Ord fra juryen

Vinneren av årets rookie pris er langt fra noe ukjent eller ubeskrevet blad i eventyrerverdenen. «Moa» Hundseid er til tross for sin unge alder allerede en erfaren ekspedisjonsfarer. Med en nærmest ustyrlig eventyrlyst har hun allerede lagt bak seg eventyr som Norge På Langs, Grønland på tvers og spennende turer og opphold i Chile & Alaska. Til tross for mange spennende kandidater i rookie-kategorien, anså juryen Monica å være suveren. Vi gleder oss til å følge henne videre på ferden.

– Jeg ble ganske overrasket, jeg pleier jo ikke vinne noe.

Samtidig understreker hun at det er veldig hyggelig å få fine tilbakemeldinger på det hun elsker å holde på med. 

Monica (Moa) Hundseid kommer fra Vikedal i Rogaland, og har en imponerende ekspedisjons-CV allerede. Hun har krysset Grønland to ganger, gått Norge på langs, krysset Nordisbreen i Patagonia og du har kanskje sett henne i Alaska sammen med Tonje Blomseth i serien Eventyrjenter på NRK.

I tillegg til diplom, samt heder og ære, fikk Moa 20 000 kroner i gavekort fra fjellsport.no og 20 000 i gavekort fra Hvitserk.

Hun håper å få til et samarbeid med Fjellsport og Hvitserk for å tilegne seg mer kunnskap.

– Drømmesituasjonen er om jeg kan bli involvert som medguide/guide for å få bredere kunnskap. Om det blir høye fjell eller lang skitur, så blir det uansett gode vibes!

Men rollen som guide er ikke helt ukjent for den eventyrlystne 23-åringen. Tidligere i år guidet Moa en gruppe over Grønland for Børge Ousland. De møtte uvanlig mye mildvær og store mengder vann på vestkysten. På vei over isen måtte hun ofte dra flere av deltagerne sine pulker. Men Moa liker å presse seg både fysisk og mentalt.

– Det var ofte jeg tok to pulker ekstra, da hadde jeg fire pulker, det gikk liksom helt greit. Du glemmer ut deg selv, og tenker bare på de andre.

For øyeblikket er Moa i Nepal. Målet er å nå toppen av det 6189 meter høye fjellet Imja Tse, og opparbeide seg erfaring til å gå videre på 8000-metertopper i fremtiden. I motsetning til folk flest bærer hun alt utstyret sitt selv.

– Når man er i dette gamet er det viktig å utvikle seg selv. Jeg vil ikke være på samme nivå hele tiden. 

Moa har hodet fullt av nye turdrømmer og turplaner. Alt tyder på at vi kommer til se mer til henne fremover. 

– Jeg tenker ikke på når jeg skal stifte familie, når jeg skal kjøpe hus, ta utdannelse. Det ligger helt bak i klesskapet. Det er bare turene jeg tenker på. Jeg er på tur hele tiden oppe i hodet mitt. Når jeg ikke er på tur planlegger jeg nye turer. 

LES OGSÅ: Tormod Granheim er Årets eventyrer