Stian Aadland: – Monsen er min og flere generasjoner sin Helge Ingstad

Stian Aadland er mer på tur enn han ikke er på tur. Han beskriver Lars Monsen som sin generasjons Helge Ingstad.

Sist oppdatert: 19. november 2019 kl 07.00
SELVPORTRETT: Stian Aadland er både motiv og fotograf av dette bildet, som også bærer coveret til UTEs høstnummer. Foto: Stian Aadland
SELVPORTRETT: Stian Aadland er både motiv og fotograf av dette bildet, som også bærer coveret til UTEs høstnummer. Foto: Stian Aadland
Lesetid: 3 minutter

Når vi snakker med Stian Aadland har han nettopp avsluttet et cruise med NRK og Hurtigruten, som blir en del av Svalbard minutt for minutt til neste år. Programmet skal markere 100-årsjubileet for Svalbard-traktaten. 

Stian Aadland, også kjent som «Stian med sekken» tror de som følger han på Instagram vil beskrive han som en leken, kreativ turboms.

– En som bare lever og puster på tur, i all slags vær og som har det som sin fulle livsstil. Jeg håper at ekte vil være en del av det. At de ser på det jeg driver med som ekte.

LES OGSÅ

Han karakteriserer Lars Monsen som en av de aller største. 

– Lars Monsen er min og flere generasjoner sin Helge Ingstad. Da boka Pelsjegerliv kom, var det noe nytt, fordi Ingstad formidlet turgleden mer enn turoppnåelsen. Selv om Lars Monsen krysset Canada og gjorde en sinnssyk ekspedisjon, så formidlet han livet underveis på en fantastisk måte. Han er en helt eksepsjonelt dyktig formidler. Når han snakker til det kameraet, så er det noe fangende med måten han gjør det på. Det er ekthet, selv om han er kommersiell. Han er en superkjendis. Et begrep. Det hender folk sier til meg «å ja, du er en sånn Monsen-type, du». Det kunne ikke vært lengre fra sannheten, men det er ganske fascinerende, sier han.

Stian Aadland-hjemmet mitt loffen
ETTROMS: –Hjemmet mitt. Foto: Privat

– Det viktigste jeg har lært av Lars Monsen er at det er sunt å være møkkete. Jeg var en snowboardboms før jeg så Canada på tvers. Du kan ha så mye filter og sakte-film du vil, men har du ikke noe å formidle, så blir det ikke severdig i lengden. Han er god på å bruke seg selv, og det er noe jeg prøver å gjøre selv også. Ikke være noen andre enn meg, så mye som overhodet som mulig. 

– Hva er det folk ikke får vite gjennom å følge deg?

– De får ikke vite alle valgene som har blitt tatt, alle harde prioriteringer som har blitt gjort og som ligger bak. Jeg tror det er veldig lett å se på bildene og historiene og tenke at dette er bare sus og dus. Jeg liker ikke ordet å ofre, men mye har blitt ofret for å leve slik jeg gjør. Det er nok vanskelig å få øye på, sier han.

«Det viktigste jeg har lært av Lars Monsen er at det er sunt å være møkkete.»
Stian Aadland 

LES OGSÅ: Generasjon Villmark

Publisert 19. november 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 19. november 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen