Første nordmann på Mount Everest. Raskest på ski til Sydpolen uten etterforsyninger. Verdens lengste skitur over polhavet.
Slike håndfaste bragder var det som skulle til for å bli en friluftskjendis i A-klassen – før.
Lars Monsen kom med noe annet, da han i 2005 dukket opp på tv-skjermen. Med et håndholdt kamera fikk vi direkte innnsyn i hva han holdt på med. Fisket, jaktet, fyrte bål og koste seg med kaffen.
«Det er detta som er livet», sa Lars, og traff en helt annen nerve.
Nå har villmarkingen fra Oslo øst signert treårskontrakt med NRK for 67 millioner kroner. I tillegg har hatt gitt ut en rekke bøker.
Da Monsen Minutt for Minutt ble vist i fjor sommer, var 50 medarbeidere med på produksjonen, i tillegg til tusenvis frivilllige som var med og gikk.
Siden 1991 har vært med å gi ut 19 bøker. Det finnes tre egne Lars Monsen Stores i Alta, Tromsø og Bodø, som selger friluftsklær – klær som har «det ville ekstra». Nylig kom biografien om han, førti pennen av journalist og forfatter Kjetil Østli.
Hva er det Lars Monsen klart?
Aleksander Gamme mener Lars Monsen traff godt med timingen:
– Lars Monsen har alltid vært seg selv og stått for egne valg og kontroversielle tanker. Han lar seg i liten grad påvirke av andre. Den pakken, sammen med dette «ut på tur-i-villmarka» treffer bra. Mange drømmer seg bort, og det er godt der forankret i oss. I tillegg var det, da han slo gjennom, få profiler i villmarksverdenen. Mange drev med ekspedisjoner, men kategorien villmark, bål og hund stod litt åpen. Der traff Lars Monsen planken utrolig godt hos det norske, sier Aleksander Gamme, eventyrer, forfatter og programleder i podkasten Tur og Tøys.
Stein P. Aasheim mener Lars Monsen er en god representant for det enkle friluftslivet.
– Jeg opplever han som en motvekt til prestasjonsjag og selfie-kultur. Selv om Canada på langs er en imponerende prestasjon, og jeg aner ikke hvor mange følgere han har på sosiale medier, så er budskapet hans likevel at det viktigste er å være på tur. Når alle trykker «liker» på Lars Monsen, så forteller det paradoksalt nok det motsatte, at turglede og naturopplevelser ikke måles i antall likes. Jeg håper folk ser det, sier Aasheim.
«Jeg opplever han som en motvekt til prestasjonsjag og selfie-kultur».
Stein P. Aasheim
«Mange drev med ekspedisjoner, men kategorien villmark, bål og hund stod litt åpen. Der traff Lars Monsen planken utrolig godt hos det norske.»
Aleksander Gamme
Randi Skaug, også hun profesjonell eventyrer, mener imidlertid at Lars Monsen var rask med å vende kameraet mot seg selv.
– Norsk litteratur er stappfull av historier der folk har brukt naturen som arena for å realisere livet sitt, drømmene og utforske etablerte sannheter. Før kunne det ta flere år fordi kommunikasjonen gikk saktere. Lars Monsen var den første som gikk rundt og filmet seg selv mens han holdt på, mens andre har tegnet eller hatt med seg et kamerateam på slep. Mye er likt, men kommunikasjonen er annerledes enn før, sier Skaug.
De nye villmarksstemmene har utvilsomt latt seg inspirere av villmarkingen fra Oslo Øst.
LES MER: Jegerstine
«Jeg husker jeg var med pappa på Stortorvet i Oslo, hvor han hadde foredrag og pappa hvisket til meg:´Stine, Lars Monsen, husk det navnet, han må du følge med på´. Så jeg gjorde det».
Stine «Jegerstine» Hagtvet

LEVER LIVET: Hvis Stian Aaadland hadde hatt Lars Monsen sin posisjon, hadde han kjøpt seg ei hytte. Når han tar opp slikt med banken, bare ler de. Stian bor i telt og i bilen. Foto: Privat
«Lars Monsen er min og flere generasjoner sin Helge Ingstad.»
Stian Aadland, polarguide og eventyrer
LES MER: Stian Aadland

Moa Hundseid
«Å ha troen på store eventyr.»
Moa Hundseid
LES MER: Moa Hundseid

OM HVA HAN ER BEST PÅ: – Jeg er best på å nyte øyeblikkene, sier Jens Kvernmo. Foto: Fredrik Bye
«Han sa til meg en gang at jeg måtte spørre meg hva jeg vil med livet. Det var ganske lurt sagt. Det tenker jeg alltid på når jeg står ovenfor veivalg i dag.»
Jens Kvernmo
LES MER: Jens Kvernmo

VILLMARKSJENTA: – Jeg har hatt en del år hvor jeg var jeg veldig syk, og naturen ble et viktig verktøy for å komme på beina igjen, forteller Maria. Noe av det hun liker aller best nå, er å holde foredrag. I det siste har hun engasjert seg mer i miljø, natur og psykisk helse. Foto: Privat
«Mange tenker nok ikke over at «Villmarksjenta» bare en del av meg, og at livet mitt består av en god del andre ting enn bare det å være på tur.»
Maria Grøntjernet
LES MER: Maria Grøntjernet

Bjørn Tore Kjølholt. Foto: Kristoffer H. Kippernes
«Han får elva til å slutte å renne. Han får steinras til å rase en annen vei. Han er vårt Fantomet. Men for å være litt mer alvorlig, så er han en villmann og vi er bare heldige som får være med på reisen. Han gjør det for seg selv. At det blir filmet og lagt ut er bare en bonus.»
LES MER: Bjørn Tore Kjølholt