War (2008), Kon-Tiki (2012) og Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017).

SE TRAILER 

Publisert 29. januar 2019 kl 14.22
Sist oppdatert 29. januar 2019 kl 14.21
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen