Romsdalen er viden kjent for skarpe fjell som krever klatretau. Men det finnes alternative turer med enklere tilkomst. Her får du tre turforslag til i Romsdalen, som alle innbyr med variert og flott utsikt.
ROMSDALEN SPESIAL: Det er gode grunner til å ta med fjellskoene til Romsdalen i sommhalvåret. Her fra Kvanndalen. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 8 minutter
Romsdalen har de siste årene fått enorm oppmerksomhet gjennom en rekke filmer, tv-produksjoner og ikke minst i sosiale medier.
Oppmerksomheten er gull verdt for det lokale reiselivet, men effekten gjør også at de mest populære fjellturene har blitt enda mer populære.
På travle dager kan man oppleve å måtte vente i timesvis for et bilde på Rampestreken, eller man blir gående i kø på de mest utsatte partiene over Romsdalseggen.
Rampestreken i Romsdalen kan bli en slitetur utenom et vanlige. Tindesenteret i Åndalsnes låner ut 30-kilos sekker, og guider med bakgrunn fra Forsvaret opp til den berømte rampa.
Heldigvis har Romsdalen en lang rekke spektakulære turer der du nesten garantert slipper å gå i kø, selv på de mest travle dagene.
Her får du tre varierte turforslag i minst like flotte omgivelser som de mest populære i dette området.
Randsetfjellet (525 moh.) Rødven
Distanse: 4 km (rundtur)
Antall høydemeter: 250 m
Tid: 1,5 timer
Vanskelighetsgrad: Enkel-middels
Fjellene på nordsida av Åndalsnes varierer fra spisse alpine klatretopper, til snille, kystnære åskammer.
Og på halvøya Rødven, på veien mot Molde, kan man velge blant en rekke enklere turer, med fantastisk utsikt mot både snødekte fjell og storhavet.
Randsetfjellet er en lett tilgjengelig og godt merket tursti, en barnevennlig rundtur på ca. 4 kilometer.
Totalt er det 250 meter stigning, og man bør beregne 1,5 – 2 timer på turen. Sesongen er lang ute på kystfjellene, og her kan det være bart fra mars til desember.
Å nyte solnedgangen fra toppen av Randsetfjellet, og se solen duppe ned i havet utenfor Molde, mens de høye fjellene sørover ligger badet i kveldslys er en spesielt flott opplevelse.
Omtrent 20 minutters kjøring på FV64 mot Molde tar deg til avkjøringen vestover mot Eidsbygda og Rødven. Halvøya strekker seg nordvestover helt fra Klungnes, og spesielt vestsiden av halvøya har spektakulære fjell som stuper 6-700 meter rett ned i Romsdalsfjorden.
Helt nord på halvøya ligger to lett tilgjengelige og populære turmål, toppene Skåla, også kalt Litleoksen, (667moh) og Randsetfjellet (525moh). Begge med fantastisk utsikt både utover mot Molde og storhavet, og innover mot fjellene i Måndalen, Innfjorden og Romsdalen.
Begge disse turene har start fra Landresetra, ca 10 km etter avkjøring fra FV 64 ved Lerheimskrysset retning Rødven, og har parkering langs bomveien. Turene kan også fint kombineres i én rundtur, som da blir omtrent 8 km, og 650 høydemeter.
Turen til Randsetfjellet starter langs grusvei nordvestover et par hundre meter, der man møter et tredelt traktorveikryss.
Fortsett på traktorveien rett frem gjennom skogen, som etterhvert går over i en tydelig sti når man nærmer seg ryggen på Ramnhaugen.
Både traktorveien og stien er lettgått, og egner seg fint for familier og barn.
Stien bølger seg frem langs ryggen vestover, og utsikten mot fjorden blir stadig flottere. Når man nærmer seg toppen, kommer også mer av fjellene sørover til syne, og rasteplassen på toppen av Randsetfjellet er et perfekt sted å ta en pause og nyte panoramaet rundt seg.
Stien følger så ryggen videre vestover, før den dreier sørover, og litt brattere ned i skogen mot Landredalen med Skåla midt imot. Etterhvert møter stien traktorveien fra Landresetra, og denne følges tilbake til parkeringen.
Romsdalen er Norges Tyrol, med fantastiske natur og turmuligheter.
Ønsker man å forlenge turen, fortsetter man direkte fra parkeringa forbi husene som utgjør Landresetra og opp ryggen på Skåla vestover.
Denne stien er noe mer krevende enn på Randsetfjellet, men gir en fantastisk belønning i form av svært luftige utsiktspunkt ved toppen (667 moh).
Etter toppen fortsetter stien nordvestover, og ved juvet Gjøldøra stuper fjellet rett ned i Romsdalsfjorden.
Et svært luftig og spektakulært skue, og rett sørover ligger Måndalsfjellene Blåstolen (1111 moh.) og Trollstolen (1141 moh.) med enorme loddrette stup ut mot fjorden.
Etter dette dreier stien østover, ned i Landredalen, der den møter grusveien tilbake til parkering.
Denne ekstra runden er 4,7 kilometer, har 425 meter stigning og tar 1,5 til 2 timer, men den er absolutt verdt den ekstra innsatsen.
Norafjellet (957 moh.) Isterdalen
Distanse: 6,5 km t/r
Antall høydemeter: 900
Tid. Ca. 4 timer
Vanskelighetsgrad: Middels krevende
Akkurat der Trollveggen slutter og Romsdalen møter Isterdalen, dalen med den populære turistveien Trollstigen innerst, ligger Norafjellet.
Omkranset av ville fjell og grønn fjord er det et vakkert turmål, om enn ikke så veldig mye besøkt, til tross for en god sti og fantastisk utsikt.
Turen har stort sett jevn, ganske bratt stigning, og starter ved Trollstigen Resort, i krysset der Fv 63 mot Trollstigen møter veien fra Brønnsletta.
Stien er tydelig og godt merket til Orabotn og Norafjellet. Den går først gjennom litt tett skog, før man etter et par bratte kneiker er oppe på ryggen mot Soggeberget, og på noen utsiktspunkt får flott utsikt tilbake mot Åndalsnes og hele Romsdalseggen.
Etter Orabotnen (450moh) følger stien kanten av ryggen, og like før skoggrensa går stien til venstre ut mot neste rygg, der Blånebba og Vengetind lager et vakkert bakteppe. Her er normalt sett siste mulighet for vannpåfyll på turen.
Derfra slynger stien seg bratt opp på en blanding av svapartier og litt myrterreng, før den flater ut, og Trolltindane og Adelsbreen dukker opp foran til høyre.
Derfra følger stien ryggen bort til varden på 957 moh.
På toppen av Norafjellet ligger det flere vakre små vann, som speiler panoramautsikten mot Trolltindane, Adelsbreen, Romsdalshorn, Romsdalseggen, Åndalsnes, og fjorden.
Vil man komme enda tettere på Trollveggen kan man fortsette turen ca 2 kilometer til Adelsfjellet 1321 moh, eller videre langs Adelsbreen til Nordre Trolltind 1452 moh, der man ser rett inn i Trollveggen.
Returen går samme vei.
Saufonnholet-Middagsfjellet-Kvanndalen
Distanse: 11 km én vei
Antall høydemeter: 1000 høydemeter
Tid: 4-5 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende med noe klyving
Det aller høyeste, og et av det mest markante fjellene i Romsdalen er Store Vengetind (1852 moh).
Fjellet er synlig fra store deler av regionen, og Vengedalen ved foten av fjellet er en av de mest besøkte dalene, ettersom starten på Romsdalseggen går nettopp herfra.
Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De avlaster anklene når du går med tung sekk, og de har godt grep på sleipt underlag. UTE tester klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.
Baksiden av Vengetindan derimot er ikke like mye besøkt, men faktisk er dette området kanskje et av de aller mest spektakulære i hele Romsdalen.
Kvanndalen, som strekker seg fra Erstaddalen og opp til Kvanndalstind og Vengetind-massivene er svært alpint, med fantastiske brefall, kvasse fjellrygger og en frodig dalbunn. Området er mindre besøkt enn mange av de mest kjente turene i området, så her kan man risikere å ikke møte på en eneste fjellvandrer.
En flott rundtur i området, med en bratt og svært spektakulær start, er opp Saufonnholet over Middagsfjellet, og ned i Kvanndalen.
Turen starter fra parkering innerst i Erstaddalen (bomvei), hvor man først krysser broen over elva og følger merket sti og traktorvei i et tørrlagt elveløp.
Deretter fortsetter stien ganske bratt opp gjennom skogen, før den over tregrensa legger seg litt i terrenget, og tar deg inn til elva og det bratteste partiet på turen, Saufonnholet.
Dette er en svært luftig sti som innebærer enkel klyving, men den er godt sikret med både kjetting, wire og endel stigetrinn. Dette bratte partiet følger elva oppover, og det kan være lurt å unngå de aller våteste dagene med enten snøsmelting eller regn, da det kan bli både svært vått og glatt her.
Etter omtrent 250 høydemeter i det bratte partiet flater stien ut i ura mot toppen av skaret. Her møter man Saufonnvatnet, med Saufonnhytta helt i nordenden.
Stien videre er godt merket og følger så kanten av vannet gjennom steinura, før den stiger igjen, med et par bratte og litt luftige partier opp mot Middagsvatnet med Middagsfjellhytta også i nordenden.
Herfra kan man ta en avstikker til høyre opp til varden på Middagsfjellet (1.159moh) som gir flott utsikt tilbake mot Isfjorden. Ellers fortsetter man videre på litt utydelig sti langs vannet, og krysser elva før stien stiger opp mot kanten over til Kvanndalen på ca 1.050 moh. Tidlig på sesongen kan det her ligge endel snø som skjuler stien, så vær nøye med veivalget, for det går bratt ned i Kvanndalen på andre siden.
Fra ryggen får man fantastisk utsikt inn i de svært alpine toppene i Vengetindane og Kvanndalstind. Her klistrer hengebreene seg fast til fjellsidene under spisse tinderekker og pinnakler, og gir et innblikk i et for mange ukjent område av Romsdalen.
På ryggen krysser man et sauegjerdet, og tar seg videre ned en bratt sti som slynger seg nedover lia ned i Kvanndalen, på skrå mot venstre innunder Kvanndalstind. Stien går gjennom noen løse partier og ur, så merkingen kan tidvis være dårlig.
Vel nede i dalen følger man så sti nedover den frodige Kvanndalen forbi Russersteien, til brua ved Dale.
Oppblåsbart liggeunderlag isolerer mot kulden fra bakken og betyr mye for komforten. Les vår test av liggeunderlag fra merker som Exped, Sea to Summit, Thermarest og flere.
Russersteien er en enorm steinblokk i bunnen av dalen, som har fått sitt navn etter at en russisk krigsfange, Dimitrij Tsjerkasov, på flukt fra fangeleiren i Isfjorden, ved hjelp av lokale fjellfolk, gjemte seg her i en lang periode under krigen, før han fikk hjelp til å flykte videre over fjellet mot Bjorli og Sandgrovbotnen.
Etter russersteien fortsetter stien i bunnen av dalen, og det siste stykket ned i Erstaddalen følger men traktorveg. Turen kan gåes i begge retninger, men det anbefales sterkt å gå opp Saufonnholet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.