Guiden til Haukeliseter – porten til vidda

Midt mellom øst og vest ligger Haukeliseter, ett av Turistforeningens aller mest populære hytter.

Sist oppdatert: 17. februar 2020 kl 15.39
haukeliseter vinter barn
HAUKELISETER FJELLSTUE: Hele Haukeliseter består av 17 bygninger, og hytta har blitt drevet av Stavanger Turistforening siden 1963. Foto: Veronika Sund
Lesetid: 2 minutter

At Haukeliseter på Haukelifjell i alle år har vært blant mest besøkte overnattingssteder i Turistforeningens hyttenettverk, er ikke helt lett å forstå hvis du følger med på radioens veimeldinger vinterstid.Ofte har veien over Haukelifjellet enten kolonnekjøring eller er stengt på grunn av uvær. 

Den værharde beliggenheten til tross: Den lette tilkomsten langs hovedveien over fjellet mellom Telemark og Rogaland, gjør at den likevel kan skilte med i overkant 20.000 gjestedøgn årlig. 

Haukeliseter ligger drøyt tusen meter over havet, er den eneste hytta til Turistforeningen i fjell-Norge som i mange år har hatt åpent hele året.

En vesentlig grunn er den optimale beliggenheten for kiting. De siste årene er det arbeidet mye med å tilrettelegge for flere ulike aktiviteter og holdt mange kurs her oppe. Dermed er det til tider ganske ungt miljø her.

I tillegg har den drøyt 150 sengs store hytta bygget et villmarks-spa og satset på mat med lokale råvarer. 

Et flertall av gjestene bor fast på Haukeliseter og bruker hytta som base for dagsturer i området. De første løypene kvistes med en gang is- og værforholdene tillater det. Først ut er tre løyper i nærheten av hytta og nærmere påske kvistes det også innover til Holmevassbu mot Setesdalsheiene og til Hellevassbu mot Hardangervidda. Og har du ikke bil, så kan du ta bussen. 

Foto: Oscar Åslund
Foto: Oscar Åslund

Haukeliseter

  • Haukeliseter ligger 1000 moh. og er Turistforeningens største hytte. Den 150 sengs store hytta har åpen hele året. Rommene er i forskjellig standard, fra enkle sovesaler til Nansen-suiten med luksuriøs innredning. Priser på overnatting varierer fra 240-500 kroner (oppdatert 2017). 

  • TUREN DIT: Haukeliseter ligger på Haukelifjell, langs E134. Fra Oslo er det 285 kilometer (fire timer). Kjøreturen fra Haugesund tar omtrent 2,5 timer og fra Bergen tar turen drøyt tre timer (to ferger). Haukeliekspressen passerer få meter fra hytta flere ganger om dagen.

  • På ski fra Finse tar turen omtrent 6 dager med mulighet for overnatting på hyttene i Turistforeningens hyttenettverk. 

 

LES OGSÅ: Alt om Vikafjellet

Haukeliseter
Haukeliseter

Publisert 17. februar 2020 kl 15.39
Sist oppdatert 17. februar 2020 kl 15.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen