«Det er det råeste foredraget og den beste foredragsholder jeg noen sinne har hørt. Takk for kjempeunderholdning!» skrev publikumer, Thorleif Nøkleby, på  UTEs facebooksider etter foredraget i går kveld.

Med humor, selvironi og enorm entusiasme snakket Leo Houlding om sin eventyrlige klatrereise. Reisen startet i en klatrevegg utenfor sin mors stamcafe. Han klatret med faren sin som yngstemann opp klipper i Skottland og tok en litt for stor sjangse i Patagonia og måtte krabbe tilbake til sivilisasjonen.

Han er en eventyrer uten like og som David Durkan, grunnlegger av Mountain People, sa da de to ble kjent var at han kom til å bli en fantastisk klatrer, så lenge han overlede de to første årene. Nå er han en av verdens beste klatrere, og lever av å klatre.

I helgen var han også på Fjellfilmfestivalen på Gjendesheim og snakket hovedsakelig om ekspedisjonen til Ulvetanna i Antarktis. I går snakket han i tillegg åpent og usminket om sin gjørmete jungelekspedisjonen til Autana iAmazonas. Publikum fikk et underholdende klatreforedrag.

– Stort sett liker vi å komme oss ned på bakken igjen når vi er på klatreekspedisjoner. Men på Autana var det best å være i veggen, det var forferdelig med alle slangene, søla og småkrypa der nede i jungelen. I tillegg så vi ingenting på bakken, trærne hang over oss, forteller Leo.

Man kan trygt si han er og forblir en klatrelegende. Tidligere prosjekter har også vært The Prophet, Yosemite, The Asgard project på Baffin Island og flere av de tøffeste rutene på El Capitan.

Under gårsdagens foredrag var frontmann for prosjeket Mountain People David Durkan til stede. Han reiste gjennom Europa, Tyrkia, Iran, Afghanistan, Pakistan, India og Nepal på 1970-tallet. Langs veien observerte han livssituasjoner som trengte hjelp og kunne forbedres. En ide ble satt ut i praksis. I Nepal har han vært med å bygge førskoler og barnehager og hjelper fjellfolket med et bedre arbeids- og leveforhold. «Helping mountain people to help themselves.» ble deres motto og det var slik Mountain People ble grunnlagt. 

Leo avsluttet foredragsfesten i Oslo ved å donere pengene fra sitt foredraget til prosjektet Mountain People. I tillegg gikk alle billettpengene til prosjektet. 150 publikumere fylte Fri Flyts lokaler.