Den nordiske konferansen om snøskred og friluftsliv arrangeres annethvert år, og er en viktig arena for utveksling av kompetanse og ideer om snøskred. De tre siste vintrene har hatt et urovekkende høyt antall dødsofre på grunn av skred, og samtidig er det satt i gang landsomfattende skredvarsling i Norge. Nå kan alle interesserte – profesjonelle, frivillige, redningstjenesten, Forsvaret, myndigheter, toppturgåere, skiløpere og alle som bare er nysgjerrige på temaet – er derfor velkomne til å delta på konferansen.

MELD DEG PÅ HER!

Årets konferanse har tre hovedtemaer:

Skredopplæring
Hvordan formidler vi skredkunnskap slik at det faktisk hindrer skredulykker? De siste årene har vi fått ny skredlitteratur, skredvarsel for friluftsfolk og et stort tilbud av skredkurs. Her får vi en unik utveksling av erfaringer om hvordan skredopplæringen kan nå fram.

Skred og teknologi
Skredballongsekker er blitt standard-utrustning for frikjørere, vi kan laste ned skredvarsel via en app på mobiltelefonen og den samme telefonen kan forstyrre søk etter savnede i skred. Her ser vi på hvordan ny teknologi kan hjelpe oss – enten det handler om å ferdes trygt, overleve en skredulykke eller bidra i en redningsaksjon. Hva er mulighetene, hva er begrensningene og hva er den neste store snakkisen?

Risikovurdering 
Vi vil ut i vinterfjellet, men når er det for farlig? I denne delen ønsker vi å lære av alle som er ute og vurderer risiko – fra skikjørerne som kjører de bratteste fjellsidene til militæravdelinger på øvelse og redningsmannskaper som skal ta stilling til og det er trygt å gå inn  i et ulykkesområde.

Programmet er fortsatt under utarbeidelse, men det vil være bidrag fra en bredt spekter av skandinaviske forskere, skredeksperter og friluftsfolk. Konferansens internasjonale gjester blir i år amerikanerne Jill Fredston og Doug Fesler. De to startet Alaska Avalanche Safety Center og har en rekke bøker bak seg, blant annet lærebokklassikeren Snow Sense. Få har betydd mer for skredopplæringen av friluftsfolk enn ekteparet Fredston og Fesler.

Konferansen arrangeres av NGI, Fri Flyt, Røde Kors, DNT, i samarbeid med Bratt Morro og Høgskolen i Sogn og Fjordane.

Les mer her