Fjelltur til Blånebba og Romsdalseggen

Romsdalseggen er en 14 kilometer lang, lett tilgjengelig fjellrygg mellom Vengedalen og Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Blånebba (1320 moh.) er turens høyeste punkt og den østligste av toppene langs ryggen.

Sist oppdatert 4. mai 2016 kl 15.34
blånebba romsdalen
BLÅNEBBA: Spennende klyving for store og små over Romsdalseggen. Foto: Otto Teksum Lund.

Romsdalseggen betegnes av mange som «Norges vakreste fottur», noe vi fikk lyst til å finne ut av.

Turen over Romsdalseggen går i et av Norges mektigste fjellområder med orkesterplass mot Romsdalsfjella, som kan ta pusten fra selv den mest erfarne fjellvandrer. Romsdalseggen går parallelt med selve Romsdalen, og elva Rauma kan sees i dalbunnen drøye 1000 meter under.

Siden 2009 har den lokale reiselivsnæringen både markedsført og tilrettelagt Romsdalseggen som en ny populær attraksjon i Rauma kommune.

Fra Åndalsnes skysstasjon går det busstransport til parkeringsplassen i Venjedalen i helgene fra 7. juni og hver dag fra 1. juli til cirka 30. september. Busstransporten er et fint tiltak for ikke å sprenge parkeringsplassen i den populære Venjedalen.

Sammen med Inger Lises datter Mona og andre gode venner la vi i vei etter stien opp fjellsiden langs bekken. De fleste fulgte den obligatoriske ruta, mens vi tok den korteste varianten bratt opp skaret nord for Blånebba.

Skydekket var i ferd med å slippe taket, dermed ble det en fin vandring etter ryggen til Romsdalseggens høyeste punkt.

«Turen over Romsdalseggen går i et av Norges mektigste fjellområder med orkesterplass mot Romsdalsfjella, som kan ta pusten fra selv den mest erfarne fjellvandrer.»

Etter oss kom flere fjellfanter til en velfortjent pause på Blånebba (1320 moh.). Over hodene våre seilte to havørner med sylskarpe blikk, de hadde sikkert observert den hoppende hareungen i steinura på toppen.

Utsikten var storslått mot høyreiste Venjetinden, Romsdalshornet og Store Trolltinden. Etter å ha skrevet oss inn i boka på toppen, slo vi følge med Lars Olav fra Ertvågøya i Aure over den lettgåtte ryggtraversen til Halsaskaret. Han ble for øvrig med oss til Bispen og Kongen noen dager senere.

Underveis ble det flere stopp og mye prat med folk fra både Tyskland, Ukraina, Israel og Nederland. Stien er godt tilrettelagt med sikring i de mest utsatte partiene.

De yngste var ikke særlig skvetne der de kløv opp den bratte eggen til Mjølvafjellet (1216 moh.). Ruta snirklet seg forbi Åkesvarden, der en gruppe barn og voksne sto og veivet med armene.

De hadde telefonkontakt med familien nede på campingplassen, som fulgte dem i kikkert.

32_224-romsdal
32_224-romsdal

SPENNENDE: En luftig og spennende tur. Foto: Otto Teksum Lund.

Vandringen fortsatte over Høgaksla til den flotte steinhytta Ottarbu på Nesaksla. Dette var et naturlig samlingspunkt for oss som skulle ned, og for dem som kom rett opp fra sentrum.

Under oss på den glitrende fjorden lå RMS «Queen Mary 2», en av mange cruisebåter som besøker Åndalsnes hver sommer.

«Over hodene våre seilte to havørner med sylskarpe blikk, de hadde sikkert observert den hoppende hareungen i steinura på toppen.»

Etter en halvtimes pause tok vi fatt på den imponerende nedstigningen til det luftige utsiktspunktet Rampestreken. I den bratte fjellsiden har en gruppe innleide sherpaer fra Nepal gjort en formidabel jobb med 1102 små og store trappetrinn.

Tilbake i Åndalsnes var vi alle enige om at Romsdalseggen var blitt en populær og flott turistmagnet! 

LES OGSÅ: Tinderangling i Romsdalen

Blånebba:

  • Sted: Rauma kommune i Møre og Romsdal

  • Høyde: 1320 moh.

  • Primærfaktor: 590 m, 

  • Utgangspunkt: Venjedalssætra 380 moh.

  • Lengde: 14 km over ryggen, 

  • Tid: 6 timer

  • Stigning: 1160 høydemeter, Vanskelighetsgrad: Rød

  • GPS-koordinater: 32v 437 839 6 933 426

  • Kartblad: 095 Åndalsnes

Norges beste kremtopper

Toppturer er i vinden, og i denne boken serveres en blanding av godbiter fra hele landet. Forfatterne av boka er toppturspesialistene Inger Lise Innerdal og Otto Teksum Lund. De har vært på over 2000 fjelltopper i Norge, og har her samlet kremen av alle sine turer. Turforslagene har god spredning både geografisk og i ferdighetsnivå, og alle toppene kan nås med vanlig turutstyr. 

Publisert 5. mai 2016 kl 13.21
Sist oppdatert 4. mai 2016 kl 15.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen