24 timer i marka

Å gå i 24 timer kan da vel ikke være så ille, tenkte jeg. Det blir gøy. Jeg har aldri ønsket meg crocks før, men det gjør jeg nå.

Sist oppdatert: 16. juni 2015 kl 12.00
Veivalg: I solnedgangen er vi på vei mot Kikutstua for en pause under Marka 24. Neste stopp er Middagskollen. Alle foto: Marte Stensland Jørgensen
Veivalg: I solnedgangen er vi på vei mot Kikutstua for en pause under Marka 24. Neste stopp er Middagskollen. Alle foto: Marte Stensland Jørgensen
Lesetid: 2 minutter

1. Ikke legg ut på Marka24 uten trening

Gå noen turer med sekk, både i og utenfor løyper. Ikke ta med mer utstyr enn du høyst nødvendig trenger. Sekken bør være lett. Marka24-turens lengde må tilpasses din fysiske og psykiske form.

2. Ikke meld fra hvor du går

Uansett hvilken klasse du går eller løper – det er konkurranse.

Bestem egen rute, og dobbeltsjekk sti- og veivalg.

MARKA 24

Marka 24 er en konkurranse i Oslos bakgård, Nordmarka. I løpet av 24 timer skal deltakerne innom så mange hytter/poster som mulig. Start og mål er på idrettsplassen på Sognsvann.

De ulike klassene er:

  • Hardhausen – Klassen for seige turgåere, eliteutøvere, og godt trente.

  • Turklassen – Klassen for turgåere i alminnelig god form.

  • Familieklassen – Marka 24 er en god anledning for å gi familien en sikkelig turopplevelse. Det er opprettet egne familievennlig camper i marka.

  • Hundeklassen – Åpen klasse for turgåere med hund. Husk båndtvang, 1. april til 20. august.

  • Bedriftsklassen

I år rrangeres Marka24 lørdag 20. juni.

3. Vær rustet mot gangsår og vonde føtter

Ta med ekstra sko. Bruk alle triks som forebygger gnagsår. Og når gnagsåra likevel dukker opp, bytt sko, teip dem inn, bit tenna sammen.

Dette må du ha med:

Ekstra sko, (sandaler eller lette joggesko) ekstra sokker, nylonstrømper, gnagsårsokk, sportsteip, gangsårplaster, tynne, stramme sokker.
Ikke bli for svett på beina, da kommer gangsåra raskere. Ikke gå med for nye sko, ikke gå med for gamle.

 4. Lytt til erfarne Marka24-folk

Du kommer til å bli sliten. Legg en plan for hvor langt dere skal gå, hvor pausene skal tas og hvor lange pausene skal være. Vær streng og følg planen så godt som mulig. Den har lett for å skli ut. Folk med erfaring vet som regel råd som kan være til hjelp på turen.

5. Bruk kart og kompass

Ta alltid med kart og kompass, og lær deg å bruke det. Ikke la deg lure av Marka24-konkurrenter. Studér kartet nøye før du følger etter noen andre med startnummer.  

 6. Gå ikke alene

Det er trivelig med selskap. Sammen kan man le av alle feil i ettertid. Fordel utstyr, ta med mindre utstyr enn dere tror dere trenger, men mer drikke. Sikkerhetsutstyr som sportsteip burde være i alles sekker.

7. Det er ingen skam å gjøre ruta kortere

Forsøk ikke å trosse gnagsår. Hvis du er usikker på om du vil nå målet på grunn av vonde føtter, gjør ruta kortere! Andre kan risikere livet under forsøk på å redde deg (les: Oppmuntre deg).

bading i marka
bading i marka

8. Spar på kreftene og sov litt om nødvendig

Lite mat og energi gjør påkjenningene større. Avpass farten etter den med flest gnagsår.

Hvil og spis med jevne mellomrom. Det er lov til å sove litt.

Publisert 16. juni 2015 kl 12.00
Sist oppdatert 16. juni 2015 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen