Amundsen Expedition er et pulkløp som går fra Haukeli i sør til Maurset i nord på Hardangervidda. 100 kilometer med vidde skal forseres på kortest mulig tid. I år har 150 deltakere fått plass i løpet, og med en fulltegnet venteliste er visst dette noe ganske mange nordmenn drømmer om.

UTE stiller med lag i konkurransen, og med startskudd 28. februar, er det på høy tid med en samling. Naturlig nok vil en treningssamling til en slik konkurranse måtte finne sted der det finnes lignende terreng og utfordringer som løpet over vidda vil by på. Å bli hinsides sliten er en selvfølge. Men det er bare én av utfordringene under et løp som Expedition Amundsen. Hva med å gå i mørket eller navigere i snøfokk og ingen sikt? Hvordan får du i seg nok næring, og hvor mange timer skal du prioritere å hvile? Om det er mulig å holde motivasjonen oppe i laget over så lang tid er et annet spørsmål.

Team UTE bestilte dårlig vær og dro til fjells, for å teste psyken, fysikken og diskutere taktikk. Nærmere bestemt gikk turen til Valdres og fjellene sør for Bygdin. Den beste måten å komme i form på, er å trene på det du skal bli god i. Å trekke pulk i 40 timer er ikke intervalltrening, men seig utholdenhet. Derfor dro UTE-teamet på pulktur, i dårlig sikt og snøføyke, over neddemmede vann og opp noen tunge bakker. Mørket falt på og turen gikk videre med hodelykt. Pulkmusklene fikk rørt seg og taktikkeri beslagla tankene og timene i teltet. Laget begynner å kjenne på alvoret, det er 30 dager igjen til start.

Tilbake i byen blir det lange, seige økter der tiden strekker til. Fjellski og pulk møtes med snåle blikk i marka, og en gang imellom er det greit å ta fri, ta de smale skiene fatt og holde takten med resten av skifolket. Bak i hodet telles det ned til start, og alle de verst tenkelige scenarioene har allerede blitt spilt av i drømme. Derfor er det bare å vente på gnistrende føre og fullmåne, på en vindstille vidde, den dagen det virkelig gjelder.

Les mer om løpet her.