Fredag 12. Juli kl. 12:00 går starten for tidenes første Salomon Xreid Hardangervidda. Løpet starter fra Dyranut i Eidfjord og krysser Hardangervidda. Etter 150 kilometer går deltagerne i mål på Gaustatoppen, 1883 moh. Deltagerne løper alene eller på lag med to deltagere. Løpet er fulltegnet med 50 påmeldte deltagere fra seks forskjellige nasjoner.

­– Hardangervidda er nådeløs selv i juli, mens folk flest trekker mot stranden, søker våre deltagere intense øyeblikk og følelsen av å mestre noe som mange ser på som umulig, sier Fredrik Mandt og Jan-Sigurd Sørensen, initiativtagerne bak Salomon Xreid Hardangervidda.

 – Noen av deltagerne vil helt sikkert føle seg veldig små når mørket kapsler inn Hardangervidda, men premien som venter på toppen av Gaustatoppen vil være verdt hvert eneste steg. Premien til førstemann og sistemann er lik, en t-skjorte, men den største premien er allikevel følelsen når målstreken krysses, sier Mandt videre.

På veien mot Gaustatoppen skal deltagerne passere de fem sjekkpunktene Rauhelleren, Solheimstulen, Mårbu, Kalhovd og Rjukan på Hardangervidda.
– Dersom man ikke når tidsgrensen i Rjukan på 31 timer blir man dessverre tatt ut av løpet, fortsetter Mandt.

– Det er en stor prestasjon å fullføre helt til Gaustatoppen, når vi tenker på at dette like gjerne kunne vært en fjelletappe i Tour de France. Deltagerne vil oppleve en del ubehag underveis, men de kommer til å minnes denne helgen når de sitter på aldershjemmet og summerer opp livet, avslutter Mandt.