Andreas Orset levde ett år som eventyrer

Andreas Orset ble den heldige som fikk være et år på tur som Alfas eventyrer. Det ble mange høydepunkter – se de flotte bildene!

Sist oppdatert 5. juli 2017 kl 10.46
alfaeventyreren - Andreas orset
EVENTYR: I et helt år har Andreas Orset vært på tur som Alfas Eventyrer. Senja ble et av høydepunktene. Alle foto: Andreas Orset

– Å trekke frem noen opplevelser fra året som Alfas Eventyrer er lettere sagt enn gjort.

Hver dag byr på nye opplevelser og høydepunktene står i kø, forteller Orset. 

Her har han likevel klart å trekke frem de turene som har vært de største høydepunktene som Alfa-eventyrer.

Turparadiset Senja 

I sydentemperaturer tok jeg meg opp fjell etter fjell på eventyrøya Senja. Etter fjellturene sto bålkos og teltliv på strendende på agendaen.

Det er akkurat sånn jeg ser for meg drømme-norgesferien og da blir det et naturlig høydepunkt i året som Alfas eventyrer.

En utrolig kontrast på Skamtinden

Etter å ha gått på fjelltopp etter fjelltopp i tett tåke uten så mye mer enn 10 meter sikt sto Skamtinden på Kvaløya for tur. Det som lenge så ut til å bli nok en tur i tåkehavet fikk en brå vending da jeg omsider nådde toppen.

Plutselig var jeg over skydekket som lå der som en hvit svamp som presset mot fjellets ene side. Jeg som hadde vurdert å snu litt lenger nede ante ingen ting om at jeg ville få en så fantastisk utsikt og på grunn av uken i tåkehavet ble opplevelsen ekstra sterk.

Jeg ble værende på toppen i mange timer og nøt utsikten av fjell som reiste seg over skydekket, for ikke å glemme solnedgangen som skapte en nærmest magisk stemning over skyene.

Skamtinden ga fantastisk utsikt.
Skamtinden ga fantastisk utsikt.

Breiskrednosi 

Det som ble en av årets første skiturer kommer jeg til å huske lenge. I ruskevær spente jeg på meg skiene og tok meg opp til Breskrednosi som ligger idyllisk til ved Nærøyfjorden.

Jeg var usikker på om jeg ville klare å skimte Nærøyfjorden i det tette snødrivet, men akkurat da jeg ankom toppen steg skyene og den smale fjorden viste seg fra sin beste side. En utrolig fjelltopp med en helt suveren utsikt!

Breiskrednosi tøffer seg.
Breiskrednosi tøffer seg.

Nordlysobservatør for en kveld

Noe av det jeg liker så godt med vinter-Norge er nordlyset. Da jeg ankom Alta i vinter ble nordlysobservatoriet på Halddetoppen et naturlig turmål. Full av eventyrlyst trosset jeg vær og vind for å nå det gamle steinobservatoriet fra 1912.

Jeg ble belønnet med Aurora Borealis der både grønn og rød farge danset over himmelen. Det finnes vel neppe et bedre sted å se nordlyset enn der forskerne observerte dette skjønne naturfenomenet.

Nordlys ved Halddetoppe.
Nordlys ved Halddetoppe.

Vinteridyll i Indre Troms 

Å spenne på seg pulken og gå innover det nord-norske landskapet er virkelig en opplevelse i seg selv.

Vinteren i Nord-Norge har gitt turen både høydepunkt og kalde stunder.

En kveld som definitivt går i listen over høydepunkter er en kald, mørk kveld i langt inn i Indre Troms, nærmere bestemt ved Altevatn.

Himmelen danset som aldri før og i det jeg trodde showet var over kom det bare enda mer lys over himmelen. En fantastisk friuftslivsopplevelse som jeg kommer til å huske lenge!

Vinter i Indre Troms gir utrolige opplevelser.
Vinter i Indre Troms gir utrolige opplevelser.

