Med nesten 170 startende, 700 frivillige, et forvirrende stort antall hunder og et Røros som står på hodet, er alt klart for kampen om både pallplasseringer og mot elementene. Hovedløpene er på 600 og 400 kilometer, og starter henholdsvis på fredag og lørdag. Juniorløpet, med kjørere mellom 15 og 17 år, starter ut i dag.

Det er sjekkpunkter underveis, hvor spannene kan hvile, og hundene får veterinærsjekk før de kan kjøre videre.
– Det som gjør løpet så spennende er at de som leder inn til første sjekkpunkt, kanskje har tatt seg en hvil i løypa, og at noen helt andre kommer inn som første spann til neste sjekkpunkt, uten at publikum har fått det med seg underveis. Det er mye taktikk i slike lange løp, sier presseansvarlig i Femundløpet, Ole Sylte Heggset.

Hvor lang tid tar det før de beste kjørerne ankommer Røros igjen?
– Tidlig mandag morgen vil vi nok begynne å se vinnerspannene nærme seg, både fra 600 og 400 kilometerklassene. Av erfaring vil de siste komme inn rundt onsdag midt på dagen.

Hvordan er forholdene i løypa nå?
– Etter en lang periode med under 30 minus, har det nå kommet opp i 4-5 minusgrader, noe som er helt ideelt. Det er meldt dårlig vær på søndag, i det område hvor de fleste av spannene vil befinne seg, med vind og snøfokk, så det vil bli en utfordring. 

Halvparten av kjørerne i 400 kilometerklassen er nye av året, og Heggset melder om en idrett i vekst.
– Det er bra tilsig av nye deltakere i løpet, i år er det internasjonalt med deltakere fra 12 nasjoner.

Følg med på løpet her.