Fjellski – best i test 2022

De beste fjellskiene for norsk terreng

Fjellski med eller uten stålkant åpner muligheter for skiturer både i og utenfor oppkjørte løyper. Les test av allsidige fjellski, smale fjellski og brede, kjøreorienterte fjellski.

test av fjellski
FJELLSKI: Bortover, oppover, nedover. Fjellskiene er lagd for å kunne ta seg fram i vinterfjellet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Fjellski er laget for det vi gjerne ser på som den opprinnelige bruken av ski, det å ta seg frem i snødekt terreng, i urørt snø og i spor av ulik kvalitet, slik vi ofte møter i fjellheimen. Noen forbinder det med nordisk skiferd.  

Nedenfor kan du lese oppdaterte tester av fjellski med ulike spissegenskaper. Vi har valgt å sortere fjellski i kategoriene lette fjellski, allsidige fjellski og brede fjellski. Vi har også tester av fjellski uten stålkant, som er mest aktuelt for jegere og andre på ski med hund.

Hva er fjellski?

Sammenlignet med langrennsski er fjellskiene stødigere og bredere, og de gjør at du lettere mestrer ulike slags snøforhold og turer utenfor preparerte skiløyper. 

Fjellski finnes med stålkant, uten stålkanter og også med i 3/4-dels lengde. Stålkantene bidrar til å øker stabiliteten i skien, en fordel når du går på ski utenfor sporet og på vindpåvirket snø.

Fjellski vs. randoski

Sammenlignet med rando-ski eller toppturski skiller fjellski seg fra disse ved at de har et smørespenn som gir mulighet for fraspark og større hastighet i flatt terreng, slik vi kjenner fra langrenn. 

Selv om noen fjellski nærmer seg spesialiserte toppturski, vil ikke fjellskimodellene ha like gode kjøreegenskaper. Mens randoski har techbinding hvor du fester hælen for å komme i kjøremodus – som på en slalåmski – har du fri hæl på fjellskia, som krever litt mer teknikk og skiferdigheter nedover.

SKI SOM FUNKER FJELL: Enten du er på tur i oppkjørte eller gjenblåste spor, er fjellski med stålkant ofte en fordel i typisk norsk fjellterreng om vinteren.
SKI SOM FUNKER FJELL: Enten du er på tur i oppkjørte eller gjenblåste spor, er fjellski med stålkant ofte en fordel i typisk norsk fjellterreng om vinteren.

Allsidige fjellski

I denne kategorien kan du godt finne det beste kompromisset for alle de skiturene du har tenkt deg på framover. Allround fjellski har litt mykere spenn enn de stiveste og mest retningsstabile fjellskiene. De har lavere smørelomme (altså festesonen ment for skismøring) og bedre styringsegenskaper i brattere og mer krevende terreng.

Allsidige fjellski egner seg til både pulkturer i slakt terreng og kan fungere til toppturer også. Allsidigheten går gjerne en del ut over spissegenskapene til skien, så det kan være lurt å tenke på hvilket terreng og bruksområde du oppsøker mest.

Åsnes Line er en helt ny fjellski som retter seg mot damene. Den har 55 mm midtbredde, noe innsving og egner seg best til fjellskigåing utenfor sporet og i lettkupert terreng.

Fischer E99 er en allsidig og spenstig fjellski som i mer enn 30 år vært en svært populær ski i «hytte-til-hytte-» og langtur. E99 finnes i to utgaver, en smørefri (Crown) og med kortfellfeste (Easyskin).

Åsnes Nansen er en populær fjellski med 56 mm midtbredde som glir godt, svinger godt på hardt føre og som har god bæreevne.

Rønning Discover er et godt bevis på at treskia lever. I stedet for stålkant bruker Rønning Treskifabrikk lignostone, en hard tresort, for å forsterke kantene på skia. Discover er en fjellski som glir godt i snøen og som gir godt feste, men som ikke like godt egnet til fjelltelemark og skikjøring.

fjellski jotunheimen
TURENE VI IKKE GLEMMER: Jotunheimen har mye terreng som egner seg bedre med fjellski enn plaststøvler og tungt utstyr. Foto: Lars Peter Myklebust

Lette fjellski

Går du en del på ski i skuterspor eller løyper av ymse kvalitet, eller vil ha mer stabile ski enn smale langrennsski? Da vil denne kategorien være aktuell.

De smale og letteste fjellskiene kommer både med hel stålkant og 3/4-dels stålkant. De letteste fjellskiene egner seg for korte og lange dagsturer i lett og flatt terreng.

Midtbredden på disse fjellskia er normalt i underkant av 50 mm, kun fem millimeter mer enn racing-ski for langrenn. Smale fjellski gir noe mer stabilitet i isete spor enn langrennsski, men de er fortsatt så smale at de kan brukes i langrennssporet.

Madshus Fjelltech Intelligrip 44 ble testvinner da vi testet fjellski med kortfell, som en rask, spenstig og morsom ski å gå med og med gode, allsidige egenskaper. 

Fischer Easyskin Powerlite er kortfellvarianten av Fischer Powerlite, som har vært kjent som den raskeste fjellskien. 

Hvilke fjellski er best til tur med pulk?

De fleste fjellski vil passe til pulkturer, ettersom mesteparten av vekten er der i stedet for på ryggen. Da kreves det ikke noe mer bæreevne/lengdestivhet av skiene.  

Planlegger du langtur med fjellski, enten med pulk eller sekk, så vil lengdestive og retningsstabile fjellski antakelig være mer viktig for deg enn ski med mye innsving.

Åsnes Amundsen er en fjellski som er beregnet for langtransport. Fram- og bakskien er myk, men spennet er stivere enn for eksempel på Åsnes Ousland og Åsnes Gamme, som begge har mer innsving. Det er lett å få god glid med Åsnes Amundsen. Det som er ofret er noe allsidighet og svingegenskaper. De er smale nok til å passe i langrennssporet, og de finnes også med smørefri såle (Amundsen Waxless). Åsnes Liv er dameversjonen av disse.

Åsnes Ousland er en fjellski som umiddelbart ble tatt godt imot av pulktrekkerne da den ble lansert, både for vintertur over Grønlandsisen eller på Hardangervidda. Ousland har litt mer styreevne enn Amundsen-skia.

EN GAMMEL DRØM: Er det en pulk? Er det en kjelke? Nei, det er en packraft som får være med på turen over Svartisen. Foto: Jose Mijares
VINTER-VRI: En packraft gjør nytten som pulk på vintertur på Svartisen.

Brede fjellski

Midtbredden på fjellski i denne kategorien er fra 60-80 mm, og bredden foran fra 80 til over 100 mm. Her kan du velge mellom fjellski med integrert kortfell eller smørefritt mønster. 

De bredeste fjellskiene kjennetegnes ved at de bærer godt i upreparert snø. Noen har mer innsving og er svingvillige, mens andre er mer jevnt brede hele veien for maksimal bæreevne i løs snø. De egner seg dårligere i skisporet, hvor de vil bli i tregeste laget.

Brede fjellski egner seg spesielt godt for turer i kuperte fjellområder som du ofte møter på Vestlandet og i Nord-Norge. 

Åsnes Rabb 68 Xplore er en forholdsvis bred fjellski som bærer godt i løssnøen og som er mer kjøreorientert enn til klassisk fjellskigåing.

Åsnes Falketind er en en annen populær fjellski i skjæringspunktet topptur/fjellski som minner aller mest om en toppturski. 

Fischer E109 er en lett ski, med både god sving- og styreevne. Skiene har en spenstig og livlig følelse, samtidig som de oppleves stødige på de fleste underlag. 

FJELLSKITUR: Med fjellski ligger mye til rette for fine turer i vinterhalvåret. Foto: Yngve Ask
FJELLSKITUR: Med fjellski ligger mye til rette for fine turer i vinterhalvåret. Foto: Yngve Ask

Fjellski uten stålkant

Fjellski uten stålkant er aktuelle for hundeeiere og vinterjegere fordi skarpe stålkanter kan skade hundepoter. Disse skiene omtales i samme ordelag som jaktski: Du beveger deg sjelden fra A til B, men derimot dit du må gå for å nærme deg byttet. Slik framferd krever en manøvrerbar ski som takler alt slags terreng og alle typer snø.

Samtidig skal fjellskiene tåle oppakning på ryggen. Skienes egenskaper kan variere mellom optimalisering for lengre jaktturer i enkelt terreng eller kortere forflytning i mer krevende terreng.

Åsnes Breidablikk er en populær fjellski for de med hund. De tilfredsstiller i både faste spor og i nedkjøringer med eller uten løssnø.

Rønning Quiet glimter til som en god ski i løs snø, og som det er lett å få feste på, så lenge terrenget ikke er altfor bratt og kupert.

Hvordan få feste på fjellski?

De fleste benytter festesmøring eller avtakbare kortfeller i festesonen, slik at du kan gli på hvert steg som på langrennsski, og ha sikkert feste i stigningene. Les mer

Vis mer

Smørefrie fjellski

Smørefrie ski med skjellmønster/fiskebeinsmønster i sålen er mindre populært i langrenn, men på fjellski kan det ha sine fordeler.

Smørefrie ski krever noe mindre vedlikehold/rens. Festet er ikke like sikkert som på ski med fell, og skiene glir litt dårligere enn ski uten skjellmønster. Men la oss ikke glemme at det er mulig å tilpasse teknikken og også hvor du kan og bør gå.

Fischer Traverse 78 Crown/Skin ble testvinner sist vi testet denne kategorien, med den klassiske mål (70-60-80 cm) – tilsvarende geometri det var vanlig å kjøre fjelltelemark med lave telemarkstøvler. De er svingvillige, har god bæreevne og allsidige, men litt mindre trygge i krevende snø.

Rossignol BC 80 Positrack (60-80-70) er en lett ski som egner seg til turer i skiløyper av ymse kvalitet. Vi har testet disse med både Xplore-binding og BC.

Fischer E89 Twin Skin er en annen lett og kvikk ski med hel stålkant. Den er lett å gå fiskebein med i motbakkene, men litt mer krevende å svinge.

Rossignol BC 100 har utpekt seg som smørefrie fjellski med god bæreevne og gode kjøreegenskaper, selv om de krever litt mer tilvenning i løs snø.

SMØREFRITT: Felleski med stålkant. Foto: Pål-Trygve Gamme
SMØREFRITT: Felleski med stålkant. Foto: Pål-Trygve Gamme

Takk til skileverandører og Braa Sport Ullevål for utlån og tilrettelegging i forbindelse med skitesten.

Test av Åsnes Line BC med Xplore

Åsnes Line er en allsidig fjellski med stålkant og markert gåspenn. Disse fjellskiene egner seg best til lengre turer i varierende og lettkupert terreng.

test av fjellski
TEST AV FJELLSKI: Line Sverdrup BC er en av nyhetene fra Åsnes vinteren 2022. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Åsnes Line Sverdrup BC

Bredde: 78-55-69 mm

Skilengder: 170, 175, 180, 185, 190 cm

Lengde på testski: 180 cm

Vekt: 980 g (inkl. binding)

Veil. pris: 4399,-

Testår: 2022

Leverandør: Åsnes

skala
7/10

Åsnes har etterhvert fått svært mange fjellski i parken sin. Line Sverdup BC ble lansert vinteren 2022 og retter seg mot damene. 

Skia er oppkalt etter friluftsjenta Line Sverdrup, en av etterkommerne til polarfareren Otto Sverdrup, og som også pryder skiene i kjent Åsnes-stil. Herreversjonen av disse skiene er oppkalt etter Otto, og vi har også testet disse. 

Skiene har blitt testet i både skibakke, i og utenfor skiløypene vinteren 2022. 

Åsnes Line måler 55 cm på midten og har en del innsving i tillegg til myk tupp. De er lett å manøvrere i skuterløyper, men kommer enda bedre til sin rett utenfor sporet der de bærer godt gjennom løssnøen. Skien har et forholdsvis mykt spenn. 22,5 kilo kraft skal til for å presse hele skien ned. Alt i alt oppleves den som en litt mer moderne skimodell enn for eksempel Åsnes-klassikeren Ingstad.

Nedover så er Sverdrup litt tung å svinge med, sammenlignet med mer kjøreorienterte fjellski, som for eksempel Åsnes Falketind 62 og Åsnes Rabb 68. Likevel overrasker den positivt kombinert med de kraftigste fjellskistøvlene, og de er slett ikke ustyrlige i nedkjøringene. Mest nervøse blir de på hardt underlag. 

SMØR PÅ: Noen dager er blåswixen det beste valget. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
SMØR PÅ: Noen dager er blåswixen det beste valget. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Sverdrup-skien leveres med Åsnes sitt kortfellefeste, der du kan velge mellom enten 45 mm mohair-feller (kaldt føre/moderat terreng), eller 45 mm nylonfeller (vått føre/bratt). Vi har kun testet mohair-fellene, og felleløsningen synes vi fungerer svært godt med disse skiene. Det går også helt fint å smøre disse skiene med festevoks. 

Åsnes Line BC passer for deg som er ute etter en allsidig fjellski til bruk utenfor skisporet, til bruk i lettkupert terreng.

Skien finnes i flere lengder (se faktaboks over).

VURDERING
Fart
Svingevne
Bæreevne
Helhet
PLUSS

Gåegenskaper

Lett

Bra bæreevne i løs snø

MINUS

Kjøreegenskaper på hardt føre

Test av Rossignol BC 80 Positrack med Xplore

Rossignol BC 80 Positrack er en lett og smal fjellski som er er rask og stødig på fast føre. De har smørefritt mønster og overraskende god glid. Vi savner likevel kortfellefeste.   

rossignol bc 80 positrack
TEST AV FJELLSKI: Rossignol BC 80 Posistrack er blant de lettere fjellskiene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Rossignol BC 80 Positrack

Mål: 60-80-70

Kjerne: LCD

Kommer i lengdene: 176, 186, 196 cm

Lengde på testski: 186 cm

Vekt: 1205 g (inkl. Rottefella Xplore)

Pris: 4200,-

Testår: 2022

Leverandør: Rossignol

skala
7/10

Skiprodusenten Rossignol er ikke mest kjent for fjellski, men BC 80 Positrack er likevel en interessant ski som fortjener litt oppmerksomhet. Skien er forholdsvis slank og lett og skituppen er konstruert å gi god flyt. Stålkantene bidrar til godt grep.

Rossignol BC 80 Positrack ble kåret til testvinner da vi testet smørefrie fjellski. Denne gangen har vi testet skiene med Xplore-binding i både preparerte skispor og i løssnø med ulike skisko.

Rossignol BC 80 fikk gode skussmål for kjøreegenskaper blant de smørefrie skiene, men de framstår ikke som noe førstevalg for telemarkkjøring. Til det er de for smale og tunge å svinge med. Bakskien smalner også fort inn. De bærer ikke like godt gjennom løssnøen på flatene i løssnø som vi gjerne forventer av klassiske fjellski.

Derimot glimter de til i faste løyper, og i kombinasjon med lette fjellskisko så fungerer de overraskende bra. Skiene glir godt til tross smørefritt mønster, og de har tilfredsstillende feste på kald snø. En livlig fjellski, det er går fint å bruke diagonalteknikk med disse.

Det smørefrie mønsteret gir middels godt feste. Vi savner likevel muligheten til kortfell, som ville økt aksjonsradiusen til disse skiene enda mer enn det smørefrie mønsteret gjør. Hvis feste er viktig, kan Fischer Trace være et aktuelt valg, men vær klar over at de skiene ikke har stålkant – noe som gir bedre kantgrep ved isete forhold.

Disse skiene nærmer seg det vi kjenner som tur/marka-ski, og som vi også har testet i flere modeller, men med denne Rossignol-skia og Xplore-binding får du enda «litt mer fjellski», i tillegg til at de har stålkanter i hele lengden. BC-bindinger vil også fungere til disse skiene.


Rossignol BC 80 Positrack vil kunne passe til deg som oftest går på ski i preparerte skiløyper eller skuterløyper av ymse kvalitet, og sjelden i selve skisporet. Her vil du få noe mer stødighet enn smalere langrennsski, men uten at skiene oppleves som tunge. 

De er aktuelle for deg som er ute etter lett ski med stålkant, og er mindre opptatt av festegenskaper. En lett og vedlikeholdsfri ski for bruk i preparerte skispor eller skuterløyper. 

VURDERING
Fart
Glid
Bæreevne
Helhet
PLUSS

Lett 

Kvikk

Retningsstabil

MINUS

Lite svingvillig

Bæreevne i løs snø

Middels godt feste

Test av Åsnes Rabb 68 med Xplore

Åsnes Rabb 68 er en fjellski med mye innsving og som nærmer seg en toppturski. Vi har testet dem med det nye bindingssystemet Xplore.

åsnes rabb 68 xplore
TEST AV FJELLSKI: Åsnes Rabb 68 med Xplore-binding. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Åsnes Rabb 68 Xplore

Mål: 104 – 68 – 94 cm

Materiale: Poppel trekjerne og karbon 

Kommer i lengdene: 172, 180, 188 cm 

Lengde på testski: 172 og 188 cm

Vekt: 1135 g (188 cm)

Pris: 5788,-

Testår: 2022

asnes.com

skala
8/10

Åsnes har mange fjellski å velge mellom, og det er ikke alltid så lett å forstå hva som er den store forskjellen mellom dem. Rabb 68 er blant de mest kjøreorienterte fjellskiene fra Åsnes, med forholdsvis lavt spenn.

På 188-skien er det 30 kg kraft som skal til for å presse hele skisålen ned. 

Rabb-skiene er utstyrt med fellelås for kortfeller og også feste for fell i tuppen og bak, som gjør det mulig å bruke toppturfeller fra Pomoca/Colltex.

Vi har testet skiene med Xplore-binding i både skibakke, skiløyper og løssnø vinteren 2022. Den oppdaterte modellen har blitt en centimeter smalere foran, i tillegg til at den har fått nytt design. Ellers er breddemålene som før.

Til klassisk fjellskigåing glir Rabb-skiene overraskende bra med kortfellene som følger med. Disse skiene har mindre gåspenn enn for eksempel Åsnes Falketind, som antakelig kan være et bedre valg hvis du først og fremst har lengre, slakere fjellskiterreng foran deg.  

telemarkkjøring
MED I SVINGEN: Fjelltelemark blir artigere når skia er med. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Åsnes Rabb er blant de mer svingvillige fjellskiene i denne testrunden, nesten i overkant om du er ute etter en ski til klassisk fjellskigåing, hvor de kan bli litt trege og mindre retningsstabile. En anelse mer rocker kunne kanskje vært en idé og en litt mykere tupp. I direkte sammenligning med ski som Fischer Sbound og Madshus Panorama 78 blir de noe mer nervøse i løssnøen, men de oppleves likevel som et trygt valg i brattere og kupert terreng enn smalere fjellskimodeller med mindre innsving.  

Rabb er blant skimodellene som Åsnes selv anbefaler til Xplore-systemet, og det er særlig i kombinasjon med de kraftigste fjellskiskoene de kommer best til sin rett. Da blir telemarkkjøringen artigere. Antakelig vil Åsnes Rabb 68 vil fungere bra med randobinding også, for dem som ikke vil ha helen fri nedover.

VURDERING
Fart
Svingevne
Bæreevne
Helhet
PLUSS

Bærer godt i løs snø

Gode kjøreegenskaper

Kortfelleløsning 

MINUS

Ikke de mest retningsstabile 

Test av FISCHER E109

Fjellskien Fischer E109 er en god og allsidig fjellski som fungerer til det meste, og som ble testvinner blant brede, allsidige fjellski.

Fischer E109
GOD ALLROUNDER: Fischer E109.
UTE_testvinner
FISCHER E109

Mål: 82-60-70
Vekt: 1183 gram (180 cm) / 1283 gram (190 cm)

Veil. pris: 4500 kr
www.fischersports.com

Vet du at du skal inn i vekslende terreng, får du her en meget fleksibel ski.

Fischer har sin egenpatenterte, integrerte kortfeller i en blanding av mohair og nylon, som festes på oversiden av skien ved å tre den gjennom et hull i fellens forkant.

E109 har god bæreevne i terrenget på ulikt føre, den har lett innsving og forholdsvis brei tupp.

Her merker vi godt en rocker foran, som vil si at frontpartiet før tuppen bøyer opp av snøen. Det er også et merkbart spenn, men vi tråkker det flatt.

Testteamets lengste person skulle gjerne hatt enda litt lengre ski. Vi fikk tilsendt både brede og smale feller, som gir ulikt feste og glid.

Av festesystemene i denne testen mener vi kortfeller er overlegent, da du får maks glid nedover om du tar av feller, og maks feste oppover om du har de på. 

Med Fischer sine kortfeller opplever vi også god glid bortover, selv om festesmurning gir oss mer av skiløpsfølelsen.

Med kortfellene på har vi veldig godt feste, og du kan både traversere og gå forholdsvis bratt uten at du mister kontrollen på skiene. Fellene er også ok å ta av og på, men festemåten oppleves som litt fiklete med votter og kalde fingre. 

E109 er en lett ski, med både god sving- og styreevne. Skiene gir deg en spenstig og livlig følelse, samtidig som de oppleves som stødige på de fleste underlag.

PLUSS

• Lette

• Takler de fleste utfordringer

MINUS

• Litt fiklete festeløsning for fellene

Test av RØNNING Discover

Rønning Discover er en allsidig og robust fjellski som skal tåle harde miljøer med skare og issvuller. Dette er treski som utstråler solid håndverk, og som bør brukes framfor å henges på veggen.

RØNNING Discover

Bredde: 75-60-70
Vekt: 1563 g (200 cm)

Pris: 4490 kr
www.ronningski.no

Rønning Treski har produsert treski siden 1936, og her får du virkelig frem godfølelsen mellom ski og snø. Det oppleves både rett og riktig å gli over fjellviddene på skikkelige treski i bjørk, som attpåtil lukter tjære og bærer preg av skikkelig håndverk.

Discover er robuste fjellski, som skal tåle harde miljøer med issvuller og skare. Samtidig gir de en god flytfølelse, med overraskende godt feste oppover bakkene.

Discover er en fjellski uten stålkanter, men med kanter av lignostone, en hard tresort som gir godt kantgrep der det trengs. For eksempel i traverseringer.

Vi opplever bedre feste på treskiene enn for eksempel de smørefrie skiene fra Madshus, EON 62. Det er et naturlig feste i tresålens fibre, men vi foretrekker likevel å ha på skismurning, spesielt på kaldt føre. 

Om du vil bruke feller må du ha langfeller på disse skiene, noe som tar mye av gliden på flatene.

Skiene har god bæreevne på ulikt føre. De har et godt spenn under skiene, og er gode å gå med bortover, gir godt feste og samtidig god gli.

Også i nedoverbakkene fungerer disse fint å kjøre med, og gir en trygg følelse.På hardt føre kan det derimot være utfordrende da de har lite innsving og kan være litt krevende å få på kant.

Rønning Discover oppleves som solide ski med god tyngde, som pløyer gjennom alle ulike typer snø. De glir fint i snøen, har en myk styrefølelse og gir en god følelse med underlaget.

PLUSS

• Morsom ski

• Godt feste

• Fine å se på

MINUS

• Ikke de enkleste på hardt føre nedover

• Får raskt merker i tree

• Ikke kompatible med kortfeller

Test av Madshus Fjelltech M44 Intelligrip

Madhus Fjelltech M44 intelligrip er en lett og smal fjellski med integrert kortfell. Skien har høyt spenn og lav vekt. En ny utfordrer og et alternativ for deg som vil ha en rask ski, men med stålkant.

Madshus Fjelltech M44 Intelligrip
TESTET AV FJELLSKI MED INTEGRERT FELL: Madshus Fjelltech M44 Intelligrip
UTE_testvinner
MADSHUS FJELLTECH M44

Skilengde: 205 cm

Mål: 54-44-49 mm 

Vekt: 800 g  

Lengder: 177, 187, 197, 202

Vekt: 1780g (187 cm)

Pris: 3500,- 

skala
9/10

Fjelltech M44 Intelligrip er en forholdsvis ny fjellski/markaski fra Madshus på Biri.

Det er fronten på fellen som først bremser i begge posisjonene, og vi legger merke til at hele fellen har kontakt med underlaget ved 38 kg vekt på tåballen, og at det er en åpen lomme 23 cm bak fellen før den lukkes.

Her er den samme lange rockeren som Madshus Fjelltech M50 i bakskien på 29 cm og en noe kortere foran med 31 cm.

Den har stålkant i hele bakskien og stopper 32 cm før tuppen. Det er 16 cm lenger fram enn på for eksempel Åsnes Mountain Race 48. Det bidrar til at skien beholder en bæring og stivhet lenger fram i skien. Bakskien har også høyest stivhet blant skiene. Når det er kombinert med rocker, bevares svingevne og trygghet i ujevnt terreng.

Fellen er 45 cm lang.

I 8-10 cm myk, våt snø glir disse skiene lengst og jenvgodt med Fischer E89 Twin Skin.

Vi merker at skien bærer godt, uten at framskien bøyes så mye at vi merker bremsing, som hos Åsnes MR48. Skien gjør det lett å finne en god rytme oppover bakken i den løse snøen.

Begge testpersoner opplever å få «dyttehjelp» fra spennet og en opplevelse av å gynge oss oppover med lite krefter. Også ved plogsvinger er de lettere å styre sammenlignet med Powerlight og MR 48. Den gir heller ingen overraskelser over noen issvuller i bakken. 

Den svinger krappere enn Fischer E89 Twin Skin, men er like rolig og stødig i svingene – også når vi svinger på hardfrossent underlag.  Jeg kjenner kun svak jevn bremsing når jeg legger på all vekt på ytterski i sving.

Festet er trygt selv om løypa er beinhard, og de gir også brukbart feste i den isblanke delen av løypa. I slike løyper har vi samtidig super glid når vi står på begge ski og staker.

 

Under forhold med blåis og holke styrer den letteste testpersonen på 68 kilo styrer skiene helt trygt, og merker lite forskjell i svingevne og stødighet mellom denne og Madshus Fjelltech M50

Eneste ulempe er at bakskien noen ganger glipper ut i skrått isete terreng, og enkelte ganger ved fiskebein oppover får man litt samme følelsen som med en uskarp skøyte.  

Spennet gjør det morsomt å gå med denne skia.

Madshus har igjen klart kunststykket som alle forsøker for fjellski: Å forene en rask, spenstig – og morsom – ski med både bra glid og feste, og samtidig være trygg å svinge på all slags føre.

En soleklar testvinner!

VURDERING
Fart/glid 
Feste
Isete føre
Løs snø
Bæreevne:
PLUSS

• Bæreevne

• Flid

• Bra feste også på isete føre

MINUS

Ingen vesentlige

Test av Åsnes Ousland fjellski

Åsnes Ousland framstår som en allsidig fjellski som egner seg godt i skisporet og på lange turer med eller uten pulk. En lett og spennende ski med stålkant som egner seg i kupert terreng.

UTE_testvinner
Åsnes Ousland

Mål: 66 - 52 – 60

Vekt: 825 g  

Lengder: 180, 190, 200, 210 cm

skala
9/10

Åsnes Ousland er en fjellski med innsmalning og rocker foran. Disse er testens – i særklasse – letteste fjellski. Kjernen er et laminat av treslagene poppel og paulownia. nnsvinget på 14 mm er det meste vi kjenner til for en såpass smal ski. Åsnes beskriver den selv som lengdestiv med markant smørelomme. 

Det er spennende å ta i bruk en ny fjellski med så lav vekt, men Ousland overbeviser umiddelbart.

I kupert marka-terreng utenfor løyper og på myk vårskare, nyter vi friheten av kunne gå hvor som helst, med en letthet vi ikke har opplevd før.

Ousland bærer ikke mer i snøen enn de andre – unntatt Fischer E99 — men smidigheten ved at skien følger ujevnheter og bøyer seg riktig, gjør at vi opplever skien som en aktiv medspiller.

Skien følger terrenget, og samtidig hjelper den oss livlig fremover. Vi blir inspirert til å holde god fart og aktivt fraspark, for skien svarer tilbake med sikkert feste og spenst, som dytter oss hjelpsomt opp og frem.

Skiens bøyekurve er betydningsfull, ikke bare for styrbarheten, men også for at vi kan gå uanstrengt med bra feste.

Vel oppe på toppen av Varingskollen føles det merkelig å skulle sette utfor 360 høydemeter på holkeføre med noe som kjennes som lette langrennski, men det går overraskende bra.

Skien lystrer villig våre bevegelser og gir god kontroll og ingen overraskelser. Svingene initeres med selv svak vektoverføring. På hardt og isete føre i utforbakke flagrer skituppen litt urolig, og det er ikke et så kontant grep å få. 

Oppsummert har Åsnes klart kunststykket med å forene svingevne og lettgåtthet fullt ut.

Når dette i tillegg er en ski som bryter barrierer når det gjelder vekt på en fjellski med hel stålkant, er det bare å gratulere Åsnes med et produkt som kan bli en bestselger i mange år framover. 

VURDERING
Hurtighet
Bæreevne
Sving/kontroll
Helhet
PLUSS

• Lettgått og lett å styre

• Lav vekt

MINUS

• Lite å trekke

Test av Åsnes Amundsen Waxless

Åsnes Amundsen er en fjellski for langtur og pulk. Disse kommer både med vanlig såle for festesmurning og med smørefri såle.

Åsnes Amundsen Waxless
Åsnes Amundsen Waxless
Åsnes Amundsen Waxless

Mål: 67 – 57 – 62

Vekt: 1035 g   

Lengder: 170, 180, 187, 194, 201, 208 cm

Spenn: 47-33

skala
7/10

Hittil har Åsnes prioritert kortfellfester på alle sine fjellski, mens nå får du i pose og sekk fra Åsnes; moderat feste og god glid for flater og slake bakker – og spikerfeste med kortfellene når det trengs i bratte bakker eller med pulk. Helt uten å ofre en tanke på skismurning. 

Åsnes Amundsen har tre millimeter mer midtbredde enn Madhus 55 og Fischer E99. Sammen med det lange, kraftige spennet skaper dette en bra bæreevne for skien.

For- og bakski er myke, men Åsnes Amundsen har et stivere spenn enn Åsnes Ousland og Åsnes Gamme. Sammenlignet med tidligere utgaver, er spennet er noe lavere i dagens Amundsen, og den styrer bedre og tryggere enn før.

Spennet går langt fremover for å matche kortfellen som er festet 37 cm foran tåspissen, til sammenligning 29 cm for Gamme og Ousland.  

På fast underlag og i gode løyper er det lett å finne en god, spenstig langrennsfølelse. Langt spenn og romslig midtbredde gjør skia godt egnet til lange turer med tung sekk, også når du må lage løypene selv. Velg gjerne lengste versjon om totalvekten din med sekk er over 90 kg. 7 cm mer lengde og økt stivhet øker bærevnen godt, selv om den kan bli noe vanskeligere å styre på løst føre. 

Skia flyter bra så lenge det går rett fram, eller du ikke møter for kupert terreng. Framskia evner ikke så bra å følge ujevnheter og småkupert terreng da den er stivere lenger frem enn både E99, OTX68 og Ousland. Selv om skia ikke er så «nede» og følger ujevnheter, opplever begge testpersonene at den styrer tryggere enn Gamme 54, men en ligger godt etter E99 og Ousland i styreevne og trygghet. 

Med Amundsen får vi assosiasjoner til et lasteskip, den glir fint rett fram på viddene med mye vekt, men trenger plass for å endre retning. Dette er et ffektivt fremkomstmiddel for lange og tunge turer, men noe allsidighet og styreegenskaper er ofret til fordel for gli og bæreevne.

Åsnes Amundsen er laget i egen, og mykere, dameversjon, Liv (etter polfarer Liv Arnesen) med mykere spenn.

VURDERING
Hurtighet
Bæreevne
Sving/kontroll
Helhet
PLUSS

Bra bæreevne i forhold til bredde og vekt

god glid

MINUS

Svake svingegenskaper i løse forhold

glipper

Test av Rønning Quiet

Rønning Quiet er en fjellski uten stålkant, men med god bæreevne i dyp og løs snø. Dette er lengdestive, retningsstabile fjellsiski som egner seg for langtur og for skiturer med hund.

FJELLSKI UTEN STÅLKANT: Rønning Quiet
FJELLSKI UTEN STÅLKANT: Rønning Quiet
Rønning Quiet

Testet i lengden: 210 cm
90 − 75 − 82 mm
Spenn: 36- 44
Vekt: 1730 g

Pris: 5690,- (bjørk eller ask)

skala
7/10

Rønning Quiet vekket turfølelsen allerede før vi fikk skia ut av huset med en intens lukt av tjære og bål.

Rønning Quiet er en fjellski bestående av 50 lameller limt sammen til en solid ski – og vi kjenner raskt mer tyngde og stivhet. Tresortene som er brukt er lys bjørk på oversiden, hickory under og gran i midten. Modellen leveres med eller uten mørke, hardved lingostone-kanter.

Plastsålene på mine Kongsvold-ski har ikke fått nok festesmurning og jeg klarer faktisk ikke henge på kona når hun går med disse langt større og tyngre treskiene.

Skiene innehar en trygghet, både som en stødig, rolig plattform som inviterer til å ta i mot din vekt, og også gjennom jevnere friksjon mot snøen inviterer de til uanstrengt og fin rytme selv over ustabil løssnø og de dårligste løyper.

Jeg slapper mer av, kan bare sparke fra i diagonalstil, uten beredskap og muskelspenninger for at skien ikke skal glippe fra meg, framover eller bakover. 

De neste turene bekrefter treskifenomenet: Lett å få sikkert feste, og noe dårligere glid – nesten som en mellomting mellom kortfell og festesmurning. Ofte er akkurat det passe friksjon/feste når du beveger deg utenfor oppkjørte løyper, og der vil snøen uansett hindre deg å oppnå «racing»-glid.

Skiene har markert rocker som hjelper tuppen å få skia til å jobbe seg over snøen og minske motstanden ved fremføring, men det er ellers lite bøyning av skia ved vektlegging.

Vi opplever den som «hel ved», en helhetlig plattform uten myke ender som bøyer seg. Lengdestivheten fordeler vekt ut i hele lengden for høy bæreevne, ro og retningsstabilitet i en egen klasse.

Den usedvanlige stive konstruksjonen begrenser svingevnen – med god plass oppnår vi både trygghet og svinger, men de krappeste kneikene bør unngås.

Lengdestivheten krever mer tykkelse og vekt foran og bak i skia som merkes de få gangene du er nødt til å gå fiskebein eller buksere skia i krattskog.

Ankelen får også hvile godt i løse og ujevne snøforhold, og skia er kantbar på holkete veier, selv om bredden krever sitt av ankel og sko. De harde lingostone-kantene griper godt selv på holke/isete snø.

VURDERING
Løs snø
Løype/Fast underlag
Svingevne
PLUSS

God bæreevne

Fin ro og retningsstabilitet som gir flyt og uanstrengt gange

Lett å få feste

MINUS

Redusert svingevne

Bløt snø og svært bratt og kupert terreng bør unngås

Test av Fischer E89 Twin Skin

Fischer E89 Twin Skin er en fjellski med stålkanter og integrert fell som egner seg best der det er spor.

FJELLSKI MED INTEGRERT FELL: Fischer E89 Twin Skin.
FJELLSKI MED INTEGRERT FELL: Fischer E89 Twin Skin.
Fischer E 89 Twin Skin

Lengde på testski: 205 cm

Mål: 59-49-55 

Vekt: 1020 g  

Veil. pris: 2999,- 

skala
8.5/10

Fischer E89 Twin Skin har sin særegne todelte fell. Vi kjenner igjen konstruksjonen som helt lik som Fischer E89, med samme mål, vekt og lang front-rocker.

Uten feller ble E89 testvinner blant smale fjellski, som den raskeste skien både i og utenfor sporet.

Fell-versjonen av skien er rundt 200 gram tyngre enn alle de andre konkurrentene i denne klassen og de har stålkanter i full lengde. Som på Madshus Fjelltech 44, har Fischer fjernet mulighet for å sette på ekstern kortfell, noe vi vet at mange vil ha på fjellskiturer.

Alle våre tester av Fischer ski, skisko og mer!

Det er vanskelig å forstå at denne versjonen har fått betydelig mindre spenn enn sin raske, hårløse tvillingbror Fischer E89, når det her er mye viktigere med nok spenn for å unngå bremsing fra fellen.

Spennhøyden er redusert fra 33 til 27 mm og vi måler at det kun skal 19 kg til på tåballen (-8 cm) før fellen bremser i forkant, og ved -18 cm tåler skiene 30 kg hver før fellen bremser. Fellene på 47 cm er testens lengste.  

Testpanelets letteste (68 kg) mestrer svingene rolig og jevnt med disse skiene i tung løssnø. Skiene framstår ikke som like krapp som Madshus-skiene.

De framstår som rolige og jevne. Testens letteste har bedre feste med disse enn med Madshus FT44, og går lenger opp i samme bakken uten at det glipper, mens det oppleves motsatt for testens tyngste (15 kilo mer).

Begge kjenner at skia i blant bremser rykkete, både i sporet, og på frossent føre utenfor sporet. I skrått, holkete terreng kjennes skien lav og trygg med godt kantgrep.

Ujevnhetene fanges mer opp her enn med Madshus Fjelltech 50 og Fischer Power Light og gir mer kantgrep, tillit og ro sammenlignet med Madshus Fjelltech 44 og Åsnes MR48.

På det isete føre er dette den letteste skia å gå fiskebein med. Skia gir dytt fra spennet samtidig som kanten er alltid griper helt trygt, ingen tegn på at den vil slippe. Det gir oss mer tillit til å gi vekten helt over til skien uten å holde igjen eller bruke krefter på stabilisering.

På frosset føre lugger skiene, bortsett fra i helt faste, jevne spor. Her får testens letteste bra glid.

VURDERING
Fart/glid
Feste
Isete føre
Løs snø
Bæreevne
PLUSS

Fanger opp ujevnheter ved holkete føre

MINUS

• Ingen mulighet til å sette på ekstern kortfell

• Rykker litt på frossent føre

Test av Åsnes Kongsvold 2015

Åsnes Kongsvold er brede fjellski uten stålkant, og med Åsnes sine egenpatenterte kortfeller.

Åsnes Kongsvold

Mål: 97 − 67 − 85 mm
Vekt: 1275 g (200 cm)
aasnes.com

skala
6/6

Kongsvold leveres uten smørefritt mønster, men har selvfølgelig Åsnes sin kortfellpatent slik at du kan benytte de samme kortfellene her som du kanskje har på fjellski fra Åsnes.

Vi undres over at ikke denne skia har rocker eller innsmalning, som vi vet gir flere fordeler spesielt i løs snø. 

Vi kjenner straks at skia er lettere på foten enn Fischer Jakt Crown – og mykere.

Tuppen og mye av framskien ser vi lett bøyer seg og sikrer god styreevne og kontroll, selv i mye og vanskelige snøforhold. Den tilstreber å løfte skien opp, og om du møter kneiker og krappe tuer, så går tuppen trygt over mens skia fortsatt er lav og stødig.

Ingen overraskende «trampolineeffekt» eller tegn på at tuppen utsettes for brå belastninger - her snor skia seg smidig og rolig gjennom terreng uansett hvor kupert det er.

Det er ikke så mange fjellski vi kjenner oss like trygg på om vi skal leke oss ned mange høydemeter i løs snø! På fast underlag er også skia lett å håndtere med middels kraftige sko – den breie tuppen påvirker foten lite.

Den kjennes flat og slapp i faste løyper, ikke mye spenst og respons å hente om du sparker fra litt aktivt i faste løyper.

Som jaktski er det forståelig at denne egenskapen ikke prioriteres høyt, men mykheten reduserer også bæreevnen i løs snø hvor vi tråkker denne skia lenger ned i snøen enn de andre (unntatt Breidablikk).

Med litt vekt på skia i fremskyvet, flater skia ut noe slik at tuppen lettere kommer over om snøen der den er dyp.

Det blir nødvendig med noe mer kneløft når skia skal føres fremover i snøen for den breie tuppen uten innsmalning, og rocker bidrar også til mer motstand i fremskyvet.

Fremskia oppleves å steile litt. Testdeltakeren på 65 kilo håndterer denne lengste utgaven problemfritt, og får også mer flyt ved laging av løype i løs snø. men legger også merke til at stødigheten og retningsstabiliteten ikke er like høy som Rønning og Fischer.

VURDERING
Løs snø
Løype/Fast underlag
Svingevne
PLUSS

Trygg og svært styrbar i vanskelig terreng – også på hardt underlag

MINUS

• Liten bæreevne i forhold til bredde

• Motstand i tupp/framski i løssnø

• Noe uro i dårlige spor

Test av ÅSNES Falketind 62

Åsnes Falketind 62 er gode og morsomme ski for slake toppturer i skredsikkert terreng.

test av Åsnes Falketind 62 fjellski
test av Åsnes Falketind 62 fjellski
ÅSNES Falketind 62

Pris: 4999 kr
Bredde: 97-62-86
Vekt: 172 cm – 1167 gram / 188 cm – 1295 gram
www.asnes.com

Åsnes Falketind er lette fjellski å gå med. De minner likevel først og fremst om en kjøreski til toppturer.

Her subber fellene noe nedi, slik at du får ikke langet ut om du drømmer om lange viddeturer.

Dette er likevel gode og morsomme ski for slake lange toppturer i skredsikkert terreng, der turen er vel så viktig som selve nedkjøringen.

Falketind har gåspenn, men vi synes ikke dette er veldig merkbart da det er mykt. Dette gjør de ikke til førstevalget for viddekryssinger, men som fjellski mellom nedkjøringene vil disse fungere fint.

Falketind 62 kommer med festeløsning for kortfeller, som du fester gjennom undersiden på skiene. Systemet er enkelt å både feste og løsne. De kommer også klargjort for bruk av langfeller fra Pomoca.

Innsvinget i 180 cm er på 18,7 meter, som gir deg gode og svingvillige ski. Dette er, sammen med Rabb fra samme produsent, helt klart den beste kjøreskien.

Den har en god tupp foran, gir god flyt i terrenget, og gir god flyt i kjøringen. Her kan du få kjørt ordentlige skjærende telemarksvinger, også på hardt underlag.

PLUSS

Gode til lette toppturer • kjørefokusert

MINUS

Ikke de beste til å gå langt med • for mykt spenn som går ut over glidopplevelsen

Test av Rossignol bc 100

Rossignol har en BC-serie med modeller i ulike bredde. Vi har testet Rossignol BC 100, som er rask å gå med og som bærer godt på faste forhold, men som er mindre egnet i løssnøen.

Rossignol BC 100 ble testvinner i vår sammenlignende test av smørefrie, brede fjellski.
Rossignol BC 100 ble testvinner i vår sammenlignende test av smørefrie, brede fjellski.
UTE_testvinner
Rossignol bc 100

www.rossignol.com

Pris: 4000 kroner

Kommer i 160, 170, 180 og 190 cm

skala
9/10

BC 100 er 80 millimeter på midten og skiller seg fra konkurrentene på flere områder: Den har vesentlig lengre innsvingradius, hele 36 meter, som bidrar til at den er en centimeter smalere foran enn konkurrentene fra Madshus og Fischer.

Den har lang rocker på 45 centimeter. Bak der er det et markert spenn, som avtar bakover.

Fleksen er myk og er noe stivere bakover. Det skal 35 kilo til for å trykke spennet flatt. BC 100 har den letteste konstruksjonen i denne testen. Det smørefrie feltet er 80 cm langt og ganske nær midtstilt, med fordelt med 38 cm foran og 42 cm bak midten.

På snø: Denne skien kjenner vi straks er lett og spenstig å gå med. Det kraftige, høye spennet gir en liten «dytt» i hvert fraspark, og tuppen gir forbausende lite motstand gjennom løs snø.

Markert innsmalning kombinert med mykhet og rocker gir også mindre vekt i tupp og smalere framski, som gjør den lettere å håndtere for lærsko.

Den lange innsvingsradiusen krever markert vekt og trykk før vi får spent opp skien i tørr luftig snø, og testpersonen på 70 kg må jobbe med å svinge denne skien. Ved forsiktig vektoverføring krever skien mer plass for vinglete svingbuer i tørr snø.

Skiene lystrer lett ved aktiv skiteknikk, med trygt grep og morsom trampolineeffekt. På isete føre – og bløt vårsnø – er dette skien som griper best om det er isete. Den krever som nevnt aktiv teknikk og kraft.

Rossignol har her laget en rask ski å gå med som bærer godt. Lav vekt er også et pluss. Men den er utfordrende å kjøre i løs snø og kan kreve tilvenning.

VURDERING
Feste
Gli
Svingegenskaper
Bæreevne
Helhet
PLUSS

• Lett

• Spenstig

• Godt grep på isete underlag

MINUS

• Mer krevende i løs snø

Test av Åsnes Nansen Waxless

Åsnes Nansen er en allsidig fjellski med røtter tilbake til 1985. Da ble den sett på som en løssnøski til telemarkkjøring. Vi har testet nye Åsnes Nansen Waxless.

test av Åsnes Nansen Waxless
test av Åsnes Nansen Waxless
Åsnes Nansen Waxless

Kommer i 185, 195, 205 cm

Pris: 3999 kroner 

asnes.com

skala
8/10

Åsnes Nansen er en populær fjellski gjennom mange år, og dette er den smørefrie varianten.   

Nansen er nå laget i lettere materialer og har fått en lav rocker på 47 cm i framskien. Bak rockeren kommer et flatt parti, før det er  markert spenn i resten av skiens lengde.

Breddemålene er de samme og i lengde 205 cm gir det svingradius på 54 meter. 

Midtmålet er det smaleste i denne testen.

Det skal 44 kilo til for å trykke den flat. Den smørefrie varianten av Nansen har et friksjonsfelt på bare 54 cm. Som andre Åsnes-ski er den også utstyrt med kortfellfeste, det er 25 cm foran midten. 

På snø: Åsnes ventet lenge med å lansere smørefrie ski, og vi var spente på deres nordiske profil med kortere friksjonsmønster for bedre glid.

Testperson på 95 kg kjenner ganske riktig bedre glid med Nansen enn de to Fischer -skiene, men likevel tilstrekkelig feste - omtrent som om skiene var riktig smurt. Altså kun enkelte glipptak i bratte kneiker når vi ikke har tydelig vektoverføring.

Det er en god opplevelse å ha ski som alltid er «riktig smurt» med nær ubetydelig reduksjon av gliden! 

I 20 cm tørr løssnø er det hele tiden noe feste, men vi merker at det slurer litt bakover for hvert fraspark. Her er grepet klart dårligere enn Rossignol- og Fischer-skiene, mens vi på alle andre fører klarer oss minst like bra som om vi skulle smurt.  I 20 cm tørr eller lagdelt snø er skien tyngre å svinge enn Fischer-skiene, spesielt for lette personer.

De sitter mer fast i vanskelig snø grunnet mer stivhet foran og bak i skien. I mer homogen vårsnø og på jevnt, hardt underlag er dette fortsatt en morsom, gripevillig og responsiv ski å kjøre svinger med.

VURDERING
Feste
Glid
Sving i løs snø
Sving i hard snø
Bæreevne
Helhet
PLUSS

Glir godt

Lett å svinge på hard snø

Bæreevne

MINUS

Ikke det beste grepet sammenlignet med de andre skiene i testen

Test av Fischer E99 Tour CROWN Xtralite 

Fischer E99 er en allsidig fjellski som i mer enn 30 år vært en svært populær ski i «hytte-til-hytte-» og langtur-segmentet. E99 finnes i to utgaver, en smørefri (Crown) og med kortfellfeste (Easyskin).

ALLSIDIG FJELLSKI: Fischer E99 Tour Crown/Xtralite
ALLSIDIG FJELLSKI: Fischer E99 Tour Crown/Xtralite
Fischer E99 Tour CROWN Xtralite 

Mål: 66 - 54 - 60

Vekt: 990  g    

Spenn: 55 - 40

skala
8/10

Så hvordan er dagens E99 Xtralite? Har Fischer klart å videreføre de sterke E99-egenskapene i den lettere og smalere arvtakeren? Kan den nye modellen, med mindre innsving og høyere spenn, erstatte trygghet og svingevne til sin forgjenger?  

Vi blir overrasket over hvor lett det er å svinge skien på fast underlag. Disse skiene starter svingen like lett som Åsnes Gamme 54.

Den myke forskien «vingler» noe mer istedet for at den er med å skjære svingen, men vi klarer oss fint ned trang og bratt bjørkeskog. Vi godtar litt uro i skien så lenge vi lett kan styre dit vi vil, det er som om vi styrer en ganske kort ski. 

Rocker-konstruksjonen gir lettere styring, selv på ski med mye spenn. I løsere snø er trygghet og svingevne svakere sammenlignet med gamle E99, da skien synker lenger ned i snøen og kan sitte litt fast om det er tung snø. 

Den myke framskia og den lange rockeren løfter seg mye i løssnøen. Omtrent halve framskia er uvanlig myk. At den bøyer seg lett opp forklares også skienes gode svingegenskaper.

Skien har noe mindre retningsstabilitet når vi går på fast underlag utenfor sporet. At bakskien ikke er for stiv bidrar også til det. Vi kan gjerne øke lengden med 5-10 cm på denne skien uten at den oppfører seg tung eller uhåndterlig.  

Ved aktiv langrennsteknikk gjør det markerte spennet, lette vekten og gode gliden i sålen at vi kunne gå lange turer uten å savne markaskiene. Skøyting er betydelig lettere enn med forgjengeren E99 – ikke bare på grunn av lavere vekt, men fordi det er lettere å holde skien på kant. Det gjør den mindre belastende for anklene på hardt og skavlete føre enn alle de andre  skiene i denne testen, med unntak av Åsnes Ousland.

Crown-sålen gir bra feste. I løs snø og isete løyper kreves litt mer påpasselighet, men også her får vi feste som er vanskelig å overgå med smurning, uten at vi noen gang opplever forstyrrende lugging.

VURDERING
Hurtighet
Bæreevne
Sving/kontroll
Helhet
PLUSS

God spenst

Rask og lettgått i jevne løyper

Lett å holde på kant

MINUS

Styring i myk snø

Lav bæreevne

Test av Fischer Traverse 78 Crown/Skin

Fischer Traverse OTX 78 Crown/Skin er en fjellski med mål nær de de klassiske 80-60-70 mm, som var typiske breddemål for fjelltelemark/offpist med lave telemarkstøvler.

Fischer Traverse 78 Crown/Skin
Fischer Traverse 78 Crown/Skin
UTE_testvinner
Fischer Traverse 78 Crown/Skin

Kommer i 169, 179, 189, 199

Pris: 4100 kroner 

fischersports.com

skala
8/10

Nå brukes denne formen i kombinasjon med markert spenn og myk fleks i hele skiens lengde.

28 kilos kraft skal til for å trykke skien flat. Svingradien er 55 meter. Den har forholdsvis lav vekt og blant de letteste konstruksjonene i testen. Det smørefrie mønsteret på hele 90 cm går 50 cm foran og 40 cm bak midten av skien. Den har i tillegg feste for kortfell 35 cm foran midten. 

På snø: Traverse 78 gir godt og trygt feste. I fuktig vårsnø går vi omtrent like bratt som på feller. Heller ikke på skarete forhold får vi glipptak med denne skien, selv om vi kjenner mer spenn i denne enn de andre skiene. 

Det høye spennet gjør at skia kjennes lett og morsom å gå med i slakere terreng, og en forholdsvis myk konstruksjon gjør at dette ikke går ut over festet i motbakkene.

At skien bøyer seg lett gjør også svingegenskapene trygge og lite anstrengende. Den overrasker positivt nedover for testkjørere med ulik vekt og erfaringsnivå.

For hovedtester på 95 kg er skia trygg og lettsving i utforbakkene, også i bratte heng, selv om den gir lite respons når den presses i svinger. Den har merkbart høyere spenn og mer stivhet i framskien enn tidligere testvinner E109 fra Fischer.

Dermed bærer OTX78 bærer bedre, selv om den er 5 mm smalere i tuppen. På flater og i motbakker fungerer spennkurven på OTX 78 meget bra, men vi savner noe av kantgrepet og tryggheten i vanskelig snø, som E109 har.

Kombinasjonen av feste og kjøreegenskaper gir likevel en meget god og allsidig ski – der muligheten til å sette på Fischers velfungerende kortfell gir deg et ekstra ess i ermet når motbakkene er bratte og underlaget ekstra krevende.

VURDERING
Feste
Glid
Sving i løs snø
Sving i hard snø
Bæreevne
Helhet
PLUSS

Bæreevne

Allsidig

Svingevne

MINUS

Mindre trygg i krevende snø

Ikke det beste kantgrepet

Test av Åsnes Breidablikk

Åsnes Breidablikk er en fjellski uten stålkanter, med samme mål som sin stålkantete bror – Åsnes Ingstad. Med Breidablikk kan du ta telemaksvinger på nedturen.

TEST AV FJELLSKI UTEN STÅLKANT: Åsnes Breidablikk er stødig i nedkjøringene, tross mangel på stålkanter.
TEST AV FJELLSKI UTEN STÅLKANT: Åsnes Breidablikk er stødig i nedkjøringene, tross mangel på stålkanter.
UTE_beste_allrounder
Åsnes Breidablikk

200 cm
M.l: 84-62-74 mm
Spenn: 24 – 36
Vekt: 1040 g

skala
9/10

Breddemål er som vi har vært inne på før, bare en faktor for hvordan skien oppfører seg.

Vi kjenner raskt at skien er lettere og kvikkere å håndtere.

Svingvekten er betydelig mindre og det er ingen problem å gå aktivt langrenn, fiskebein og skøyte – faktisk omtrent som med ei markaski.

Den kjennes mer spenstig og helhetlig ut, og ikke med markert skille mellom stiv midtski og myke ender, slik som Ingstad har.

Skia bøyer med på en svært jevnt og omtenksom måte – lengdestiv nok til å spre vekt frem og bak i skien, men myk nok til den går smidig i kneiker og kuler.

Vi kjenner at her klaffer alt for å ta telemarksvinger. Ned fra Galdhøpiggen ble Åsnes Breidablikk sammenlignet med Fischers nye 109-fjellski med omtrent samme mål – og overgikk den både i kjøreegenskaper, bæreevne og retningsstabilitet.

Selv på frossen skare merket vi ikke at den har dårligere tak med kanter av plast.

Neste overraskelse får vi når vi i 40 centimeter dyp snø går vi rett fra breie Kongsvold over på Breidablikk. Vi kjenner straks at fremføringen har merkbart mindre motstand, og vi opplever ikke å tråkke skia så mye ned i snøen.

Den sprer vekta mer utover hele lengden og får slakere omvendt spennbue som bremser mindre gjennom løssnøen. Sporene etter Breidablikk ser faktisk noe jevnere ut enn etter Åsnes Kongsvold.

VURDERING
Løs snø
Løype/fast underlag
Svingevne
Total
PLUSS

Lett og rask å gå med både i fast og løs snø

Supre svingegenskaper

Lett på foten (lav svingvekt)

MINUS

Ingen spesielle

Test av ÅSNES Rabb

Åsnes Rabb er er bred fjellski som plasserer seg mellom en fjellski og en toppturski. Dette er skien for turer hvor du går oppover og vil ha glede av nedkjøringen også – med fri hel.

test av åsnes rabb
test av åsnes rabb
ÅSNES Rabb

Mål: 105-68-95

Vekt: 1322 gram (172 cm)

Pris: 5799 kr

www.asnes.com

Åsnes Rabb 68 er en fjellski som Åsnes selv plasserer midt mellom en fjellski og toppturski.

Vi synes den minner mest om en toppturski, men med løsning for kortfeller.

Test av nye Rabb 68 Xplore kan du lese her.

Disse skiene er testet med BC-binding, men det er egentlig anbefalt å bruke med 75 mm telemarksbinding, Xplore eller techbinding og toppturstøvler til disse fjellskiene. Denne eldre modellen er en mm bredere framski enn på den nyeste modellen.

Du klarer fint å styre disse skiene om du har en av de litt stivere BC-skoene. Vi ville nok ikke tatt med denne skien på viddekryssinger, eller turer som primært foregår bortover, men som en toppturski synes vi denne fungerer veldig bra.

Vi liker løsningen for kortfeller, som gir enda bedre glid når det slak stigning. Skien kan brukes både med kortfeller og lange feller, men skien er nesten helt uten spenn. Dermed glir de litt dårlig på flatene. 

I løssnøen er derimot flyten uslåelig i sammenlignende test av brede, allsidige fjellski.

PLUSS

• God toppturski

• God bæreevne

MINUS

Ikke for langturer i flatere terreng

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.