Innerdalen i april 

I vinter sto Innerdalen for tur. Etter en vakker, stjerneklar natt i telt sto Innerdalshytta for tur.

Jeg ble sittende ved vinduskarmen utover kvelden og klarte ikke slippe blikket fra den vakre pyramiden av et fjell.

Innerdalstårnet er nok for mange kjent som «Blåfjell» og det skulle vise seg at fjellet ikke bare bød på en smule magi på TV-skjermen. Under solnedgangen begynte nemlig toppen av fjellet å gløde slik jeg aldri har sett et fjell gløde tidligere. For en stemning i fjellheimen!

Innerdalstårnet er like flott som alltid.
Innerdalstårnet er like flott som alltid.

 

Vårskitur over Hardangervidda – April 2017
Hardangervidda er kjent og kjær og for mange. I påsken krysser hundrevis av turglade nordmenn vidda med ski på bena. I år skulle jeg få bli en av mange som fikk kjenne viddas råskap og prakt på en og samme tur. De store kontrastene vidda bød på har i ettertid brent seg fast som et av høydepunktene fra året som eventyrer. Jeg fikk kjenne regn, snø og vind på kroppen, men også nydelig påskevær med shortstemperaturer og stillhet.

Vårskitur og vårskitur, fru blom...
Vårskitur og vårskitur, fru blom...

Spektakulær natt under stjernene – Mai 2017

På vårparten tok turen meg til Sogn og Fjordane og på agendaen sto overnatting på Europas høyeste sjøklippe, Hornelen.

Med skyfri himmel og lite vind droppet jeg teltet til fordel for en natt under åpen himmel. Solnedgangen leverte stort og jeg sovnet til synes av en vakker, fargerik himmel.

Å sove på fjelltopper er alltid like magisk!

Vakre Hornelen skuffer ikke.
Vakre Hornelen skuffer ikke.

Påskeskitur på sitt beste – Mai 2017

Sunnmørsalpene er en skikjørers drøm. Med sylspisse tinder og vakkert fjordlandskap er området som skapt for vårskiturer i deilig slush. Jeg fikk mange flotte toppturer da jeg var i Sunnmørsalpene, men turer på Slogen tok nok kaka. Solen skinte så sterkt som den sjeldent gjør og det var nesten ikke en sky på himmelen. Sammen med lokale skikjørere tok vi turen opp på det som omtales som «Dronningen av Sunnmøret». Et utrolig flott tur og en uforglemmelig utsikt.

Det er lite som slår denne utsikten på en topptur!
Det er lite som slår denne utsikten på en topptur!

På eventyr i Stryns lekeland – Juni 2017
Innerst i Nordfjord ligger en liten perle for den eventyrlystne. Stryn kan by på et stort spekter av friluftslivsaktiviteter i vakre, naturskjønne omgivelser. Jeg hadde en uke i Stryn/Loen området og fikk noen dager fulle av opplevelser. På tapeten sto blant annet Via Ferrata, kajakkpadling i Loen, topptur til Skåla, fisking osv. En uke som har gjort seg fortjent til å bli blant høydepunktene.

Stryn gir deg tur både i pose og sekk, og i kajakk!
Stryn gir deg tur både i pose og sekk, og i kajakk!
Publisert 4. juli 2017 kl 09.00
Sist oppdatert 5. juli 2017 kl 10.46
Relaterte artikler
ÅRETS FJELLGEIT: Odd Eliassen mottar den ærefulle utmerkelsen Årets fjellgeit under Fjellfestivalen på Åndalsnes 11. juli. Foto: Matti Bernitz
Fra arkivet

Fjellgeita Odd

NY DRIV: Den svenske skiguiden Carl Lundberg har blitt bedre på å takle det være han får. Mange av gjestene hans vil til Norge, men han vil ikke fly dem dit, og velger tog eller bil som transportmiddel. Foto: Matti Bernitz Pedersen
PORTRETT

ØKO-GUIDEN

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue