Fjellski med eller uten stålkant åpner muligheter for skiturer både i og utenfor oppkjørte løyper. Les test av allsidige fjellski, smale fjellski og brede, kjøreorienterte fjellski.
Fjellski med stålkant er laget for det vi gjerne ser på som den opprinnelige bruken av ski, nemlig å ta seg frem i snødekt terreng, i urørt snø eller i spor av ulik kvalitet. Vi har også test av fjellski uten stålkant, som er aktuelt for jegere og hundeeiere.
Les nye tester av fjellski for 2022/2023-sesongen:
Lette fjellski
Går du en del på ski i skuterspor eller løyper av ymse kvalitet, eller vil ha en mer stabil ski enn smale langrennsski? I så fall vil denne kategorien være aktuell.
Disse skiene er nærmere det som også omtales som tur/markaski. Midtbredde er typisk 45-50 mm. De gir litt mer stabilitet enn langrennsski, men er fortsatt så smale at de kan brukes i oppkjørte skiløyper.
• Madshus Fjelltech Intelligrip 44ble testvinner da vi testet fjellski med kortfell, som en rask, spenstig og morsom ski å gå med og med gode, allsidige egenskaper.
• Fischer Twin Skin Powerliteer kortfellvarianten av Fischer Powerlite, som har vært kjent som den raskeste fjellskia.
De smale og letteste modellene kommer både med hel stålkant og 3/4-dels stålkant. De letteste fjellskiene egner seg for korte og lange dagsturer i lett og flatt terreng.
SKI SOM FUNKER FJELL: Enten du er på tur i oppkjørte eller gjenblåste spor, er fjellski med stålkant ofte en fordel i typisk norsk fjellterreng om vinteren.
Brede fjellski
Midtbreddeni på skiene er fra 60-80 mm. Bredden foran er fra 80 til over 100 mm. De har god bæreevne i løs snø og kan egne seg til telemarkskjøring. I skiløypa vil de bli i tregeste laget. Disse kan også fås med integrert kortfell eller smørefritt mønster.
• Åsnes Rabb 68 Xploreer en forholdsvis bred fjellski som bærer godt i løssnøen og som er mer kjøreorientert enn til klassisk fjellskigåing.
• Åsnes Falketind 62er en en annen populær fjellski i skjæringspunktet topptur/fjellski som minner aller mest om en toppturski.
• Fischer E109 er en lett ski, med både god sving- og styreevne. Skiene har en spenstig og livlig følelse, samtidig som de oppleves stødige på de fleste underlag.
Slike ski egner seg spesielt godt for skiturer i kuperte fjellområder som du ofte møter på Vestlandet og i Nord-Norge.De bredeste fjellskiene kjennetegnes ved at de bærer godt i upreparert snø. Noen har mer innsving og er svingvillige, mens andre er mer jevnt brede hele veien for maksimal bæreevne i løs snø.
FJELLSKI: Bortover, oppover, nedover. Fjellskiene er lagd for å kunne ta seg fram i vinterfjellet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Allsidige fjellski
I denne kategorien kan du godt finne det beste kompromisset for alle de skiturene du har tenkt deg på framover.
Åsnes Line er en fjellski som retter seg mot damene. Den har 55 mm midtbredde, noe innsving og best egnet til skiturer utenfor sporet og i lettkupert terreng.
Fischer E99 er en allsidig og spenstig fjellski som i mer enn 30 år vært en svært populær ski i «hytte-til-hytte-» og langtur. E99 finnes i to utgaver, en smørefri (Crown) og med kortfellfeste (Easyskin).
Åsnes Nansen er en populær fjellski med 56 mm midtbredde som glir godt, og har god bæreevne.
Rønning Discoverer et godt bevis på at treskia lever. I stedet for stålkant bruker Rønning Treskifabrikk lignostone, en hard tresort, for å forsterke kantene på skia.
Allsidige fjellski egner seg til både pulkturer i slakt terreng og kan fungere til toppturer også. Allsidigheten går gjerne en del ut over spissegenskapene til skien, så det kan være lurt å tenke på hvilket terreng og bruksområde du oppsøker mest.
Allround fjellski har litt mykere spenn enn de stiveste og mest retningsstabile fjellskiene. De har lavere smørelomme (altså festesonen) og bedre styringsegenskaper i brattere og mer krevende terreng.
Fjellski vs. randoski
• Sammenlignet med rando-ski eller toppturski, så har fjellski har et smørespenn som gir mulighet for fraspark og større hastighet i flatt terreng, som vi kjenner fra langrenn.
• Selv om noen fjellski nærmer seg spesialiserte toppturski, vil ikke fjellskimodellene ha like gode kjøreegenskaper.
• Randoski har techbinding hvor du fester hælen for å komme i kjøremodus – som på en slalåmski – har du fri hæl på fjellskia, som krever litt mer teknikk og skiferdigheter nedover.
Vis mer
Hva er fjellski?
• Sammenlignet med langrennsski er fjellskiene stødigere og bredere, og de gjør at du lettere mestrer ulike slags snøforhold og turer utenfor preparerte skiløyper.
• Fjellski finnes med stålkant, uten stålkanter og også med i 3/4-dels lengde. Stålkantene bidrar til å øker stabiliteten i skien, en fordel når du går på ski utenfor sporet og på vindpåvirket snø.
Vis mer
Fjellski uten stålkant
Fjellski uten stålkant er aktuelle for hundeeiere og til vinterjakt fordi skarpe stålkanter kan skade hundepoter. Disse skiene omtales i samme ordelag som jaktski:
Du beveger deg sjelden fra A til B, men dit du må gå for å nærme deg byttet. Slik framferd krever en manøvrerbar ski som takler allslags terreng og flere typer snø.
Åsnes Breidablikker en populær fjellski for de med hund, og egner seg i både faste spor og til nedkjøringer i løssnøen.
Rønning Quietglimter til som en god ski i løs snø, og som det er lett å få feste med, så lenge terrenget ikke er altfor bratt og kupert. For hundeeiere og jegere som sjeldenn møter skavler og bratte nedkjøringer kan disse være aktuelle.
Smørefrie løsninger
Smørefrie ski krever mindre vedlikehold/rens. Festet er ikke like sikkert som på ski med fell, og skiene glir litt dårligere enn ski uten skjellmønster. Men la oss ikke glemme at det er mulig å tilpasse teknikken og også hvor du kan og bør gå. Noen modeller har muligheter for kortfellfeste.
Smørefrie ski med skjellmønster/fiskebeinsmønster i sålen er mindre populært i langrenn, men på fjellski kan det ha sine fordeler.
• Fischer Traverse 78 Crown/Skin ble testvinner sist vi testet denne kategorien, med den klassiske mål (70-60-80 cm) – tilsvarende geometri det var vanlig å kjøre fjelltelemark med. De er svingvillige, har god bæreevne og allsidige, men er litt mindre trygge i krevende snø.
• Rossignol BC 80 Positrack (60-80-70) er en lett ski som egner seg til turer i skiløyper av ymse kvalitet. Vi har testet dem med både Xplore-binding og BC.
• Fischer E89 Twin Skin er en annen lett og kvikk ski med hel stålkant. Den er lett å gå fiskebein med, men er litt mer krevende å svinge nedover.
• Rossignol BC 100har god bæreevne og gode kjøreegenskaper, selv om de krever litt mer tilvenning i løs snø
SMØREFRITT: Felleski med stålkant. Foto: Pål-Trygve Gamme
Hvordan få feste på fjellski?
De fleste benytter festesmøring eller avtakbare kortfeller i festesonen, slik at du kan gli på hvert steg som på langrennsski, og ha sikkert feste i stigningene. Les mer
Vis mer
Hvilke ski er best til tur med pulk?
De fleste fjellski vil passe til pulktur, ettersom vekten havner i pulken heller enn på ryggen. Da kreves det ikke noe mer bæreevne/lengdestivhet av skiene.
Planlegger du langtur, enten med pulk eller sekk, så vil lengdestive og retningsstabile fjellski antakelig være mer viktig for deg enn ski med mye innsving.
• Åsnes Amundsener beregnet for langtransport. Fram- og bakskien er myk, men spennet er stivere enn for eksempel på Åsnes Ouslandog Åsnes Gamme, som begge har mer innsving. De er smale nok til å passe i langrennssporet, og de finnes også med smørefri såle (Amundsen Waxless). Åsnes Liv er dameversjonen av disse.
• Åsnes Ouslandble umiddelbart ble tatt godt imot av pulktrekkerne da den ble lansert. Ousland har litt mer styreevne enn Amundsen-skia.
VINTER-VRI: En packraft gjør nytten som pulk på vintertur på Svartisen.
Takk til skileverandører og Braa Sport Ullevål for utlån og tilrettelegging i forbindelse med skitesten.
Test av Åsnes Falketind Xplore
Åsnes Falketind Xplore er en allsidig fjellski for skiturer i vinterfjellet. Aller best fungerer de utenfor løypenettet.
TEST AV FJELLSKI: Åsnes Falketind 62 med Xplore-binding. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Åsnes Falketind 62
Mål: 97-62-86 mm
Kommer i lengdene: 172, 178, 188, 196 cm
Lengde på testski: 172 og 196 cm
Vekt: 1135 g/172 cm og 1296 g/196 cm (inkludert Xplore-binding)
Pris: 5499,-
Leverandør: Åsnes
Testår: 2022
7/10
Åsnes Falketind 62 er laget med poppelkjerne og forsterket med såkalt hybridkarbon for å gjøre den mer vridningsstiv og bedre kantgrep.
Åsnes beskriver selv disse skiene som perfekte med den nye Xplore-bindingen til Rottefella.
Skiene leveres med kortfeller og er også klarert for langfeller, som kan være et alternativ i bratte bakker eller trekking av tung pulk.
Vi har testet skiene med Xplore-binding og ulike fjellskisko i både skibakke, skiløyper og i løssnø vinteren 2022, av både damer og herrer.
I skilengde 196 cm skal det 14 kg kraft for å presse hele sålen ned, noe som gjør det lett å få feste.
Svingvillige
Falketind 62 Xplore svinger bra og de er forholdsvis enkle å styre, synes de fleste, men de blir litt nervøse på hardt underlag, og flaprer litt. I løssnøen forsvinner nervøsiteten, og generelt er de bedre egnet til bruk utenfor etablerte skispor.
Falketind-skia er stiv nok foran til at den bærer godt i løssnøen, men de flyter ikke bedre enn Åsnes Ingstad. De er til gjengjeld mer svingvillige enn Ingstad-skia.
Sammenlignet med for eksempel Åsnes Line/Otto Sverdrup oppleves Falketind som litt tyngre å gå med, noe som kan skyldes mindre spenn. De glir ikke like godt. Utenfor sporet er det imidlertid ikke snakk om enorme forskjeller.
Festeløsninger
Vi liker godt kortfelleløsningen til Åsnes, og det er ingen problem å få godt feste på disse skiene. På tørr snø og kaldt føre er det uproblematisk å smøre disse skiene med festevoks.
Allsidig
Vi har tidligere testet Åsnes Falketind med BC-binding også, som den gang framstod som en morsom fjellski for leken skikjøring mer enn viddekryssinger.
Med Xplore-binding og de kraftigere fjellskistøvlene kan du få solide og allsidige fjellski som kan brukes i variert fjellterreng, enten det er snakk om lette toppturer eller ferdsel i skredtrygt vinterterreng.
VURDERING
Fart
Svingevne
Bæreevne
Helhet
PLUSS
God i løssnø
God bæreevne
Allsidig
Svingvillig
Festeløsninger
MINUS
Litt nervøse på hardt underlag
Test av Madshus Panorama 78
Madshus har flere fjellski å velge blant. Vi har testet testet Panorama 78 med Xplore-binding, som er den bredeste fjellskien fra den K2-eide skiprodusenten.
Madshus Panorama 78
Smørefri fjellski med stålkant
Mål: 109-78-95 mm
Kommer i lengdene: 162, 172, 182, 192 mm
Lengde på testski: 192 mm
Vekt: 1515 g
Testår: 2022
8/10
Madshus Panorama 78 er en genuin blanding av Madshus sin nordiske arv og moderne utforskertrang, reklamerer Madshus.
Med dimensjonene 109-78-95 er dette den bredeste fjellskien fra Madshus. De har stålkant i hele lengden og med smørefri såle.
SMØREFRI SÅLE: Madshus-skia lengst til venstre. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Svingvillige
Fjellskiene fra Madshus i denne testrunden framstår som forholdsvis lettsvingte, og av Madshus Panorama 68 og 78 framstår sistnevnte som den aller mest svingvillige av de to. Skitesterne syntes Panorama 78 var overraskende god å kjøre med, særlig når føret er løst. Disse skiene oppleves ikke som like stabile å kjøre med som Fischer-skiene, men de bærer bra i snøen.
Festeegenskaper
Spenn spiller ikke like stor rolle på brede ski som på smalere fjellski. Disse skiene er ikke laget for å ta deg raskest mulig fram i terrenget, til den typen turer ville vi antakelig gått for en smalere og kvikkere modell.
Det smørefrie festet gir ikke optimalt feste på typisk blåswix-føre, men fungerer bedre på våtere snø.
Valg av sko
Madshus Panorama 78 er brede nok til å kunne fungere godt med Alfa Free-skoen, som er blant de kraftigere fjellskiskoene til Xplore.
VURDERING
Kjøreegenskaper
Bæreevne løs snø
Faste løyper
Helhet
PLUSS
Svingvillige
Løssnø
MINUS
Feste
Ikke de kvikkeste valget
Litt tunge som gå-ski
Test av Åsnes Line BC med Xplore
Åsnes Line er en allsidig fjellski med stålkant og markert gåspenn. Disse fjellskiene egner seg best til lengre turer i varierende og lettkupert terreng.
TEST AV FJELLSKI: Line Sverdrup BC er en av nyhetene fra Åsnes vinteren 2022. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Åsnes Line Sverdrup BC
Mål: 78-55-69 mm
Skilengder: 170, 175, 180, 185, 190 cm
Lengde på testski: 180 cm
Vekt: 980 g (inkl. binding)
Veil. pris: 4799,-
Testår: 2022
Leverandør: Åsnes
7/10
Åsnes har etterhvert fått svært mange fjellski i parken sin. Line Sverdup BC ble lansert vinteren 2022 og retter seg mot damene.
Skia er oppkalt etter friluftsjenta Line Sverdrup, en av etterkommerne til polarfareren Otto Sverdrup, og som også pryder skiene i kjent Åsnes-stil. Herreversjonen av disse skiene er oppkalt etter Otto, og vi har også testet disse.
Skiene har blitt testet i både skibakke, i og utenfor skiløypene vinteren 2022.
Åsnes Line måler 55 cm på midten og har en del innsving i tillegg til myk tupp. De er lett å manøvrere i skuterløyper, men kommer enda bedre til sin rett utenfor sporet der de bærer godt gjennom løssnøen. Skien har et forholdsvis mykt spenn. 22,5 kilo kraft skal til for å presse hele skien ned. Alt i alt oppleves den som en litt mer moderne skimodell enn for eksempel Åsnes-klassikeren Ingstad.
Nedover så er Sverdrup litt tung å svinge med, sammenlignet med mer kjøreorienterte fjellski, som for eksempel Åsnes Falketind 62 og Åsnes Rabb 68. Likevel overrasker den positivt kombinert med de kraftigste fjellskistøvlene, og de er slett ikke ustyrlige i nedkjøringene. Mest nervøse blir de på hardt underlag.
SMØR PÅ: Noen dager er blåswixen det beste valget. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Sverdrup-skien leveres med Åsnes sitt kortfellefeste, der du kan velge mellom enten 45 mm mohair-feller (kaldt føre/moderat terreng), eller 45 mm nylonfeller (vått føre/bratt). Vi har kun testet mohair-fellene, og felleløsningen synes vi fungerer godt med disse skiene. Det går også helt fint å benytte festevoks.
Åsnes Line BC passer for deg som er ute etter en allsidig fjellski til bruk utenfor skisporet, til bruk i lettkupert terreng.
Skien finnes i flere lengder (se faktaboks).
VURDERING
Fart
Svingevne
Bæreevne
Helhet
PLUSS
Gåegenskaper
Lett
Bra bæreevne i løs snø
MINUS
Kjøreegenskaper på hardt føre
Test av Åsnes Ingstad med Xplore
Åsnes Ingstad er en klassisk fjellski som har fått litt mer innsving for å gjøres mer svingvillig. Denne fjellskimodellen er fortsatt best egnet til skiturer i slakt eller lettkupert terreng.
TEST AV FJELLSKI: Åsnes Ingstad. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Åsnes Ingstad
Mål: 84-62-74 cm
Kommer i lengdene: 165, 175, 185, 195, 205 cm
Lengde på testski: 195 cm
Vekt: 1160 g
Pris: 4999,-
Testår: 2022
Leverandør. Åsnes
7/10
Åsnes Ingstad har trekjerne bestående av paulownia og poppel og stålkant i hele lengden.
Med breddemålene 84-62-74 cm er Ingstad blant de mest allsidige fjellskiene, noe som gjør den til en populær fjellski for typisk nordisk vinterterreng.
Gå vs. skikjøring
De nyeste Ingstad-skiene har, ifølge produsenten, fått en mer markant rocker og taper for å bli mer svingvillig. Åsnes Ingstad framstår som mer tradisjonelle fjellski sammenlignet med for eksempel Åsnes Line/Otto Sverdrup. Ingstad er litt bredere, men ikke bedre å kjøre med i løssnøen.
Ingstad oppleves som mer stabil enn Falketind på hardt underlag i bakke, noe som overrasker oss litt. Kantgrepet er bra. Likevel er Ingstad mer som «gå-ski» å regne, heller enn til telemark/skikjøring.
Det skal 35,4 kilo kraft til for presse hele skisålen ned. Sammenlignet med de andre fjellskiene vi har testet i denne runden, framstår de som en fjellski med ok gåspenn, tilfredssstillende bæreevne utenfor oppkjørte løyper og middels tilfredsstillende når det gjelder kjøreegenskaper.
Med Xplore-binding
Utemagasinet har tidligere testet Ingstad med BC-binding, og vi klarer ikke å avdekke noen tungtveiende grunner til å skulle bytte til Xplore. Trolig vil Åsnes Ingstad kunne fungere med begge bindingstyper og skisko etter hvilket terreng du skal ferdes i.
Åsnes Ingstad er en allsidig turski med stålkant som egner seg aller best utenfor oppkjørte løyper.
VURDERING
Fart
Svingevne
Bæreevne
Helhet
PLUSS
Allsidig
Lett å gå med
Godt kantgrep
MINUS
Middels svingevne
Test av Fischer Trace 98 Crown/Easy Skin med Xplore
Fischer Trace 98 Crown/Easy Skin er fjellski uten stålkant. Disse har Fischer sitt smørefrie Crown-mønster. Heldigvis med muligheter for kortfell-feste når behovet for sikkert feste melder seg.
Fischer Fischer Trace 98 Crown/Easy Skin
Type: Fjellski uten stålkant
Mål: 98-69-88 cm
Kommer i lengdene: 159, 169, 179, 189 cm
Lengde på testski: 179 cm
Vekt på testski: 1085 g
Pris: 5000,-
Leverandør: Fischer
8/10
Fischer Trace 98 Crown/Easy Skin er den samme skien som Fischer Jakt Crown/Easy Skin, med akkurat samme egenskaper som forgjengeren, men med nytt design og navn.
Skiene har lett trekjerne, forsterkninger i sidekantene og sintec-såle. Vi har testet skiene med bindingssystemet Rottefella Xplore.
Fischer er kjent for å ha godt spenn i fjellskiene sine, og det opplever vi også med disse. Særlig populære har de vært blant hundeeiere og jegere, i og med at de ikke har stålkanter som potensielt kan skade hundepoter.
Best i lettkupert terreng
Med midtbredde på 68 cm er de noe bredere enn typiske markaski. Vi synes de fungerer best som en ski å gå på tur med i lettkupert terreng, gjennom vinterskog eller over åsen, enten det er snakk om skuterspor eller upreparert snø. De er mer gåvillige enn svingvillige.
Til skikjøring og på hardt underlag blir disse skiene litt krevende å styre, sammenlignet med andre fjellski.
Den smørefrie sålen lugger litt når vi legger dem på kant og det kan også gjøre dem litt krevende å traversere med, sammenlignet med ski med stålkant.
Noen vil sette pris på den bremsende effekten som skjellsålen har nedover. Vi kommer ikke unna at sålemønsteret lager noe lyd sammenlignet med ski som har glatt såle, men det er mest merkbart nedover og på hardt føre.
Feste med smørefri såle
Vi opplever ikke særlig godt feste i motbakkene på klassisk blåswix-føre, men på nullføre, i kram og i myk snø fungerer Crown-mønsteret overraskende godt. Både når det gjelder feste og glid. Under slike forhold kan vi gå rett opp bakken uten glipptak eller behov for å skjære ut i fiskebein.
Vi synes likevel det er et stort pluss med mulighet for med integrerte kortfeller (tilleggsutstyr), som en forholdsvis enkel måte å være sikret godt feste og spare krefter i kneikene. Det gir en ekstra trygghet, og dermed også et ekstra plusspoeng.
Den smørefrie sålen lugger litt når vi setter skia på kant, som kan gjøre traverseringer krevende.
Er du imidlertid ute etter stabile fjellski uten stålkant, et framkomstmiddel i lettkupert terreng der snøen sjelden er like hard som vi kan oppleve i høyfjellet, vil Trace 98 være interessante fjellski. Vi kan også nevne at Fischer Traverse 78 Crown Skin ble testvinner i vår test av smørefrie fjellski.
Vi har testet Fischer Trace 98 med ulike fjellskisko, både Alfa Skaget, Alfa Vista Advance og Alfa Free, der alle fungerer bra, men Alfa Free kan oppleves som i kraftigste laget.
Anbefalt skilengde er kroppslengde +-10 cm.
VURDERING
Fart
Svingevne
Bæreevne
Feste
Helhet
PLUSS
Smørefrie
Gå-vennlige
Kortfellfeste
Best i lettkupert terreng
Hundevennlig
MINUS
Lite svingvillige
Smørefri såle lugger litt
Mindre slitesterke enn ski med stålkant
Test av Rossignol BC 80 Positrack med Xplore
Rossignol BC 80 Positrack er en lett og smal fjellski som er er rask og stødig på fast føre. De har smørefritt mønster og overraskende god glid. Vi savner likevel kortfellefeste.
TEST AV FJELLSKI: Rossignol BC 80 Posistrack er blant de lettere fjellskiene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Rossignol BC 80 Positrack
Mål: 80-60-70
Kjerne: LCD
Kommer i lengdene: 176, 186, 196 cm
Lengde på testski: 186 cm
Vekt: 1205 g (inkl. Rottefella Xplore)
Pris: 4200,-
Testår: 2022
Leverandør: Rossignol
7/10
Skiprodusenten Rossignol er ikke mest kjent for fjellski, men BC 80 Positrack er likevel en interessant ski som fortjener litt oppmerksomhet. Skien er forholdsvis slank og lett og skituppen er konstruert å gi god flyt. Stålkantene bidrar til godt grep.
Rossignol BC 80 Positrack ble kåret til testvinner da vi testet smørefrie fjellski. Denne gangen har vi testet skiene med Xplore-binding i både preparerte skispor og i løssnø med ulike skisko.
Rossignol BC 80 fikk gode skussmål for kjøreegenskaper blant de smørefrie skiene, men de framstår ikke som noe førstevalg for telemarkkjøring. Til det er de for smale og tunge å svinge med. Bakskien smalner også fort inn. De bærer ikke like godt gjennom løssnøen på flatene i løssnø som vi gjerne forventer av klassiske fjellski.
Derimot glimter de til i faste løyper, og i kombinasjon med lette fjellskisko så fungerer de overraskende bra. Skiene glir godt til tross smørefritt mønster, og de har tilfredsstillende feste på kald snø. En livlig fjellski, det er går fint å bruke diagonalteknikk med disse.
Det smørefrie mønsteret gir middels godt feste. Vi savner likevel muligheten til kortfell, som ville økt aksjonsradiusen til disse skiene enda mer enn det smørefrie mønsteret gjør. Hvis feste er viktig, kan Fischer Trace være et aktuelt valg, men vær klar over at de skiene ikke har stålkant – noe som gir bedre kantgrep ved isete forhold.
Disse skiene nærmer seg det vi kjenner som tur/marka-ski, og som vi også har testet i flere modeller, men med denne Rossignol-skia og Xplore-binding får du enda «litt mer fjellski», i tillegg til at de har stålkanter i hele lengden. BC-bindinger vil også fungere til disse skiene.
Rossignol BC 80 Positrack vil kunne passe til deg som oftest går på ski i preparerte skiløyper eller skuterløyper av ymse kvalitet, og sjelden i selve skisporet. Her vil du få noe mer stødighet enn smalere langrennsski, men uten at skiene oppleves som tunge.
De er aktuelle for deg som er ute etter lett ski med stålkant, og er mindre opptatt av festegenskaper. En lett og vedlikeholdsfri ski for bruk i preparerte skispor eller skuterløyper.
VURDERING
Fart
Glid
Bæreevne
Helhet
PLUSS
Lett
Kvikk
Retningsstabil
MINUS
Lite svingvillig
Bæreevne i løs snø
Middels godt feste
Test av Åsnes Rabb 68 med Xplore
Åsnes Rabb 68 er en fjellski med mye innsving og som nærmer seg en toppturski. Vi har testet dem med det nye bindingssystemet Xplore.
TEST AV FJELLSKI: Åsnes Rabb 68 med Xplore-binding. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Åsnes har mange fjellski å velge mellom, og det er ikke alltid så lett å forstå hva som er den store forskjellen mellom dem. Rabb 68 er blant de mest kjøreorienterte fjellskiene fra Åsnes, med forholdsvis lavt spenn.
På 188-skien er det 30 kg kraft som skal til for å presse hele skisålen ned.
Rabb-skiene er utstyrt med fellelås for kortfeller og også feste for fell i tuppen og bak, som gjør det mulig å bruke toppturfeller fra Pomoca/Colltex.
Vi har testet skiene med Xplore-binding i både skibakke, skiløyper og løssnø vinteren 2022. Den oppdaterte modellen har blitt en centimeter smalere foran, i tillegg til at den har fått nytt design. Ellers er breddemålene som før.
Til klassisk fjellskigåing glir Rabb-skiene overraskende bra med kortfellene som følger med. Disse skiene har mindre gåspenn enn for eksempel Åsnes Falketind, som antakelig kan være et bedre valg hvis du først og fremst har lengre, slakere fjellskiterreng foran deg.
MED I SVINGEN: Fjelltelemark blir artigere når skia er med. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Åsnes Rabb er blant de mer svingvillige fjellskiene i denne testrunden, nesten i overkant om du er ute etter en ski til klassisk fjellskigåing, hvor de kan bli litt trege og mindre retningsstabile. En anelse mer rocker kunne kanskje vært en idé og en litt mykere tupp. I direkte sammenligning med ski som Fischer Sbound og Madshus Panorama 78 blir de noe mer nervøse i løssnøen, men de oppleves likevel som et trygt valg i brattere og kupert terreng enn smalere fjellskimodeller med mindre innsving.
Rabb er blant skimodellene som Åsnes selv anbefaler til Xplore-systemet, og det er særlig i kombinasjon med de kraftigste fjellskiskoene de kommer best til sin rett. Da blir telemarkkjøringen artigere. Antakelig vil Åsnes Rabb 68 vil fungere bra med randobinding også, for dem som ikke vil ha helen fri nedover.
VURDERING
Fart
Svingevne
Bæreevne
Helhet
PLUSS
Bærer godt i løs snø
Gode kjøreegenskaper
Kortfelleløsning
MINUS
Ikke de mest retningsstabile
Test av Fischer E109
Fjellskien Fischer E109 er en god og allsidig fjellski som fungerer til det meste, og som ble testvinner blant brede, allsidige fjellski.
GOD ALLROUNDER: Fischer E109.
FISCHER E109
Veil. pris: 4500 kr
Mål: 82-60-70
Vekt: 1183 gram (180 cm) / 1283 gram (190 cm)
Testår: 2019
www.fischersports.com
Fischer er et godt valg innen brede fjellski. Vet du at du skal inn i vekslende terreng, får du her en meget fleksibel ski.
Fischer har sin egenpatenterte, integrerte kortfeller i en blanding av mohair og nylon, som festes på oversiden av skien ved å tre den gjennom et hull i fellens forkant.
E109 har god bæreevne i terrenget på ulikt føre, den har lett innsving og forholdsvis brei tupp.
Her merker vi godt en rocker foran, som vil si at frontpartiet før tuppen bøyer opp av snøen. Det er også et merkbart spenn, men vi tråkker det flatt.
Testteamets lengste person skulle gjerne hatt enda litt lengre ski. Vi fikk tilsendt både brede og smale feller, som gir ulikt feste og glid.
Av festesystemene i denne testen mener vi kortfeller er overlegent, da du får maks glid nedover om du tar av feller, og maks feste oppover om du har de på.
Med Fischer sine kortfeller opplever vi også god glid bortover, selv om festesmurning gir oss mer av skiløpsfølelsen.
Med kortfellene på har vi veldig godt feste, og du kan både traversere og gå forholdsvis bratt uten at du mister kontrollen på skiene. Fellene er også ok å ta av og på, men festemåten oppleves som litt fiklete med votter og kalde fingre.
E109 er en lett ski, med både god sving- og styreevne. Skiene gir deg en spenstig og livlig følelse, samtidig som de oppleves som stødige på de fleste underlag.
PLUSS
Lette
Takler de fleste utfordringer
MINUS
Litt fiklete festeløsning for fellene
Test av Rønning Discover
Rønning Discover er en allsidig og robust fjellski som skal tåle harde miljøer med skare og issvuller. Dette er treski som utstråler solid håndverk, og som bør brukes framfor å henges på veggen.
Rønning Discover
Bredde: 75-60-70 Vekt: 1563 g (200 cm)
Pris: 4490 kr
Testår: 2019 www.ronningski.no
Rønning Treski har produsert treski siden 1936, og her får du virkelig frem godfølelsen mellom ski og snø. Det oppleves både rett og riktig å gli over fjellviddene på skikkelige treski i bjørk, som attpåtil lukter tjære og bærer preg av skikkelig håndverk.
Discover er robuste fjellski, som skal tåle harde miljøer med issvuller og skare. Samtidig gir de en god flytfølelse, med overraskende godt feste oppover bakkene.
Discover er en fjellski uten stålkanter, men med kanter av lignostone, en hard tresort som gir godt kantgrep der det trengs. For eksempel i traverseringer.
Vi opplever bedre feste på treskiene enn for eksempel de smørefrie skiene fra Madshus, EON 62. Det er et naturlig feste i tresålens fibre, men vi foretrekker likevel å ha på skismurning, spesielt på kaldt føre. Om du vil bruke feller må du ha langfeller på disse skiene, noe som tar mye av gliden på flatene.
Skiene har god bæreevne på ulikt føre. De har et godt spenn under skiene, og er gode å gå med bortover, gir godt feste og samtidig god gli.
Også i nedoverbakkene fungerer disse fint å kjøre med, og gir en trygg følelse.På hardt føre kan det derimot være utfordrende da de har lite innsving og kan være litt krevende å få på kant.
Rønning Discover oppleves som solide ski med god tyngde, som pløyer gjennom alle ulike typer snø. De glir fint i snøen, har en myk styrefølelse og gir en god følelse med underlaget.
PLUSS
• Morsom ski
• Godt feste
• Fine å se på
MINUS
• Ikke de enkleste på hardt føre nedover
• Får raskt merker i tree
• Ikke kompatible med kortfeller
Test av Madshus Fjelltech M44 Intelligrip
Madhus Fjelltech M44 intelligrip er en lett og smal fjellski med integrert kortfell. Skien har høyt spenn og lav vekt. En ny utfordrer og et alternativ for deg som vil ha en rask ski, men med stålkant.
TESTET AV FJELLSKI MED INTEGRERT FELL: Madshus Fjelltech M44 Intelligrip
MADSHUS FJELLTECH M44
Skilengde: 205 cm
Mål: 54-44-49 mm
Vekt: 800 g
Lengder: 177, 187, 197, 202
Vekt: 1780g (187 cm)
Pris: 3500,-
9/10
Fjelltech M44 Intelligrip er en forholdsvis ny fjellski/markaski fra Madshus på Biri.
Det er fronten på fellen som først bremser i begge posisjonene, og vi legger merke til at hele fellen har kontakt med underlaget ved 38 kg vekt på tåballen, og at det er en åpen lomme 23 cm bak fellen før den lukkes.
Her er den samme lange rockeren som Madshus Fjelltech M50 i bakskien på 29 cm og en noe kortere foran med 31 cm.
Den har stålkant i hele bakskien og stopper 32 cm før tuppen. Det er 16 cm lenger fram enn på for eksempel Åsnes Mountain Race 48. Det bidrar til at skien beholder en bæring og stivhet lenger fram i skien. Bakskien har også høyest stivhet blant skiene. Når det er kombinert med rocker, bevares svingevne og trygghet i ujevnt terreng.
Fellen er 45 cm lang.
I 8-10 cm myk, våt snø glir disse skiene lengst og jenvgodt med Fischer E89 Twin Skin.
Vi merker at skien bærer godt, uten at framskien bøyes så mye at vi merker bremsing, som hos Åsnes MR48. Skien gjør det lett å finne en god rytme oppover bakken i den løse snøen.
Begge testpersoner opplever å få «dyttehjelp» fra spennet og en opplevelse av å gynge oss oppover med lite krefter. Også ved plogsvinger er de lettere å styre sammenlignet med Powerlight og MR 48. Den gir heller ingen overraskelser over noen issvuller i bakken.
Den svinger krappere enn Fischer E89 Twin Skin, men er like rolig og stødig i svingene – også når vi svinger på hardfrossent underlag. Jeg kjenner kun svak jevn bremsing når jeg legger på all vekt på ytterski i sving.
Festet er trygt selv om løypa er beinhard, og de gir også brukbart feste i den isblanke delen av løypa. I slike løyper har vi samtidig super glid når vi står på begge ski og staker.
Under forhold med blåis og holke styrer den letteste testpersonen på 68 kilo styrer skiene helt trygt, og merker lite forskjell i svingevne og stødighet mellom denne og Madshus Fjelltech M50.
Eneste ulempe er at bakskien noen ganger glipper ut i skrått isete terreng, og enkelte ganger ved fiskebein oppover får man litt samme følelsen som med en uskarp skøyte.
Spennet gjør det morsomt å gå med denne skia.
Madshus har igjen klart kunststykket som alle forsøker for fjellski: Å forene en rask, spenstig – og morsom – ski med både bra glid og feste, og samtidig være trygg å svinge på all slags føre.
En soleklar testvinner!
VURDERING
Fart/glid
Feste
Isete føre
Løs snø
Bæreevne:
PLUSS
Bæreevne
Flid
Bra feste også på isete føre
MINUS
Ingen vesentlige
Test av Åsnes Ousland fjellski
Åsnes Ousland framstår som en allsidig fjellski som egner seg godt i skisporet og på lange turer med eller uten pulk. En lett og spennende ski med stålkant som egner seg i kupert terreng.
Åsnes Ousland
Mål: 66-52-60 mm
Vekt: 825 g
Lengder: 180, 190, 200, 210 cm
Pris: 4499,-
Testår: 2021
Leverandør: Åsnes
9/10
Åsnes Ousland er en fjellski med innsmalning og rocker foran. Da vi testet allsidige fjellski, var dette testens – i særklasse – letteste fjellski.
Kjernen er et laminat av treslagene poppel og paulownia. nnsvinget på 14 mm er det meste vi kjenner til for en såpass smal ski. Åsnes beskriver den selv som lengdestiv med markant smørelomme.
Det var spennende å ta i bruk en ny fjellski med så lav vekt og Ousland overbeviser umiddelbart.
I kupert marka-terreng utenfor løyper og på myk vårskare, nyter vi friheten av kunne gå hvor som helst, med en letthet vi ikke har opplevd før.
Ousland bærer ikke mer i snøen enn de andre – unntatt Fischer E99 — men smidigheten ved at skien følger ujevnheter og bøyer seg riktig, gjør at vi opplever skien som en aktiv medspiller.
Skien følger terrenget, og samtidig hjelper den oss livlig fremover. Vi blir inspirert til å holde god fart og aktivt fraspark, for skien svarer tilbake med sikkert feste og spenst, som dytter oss hjelpsomt opp og frem.
Skiens bøyekurve er betydningsfull, ikke bare for styrbarheten, men også for at vi kan gå uanstrengt med bra feste.
Vel oppe på toppen av Varingskollen føles det merkelig å skulle sette utfor 360 høydemeter på holkeføre med noe som kjennes som lette langrennski, men det går overraskende bra.
Skien lystrer villig våre bevegelser og gir god kontroll og ingen overraskelser. Svingene initeres med selv svak vektoverføring. På hardt og isete føre i utforbakke flagrer skituppen litt urolig, og det er ikke et så kontant grep å få.
Oppsummert har Åsnes klart kunststykket med å forene svingevne og lettgåtthet fullt ut.
Når dette i tillegg er en ski som bryter barrierer når det gjelder vekt på en fjellski med hel stålkant, er det bare å gratulere Åsnes med et produkt som kan bli en bestselger i mange år framover.
VURDERING
Hurtighet
Bæreevne
Sving/kontroll
Helhet
PLUSS
Lettgått og lett å styre
Lav vekt
MINUS
Lite å trekke
Test av Åsnes Amundsen Waxless
Åsnes Amundsen er en fjellski for langtur og pulk. Disse kommer både med vanlig såle for festesmurning og med smørefri såle.
Åsnes Amundsen Waxless
Åsnes Amundsen Waxless
Mål: 67 – 57 – 62
Vekt: 1035 g
Lengder: 170, 180, 187, 194, 201, 208 cm
Spenn: 47-33
7/10
Hittil har Åsnes prioritert kortfellfester på alle sine fjellski, mens nå får du i pose og sekk fra Åsnes; moderat feste og god glid for flater og slake bakker – og spikerfeste med kortfellene når det trengs i bratte bakker eller med pulk. Helt uten å ofre en tanke på skismurning.
Åsnes Amundsen har tre millimeter mer midtbredde enn Madhus 55 og Fischer E99. Sammen med det lange, kraftige spennet skaper dette en bra bæreevne for skien.
For- og bakski er myke, men Åsnes Amundsen har et stivere spenn enn Åsnes Ousland og Åsnes Gamme. Sammenlignet med tidligere utgaver, er spennet er noe lavere i dagens Amundsen, og den styrer bedre og tryggere enn før.
Spennet går langt fremover for å matche kortfellen som er festet 37 cm foran tåspissen, til sammenligning 29 cm for Gamme og Ousland.
På fast underlag og i gode løyper er det lett å finne en god, spenstig langrennsfølelse. Langt spenn og romslig midtbredde gjør skia godt egnet til lange turer med tung sekk, også når du må lage løypene selv. Velg gjerne lengste versjon om totalvekten din med sekk er over 90 kg. 7 cm mer lengde og økt stivhet øker bærevnen godt, selv om den kan bli noe vanskeligere å styre på løst føre.
Skia flyter bra så lenge det går rett fram, eller du ikke møter for kupert terreng. Framskia evner ikke så bra å følge ujevnheter og småkupert terreng da den er stivere lenger frem enn både E99, OTX68 og Ousland. Selv om skia ikke er så «nede» og følger ujevnheter, opplever begge testpersonene at den styrer tryggere enn Gamme 54, men en ligger godt etter E99 og Ousland i styreevne og trygghet.
Med Amundsen får vi assosiasjoner til et lasteskip, den glir fint rett fram på viddene med mye vekt, men trenger plass for å endre retning. Dette er et ffektivt fremkomstmiddel for lange og tunge turer, men noe allsidighet og styreegenskaper er ofret til fordel for gli og bæreevne.
Åsnes Amundsen er laget i egen, og mykere, dameversjon, Liv (etter polfarer Liv Arnesen) med mykere spenn.
VURDERING
Hurtighet
Bæreevne
Sving/kontroll
Helhet
PLUSS
Bra bæreevne i forhold til bredde og vekt
god glid
MINUS
Svake svingegenskaper i løse forhold
glipper
Test av Rønning Quiet
Rønning Quiet er en fjellski uten stålkant, men med god bæreevne i dyp og løs snø. Dette er lengdestive, retningsstabile fjellsiski som egner seg for langtur og for skiturer med hund.
FJELLSKI UTEN STÅLKANT: Rønning Quiet
Rønning Quiet
Testet i lengden: 210 cm 90 − 75 − 82 mm Spenn: 36- 44 Vekt: 1730 g
Pris: 5690,- (bjørk eller ask)
7/10
Rønning Quiet vekket turfølelsen allerede før vi fikk skia ut av huset med en intens lukt av tjære og bål.
Rønning Quiet er en fjellski bestående av 50 lameller limt sammen til en solid ski – og vi kjenner raskt mer tyngde og stivhet. Tresortene som er brukt er lys bjørk på oversiden, hickory under og gran i midten. Modellen leveres med eller uten mørke, hardved lingostone-kanter.
Plastsålene på mine Kongsvold-ski har ikke fått nok festesmurning og jeg klarer faktisk ikke henge på kona når hun går med disse langt større og tyngre treskiene.
Skiene innehar en trygghet, både som en stødig, rolig plattform som inviterer til å ta i mot din vekt, og også gjennom jevnere friksjon mot snøen inviterer de til uanstrengt og fin rytme selv over ustabil løssnø og de dårligste løyper.
Jeg slapper mer av, kan bare sparke fra i diagonalstil, uten beredskap og muskelspenninger for at skien ikke skal glippe fra meg, framover eller bakover.
De neste turene bekrefter treskifenomenet: Lett å få sikkert feste, og noe dårligere glid – nesten som en mellomting mellom kortfell og festesmurning. Ofte er akkurat det passe friksjon/feste når du beveger deg utenfor oppkjørte løyper, og der vil snøen uansett hindre deg å oppnå «racing»-glid.
Skiene har markert rocker som hjelper tuppen å få skia til å jobbe seg over snøen og minske motstanden ved fremføring, men det er ellers lite bøyning av skia ved vektlegging.
Vi opplever den som «hel ved», en helhetlig plattform uten myke ender som bøyer seg. Lengdestivheten fordeler vekt ut i hele lengden for høy bæreevne, ro og retningsstabilitet i en egen klasse.
Den usedvanlige stive konstruksjonen begrenser svingevnen – med god plass oppnår vi både trygghet og svinger, men de krappeste kneikene bør unngås.
Lengdestivheten krever mer tykkelse og vekt foran og bak i skia som merkes de få gangene du er nødt til å gå fiskebein eller buksere skia i krattskog.
Ankelen får også hvile godt i løse og ujevne snøforhold, og skia er kantbar på holkete veier, selv om bredden krever sitt av ankel og sko. De harde lingostone-kantene griper godt selv på holke/isete snø.
VURDERING
Løs snø
Løype/Fast underlag
Svingevne
PLUSS
God bæreevne
Fin ro og retningsstabilitet som gir flyt og uanstrengt gange
Lett å få feste
MINUS
Redusert svingevne
Bløt snø og svært bratt og kupert terreng bør unngås
Test av Fischer E89 Twin Skin
Fischer E89 Twin Skin er en fjellski med stålkanter og integrert fell som egner seg best der det er spor.
FJELLSKI MED INTEGRERT FELL: Fischer E89 Twin Skin.
Fischer E 89 Twin Skin
Lengde på testski: 205 cm
Mål: 59-49-55
Vekt: 1020 g
Veil. pris: 2999,-
8.5/10
Fischer E89 Twin Skin har sin særegne todelte fell. Vi kjenner igjen konstruksjonen som helt lik som Fischer E89, med samme mål, vekt og lang front-rocker.
Uten feller ble E89 testvinner blant smale fjellski, som den raskeste skien både i og utenfor sporet.
Fell-versjonen av skien er rundt 200 gram tyngre enn alle de andre konkurrentene i denne klassen og de har stålkanter i full lengde. Som på Madshus Fjelltech 44, har Fischer fjernet mulighet for å sette på ekstern kortfell, noe vi vet at mange vil ha på fjellskiturer.
Det er vanskelig å forstå at denne versjonen har fått betydelig mindre spenn enn sin raske, hårløse tvillingbror Fischer E89, når det her er mye viktigere med nok spenn for å unngå bremsing fra fellen.
Spennhøyden er redusert fra 33 til 27 mm og vi måler at det kun skal 19 kg til på tåballen (-8 cm) før fellen bremser i forkant, og ved -18 cm tåler skiene 30 kg hver før fellen bremser. Fellene på 47 cm er testens lengste.
Testpanelets letteste (68 kg) mestrer svingene rolig og jevnt med disse skiene i tung løssnø. Skiene framstår ikke som like krapp som Madshus-skiene.
De framstår som rolige og jevne. Testens letteste har bedre feste med disse enn med Madshus FT44, og går lenger opp i samme bakken uten at det glipper, mens det oppleves motsatt for testens tyngste (15 kilo mer).
Begge kjenner at skia i blant bremser rykkete, både i sporet, og på frossent føre utenfor sporet. I skrått, holkete terreng kjennes skien lav og trygg med godt kantgrep.
Ujevnhetene fanges mer opp her enn med Madshus Fjelltech 50 og Fischer Power Light og gir mer kantgrep, tillit og ro sammenlignet med Madshus Fjelltech 44 og Åsnes MR48.
På det isete føre er dette den letteste skia å gå fiskebein med. Skia gir dytt fra spennet samtidig som kanten er alltid griper helt trygt, ingen tegn på at den vil slippe. Det gir oss mer tillit til å gi vekten helt over til skien uten å holde igjen eller bruke krefter på stabilisering.
På frosset føre lugger skiene, bortsett fra i helt faste, jevne spor. Her får testens letteste bra glid.
VURDERING
Fart/glid
Feste
Isete føre
Løs snø
Bæreevne
PLUSS
Fanger opp ujevnheter ved holkete føre
MINUS
• Ingen mulighet til å sette på ekstern kortfell
• Rykker litt på frossent føre
Test av Åsnes Kongsvold 2015
Åsnes Kongsvold er brede fjellski uten stålkant, og med Åsnes sine egenpatenterte kortfeller.
Åsnes Kongsvold
Mål: 97 − 67 − 85 mm Vekt: 1275 g (200 cm) aasnes.com
6/6
Kongsvold leveres uten smørefritt mønster, men har selvfølgelig Åsnes sin kortfellpatent slik at du kan benytte de samme kortfellene her som du kanskje har på fjellski fra Åsnes.
Vi undres over at ikke denne skia har rocker eller innsmalning, som vi vet gir flere fordeler spesielt i løs snø.
Vi kjenner straks at skia er lettere på foten enn Fischer Jakt Crown – og mykere.
Tuppen og mye av framskien ser vi lett bøyer seg og sikrer god styreevne og kontroll, selv i mye og vanskelige snøforhold. Den tilstreber å løfte skien opp, og om du møter kneiker og krappe tuer, så går tuppen trygt over mens skia fortsatt er lav og stødig.
Ingen overraskende «trampolineeffekt» eller tegn på at tuppen utsettes for brå belastninger - her snor skia seg smidig og rolig gjennom terreng uansett hvor kupert det er.
Det er ikke så mange fjellski vi kjenner oss like trygg på om vi skal leke oss ned mange høydemeter i løs snø! På fast underlag er også skia lett å håndtere med middels kraftige sko – den breie tuppen påvirker foten lite.
Den kjennes flat og slapp i faste løyper, ikke mye spenst og respons å hente om du sparker fra litt aktivt i faste løyper.
Som jaktski er det forståelig at denne egenskapen ikke prioriteres høyt, men mykheten reduserer også bæreevnen i løs snø hvor vi tråkker denne skia lenger ned i snøen enn de andre (unntatt Breidablikk).
Med litt vekt på skia i fremskyvet, flater skia ut noe slik at tuppen lettere kommer over om snøen der den er dyp.
Det blir nødvendig med noe mer kneløft når skia skal føres fremover i snøen for den breie tuppen uten innsmalning, og rocker bidrar også til mer motstand i fremskyvet.
Fremskia oppleves å steile litt. Testdeltakeren på 65 kilo håndterer denne lengste utgaven problemfritt, og får også mer flyt ved laging av løype i løs snø. men legger også merke til at stødigheten og retningsstabiliteten ikke er like høy som Rønning og Fischer.
VURDERING
Løs snø
Løype/Fast underlag
Svingevne
PLUSS
Trygg og svært styrbar i vanskelig terreng – også på hardt underlag
MINUS
• Liten bæreevne i forhold til bredde
• Motstand i tupp/framski i løssnø
• Noe uro i dårlige spor
Test av Åsnes Breidablikk
Åsnes Breidablikk er en fjellski uten stålkanter, med samme mål som sin stålkantete bror – Åsnes Ingstad. Med Breidablikk kan du ta telemaksvinger på nedturen.
TEST AV FJELLSKI UTEN STÅLKANT: Åsnes Breidablikk er stødig i nedkjøringene, tross mangel på stålkanter.
Åsnes Breidablikk
Lengde på testski: 200 cm Mål: 84-62-74 mm Spenn: 24 – 36 Vekt: 1040 g
9/10
Breddemål er som vi har vært inne på før, bare en faktor for hvordan skien oppfører seg.
Vi kjenner raskt at skien er lettere og kvikkere å håndtere.
Svingvekten er betydelig mindre og det er ingen problem å gå aktivt langrenn, fiskebein og skøyte – faktisk omtrent som med ei markaski.
Den kjennes mer spenstig og helhetlig ut, og ikke med markert skille mellom stiv midtski og myke ender, slik som Ingstad har.
Skia bøyer med på en svært jevnt og omtenksom måte – lengdestiv nok til å spre vekt frem og bak i skien, men myk nok til den går smidig i kneiker og kuler.
Vi kjenner at her klaffer alt for å ta telemarksvinger. Ned fra Galdhøpiggen ble Åsnes Breidablikk sammenlignet med Fischers nye 109-fjellski med omtrent samme mål – og overgikk den både i kjøreegenskaper, bæreevne og retningsstabilitet.
Selv på frossen skare merket vi ikke at den har dårligere tak med kanter av plast.
Neste overraskelse får vi når vi i 40 centimeter dyp snø går vi rett fra breie Kongsvold over på Breidablikk. Vi kjenner straks at fremføringen har merkbart mindre motstand, og vi opplever ikke å tråkke skia så mye ned i snøen.
Den sprer vekta mer utover hele lengden og får slakere omvendt spennbue som bremser mindre gjennom løssnøen. Sporene etter Breidablikk ser faktisk noe jevnere ut enn etter Åsnes Kongsvold.
VURDERING
Løs snø
Løype/fast underlag
Svingevne
Total
PLUSS
Lett og rask å gå med både i fast og løs snø
Supre svingegenskaper
Lett på foten (lav svingvekt)
MINUS
Ingen spesielle
Test av Rossignol bc 100
Rossignol har en BC-serie med modeller i ulike bredde. Vi har testet Rossignol BC 100, som er rask å gå med og som bærer godt på faste forhold, men som er mindre egnet i løssnøen.
Rossignol BC 100 ble testvinner i vår sammenlignende test av smørefrie, brede fjellski.
Rossignol bc 100
www.rossignol.com
Pris: 4000 kroner
Kommer i 160, 170, 180 og 190 cm
9/10
BC 100 er 80 millimeter på midten og skiller seg fra konkurrentene på flere områder: Den har vesentlig lengre innsvingradius, hele 36 meter, som bidrar til at den er en centimeter smalere foran enn konkurrentene fra Madshus og Fischer.
Den har lang rocker på 45 centimeter. Bak der er det et markert spenn, som avtar bakover.
Fleksen er myk og er noe stivere bakover. Det skal 35 kilo til for å trykke spennet flatt. BC 100 har den letteste konstruksjonen i denne testen. Det smørefrie feltet er 80 cm langt og ganske nær midtstilt, med fordelt med 38 cm foran og 42 cm bak midten.
På snø: Denne skien kjenner vi straks er lett og spenstig å gå med. Det kraftige, høye spennet gir en liten «dytt» i hvert fraspark, og tuppen gir forbausende lite motstand gjennom løs snø.
Markert innsmalning kombinert med mykhet og rocker gir også mindre vekt i tupp og smalere framski, som gjør den lettere å håndtere for lærsko.
Den lange innsvingsradiusen krever markert vekt og trykk før vi får spent opp skien i tørr luftig snø, og testpersonen på 70 kg må jobbe med å svinge denne skien. Ved forsiktig vektoverføring krever skien mer plass for vinglete svingbuer i tørr snø.
Skiene lystrer lett ved aktiv skiteknikk, med trygt grep og morsom trampolineeffekt. På isete føre – og bløt vårsnø – er dette skien som griper best om det er isete. Den krever som nevnt aktiv teknikk og kraft.
Rossignol har her laget en rask ski å gå med som bærer godt. Lav vekt er også et pluss. Men den er utfordrende å kjøre i løs snø og kan kreve tilvenning.
VURDERING
Feste
Gli
Svingegenskaper
Bæreevne
Helhet
PLUSS
• Lett
• Spenstig
• Godt grep på isete underlag
MINUS
• Mer krevende i løs snø
Test av Åsnes Nansen Waxless
Åsnes Nansen er en allsidig fjellski med røtter tilbake til 1985. Da ble den sett på som en løssnøski til telemarkkjøring. Vi har testet nye Åsnes Nansen Waxless.
Åsnes Nansen er en populær fjellski gjennom mange år, og dette er den smørefrie varianten.
Nansen er nå laget i lettere materialer og har fått en lav rocker på 47 cm i framskien. Bak rockeren kommer et flatt parti, før det er markert spenn i resten av skiens lengde.
Breddemålene er de samme og i lengde 205 cm gir det svingradius på 54 meter.
Midtmålet er det smaleste i denne testen.
Det skal 44 kilo til for å trykke den flat. Den smørefrie varianten av Nansen har et friksjonsfelt på bare 54 cm. Som andre Åsnes-ski er den også utstyrt med kortfellfeste, det er 25 cm foran midten.
På snø: Åsnes ventet lenge med å lansere smørefrie ski, og vi var spente på deres nordiske profil med kortere friksjonsmønster for bedre glid.
Testperson på 95 kg kjenner ganske riktig bedre glid med Nansen enn de to Fischer -skiene, men likevel tilstrekkelig feste - omtrent som om skiene var riktig smurt. Altså kun enkelte glipptak i bratte kneiker når vi ikke har tydelig vektoverføring.
Det er en god opplevelse å ha ski som alltid er «riktig smurt» med nær ubetydelig reduksjon av gliden!
I 20 cm tørr løssnø er det hele tiden noe feste, men vi merker at det slurer litt bakover for hvert fraspark. Her er grepet klart dårligere enn Rossignol- og Fischer-skiene, mens vi på alle andre fører klarer oss minst like bra som om vi skulle smurt. I 20 cm tørr eller lagdelt snø er skien tyngre å svinge enn Fischer-skiene, spesielt for lette personer.
De sitter mer fast i vanskelig snø grunnet mer stivhet foran og bak i skien. I mer homogen vårsnø og på jevnt, hardt underlag er dette fortsatt en morsom, gripevillig og responsiv ski å kjøre svinger med.
VURDERING
Feste
Glid
Sving i løs snø
Sving i hard snø
Bæreevne
Helhet
PLUSS
Glir godt
Lett å svinge på hard snø
Bæreevne
MINUS
Ikke det beste grepet sammenlignet med de andre skiene i testen
Test av Fischer E99 Tour CROWN Xtralite
Fischer E99 er en allsidig fjellski som i mer enn 30 år vært en svært populær ski i «hytte-til-hytte-» og langtur-segmentet. E99 finnes i to utgaver, en smørefri (Crown) og med kortfellfeste (Easyskin).
ALLSIDIG FJELLSKI: Fischer E99 Tour Crown/Xtralite
Fischer E99 Tour CROWN Xtralite
Mål: 66 - 54 - 60
Vekt: 990 g
Spenn: 55 - 40
8/10
Så hvordan er dagens E99 Xtralite? Har Fischer klart å videreføre de sterke E99-egenskapene i den lettere og smalere arvtakeren? Kan den nye modellen, med mindre innsving og høyere spenn, erstatte trygghet og svingevne til sin forgjenger?
Vi blir overrasket over hvor lett det er å svinge skien på fast underlag. Disse skiene starter svingen like lett som Åsnes Gamme 54.
Den myke forskien «vingler» noe mer istedet for at den er med å skjære svingen, men vi klarer oss fint ned trang og bratt bjørkeskog. Vi godtar litt uro i skien så lenge vi lett kan styre dit vi vil, det er som om vi styrer en ganske kort ski.
Rocker-konstruksjonen gir lettere styring, selv på ski med mye spenn. I løsere snø er trygghet og svingevne svakere sammenlignet med gamle E99, da skien synker lenger ned i snøen og kan sitte litt fast om det er tung snø.
Den myke framskia og den lange rockeren løfter seg mye i løssnøen. Omtrent halve framskia er uvanlig myk. At den bøyer seg lett opp forklares også skienes gode svingegenskaper.
Skien har noe mindre retningsstabilitet når vi går på fast underlag utenfor sporet. At bakskien ikke er for stiv bidrar også til det. Vi kan gjerne øke lengden med 5-10 cm på denne skien uten at den oppfører seg tung eller uhåndterlig.
Ved aktiv langrennsteknikk gjør det markerte spennet, lette vekten og gode gliden i sålen at vi kunne gå lange turer uten å savne markaskiene. Skøyting er betydelig lettere enn med forgjengeren E99 – ikke bare på grunn av lavere vekt, men fordi det er lettere å holde skien på kant. Det gjør den mindre belastende for anklene på hardt og skavlete føre enn alle de andre skiene i denne testen, med unntak av Åsnes Ousland.
Crown-sålen gir bra feste. I løs snø og isete løyper kreves litt mer påpasselighet, men også her får vi feste som er vanskelig å overgå med smurning, uten at vi noen gang opplever forstyrrende lugging.
VURDERING
Hurtighet
Bæreevne
Sving/kontroll
Helhet
PLUSS
God spenst
Rask og lettgått i jevne løyper
Lett å holde på kant
MINUS
Styring i myk snø
Lav bæreevne
Test av Fischer Traverse 78 Crown/Skin
Fischer Traverse OTX 78 Crown/Skin er en fjellski med mål nær de de klassiske 80-60-70 mm, som var typiske breddemål for fjelltelemark/offpist med lave telemarkstøvler.
Nå brukes denne formen i kombinasjon med markert spenn og myk fleks i hele skiens lengde.
28 kilos kraft skal til for å trykke skien flat. Svingradien er 55 meter. Den har forholdsvis lav vekt og blant de letteste konstruksjonene i testen. Det smørefrie mønsteret på hele 90 cm går 50 cm foran og 40 cm bak midten av skien. Den har i tillegg feste for kortfell 35 cm foran midten.
På snø: Traverse 78 gir godt og trygt feste. I fuktig vårsnø går vi omtrent like bratt som på feller. Heller ikke på skarete forhold får vi glipptak med denne skien, selv om vi kjenner mer spenn i denne enn de andre skiene.
Det høye spennet gjør at skia kjennes lett og morsom å gå med i slakere terreng, og en forholdsvis myk konstruksjon gjør at dette ikke går ut over festet i motbakkene.
At skien bøyer seg lett gjør også svingegenskapene trygge og lite anstrengende. Den overrasker positivt nedover for testkjørere med ulik vekt og erfaringsnivå.
For hovedtester på 95 kg er skia trygg og lettsving i utforbakkene, også i bratte heng, selv om den gir lite respons når den presses i svinger. Den har merkbart høyere spenn og mer stivhet i framskien enn tidligere testvinner E109 fra Fischer.
Dermed bærer OTX78 bærer bedre, selv om den er 5 mm smalere i tuppen. På flater og i motbakker fungerer spennkurven på OTX 78 meget bra, men vi savner noe av kantgrepet og tryggheten i vanskelig snø, som E109 har.
Kombinasjonen av feste og kjøreegenskaper gir likevel en meget god og allsidig ski – der muligheten til å sette på Fischers velfungerende kortfell gir deg et ekstra ess i ermet når motbakkene er bratte og underlaget ekstra krevende.
VURDERING
Feste
Glid
Sving i løs snø
Sving i hard snø
Bæreevne
Helhet
PLUSS
Bæreevne
Allsidig
Svingevne
MINUS
Mindre trygg i krevende snø
Ikke det beste kantgrepet
Test av Fischer Twin Skin Powerlite
Fischer Twin Skin Powerlite er en lett fjellski med stålkant fra Fischer. Det er Fischers slankeste fjellski. Twin Skin Powerlite gir god glid, men kan være litt mer utfordrende å svinge med.
TEST AV FJELLSKI: Fischer Twin Skin Powerlite
Fischer Twin Skin Powerlite
Pris: 2500,-
Skilengde: 204 cm
Mål: 54-49-50
Vekt: 846 g
Spenn: 14/28 kg
Spennhøyde: 27 mm
8/10
Uten feller har Fischer Powerlite vært kjent som den raskeste skien med stålkant. Vi blir derfor svært overrasket over det beskjedne spennet i denne lengste versjonen av skia.
Faktisk måler vi tydelig bremsing i fellens forkant – og litt i bakkant – allerede ved 14 kg trykk på tåballen eller 28 kg om vi legger vekten lenger bak.
Dette er svært lavt, og det kan tyde på at skia ikke er løftet i spennet for å bevare glid med fellen. Halve fellen (midtpartiet) er fortsatt ikke i kontakt med underlag når vi øker til 38 kg vekt her.
Fischer Twin Skin Powelite har stålkanter i hele skiens lengde kun en kort rocker foran på 25 cm, det vil si omtrent 10 cm mer enn «vanlig tupp» når vi trekker fra 15 cm for den. Skien har høyere stivhet foran og bak sammenlignet med de andre i testen, som vil bidra til god bæreevne og retningsstabilitet. Fellen er 45 cm lang.
På 5-10 cm myk, våt snø merker straks at skiene glir godt og at de synker mindre ned i snøen med sin lengdestivhet. Vi kjenner mer liv og fasthet fra hele skia og opplever god «dyttehjelp» (spenst) for hvert skritt.
Vi må jobbe litt mer med å presse bakskien ut for å styre i plog, og den er mer ustødig når det er små harde ujevnheter i underlag. Den har ikke like god glid som Fischer E89, vi opplever litt bremsing hele tiden, men uten brå rykk fra fellen, noe stivheten i bakskien kan gi ved harde ujevnheter.
På isete føre merker testens letteste (68 kg) litt jevn bremsing, uten ustødig rykking som kommer mer frem med Fischer E89 på dette føret.
I skrått, ujevnt terreng går skien roligere og underlaget glattes mer ut med mer lengdestivhet i denne skien. På isete føre glipper skia lettere ved å gå utenfor sporet bare det er ørsmå ujevnheter i underlag, noe som kan forklares med høy lengdestivhet.
Dette er skien som bremser mest for meg i tungvektsklassen (93 kg).
Det virker ikke som denne skiens spenn og bøyekurve er særlig egnet for fell. Om du derimot kan godta noe glipptak, kan bremsingen reduseres ved å barbere bort noe av fellen foran og bak.
For stivhet og såle i denne skien er laget for fart – både i gode og dårlige løyper.
VURDERING
Fart/glid
Feste
Isete føre
Løs snø
Bæreevne
PLUSS
Bra feste
Nokså god glid
MINUS
Svingevne i løs snø
Test av Åsnes Gamme 54
Fjellskien Åsnes Gamme 54 er en allsidig fjellski med 68 mm midtbredde. Disse fjellskiene bærer godt i jevne løyper, faste løyper.
Fjellskien Åsnes Gamme 54 erstattet den gamle Åsnes MT 54, som var den første fjellskien som var tilgjengelig med hel stålkant og som hadde en fin kombinasjon av spenst, styreegenskaper og bæreevne.
Åsnes Gamme
Mål: 54-68-54
Vekt: 1052 g
Spenn: 45 - 38
6/10
Åsnes Gamme 54 var den første fjellskien med både rocker og innsmalning. Den nyeste versjonen har samme breddemål og er ca 30 gram lettere enn forrige utgave.
Rockeren er på 40 cm. Innsmalningen på 25 cm er lik som på Åsnes Ousland.
Spennet skiller seg ikke mye fra de andre skiene, men stivheten strekker seg langt fram i skien, og bakskien er stivest i klassen.
Mye stivhet i skien gjør at den ikke går ned i ujevnheter og følger terrenget på samme, myke måte som Fischer OTX 68 og Åsnes Ousland, selv om fremste delen av skien har blitt mykere enn forrige versjon. Denne korreksjonen holder tuppen høyere i løs snø, og gir noe raskere respons og mer kontroll ved ploging og bremsing.
Vi erfarer imidlertid at den myke tuppen i løs, våt snø bøyer seg såpass mye i et kort område at den bremser skien noe, slik vi opplevde med den smalere Åsnes Mountain Race 48. Det er vanskelig å finne god rytme og fart om underlaget ikke er helt fast og jevnt.
Nedover er det lett å initiere sving, da skiens fremste del lettere bøyer seg og gir raskere respons enn både forgjengeren og Åsnes Amundsen. Men bakskien griper hardt i snøen og bøyer seg lite, slik at det blir krevende å holde jevne svingbuer. Selv om svingen startes lett, må vi jobbe iherdig for at forskien ikke skal stikke ut av svingbuen.
Den nye versjonen styrer svakere enn Åsnes Amundsen, til tross for at Gamme har mye mer innsving.
I denne testen er dette skien som oftest gir oss overraskelser ved at vi uventet havner bakpå, som om skien vil kjøre fra oss – selv i beskjedent kupert underlag.
I 3-4 cm løs, våt snø merker vi en stivhet som begrenser kontakt og informasjon om underlaget.
Merkelig nok mister vi festet lettere sammenlignet med Ousland-skia, som har samme såle og smurning.
Både i motbakker og utforkjøringer strever vi mer med denne skien enn forgjengeren.
En mer finstemt nybalansering av skiens bøyekurve trengs her, ikke kun en oppmykning av tuppen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Mest verdi
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓2 papirutgaver av Fri Flyt
✗Mest verdi
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓8 papirutgaver av Fri Flyt
✓Mest verdi
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.