Har du lyst å feire nasjonaldagen, men helst ikke gående i byens borgertog? Det finnes en rekke muligheter for deg som vil stikke til fjells, enten du tar med deg vennegjengen, familie eller reiser alene.

Finse 

Annonse

«På grunnlovsdagen brer det seg ein heilt spesiell stemning over det vetle samfunnet her på Finse», skriver vertskapet. Tradisjonen tro ventes det masse folk både på hotellet og i telt. 

Dagen starter med flaggheising og sang utenfor Finsehytta, etterfulgt av frokostbuffet. Så går17. mai-toget med bunads- og sportskledde skigåere mot Jøkulhytta. Der vil Finse Røde Kors stelle i stand en enkel servering til turgåerne. Etterpå er det opp til enhver om man vil renne ned igjen til Finse, eller gå Jøkulrunden. 

Se film fra feiringen i 2014 øverst i artikkelen.

PRAKTOMGIVELSER: Her går toget gjennom Henningsvær. Foto: @enirt72

Turtagrø

Årets High Camp Turtagrø er historie, men det er fortsatt strålende toppturmuligheter i Hurrungane og i området rundt Turtagrø. På Turtagrø Hotel feires nasjonaldagen med treretters middag for gjestene som har vært så heldige å få reservert bord. Vær obs på moderat skredfare og isete skrenter i noen områder, og følg nøye med på oppdatert skredvarsel.

Topptur på 17. mai? Les UTEs guide til skiturer i Hurrungane som er mest populære under High Camp. 

Galdhøpiggen 

Galdhøpiggen sommerskisenter åpnet den 9. mai og inviterer til en aktiv langhelg, selv om terrengparken på Juvass ikke kommer til å bli bygget i år. Skisenteret kunne meldte om 50 cm ferskt pudder i forrige uke. I kafeen selges det rømmegrøt, spekemat og flatbrød. 

Hva er mer nasjonalromantisk enn 17. mai-feiring på Norges høyeste fjell? skriver Fossheim Hotell. De arrangerer felles ski-tog-tur på nasjonaldagen. Dette er en skitur på cirka fem timer, med guider fra Juvasshytta over Styggebreen. Etter breen settes skiene i «piggura» og følget går til fots til toppen. Det er ingen spesielle krav til skiutstyr. Vanlige fjellski er meste brukt, men det er mulig å gå på langrenn/turlangresski også. Turen er gratis og åpen for alle som vil være med. 

Skal du på tur med barn den 17. mai? Les våre tips til familietur på Galdhøpiggen  

HARMONISK: Dette bildet er fra feiringen av Grunnlovsdagen på Kvaløya. Foto: @harmonika70

Gaustatoppen

Det har blitt tradisjon å ta en 17. mai-tur til Telemarks tak, Gaustatoppen, og holde fest på toppen som hviler 1883 meter over havet. Her har du utsikt over en sjettepart av fedrelandet på en god dag. Et felles skitog går fra parkeringen ved Gaustabanen. Banen og turisthytta holder åpent, og det serveres rømmegraut med spekemat, kaker og pølser. Det er bare å ta med flagg og godt humør.

Visste du at du kan lage softis i snøen? Les: UTE-Sigrid sin tur-iskrem 

Haukeliseter 

Dagen starter flaggheising og frokost på Haukeliseter Fjellstue. Herfra blir det felles skitog til Vesle Nup, hvor det holdes tale, turgjengen spiser sin medbrakte 17. mai-niste og arrangerer barneleker. Tilbake på fjellstua serveres det kortreist grillmat. 

Stryn

Folven Camping i Stryn arrangerer denne helgen Folven Randonee-festival. Her blir det 17. mai-feiring og guidede toppturer med ski. For de som allerede er påmeldt, blir det topptur til Skålatårnet fra 16. mai. Deltakerne vil våkne til feiring og frokosttilbredelse hele 1848 meter over havet! Her kan du se filmen fra feiringen i 2014.

Tipset som gjelder uansett hvilken tur du legger ut på denne fredagen: Husk flagg! 

Josten på langs er en populær klassiker på denne tiden av året. Foto: Kristin Kjensberg
Josten på langs er en populær klassiker på denne tiden av året. Foto: Kristin Kjensberg

Josten på langs er en populær vårskiklassiker, og inneklemte dager i mai er med på å gjøre prosjektet mulig. Foto: Kristin Kjensberg

Vi ønsker dere en strålende feiring!

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: