Programmet på Fjellitteratur på Finse er klart. Festivalen starter med fredag 15. oktober for deltagere med ordinært festivalpass og torsdag 14. oktober for deltagere på skrive- eller fotokurset.

TORSDAG 14. OKTOBER (startdag for deltagere på skrive- og fotokurset)
19.00-21.00: Middagsservering i spisesalen
21.30-22.30: Skrive- og fotokurset: Registrering og informasjon om kurshelgen.

FREDAG 15. OKTOBER (startdag for deltagere med ordinært festivalpass)
08.00 – 10.00: Frokostservering i spisesalen
10.00 – utover formiddagen: Skrive- og fotokurs (oppmøtested avtales kvelden før med kursleder. Skrive- og fotokurset har egne kursopplegg gjennom hele helgen i tillegg til det ordinære festivalprogrammet.)
18.00 – 22.00: Galleri 1222 har åpent med fotoutstilling. Festivalkontoret har åpent for registrering. Bokbytte: Ta med en fjellbok du har lest til festivalkontoret, få den stemplet og bytt den til en bok du har lyst til å lese!
18.30: Filmvisning: Mambu and the Mountains of the Moon
En film om 17 år gamle Mambu fra foten av Rwenzorifjellene i Uganda. Hun er den første I familien sin som ønsker å fullføre videregående og begynne å universitetet. Hun har ikke råd til skoleutgiftene og bestemmer seg for å guide turister som er på tur i fjellene. Men det er vanskelig; i følge lokal overtro betyr en kvinne i Rwenzorifjellene ulykke. Filmen er støttet av Fjellitteratur/Fjellfilmfestivalen og UTE, og er laget av det prisbelønte, serbiske filmselskapet Lunam Docs.
19.00 – 21.00: Middagsservering i spisesalen
20.00 – 23.00: Nomaden har åpen festivalbokhandel med spesialpriser til alle med festivalpass!
21.30 -22.15: Kit-Fai Næss i samtale med Sturla Ellingsvåg
En samtale med Kit-Fai Næss kvinnen som har stått nærmest Arne Næss sr. fra 1970-tallet til 2000-tallet. Kit-Fai forteller om livet sammen med ektemannen Arne. Sturla Ellingvåg vil føre en nær, fortrolig samtale med Kit-Fai om filosofen Arne Næss. De vil komme inn på Arnes forhold til fjellet , til Tvergastein og til hans forfatterskap. Dette blir en unik mulighet til å bli bedre kjent med en stor nordmann som har inspirert mange og vil fortsette å inspirere i årene som kommer.
22.30 – 23.45: Stein P. Aasheims eventyrlige liv - som skribent og forfatter

Stein P. Aasheims første naturberetning sto på trykk i 1968. 40 år senere holder han fortsatt på med det samme: Forteller om turene og opplevelsene sine. Er det et spennende liv, eller er det blitt rutine - gamle opplevelser i ny innpakning? Stein P. Aasheim gir oss et personlig tilbakeblikk på veien fram til en av Norges fremste formidlere av naturopplevelser, ledsaget av gode råd til naturforfattere in spe.
22.00 - 02.00: Boogien i kjelleren på hotellet er åpen

Annonse

LØRDAG 16. OKTOBER
08.00 – 10.00: Frokostservering i spisesalen
08.30 – 09.15: Frokostsamtale: ”Hva skal til for å bli ekspedisjonshelt i dag?”
Sigri Sandberg Meløy møter noen av Fjellitteraturs foredragsholdere. Ta med frokosten inn i Jøkulsalen (rommet ut mot Jøkulen) og hør samtalen samtidig som du spiser!
09.00 – 11.00: Festivalkontoret har åpent. Bokbytte: Ta med en fjellbok du har lest til festivalkontoret, få den stemplet og bytt den til en bok du har lyst til å lese!
09.30 – 10.30: Randi Skaug
 - høytlesning, turtips og boklansering
Randi Skaug var den første norske kvinnen på Mount Everest og gir i høst ut boka ”Drømmeturer i Norge”. Dette blir en bok for deg som vil ha nye turtips og inspirasjon til turer utenom det vanlige. Turene varer fra ett sekund (vintermorgenbad) til 10 dager, foregår til ulike årstider og på ulike steder i Norge. Skaug forteller levende om det å krysse Hardangervidda (turen Roald Amundsen aldri klarte), gå på ski i vårsola i Jotunheimen, padle Tyrifjorden rundt i kajakk eller nærme seg Stølsnostinds luftige stup. Å være på tur handler både om nye naturopplevelser og om personlig mestring. Randi Skaug forteller både om egne erfaringer og gir konkrete tips til deg som vil oppleve fysisk og mentalt overskudd.
10.00 – 12.00: Galleri 1222 har åpent med fotoutstilling
12.30: Høytlesning på Store Finsenut
Skuespiller Nicolay Lange-Nielsen har høytlestning av fjellsport-litteratur på Store Finsenut (1599 moh) sammen med lyriker Cornelius Jakhelln som leser høyt fra sin nye bok "Trisyn" som utkommer på Samlaget 30. oktober.
Fra Finse tar turen snaut 1,5 timer. Se kart og turbeskrivelse i festivalprogrammet. Gå turen på egenhånd eller bli med på fellesturen som har avmarsj fra Finse kl 11.00 fra hotelltrappa.
16.00 – 18.00: Galleri 1222 har åpent med fotoutstilling
16.30: Tinder og Banditter – hundre år etter Alf. B Bryn

Med “Tinder og Banditter”, historien om en påskeferie blant fjellene på Korsika i 1909, skrev tinderangler Alf B. Bryn en av norsk fjellsports absolutte klassikere. I 2009 gikk tre nordmenn i rutene til Bryn – og med utgangspunkt i bokas framstilling sammenlikner de denne turen med sine egne opplevelser. Det blir opplesning fra boka og ”avslører” Bryn ved å vise til hva som er sannhet og hva som er humoristiske bløffhistorier i ”Tinder og Banditter”. Tonen i foredraget blir nok likevel først og fremst begeistring for den klassiske boka, klatreprestasjonene til Alf B. Bryn og hans to australske klatrekompiser og Korsikas ville og vakre fjellandskap.
18.00: Det Norske Polarheltbildet

I tiårene rundt Norges løsrivelse fra Sverige i 1905 ble den visuelle offentligheten i Norge tapetsert med bilder av norske polarhelter. Nye teknikker for reproduksjon og spredning av fotografi spilte dessuten en avgjørende rolle for gjennomføringen, finansieringen og formidlingen av de store polarekspedisjonene. 
Lysbildeforedrag av forskningsbibliotekar Harald Østgaard Lund som arbeider med bok og utstilling om ”Det Norske Polarheltbildet” ved Nasjonalbiblioteket (høsten 2011). Tidligere har Lund vært kurator og redaktør for ”80 millioner bilder – Norsk kulturhistorisk fotografi 1855-2005”, og dessuten filmregissør for langfilmen ”Halvveis til Haugesund”.
18.00 – 20.30: Festivalkontoret har åpent. Bokbytte: Ta med en fjellbok du har lest til festivalkontoret, få den stemplet og bytt den til en bok du har lyst til å lese!
18.00 – 21.00: Nomaden har åpen festivalbokhandel med spesialpriser til alle med festivalpass!
19.00 – 21.00: Middagsservering i matsalen
21.00: Baffin Babes
- skiekspedisjon over Canadas største øy
Den norsk-svenske jenteekspedisjonen Baffin Babes har denne høsten gitt ut bok om skiekspedisjonen over Canadas største øy. På Fjellitteratur viser de fire jentene bilder og forteller om turen – og vi kan love at det sjelden nok aldri har blitt formidlet større turglede eller blitt fortalt og sunget (!) med større entusiasme på Finse enn det vil bli på dette foredraget!
22.00 - 02.00: Boogien i kjelleren på hotellet er åpen
23.00: Konsert i Rallarmuseet med Lars Lillo-Stenberg!

SØNDAG 17. OKTOBER
08.00 – 10.00: Frokostservering i spisesalen
09.00 – 10.00: Festivalkontoret har åpent. Bokbytte: Ta med en fjellbok du har lest til festivalkontoret, få den stemplet og bytt den til en bok du har lyst til å lese!
10.00: Et muntert blikk på norsk skihistorie
Forfatter Thor Gotaas snakker om langrennets oppkomst og egenart - skihistorien fra de eldste tider og fram til i dag. Skihistorien er full av pussigheter og rare påfunn, friske personligheter og legendariske typer. Standardverket om langrennssportens historie i Norge, “Først i løypa” (2003), kommer i revidert og utvidet utgave nå i oktober 2010. Forfatter Thor Gotaas forteller om det seriøse og kuriøse i norsk langrenn, og drar linjene fram til vår tid.
09.00-10.00: Galleri 1222 har åpent med fotoutstilling
11.15 – 12.15: Guidet tur på Finse
Kort, guidet tur i området rundt Finse med historiefortelling om Finse, rallarane og Bergensbanen. Turen er tilbake til togavgangene 12.25 (Bergen) og 12.54 (Oslo).
13.00: Høytlesning og enkel servering på Lordehytta i Lengjedalen
Lengjedalsbu ligger drøyt fem kilometer fra Finse (beregn 1,5 timer hver vei). Utenfor hytta som Lord Garvagh bygget på 1850-tallet blir det høytlesning fra boka ”The Pilgrim of Scandinavia” og historisk foredrag om Lordetiden – perioden på midten av 1850-tallet da velstående, utenlandske fjellvandrere søkte til det norske høyfjellet. Lord Garvagh hadde flere hytter i Skarvheimen, og Lengjedalsbu er et flott turmål. Den hyggelige, lille hytta er åpen (ulåst) hele året. Foredraget og høytlesningen varer i en snau time og det er mulig å være tilbake på Finse til togavgangen 1526 (Bergen). Se kart og turbeskrivelse i festivalprogrammet.
Gå turen på egenhånd eller bli med på fellesturen som har avmarsj fra Finse kl 11.30 fra hotelltrappa.
15.00 – 17.00: Galleri 1222 har åpent med fotoutstilling
1630: Filmvisning: Mambu and the Mountains of the Moon
En film om 17 år gamle Mambu fra foten av Rwenzorifjellene i Uganda. Hun er den første I familien sin som ønsker å fullføre videregående og begynne å universitetet. Hun har ikke råd til skoleutgiftene og bestemmer seg for å guide turister som er på tur i fjellene. Men det er vanskelig; i følge lokal overtro betyr en kvinne i Rwenzorifjellene ulykke. Filmen er støttet av Fjellitteratur/Fjellfilmfestivalen og UTE, og er laget av det prisbelønte, serbiske filmselskapet Lunam Docs.