Har du lyst å feire nasjonaldagen på tur i norsk natur? Det finnes en rekke muligheter for deg som vil dra til fjells, og uansett om antrekket er bunad, festplagg eller turklær.

Flere overnattingssteder i fjellområdene holder åpent på 17. mai, med gode muligheter for en flott markering selv om nasjonaldagen faller på en tirsdag.

Turtagrø Hotell holder åpent for både overnattingsgjester og de som vil spise en ekstra god frokost eller festmeny på 17. mai.

– Vi har fortsatt en del ledig kapasitet. Akkurat nå regner det ute, men oppe i høyden kan det nok bli bra skiforhold, forteller Trine Sørbø på Turtagrø Hotell.

Galdhøpiggen 

Fossheim Hotell og Juvasshytta er nærliggende overnattingssteder for folk som vil på piggen på nasjonaldagen. Turen til Galdhøpiggen er en skitur som regnes å ta cirka fem timer. 

Tradisjon tro går 17.mai-toget fra Juvasshytta med ski som framkomstmiddel til Galdhøpiggen. Avgang klokka 10.00, og det er ingen påmelding eller avgift.

Fra Fossheim Hotell i Lom er det omtrent 40 kilometer opp til Sognefjellet, med flere flotte muligheter for fjellski og toppturer. Sognefjellshytta er også åpen.

Vil du ta med barna til Galdhøpiggen i sommer? Få UTEs tips til familietur på Galdhøpiggen  

 

Haukeliseter Fjellstue (DNT)

17 mai tog på haukeliseter
SKI-TOG: Fra en helt normal 17. mai-feiring på Haukeliseter. Foto: Håkon Aarthun

Haukeliseter har god plass for de som vil ta med flagg og skiutstyret til fjells.

Tradisjon tro blir det både flaggheising, 17. mai-tog, nasjonalsang og en selvskreven 17. mai-meny.

Et felles ski-tog pleier å gå til Vesle Nup, hvor det holdes tale, turgjengen spiser sin medbrakte 17. mai-niste og arrangerer barneleker.

 

Turtagrø

Fjelltraktene rundt Turtagrø har som oftest strålende toppturmuligheter på vårparten.

Fra 13.–17. mai arrangeres det føringsturer med Turtagrø som base, til klassikerne i Hurrungane, som Store Ringstind, Steindalsnosi og Fanaråken og flere.

Turtagrø Hotel holder åpent på 17. mai med ekstra god frokost, middag, som også er mulig å bestille selv om du ikke er gjest på hotellet.

Skal du på ski på eget initiativ, må du være obs på skredfare og isete skrenter i noen områder, og følg nøye med på oppdatert skredvarsler.

Josten på langs er en populær klassiker på denne tiden av året. Foto: Kristin Kjensberg
LANGTUR: Josten på langs er en populær klassiker på denne tiden av året. Foto: Kristin Kjensberg

Finse

Hotellet Finse 1222 har ledige rom, masse snø og og legger til rette for en minnerik 17. mai, med skitog og flagg opp mot Hardangerjøkulen.

Her pleier nasjonaldagen å starte nasjonaldagen med flaggheising og sang utenfor Finsehytta, etterfulgt av frokostbuffet. Deretter går 17. mai-toget med bunads- og sportskledde skigåere mot Jøkulhytta. Etterpå er det opp til enhver om man vil renne ned igjen til Finse, eller gå Jøkulrunden.

Finse er et yndet område for fjellskiturer, som naturligvis også er mulig å gjennomføre i privat regi

For tiden har Turistforeningen færre kvistete løyper på Hardangervidda, av hensyn til villrein.  

17. mai ski og flagg
DEN STORE DAGEN: Fra feiring av grunnlovsdagen på Kvaløya med ski og bunad. Foto: @harmonika70

Fagerheim, Haugastøl

Det nye vertskapet på Fagerheim Fjellstugu på Haugastøl, Kristin og AK Glück-Teigland, åpner dørene 16. mai, med egen festmeny, quiz og 17-mai-tog til Øklanuten med tale på nasjonaldagen.

Det blir garantert servering av rømmegrøt. Det går rykter om at NRK også kommer hit i år.

Gaustatoppen

For mange er det tradisjon med 17. mai-tur til Telemarks tak, med feiring på Gaustatoppen.

Nettopp i år blir det ingen skitog på grunn av for lite snø på fjellet, men hytta på toppen er åpen med både rømmegrøt, spekemat, vafler og brus for de som vil ta turen opp med flagg i sekken.

Med sine 1883 meter over havet ser man ut over en sjettedel av Norges land (!) Fjellet er dessuten ett av Norges mest tilgjengelige – det ligger kun 2,5 time fra Oslo

Her har du utsikt over en sjettedel av fedrelandet (på en god klarværsdag).

Eksperttipset som gjelder uansett hvilken tur du legger ut på denne dagen: Husk flagg! 

Iskrem av snø? Prøv Sigrid Henjum sin populære tur-softis!