Skredproffer til Sogndal

Noen av verdens fremste skredeksperter er klare for Skredkonferansen i Sogndal den første helgen i november.

Sist oppdatert: 16. september 2013 kl 18.35
 FRA REVELSTOKE: Troy Leahey kommer til skredkonferansen i Sogndal.
FRA REVELSTOKE: Troy Leahey kommer til skredkonferansen i Sogndal.
Lesetid: 3 minutter

– På forsommeren fikk vi vite at amerikanerne Jill Fredstone og Doug Fesler dessverre måtte trekke seg fra konferansen. Da måtte vi kaste oss rundt og finne erstattere, og nå har vi fire svært gode navn klare. Jeg tror vi skal få til det sterkeste programmet noensinne på en skredkonferanse i Norge, sier Linda Hallandvik, høgskolelektor ved Høgskulen i Sogn og Fjordane og leder av programkomiteen.

LES OGSÅ: Skredforedragene fra konferansen i Tromsø 2011

Ian McCammon
Ian McCammon

Ian McCammon, USA
Ian McCammon er ingeniør med doktorgrad og utviklet robotsystemer for NASA før han ble skredforsker og skredekspert på heltid. Han har i en årrekke vært tilknyttet National Outdoor Leadership School (NOLS), som utdanner studenter i lederskap kombinert med ulike friluftsaktiviteter. Ian McCammon er i dag mest kjent for sitt arbeid med beslutningsteori i tilknytning til skredfare. I 2002 skrev han den banebrytende artikkelen ”Evidence of heuristic traps in recreational avalanche accidents”, som beskriver hvordan sosiale prosesser som deltakerne selv ikke er klar over, kan gjøre at grupper av skikjørere utsetter seg for farlige situasjoner. 

Troy Leahey, Canada
Dersom du har vært på ski i Revelstoke er god muligheter for at du har sett Troy Leahey kjøre nedover med Penny løpende mellom beina. Troy Leahey har jobbet i den kanadiske skiindustrien i 19 år. Han startet karrieren i skipatruljen i Sunshine Village. I 2007 flyttet han til Revelstoke for å ta jobben som sjef for skredvarslingen i Nord-Amerikas nyeste skianlegg, med et stort og krevende terreng. De siste seks årene har Leahey jobbet som instruktør i den profesjonelle delen av skredutdanningen i Canadian Avalanche Association. I tillegg eier og trener han en skredredningshund gjennom Canadian Avalanche Rescue Dog Association.

Georg Kronthaler
Georg Kronthaler

Georg Kronthaler, Østerrike
Den østerrikske fjellføreren Georg Kronthaler jobber i skredvarslingstjenesten i Bayern i Tyskland. Han vil snakke om systematisk snødekkediagnose: En prosessbasert tilnærming til vurdering av skredfare. Nøkkelen til metoden ligger i å finne det mest fremtredende svake laget, teste det svake laget og vurdere dets egenskaper. Den ”lille blokktesten” er et av hjelpemidlene som brukes for å lokalisere og analyser svake lag i snødekket og deres egenskaper. 

Pascal Haegeli, Canada
Pascal Haegelig er sveitser, men har bodd i Canada siden 1998, da han dro dit for å ta en doktograd i Atmospheric Science på University of British Columbia. I forbindelse med doktorgraden undersøkte han mønster i snøskredaktiviteten for å kunne forbedre skredvarslingen. mot kommersielle interesser og et offentlig skredvarsel. Etter at dette arbeidet var ferdig i 2004 har han fortsatt å jobbe med skred og leverer noe av den mest interessante forskningen på området, gjennom sitt selskap Avisualanche 

Consulting. Sammen med blant andre Ian McCammon har han utviklet et verktøy for hjelp til beslutningstaking I skredterreng, Avaluator. Dette er senere videreutviklet til Avaluator 2.0, som presenteres på konferansen. Her vil Haegeli også presentere sine funn på et annet område han har forsket på: Effektiviteten til skredballongsekker. Pascal Haegeli var også invitert til skredkonferansen i Ørsta i 2009. 

Fri Flyt er en av arrangørene bak Skredkonferansen, som går i Sogndal fra 1. til 3. november.

Følg med på konferansen på Facebook, og meld deg på her.  

Publisert 16. september 2013 kl 18.35
Sist oppdatert 16. september 2013 kl 18.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen