Fjellskisko dame og herre – test

Test av fjellskisko

Fjellskisko skal være behagelige på foten, passe varme og gi god skikontroll. Vi har testet ulike fjellskisko, både BC, 75 og Xplore.

Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX
SKIKKELIG FJELLSKISKO: Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX er laget for fjellskibruk, og de oppleves som helt klart verdt sin pris. Foto: Therese N. Andersen

Fjellskisko bør ha god isolasjon og være stabile når du møter på ujevnt underlag og vekslende snø.

Fjellskio består gjerne av flere lag med materialer og pustende membran. De har også forsterkninger på utsatte steder. Vi har testet fjellskisko for både damer og herrer fra kjente produsenter som Alfa, Alpina, Crispi, Fischer, Rossignol.

Fjellskiskoene vi liker best

Vi har alle litt ulike former på føttene. Det kan være en fordel å prøve litt forskjellige fjellskisko før du kjøper. og i god tid før langtur.

Mer om materialvalg og vedlikehold av fjellski lengre ned i artikkelen.

Blant fjellskisko til BC-binding ble Lundhags Guide BC kåret til testvinner i vår sammenlignende test. Disse finnes også til 75-mm-bindinger og i Expedition utgave.

Fjellskisko til Xplore-binding

Alfa Free A/P/S GTX er den stiveste fjellskiskoen som passer til Xplore-bindinger. Nyvinningen nærmer seg de beste BC-skoene på stabilitet, i tillegg til at de er lette.

Alfa Skaget er et mer allsidig alternativ til bruk i klassisk fjellskiterreng, mens Alfa Vista er den letteste alternativet til Xplore-systemet fra Alfa.

Vi jobber med tester av flere fjellskisko til Xplore-systemet.

test av fjellskisko
TESTING PÅGÅR: Fjellskiskoene betyr en god del for både turopplevelsen og skikontroll. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Allsidige fjellskisko

Foreløpig finnes det flere valgmuligheter til BC-binding og 75 mm. Fischer BCX 6 BC har en stiv såle og god stabilitet i ankelskinne og ytre hælkappe. Den er gjort varmere siden sist vi testet den, og den scorer bra på vanntetthet.  

Alfa Guard Advance GTX BC er en videreføring av Alfa Skarvet, og en litt kraftigere modell av denne. Den har forholdsvis bra støtte til å ha en såpass myk såle.

Sko deg til fjellskituren. Foto: Ida Eri Sørbye
SMÅKUPERT SASTRUGI: Fjellskiskoene spiller en rolle for hvor avslappende du kan gå gjennom flatt terreng når det er avblåst og skavlete, slik det som regel er over tregrensa og utenfor det preparerte vinterstid.  Foto: Ida Eri Sørbye

Lette fjellskisko

De letteste fjellskiskoene kan minne om klassiske langrennssko til NNN-binding.

De er mest aktuelle i kombinasjon med marka-ski eller smale fjellski med stålkant og smørelomme, inntil 55 mm midtbredde. 

Disse skiskoene er litt varmere og mer isolerte enn skisko for langrenn, som gjør at du kan holde ut lengre dagsmarsjer uten å forfryse tærne, men kan bli i mykeste laget i løssnøen.

Alpina 1550 BC er en forholdsvis rimelig, men god fjellskisko som finnes som både dame- og herremodell.

 Alpina BC 1550
TEST AV FJELLSKISKO: Alpina BC 1550 kommer i både dame- og herreversjon. Dameskoen heter 1550 Eve. Foto: Pål-Trygve Gamme

Kraftige fjellskisko

Skal du på fjellskitur utenfor løypenettet, eller har brede, kjøreorienterte fjellski, vil du ha mer glede av kraftige og mer stabile fjellskisko.

Fjellskisko med høyere skaft vil avlaste anklene når du går, og de gjør det enklere å styre og få kontroll med skia når det er skavlete og gjenblåst – eller om snøen er dyp. Det samme om du skal gå med pulk eller sekk.  I tillegg til nevnte Alfa Free, vil vi trekke fram:

Alpina Alaska BC, som er en kraftig, men prisgunstig fjellskisko fra den italienske produsenten. De finnes også med integrert batteri for deg som vil ha ekstra varme.

• Crispi Bre 75 mm er best egnet til bredere fjellski eller jaktski, laget i fullnarvet lær med Gore-Tex.

Scarpa T4 er en populær klassiker som egner seg godt til fjelltelemark, og som har vært på markedet lenge.

test av alfa free a/p/s gtx
TESTET: Alfa Free er en ny fjellskisko som fungerer på det kommende Rottefella Xplore-systemet, som er beregnet for bruk på fjellski som er bredere enn 65 mm. Foto: Pål-Trygve Gamme

Hvilke fjellskisko er varmest?

Ingen liker å fryse på skitur og fryser du på føttene har vi lettere for å fryse flere steder.

Noen fjellskisko har løs innerstøvel som kan tas ut for tørking/oppvarming, som kan være et godt poeng på skiturer som varer over flere dager.

Folk som skal krysse Grønlandsisen og overnatte i telt, sverger gjerne til godt isolerte fjellskisko med heldekkende gamasje, som nevnte Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX.

Til mindre ekstreme turer kan det være mer hensiktsmessig å bruke frie gamasjer som kan tas av og på ut fra forholdene. I våre tester har disse skoene scoret godt på varme og isolasjon:

Lundhags Guide BC leverer godt som en varm og vanntett fjellskisko uten at vi blir klamme på føttene. De kan også fint benyttes til turskøyting, når du beveger deg fra vann til vann.

Fischer BCX 6 er en annen varm og vanntett fjellskisko og som passer til BC-bindinger.

grønlandsdraumen
TRENINGSTUR FØR GRØNLAND: På krevende vinterturer trengs sko som egner seg til mer enn bare skigåing. Nedrigging av telt pågår. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vedlikehold av fjellskisko 

Fjellskisko er utsatt for slitasje, både i form av skarp snø og skare som tærer på skoen, og ved at de blir våte og må tørkes. 

Skisko i skinn/lær som får lov til å tørke jevnt og sakte varer potensielt lengre enn sko som blir hurtigtørket med en varm hårføner eller varmekabler på badet. I verste fall kan limet i skoen smelte eller sprekke opp av overdreven varmebehandling.  

Skoprodusenten Alfa anbefaler for eksempel ikke mer enn 37 grader tørketemperatur for sine skisko.

Plast eller lær?

Mens toppturorienterte skisko har yttermateriale i plast eller karbon, er lær eller kunstskinn fortsatt et gjeldende materiale innen fjellskistøvler. Men sålestivhet og strammemuligheter har vist seg vel så viktig som om hvilket materiale skiskoene er laget i.

Skal du primært gå på fjellski i skuterspor eller skiløyper innover åsvidder og i fjellterreng, vil du antakelig ha mest glede av fjellskisko som ikke er altfor kraftige og stive, men som er godt nok isolert til å holde deg varm og tørr på bena i flere timer. 

Skal du imidlertid på tur utenfor preparerte skiløyper, eller har mål om skikjøring i dyp snø, vil du ha mer glede av kraftigere og stødige fjellskisko.

Tørking av skisko på tur

UNNGÅ GNAGSÅR: Teip på utsatte steder kan være smart. FOTO: Pia Marie Arnesen
UNNGÅ GNAGSÅR: Teip på utsatte steder kan være smart. FOTO: Pia Marie Arnesen

Selv om bålvarme kan gjøre underverker på våte, kalde sko, bør de ikke plasseres for nær glørne. Et godt turtriks er å ta ut sålen og ta disse med i soveposen – eller bruke avispapir til å trekke ut fukt. 

Før du setter bort fjellskiskoene når du kommer hjem igjen, er det også lurt å tørke vekk skitt og smuss med en klut. For fjellskisko i lær kan det være hensiktsmessig å pleie dem med voks/impregnering for å klargjøre dem til neste tur.

Test av Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX

Fjellskiskoen Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX gjør det til en fryd å ferdes utenfor løypene.

Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX
SKIKKELIG FJELLSKISKO: Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX er laget for fjellskibruk, og de oppleves som helt klart verdt sin pris. Foto: Therese N. Andersen
UTE_Godt_kjøp
Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX

Bindingssystem: BC

Vekt: 750 g per støvel (EU 38)

Pris: 5499,-

Skafthøyde: 15,5 cm

Leverandør: Alfa

Testår: 2023

skala
9/10

Alfa Outback 2.0 er en ekstra varm BC fjellskistøvel med integrert gamasje og toveis glidelås. Det gjør dem egnet for lengre og kalde turer, eller teltbaserte skiturer hvor du ferdes i løssnøen.

Den nye innerskoen er utstyrt med flekssoner for behagelig skigåing og Alfa sitt Double Lock-system gjør det enkelt å tilpasse skoen til din fot og økt stabilitet i utforkjøringer.

Solid og brukervennlig

Når du først har prøvd fjellskisko med integrert gamasje er det ingen vei tilbake. Alfa Outback gjør livet i løssnøen til en lek. Det å ha «alt i ett» og slippe å ta på seg ekstra gamasje før skituren er for en som bruker fjellskia nesten daglig en drøm.

Ikke bare sparer du mye tid ved påkledning men den innebygde gamasjen er og svært slitesterk og solid samt gir god beskyttelse for inntrengende snø, vind og vær. 

Outback A/P/S 2.0 er vinterfôret og har en vanntett og pustende Gore-tex membran. Innerskoen er som en solid fjellsko hvor gamasjen er festet til selve skoen. Fjellskiskoene er lette å ta av- og på og gamasjen åpnes- og lukkes ved hjelp av glidelåsen.

Glidelåsen er mulig å åpne for lufting. Det er forsterkninger i både front av skoen og ved hælpartiet og skiskoen fremstår som svært slitesterk og robust. 

Den har også innebygget Recco-teknologi som kan hjelpe deg å bli funnet av redningsmannskaper dersom uhell skulle oppstå. I og med at det er mulighet for stramming øverst på gamasjen, kunne vi ønsket at det kunne vært litt mere rom slik at det ble plass til enda tykkere bukse eller for oss med litt tykke legger.

Vi får riktignok fint igjen gamasjen med vanlig turbukse til vinterbruk, men med tykk skibukse/ekspedisjonsbukse ble det litt trangt for glidelåsen (men det går). 

ANBEFALES: Det kan være vanskelig å finne en fjellskisko som ikke gnager, dersom Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX sitter godt på foten din, er dette en fjellskistøvel vi absolutt kan anbefale. Foto: Therese N. Andersen
ANBEFALES: Det kan være vanskelig å finne en fjellskisko som ikke gnager, dersom Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX sitter godt på foten din, er dette en fjellskistøvel vi absolutt kan anbefale. Foto: Therese N. Andersen

Varme

Fjellskisko kommer i ulike varianter. Dette er en fjellskistøvel som kan passe til alle som ferdes på fjellski. På dager med varmegrader kan de bli litt i overkant varme, men de føles likevel ikke spesielt klamme. Denne skoen har vi brukt i godt over 20 minusgrader uten å føle antydning til å bli kald selv med kun tynne ullsokker i.

På kalde dager er den en fryd å ha på foten da sålen både er solid og tydelig isolerende. Disse skoene er testet i to nummer for store. I tillegg kan vi anbefale tykke ullsåler. Det gir et ekstra luftrom og mulighet for optimal varme for de mest frosne. 

Skiskoene gir god ankelstøtte, men uten å virke for stive. Vi har brukt skiskoene til mindre bratte fjellturer, snørekjøring, isfiske og generell teltbruk. De har holdt oss tørre, varme og fornøyd på alle turene.

Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX er laget for fjellskibruk, og de oppleves som verdt prisen de koster. føles helt klart verdt sin pris.

VURDERING
Komfort
Snøring
Stabilitet
Helhet
PLUSS

Varme

Alt-i-ett

MINUS

Lite romslig gamasje

Risiko for å ikke få lukket glidelåsen skikkelig ved ising

Test av Lundhags Guide BC fjellskisko

Lundhags Guide BC imponerer med en fjellskisko som både er svært stabil og komfortabel til både fjellski, turskøyter og også til å gå med uten ski.

TEST AV FJELLSKISTØVLER (BC): Lundhags Guide BC er en fjellsisko som leverer på det meste. Foto: Pål-Trygve Gamme
TEST AV FJELLSKISTØVLER (BC): Lundhags Guide BC er en fjellsisko som leverer på det meste. Foto: Pål-Trygve Gamme
UTE_best_i_test
Lundhags Guide BC

Vekt: 995 g

Pris: 3500,-

lundhags.com

skala
10/10

Svenske Lundhags er en famillebedrift som har laget fottøy av høy kvalitet i 90 år. De har utviklet sine produkter på sin helt originale måte, og er spesielt kjent for sine jaktstøvler uten membran som har mange trofaste tilhengere. 

 

Nå har de fått en til – for maken til prestasjon innen fjellskisko skal man lete lenge etter! Her er stabilitet, komfort og brukervennlighet –  skiskoen er i toppklasse på alt – og samtidig  i en slik kvalitet at den antakeligvis kan gå i arv til dine barn. 

 

Her er det benyttet topp kvalitet i alle materialer, lisser og snørekroker virker mer solide. Perwanger-læret de benytter er fra et berømt, ledende garveri i de italienske alper med stolt historie fra 1780. Vi måtte dobbeltsjekke vekta – om det var mulig å få til en så stor, stødig og varm lærsko til en så lav vekt. 

 

Guide BC-skoen er bygget opp mye på samme måte som Andrew Expedition Laces, en tidligere testvinner i 75 mm-klassen. Det er mye rom og høyde, og lite snøring, i forfot, og utseende (og oppstiving av selve tåkappen) kan minne om en vernesko. 

 

Det er ikke antydning til trykk eller klemming noe sted, tærne får god anledning til å bre seg ut og leve i den anatomiske utformede fotsengen, tilsvarende den gode følelse som Birkenstock-sandaler, bare med god støtte så fot og ankel kan hvile selv med utfordrende underlag (Vi får lyst til å benytte dette fottøyet også til fjellturer uten ski).  

 

Den gode stabiliteten virker egentlig uforenlig med så sparsom snøring og så romslig plass til foten, men kroppen lyver ikke, bare smiler og «ruller» uanstrengt fremover.  

 

Vi skal ikke forsøke å årsaksforklare den magien Lundhags har utviklet i dette kroppsnære samspillet, men vi kjenner et fast polstret hælgrep og ser at det stive overmaterialet aldri vrir eller bretter seg, kun lager en slak «ufarlig» bue når skoen flekser. 

 

Hele skoens nedre del er nemlig kledd vantett, støttende og isolerende cellegummi, såkalt Certech som skaper en viktig oppstivende bue over hele foten. I tillegg ser vi at sålen er utformet med markert høyde og rocker slik at foten lettere ruller fremover et lavere posisjon. 

 

Med M68-skiene må vi snøre skoene godt, og med en ekstra sokk (eller såle) kjenner vi at stabiliteten økes ytterligere og er fullt på høyde med Alpina Alaska. Sålen flekser med relativt beskjeden vekt så det er lettere å få til telemarkssvinger enn med 75 mm-utgaven, som krevde mye kraft (og stramme fjærer) for å bøye seg. 

 

På turskøyter blir vi overrasket over hvor lite vi trenger anstrenge ankelen. Når vi først våger la ankelen slippe seg litt inn, kjenner vi skoen støtter slik at du kan slippe anstrengelser der. Med fast snøring kjenner vi også en solid motstand og støtte når leggen beveger seg fremover som minner om langt stivere ski- og randoneesko. Det er spesielt læret rundt snørepunktene og den kraftige ytterpløsen som bidrar til denne oppstivingen, for det er ellers kun et enkelt lag lær i skaftet ved de tre øverste snørepunktene.

Vi ønsker at filt-innerskoen også skulle ha filtstoff (og kanskje en elastisk lukking) i underkant av lærpløsen. Da hadde vi hatt en mer komplett tøffel, noe økt stabilisering og mer varme og polstring mellom legg/vrist og stramme lisser.

Vi har stor forståelse for at skistøvlene til Lundhags (i 75 og 90 mm-versjon) foretrekkes av det norske Forsvaret og andre Nato-land. Vi kan trygt anbefale denne originale og fantastiske skiskoen til alle som vil smile utendørs, mil etter mil, år etter år – uten stort behov for vedlikehold. 

Om du vil ha en enda varmere og mer stabil fjellskisko, har Lundhags også denne modellen i en høyere Expedition-versjon med 5 mm ullfilt innersko og et snørepunkt til over vristen.  

VURDERING
Snøring/hælgrep
Stabilitet
Komfort
Helhet/kvalitet
PLUSS

• Svært stabil og og kraftbesparende i krevende skiterreng, turskøyter og gange uten ski

• Svært behagelig og anatomisk

• Solid i materialer og håndverk

• Enkel å snøre fast (og løsne) med fire åpne snørekrorker

• Varm, vanntett, lite klam

• Løs innersko er suverent for teltbruk og lett tørking

MINUS

• Liten hempe og lav høyde på innersko er litt fiklete

Test av Alpina BC 1550 fjellskisko

Alpina BC 1550 er en prisgunstig, varm og komfortabel fjellskisko med både god sålestivhet og brukbar ankelstøtte. Disse finnes til både dame og herre.

 Alpina BC 1550
TEST AV FJELLSKISKO: Alpina BC 1550 kommer i både dame- og herreversjon. Dameskoen heter 1550 Eve. Foto: Pål-Trygve Gamme
Alpina BC 1550

Vekt:  870 g

Pris: 1499,- 

alpinasports.com

skala
8/10

Alpina BC 1550 er en fjellskisko som har en komfortabel, anatomisk oppbygging av sålen. Den gir mer støtte under tåballen og en mer naturlig rullende fremoverbevegelse. 

Samtidig gir denne sålen en god følsomhet og kontakt med skien som gjør den velegnet også til aktive langrennsturer. 

Sålen vrir seg mindre og har god sidestabilitet og i frasparket også på turskøyter. Her er de bedre enn for eksempel Alfa Guard, selv om vi mangler noe ankelstøtte og hælstøtte i forhold til den skiskoen. Sammenlignet med sin storebror, Alpina Alaska, er det særlig støtten i ankelen som her er svakere, men ved hard snøring er den nesten like stabil i forfoten. 

 

Snøringen kunne vært bedre og tettere, og vi savner den vanlige, åpne låsekroken for å låse lissene øverst over vristen. Pløsen er slapt polstret, men avstivet med en ytre pløse i stabilt kunstlær slik at den bidrar til å stabilisere forfot. Vi skulle ønske den var forlenget slik at den dekket også støttet snøringen i øverste del av skoen. Det ville bidratt til både mer stabilitet, komfort og slitestyrke i skoens øvre del, da lissene kan presse mot leggen med kun beskjeden polstring i mellom. 

Skinnen rundt ankelen er lavere enn normalt for fjellskisko og kombisko, men vi strammer og støtter bedre ankelleddet enn mange andre høyere ankelskinner vi kjenner til. 

 

fjellskisko
DAMEMODELLEN: Alpina BC 1550 Eve

Forfoten er ganske smal på Alpina BC 1550, slik at det gir tettere passform og mer støtte. Skoen er varm, fôret med Thinsulate og har tykt lodden fiberpels i hele forfoten. Faktisk litt varmere enn sin røde Alaska-bror i frysertesten på 16 minusgrader i time etter time. 

Under test av vanntetthet er det kun når vannet blir stående godt oppe på vristen at det pipler inne vann, men dette skjer lenge etter at Rossignol BCX 6 er godt fylt med vann.   

Sammen med den lave prisen er dette et knallkjøp til både turskøyting og fjellski.

Her får du 80-90 prosent av den støtten, varmen og komforten av det du får i fjellskisko som koster to-tre ganger så mye.

VURDERING
Snøring/Hælgrep
Stabilitet
Komfort
Helhet
PLUSS

• Anatomisk

• Behagelig fotseng gir tryggere stabilitet

• Rocker i sålen gir lettere gange

• Bra isolasjon og vannmotstand

• Pris

MINUS

• Kort pløse

• Ikke åpen låsekrok for lett snøring

Test av Fischer BCX 6 fjellskisko

Fischer BCX 6 er en varm fjellskisko med god stabilitet, og som har fått noen oppgraderinger siden forrige test.

TEST AV BC-STØVLER FOR FJELLSKI: Fischer BCX 6. Foto: Pål-Trygve Gamme
TEST AV BC-STØVLER FOR FJELLSKI: Fischer BCX 6. Foto: Pål-Trygve Gamme
Fischer BCX 6

Vekt: 1114 gram

Pris: kr 2200,-   

fischersports.com

skala
7/10

Fischer BCX er en fjellskisko som vi kjenner igjen fra tidligere tester (2014). Fischer sin mest stabile BC-sko har fått omfattende oppgraderinger av flere svakheter vi påpekte den gangen:

Nå er skoen laget varmere, vanntett  og kunststoffet som tidligere stivet opp mye av foten er nå erstattet med ekte, kraftig lær. 

 

Sålen på Fischer BCX 6 er fortsatt den stiveste i BC-klassen. Stabiliteten i ankelen ivaretas av en høy og stiv ankelskinne som er solid forankret i den ytre, stive hælkappen.  

 

Det er tykk, fast polstring rundt ankel og hele skaftet ellers slik at skoen er lett å tråkke ned i, nesten som en alpin/randosko, og det ingen fare for å tråkke ned innerskoen. 

 

Snøringen er dekket av en gamasj som forsegler skoen med en glidelås og enkelt strammes til rundt leggen 30 centimeter oppe slik at det sjelden er behov for noen ekstern gamasje. Da sparer du ca 100 gram vekt per fot – og det blir det litt enklere å kle seg for skituren.

 

Vi blir mindre klam og mer varm med enn forgjengeren, så nå er det mindre som skiller Fischer sin sko fra toppklassen av fjellskisko. Oppgraderingen med læret, triple f-membranen og «Comfort Guard»-fôret har gjort viktig bedring i komforten.  

 

Utformingen av «fotsengen» i skoen er ikke like anatomisk og behagelig som hos  Alpina BC 1550 og Lundhags Guide BC. Vi får ikke en slik støtte under tåballen og rullende, uanstrengte gangbevegelse som med disse.  

Med den høye sålestivheten blir dette enda tydeligere. En beskjeden sålerocker og svak snøring bidrar også til mer bevegelse for hælen opp og ned for hvert skritt. 

 

Snøringen er fortsatt den største svakheten med denne modellen. Det er ingen låsekrok øverst på vrista – og derfra opp til neste, og øverste, snørehullet er det nesten 10 cm slik at det blir alltid svak stramming både der og ved vristen – tross iherdig omsnøring etter vi har gått skoen varm.  

Ved å ikke benytte øverste snørehull får vi til en vesentlig bedre stramming rundt foten og mindre kipping av hælen. Når vi ikke kjenner noe som støtter opp mellom vrist og ankelskinne gir det ikke den god, trygge følelsen av at skoen sitter fast på. 

Med stram festing av ankelskinne viser skoen allikevel høye stabilitet i praksis ned isete bakker. 

VURDERING
Snøring/hælgrep
Stabilitet
Komfort
Helhet
PLUSS

• Høy stabilitet spesielt i såle 

• vanntett

• integrert gamasje

MINUS

• Svake snøremuligheter

• Ikke så anatomisk fotseng 

Test av Alfa Guard Advance GTX BC

Alfa Guard Advanced GTX er en kraftig, vinterfôret fjellskisko som finnes til både dame og herre. Vi hadde store forventninger til disse fjellskistøvlene, som delvis innfris.

Alfa Guard Advance GTX BC

Veil. pris: 4299,-

skala
8/10

Alfa Guard Advance GTX er en kraftig fjellskisko i fullnarvet lær. Skoen er en videreføring av den populære fjellskiskoen Alfa Skarvet, og egner seg for mer krevende turer i mer kupert terreng og med bredere fjellski.

Etter kritikken på manglende stabil konstruksjon i tidligere testrunder, har Alfa utviklet en helt ny og kraftigere fjellskisko. Vi merker straks vi setter foten nedi, at det er mer hold i skoen, tykkere lær.

God polstring støtter og griper godt rundt ankel, og en noe smalere form i fremskoen gjør at den sitter bedre fast i foten.

Passformen er blitt ganske lik Crispi Stetind og kjennes mer riktig og tettsittende  ut sammenlignet med Crispi Skarvet, om du ikke har særskilt bred fot.

Alfa Guide og Crispi Stetind har blitt veldig like å se på, skarekant rundt hele skoen, lik lærtykkelse, ankelhøyde og 4 + 3 snørepunkter for å stramme skoen til foten.

Snøringen er trukket et par centimeter lenger ned mot tærne, og øverste snørepunkt er en cm høyere på ankelen enn Stetind, men det er for langt mellom snøremaljene, slik at det kreves mer kraft for å snøre skoen sammen rundt foten. Vi merker at Alfa er litt mykere i bøyemotstand og at det er skoen er formet bedre til hele fotens tåball når vi går med aktive fraspark. I en meter høy, hard snøskavel står vi med Åsnes Ingstad kantet, og er litt overrasket over at vi slapper litt mer av i ankelen med Alfa skoen,  da vi vet at sålen på Stetind er langt stivere. Tærne var litt varmere i Guard enn Stetind etter en time med lav aktivitet i 15 minusgrader.

Vi smiler lettet over at Guard-skoen har såpass bra støtte, til tross for at sålen er såpass myk. Forklaringen kan være at Guide har tydelig mer polstring rundt ankelpartiet, mer oppstivet hæl- og tåkappe og at overlæret nå dekker mye mer av vristen enn tidligere versjon hvor den myke pløsen dekket mye av dette området.

Hardheten i hælkappen, uten innvendig polstring, lagde gnagsår på innsiden av hælen for en tester. Hovedtesteren kunne og kjenne hardheten «ta litt» på hælene ved aktive fraspark.

Forventningene var store etter at Alfa har gjort grundige vurderinger av de mer stabile konkurrentene, og siktet inn Guide-modellen blant de stødigste BC-skoene. Den innfrir delvis, men kunne med enkle grep økt stabiliteten mer.

VURDERING
Stabilitet
Komfort
Snøring
PLUSS

• Bra stabilitet

• Varm

• God passform og polstring rundt ankel

MINUS

• Stiv hælkappe kan gnage

• Myk såle

• Ikke blant de rimeligste

Test av Alpina Alaska BC

Fjellskiskoen Alpina Alaska BC er best på stabilitet, og den er noe smalere enn konkurrentene.

Alpina Alaska BC
Alpina Alaska BC
Alpina Alaska BC

Veil. pris: 3099,-

skala
8/10

Alpina Alaska BC er nok en rød italiener, identisk med sin røde bror som passer til 75 mm-binding. Men den er veldig annerledes. Her må vi legge på over dobbelt så mye kraft (ca 50 kg) før vi får fjellskistøvelen til å bøye seg. Vridningsstabiliteten er tilsvarende høyere, så her har BC-utgaven en langt mer stabil grunnmur enn 75 mm-versjonen. Med slik tilsynelatende god og høy snøring, og den stabile sålen, tenker vi raskt at dette kan bli ny testvinner i BC-klassen, men nei: Her er det snøringen, og en liten, uforståelig og lukket låsemalje, som effektivt hindrer oss i å få snørt stramt nok over vrista.

Mellomsålen er formet slik at vi kjenner mer oppbygning under fotens midtparti. Det gir en stødigere og større flate for hele framfoten spesielt når hælen løftes og inviterer foten til å rulle frem for for fraspark ­– eller til telemarkstil. Det er mer polstring som støtter rundt ankelen enn hos Crispi, men ikke så spenstig og støttende som i Alfas nye Guide-modell. Noe av foret løsnet fra innersiden av skoen etter bruk, men uten at det medførte gnaging da det var på siden i skoen. Passformen er noe smalere enn Alfa og Andrew.

 

Crispi Svartisen BC har bedre snøring over vrista, synes vi, og spesielt nederste spennen forbinder skoen godt til foten.

Ankelskinnen og øvre spenne støtter ikke mer enn Alaska med sin høye, tette snøring og oppstivede pløse. I bratt terreng og under skrå forhold med brede fjellski er «eksamenstestingen» stabilitet.

Vi erfarer at Alpina-skoens pløse og overlær vrir seg mer når snøringen over vrista er for slapp. Den har god, stram støtte rundt ankelen som veier opp for noe av dette, men foten må anstrenge seg noe mer. Testvinnerplassen tilhører dermed fremdeles Svartisen.  Den posisjonen burde være lett å kapre for de som kan lage både god snøring og en vridningsstabil såle!  Eller om du tar saken i egne hender og modifiserer snøringen på Alaska.

Denne fjellskiskoen lages også i en høyere og ekstra varm utgave med integrert batteri og elektrisk varme. Vi har ikke testet den versjonen, men kan være noe for deg som vil ha den varmeste BC-støvelen.

VURDERING
Stabilitet
Komfort
Snøring
PLUSS

Best på stabilitet, bra sålestivhet, høy, støttende snøring rundt ankel, bra for prisen

MINUS

Umulig å snøre bra over vrist

Test av Alfa Free APS GTX fjellskisko

Alfa Free APS GTX er den mest stabile og dyreste fjellskiskoen som passer til det bindingssystemet Xplore. Den nyeste versjonen av Free har blitt stivere og enda mer stabil siden forrige test.

test av alfa free rottefella xplore
TESTET: Alfa Free er en ny fjellskisko som kun fungerer med Rottefella Xplore-systemet, som egner seg for fjellski som er bredere enn 65 mm. Foto: Pål-Trygve Gamme
Alfa Free A/P/S GTX

Vekt:  1000 g (str 46)

Pris: 5999,

skala
8/10

Etter mange år med fjellskisko med myke såler, tilbyr Alfa nå en langt mer stabil fjellskisko som har spesielt god ankelstøtte. Stabiliteten på Alfa Free er nå nær de beste BC-skoene.

På den oppdaterte modellen har BOA-snellene økt noe i størrelse og fått et grovere mønster i gummigrepet. Stramming av skoen er blir mindre anstrengende for fingrene og tilstrammingen er blitt noe fastere, men vi skulle gjerne hatt enda en størrelse større for fastere snøring. Spesielt viktig er det når du fryser på fingrene eller av andre grunner ikke har så sterkt håndgrep.

Sålestivheten har økt merkbart og krever nå 32 kg (27 kg i forrige versjon) før vi klarer bøye tåpartiet ca. 45 grader i forhold til hælen. Det er omtrent samme kraft som kreves med Alpina Alaska og Lundhags Guide, som scorer best innen BC-sko. Sålestivhet er en viktig forutsetning for stabiliteten, spesielt under harde og bratte forhold. Vi anser endringen som en viktig styrking av skoens «grunnmur» for å konkurrere blant de mest stabile fjellskiskoene. 

Lite rocker i sålen

Fortsatt har Free rundt halvparten av sålestivheten til de aller kraftigste skiskoene for 75 mm-systemet, men her merkes den tydeligere ved gange fordi sålen er uforståelig laget helt flat: Kun en halv cm rocker – noe som krever kraft til å bøye sålen ved all bevegelse fremover. En slik krumning av sålen er viktig ved stive såler både for en lettere, mer rullende gange og mindre skarpe folder i overlæret. De fleste gode konkurrenter på BC og 75 mm-systemet har fem til ti ganger så mye rocker (2,5-7 cm) og mer tilpasset såle som bøyer seg mer anatomisk der foten bøyer seg. Lundhags Jaure fjellsko har til eksempel hele 9 cm rocker i sålen, og den er svært lett å gå i all slags terreng til tross for sålestivhet omtrent lik Free.

For Free er det mye igjen å hente, på både betydelig økning av rocker, profilering av mellomsåle for bedre tåballstøtte og en vanlig gelenk som stiver opp midtfoten der skoen absolutt ikke skal bøye seg – slik vi ser den gjør nå i en stor bue helt fra hæl til tåspiss. Justeringer her vil også spare sko og tær for skarp bretting av overmaterialet og slitasje i skospissen rundt springpin-akselen. Xplore-sålene er laget smal for å ligne på randosko, men en fjellskisko trenger rocker, og samtidig støtte til at skoen bøyes på riktig sted, for å lette skigange og bedre kontakt mellom ski og fot.    

BOA-stramming

Mange vil sette pris på den lettvinte måten å stramme skoene på, og vi merker at vi oftere og enklere gjør etterstramminger her enn med lisser. I praksis vil nok mange, unntatt de mest ivrige og kompetente «lissesnørerne», gå med en bedre stramming med Free. Vi liker også godt at vi kan bare tråkke rett opp i skoene og gå ut, uten å ordne med lisser på den ene eller andre måten.

Fortsatt er det en del igjen for å få snørt like stramt som med gode lærsko, særlig i forfot hvor det ikke kan gjøres noe tilpasset stramming. Det vil alltid være litt slappere stramming der enn nær BOA-snellen over vrista. Der får vi derimot merkbart fastere, og likevel behagelig stramming, sammenlignet med Free-skoen vi testet i mars, og som holder hælen godt på plass når vi går – selv med denne stivere sålen uten rocker.

Vi savner fremdeles en fastere polstring og oppstiving i pløsen, men stabiliteten er økt noe med bruk av tykkere kunstskinn . Når vi strammer til øverste BOA-snøringen kjenner vi at gangen blir mer avslappet med den oppdaterte modellen, som overfører tyngden i større grad gjennom skaftet.

Passform og komfort

Passformen virker litt mer romslig enn på forgjengeren, og hælpartiet virker også litt bredere og antakelig mindre potensiell for gnaging enn den forrige versjonen. Skoen knekker ikke så skarpt over de små tærne, som tidligere fikk sår på oversiden. Dette er takket være både stivere såle, og bruk av en smalere snøremalje som endrer knekkpunktet i overmaterialet.

Selv om polstringen rundt ankel er mindre spenstig som tidligere, er ankelstøtten likevel vesentlig bedre da polstringen går høyere og kunstlæret nå er tykkere. Med full tilstramming nå har vi stabilitet for å takle de bratteste forhold, også med isete underlag og skibredder utover det vi forbinder med fjellski. 

«Syretesten» av sko/bindingssystemet vi gjorde i mars, med Xplore-binding på en 86 mm bred fjellski og BC-binding på den andre, gav oss mulighet til å erfare og kjenne på yttergrensene til begge systemene. Free-støvelen manglet da stabilitet til å stå i mot de sterke vridningskreftene like bra som de beste BC-konkurrentene gjorde. Spesielt Fischer sin BCX 6 imponerte med bedre stabilitet enn Free, men også Lundhags og Alpina sine BC-modeller viste en bedre stabilitet enn Free. I duell med den nye Free-modellen er det mye jevnere kamp: Overstoff og såle vrir seg nå langt mindre med såpass brede fjellski.

Ikke den varmeste fjellskiskoen

Sammenlignet med BC-fjellskisko som Lundhags GuideFischer BCX 6 og Rossignol BCX6, viser Alfa Free størst varmetap av disse – etter 3,5 timer i 16 minusgrader. Sammenlignet med de nevnte skoene, så blir vi noe mer klam og kald på tærne i Free.

Det grove kunststoffet gjør at snø og ikke sklir av tåpartiet, men det gir mer vedvarende fukt og nedkjøling enn andre sko i glattere materiale. Vår tidligere erfaring med kunststoff i stedet for lær i tursko er at membran og vanntetthet svikter raskere. Vanntettheten i Alfa Free var helt intakt med halvtimes vannkartesting etter en uke i bruk.

 

Alfa har virkelig turt å gå nye veier. Det er moro å se at de nå leverer blant de aller beste fjellskiskoene, både i komfort og stabilitet. For Alfa Free er det kun mer rocker, anatomi i sålen og tykkere polstring i pløse som nå gjenstår på «ønskelisten» vår for denne skoen. Nå har vi endelig fått en fjellskisko i øverste klasse når det gjelder stabilitet.

Free kan nå med god stivhet i skaft og såle gå forbi alle konkurrenter i BC-klassen hvis du får den til å sitte stramt nok på foten din. Det ser ut til at det måtte til et helt nytt bindingssystem, og flere kritiske tester, før Alfa ville øke sålestabiliteten i sine fjellskisko – der deres modeller til nå har flekset med omtrent halve kraften av de beste konkurrentene.

Med en videreutvikling av rocker i skoen og understøtte for tåballen, vil vi få en skisko for Xplore som kan matche stabiliteten til de utgåtte, stabile beksømskoene Asolo (Extreme og Snowpine) – og Varg (Polar og Skavl) – som vi lekte oss med på tur og i bakker gjennom 80- og 90-tallet.

Kombinert med den nye, harde fleksputen til Xplore er forspranget til de klassiske beksømskoene, og den lettere 75 mm-bindingen, blitt mindre. Det finnes fortsatt noen få sko for 75 mm-bindinger, i både plast og lær, som er varmere og mer stabile, hvis du godtar å øke vekten med rundt en halv kilo på hvert ben.

VURDERING
Snøring
Hælgrep
Stabilitet
Komfort
Helhet
PLUSS

• Svært god ankelstøtte

• Fast, behagelig hælgrep

• Rask, enkel tilsnøring – og resnøring

• Stabilitet nok til isete forhold

• Egnet til 86 mm skibredde

MINUS

• Kald

• Klam

• Bør prøves, fare for gnag/trykk på lilletå

• Svak stramming

• Svak støtte i forfot og overmateriale

Test av Crispi Bre 75 MM

Crispi Bre 75 MM er en kraftig fjellskistøvel som passer til klassike, brede fjellski og jaktski.

crispi bre 75 mm
crispi bre 75 mm
Crispi Bre 75 MM

Veil. pris: 4499,- 

skala
8/10

Crispi bre er en fjellskisko med overdel i vannavstøtende, fullnarvet Amphibious-lær og Gore-Tex- -membran, for å holde deg tørr på beina uansett værforhold. Bre passer til 75mm-bindinger.

Det er bare lissene i glad oransje som røper at disse skistøvlene ikke er fra 1980-tallet.

Randsømmen er godt impregnert med sømmelim (ikke bek) slik at skoen suger minimalt med vann.

Dessuten har de Gore-Tex membran så du er garantert å være tørr på føttene.

Vi kjenner en knekk ned mot stortåa i bakkant av den stive tåkappen. Overlæret er utformet til å knekke nedover ved hjelp av en utskjæring i overlæret.

Dette kan øke risikoen for tågnaging, i hvert fall for min lange høyre stortå. Et snørepunkt mer over vrista enn hos Andrew, vanlig åpen låsekrok, gjør det lett å stramme skoen til rundt foten.

Skaftet er derimot et par centimeter lavere enn både Andrew og Alaska, har et snørpunkt mindre, det øverste tre centimeter lavere enn hos Alaska.

Sammenlignet med forgjengeren, Crispi Sydpolen, er skaftet et par cm høyere og det tykke læret trukket helt opp i forkant ved øverste snøremalje.

 Det er lett å snøre skoen hardt, men vi kjenner lissene stramme over vrista og gi noe ubehag, da pløsen ikke er kraftig nok polstret.

At pløsen får erstatte såpass stor del av overlæret forsterker denne effekten. Her er Svartisen bedre, og Andrew er i en særklasse hvor overlæret uavbrutt dekker hele forfoten.  

I bratt og isete terreng avsløres raskt at skoen ikke støtter som Andrew. Overlæret vrir seg og læret på siden og bak bøyer seg slik at vi må anstrenge foten mer.

Med en ekstra runde hard snøring – og lissene to runder rundt de øverste snøremaljene, har vi brukbar støtte til styring av skiene i bratt og hardt terreng, dog med ømt punkt over vrista og hemmet blodsirkulasjon.

Hælpartiet er mykt hele veien over en lav og puslete hælkappe. Denne mykheten gjør deg godt sikret mot gnagsår i hele skoen bakside (som hos sin BC-bror Stetind) men de andre 75-konkurrentene har også fått til dette uten slik unødvendig mykhet.  

Merksnodig at Crispi ikke har fått til mer stabilitet (og mindre mulighet for tågnaging)  når de først skulle forbedre Crispi Sydpolen. 

VURDERING
Stabilitet
Komfort
Snøring
PLUSS

• Lett å snøre stramt

• Noe mer støtte rundt ankel enn forgjenger Sydpolen

MINUS

• Kan gnage ved tærne

• Myk i hele baksiden

• Myk pløs

Test av Scarpa T4

Scarpa T4 er en fjellskisko som egner seg godt til telemarkkjøring og toppturer med brede fjellski.

scarpa t4
TEST AV FJELLSKISKO: Scarpa T4 er en årelang klassiker fra den italienske produsenten
Scarpa T4

Vekt: 1831 g (str. 46,5)  

Pris: 3599,-

scarpa.com

skala
9/10

Engelske marinesoldater benyttet denne skoen gjennom Rondane for sju år. Selv kom jeg ikke på tanken ettersom T4 ser ganske lik og stiv som den gamle kjøreskoen T2 fra Scarpa – og den er det. Innerskoen er identisk – kun uten stropp i toppen og litt  lavere.

Vekten på ytterskallet er kun en hekto lettere og har to spenner i stedet for tre. Skaftet er noe mykere og lavere og plastpløsen er leddet i to deler slik at du lettere kan bevege leggen fremover når du kobler ut øverste spenne. Flexen i sålen er ca. 20 prosent mykere, men både den og vridningsstabilitet ligger mer enn dobbelt så høyt som selv de kraftigste lærbaserte alternativene.

Med 45 kilo på ryggen (datteren) kan vi fortsatt slappe av i ankel og bein. Vi skjønner at soldater og andre tungvektere setter pris på den høye stabiliteten som ingen lærsko gir.

Skoen er så stabil og behagelig at den oftest har erstattet T2-skoen i alpinbakken for instruksjon telemark eller alpint. Mykere pløse og fleks gjør at jeg får mer vekt på framfoten og bedre kontakt med skien. Denne skoen gir faktisk gir en bedre ski- og snøfølelse. Dersom du ønsker at skoen skal berge deg om du henger bakpå i alpinsvinger, etter høye dropp eller som en vektstang for å «bryte opp» framskien, så vil du ha glede en høyere sko. Men denne skoen spiller sammen med ski opp til 100 mm midtbredde og gir mer nærkontakt og frihet, samt mulighet til å skyve foten foran kneet, hvilket er viktig i løst og kupert terreng.

På fjellet kjenner vi at fjellski som Åsnes Ingstad, Storetind og til dels Fischer 109 blir en langt mer stabil plattform, som lar fot og beinmuskulatur hvile bedre enn alle lærsko. Denne skoen er faktisk en god grunn til å ha 75 mm-bindinger på breie fjellski – samme ski blir straks en kvass alpin/telemark-ski om du bytter over fra en middels stiv lærstøvel.  Omtrent 400 gram ekstra per fot kan være en fornuftig pris å betale for å bedre stabilitet og hvile i fot og bein, selv ved flate turer på skavleføre og med tung sekk. Utforkjøringer og svinger blir mer moro – enten enten  det er klink-hard snø eller dyp løssnø. Med denne skoen får du brukt brede ski sine egenskaper fullt ut.

Innerskoen blir mer klam enn for eksempel fjellskiskoen Varg Polar, men vi får ikke inn noe vann på mye sørpeføre. Skoen isolerer på høyde med de beste lærskoene. Noe trekk for at innerskostoff krøllet seg på innersiden av begge ankler, og etter hvert gnagde på en lengre topptur. En lettere og luftigere innersko kan være verdt å prøve ut. Spennene har begrenset effekt særlig på forfoten, så pass på å ikke kjøpe for stor størrelse, eller bygg opp med såler slik at den kan strammes nok. For å låse ankelen bedre burde nedre spenne vært noe lenger opp på vrista. 

Litt synd at fjellski/fri hæl-markedet ikke vurderes viktig nok for å utvikle en lettere versjon av denne skoen som selvsagt er mulig når vi ser at høyere randosko er betydelig lettere.

VURDERING
Stabilitet
Komfort
Snøring
Totalt
PLUSS

Stabilitet i egen klasse

Avlastende for ankler

God bevegelighet og komfort

Super for telemarkkjøring

MINUS

Litt tung

Vanskelig å spenne stramt over vrist ved smale føtter

Innersko kan få krøller i for og gnage

Test av Alfa Skaget Perform Gore-Tex

Alfa Skaget Perform GTX er en allsidig fjellskisko med snøring, og utviklet for å passe det nye bindingssystemet Rottefella Xplore. Den egner seg til klassiske fjellskiturer i variert terreng. 

Alfa Skaget Perform GTX

Materiale: Lær

Bindingssystem: Xplore

Dame/herre-lest: Ja

Skafthøyde: 16 cm 

Vekt: 619 g /str. 38 (dame)

Pris: 3499,- 

Testår: 2022

skala
7/10

ALFA Skaget Perform er en varm og kraftig fjellskisko i skinn, med Gore-Tex og Xplore-såle. Den har en varmeisolerende mellomsåle og anatomisk, tynn innleggssåle. Den har kalosjering rundt overlæret for å beskytte skinnet mot skarp skaresnø. Denne fjellskiskoen kommer med både dame- og herrelest. 

Vi har testet Skaget Perform GTX i både herre- og damemodell, i kombinasjon med flere ulike fjellski-modeller, både til telemarkkjøring i bakke, og på turer i klassisk, slakt fjellskiterreng. 

Skafthøyden er identisk med Alfa Free, men Skaget Perform omtrent 100 gram letterere og ikke like vridningsstiv som Free. Er du ute etter en kjøreorientert fjellskisko til Xplore, får du mer støtte i Alfa Free enn Skaget, noe som særlig blir merkbart på hardt og ujevnt underlag i skibakken. 

Mens Alfa Free har Boa-snøring, har Skaget lissesnøring nederst, låsehemper over vrista, og fire hekteemaljer på skaftet. Dette fungerer tilfredsstillende, men om vi skal pirke på snøresystemet, kunne det gjerne vært kulelager på flere av de nederste festene over vrista, framfor låsehemper, slik vi kjenner fra en del fjellsko ellers.

Til å være en fjellskisko i lær, synes vi at Alfa klart å lage en tilfredsstillende stiv nok sko som gjør det mulig å kjøre telemark i både skibakken og i snødekte skogslier, hvis vi strammer dem godt. En av testerne trekker paralleller til den utgåtte fjellskiskoen Asolo Morgedal. 

Passformen på Skaget oppleves som forholdsvis normal hos de fleste, og romslig til å ha plass til tykke sokker og fortsatt ha god blodsirkulasjon. Står du mellom to størrelser, kan det godt hende du kan velge den minste. For de kaldeste dagene ville vi vurdert en varmere innersåle enn de som følger med. 

fjellski
FJELLSKI: Veldig mye terrreng i Norge egner seg for fjellski. Her fra fjellskitesting i Lom . Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Foreløpig er det begrenset utvalg med hvor mange sko som passer til Xplore-systemet. Blant de skoene vi har fått anledning til å teste, framstår Alfa Skaget som den fjellskisskoen for Xplore med mest allsidige egenskaper til klassisk fjellskibruk.

Sammenlignet med BC-sko og 75 mm, er det en viss sårbarhet i Springpin-systemet som stikker ut av skoen og som festes inn i bindingene, særlig om du må ta av skiene i snøfattige partier med stein og ur.

Som en del fjellskisko ellers erfarte vi at de gnagde litt som splitter nye, men at de ble bedre med bruk.

Er du ute etter en stiv og kraftig fjellskisko til Xplore, får du mer støtte i Alfa Free enn Skaget, noe som blir særlig merkbart under telemarkkjøring på hardt og ujevnt underlag. 

Til gjengjeld er de komfortable å gå med i slakt og kupert vinterterreng, både i skuterspor og i usporet snø.

Skaget Perform har større bruksområde enn Alfa Vista GTX, som er den letteste og mykeste Xlore-støvelen fra Alfa, og er også priset rimeligere enn disse. 

Utemagasinets testing av Xplore-systemet har avdekket at det kan oppstå problemer med de fjærbelastede pinnene som stikker ut på hver side av sålen foran og festes i bindingen. Men for vår del har dette vært knyttet til modellen Free, ikke Skaget. Imidlertid har Skaget samme sålekonstruksjon levert av Rottefella.

VURDERING
Stabilitet
Snøresystem
Hælgrep
Komfort
Helhet
PLUSS

Allsidig

Komfortabel

Forholdsvis lett

Stødig

MINUS

Sårbart med i springpin

Må gås inn

Passer kun til Xplore

Test av Alfa Vista Advance GTX

Alfa Vista Advance GTX er en lett fjellskisko som passer med det nye bindingssystemet Rottefella Xplore. De er lettere og mykere fjellskisko som egner seg best til fjellskiturer i oppkjørte løyper.

fjellskisko
MYKERE MODELL: Alfa Vista Advance GTX. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Alfa Vista Advance GTX

Vekt: 648 g (str. 38 dame)

Skafthøyde: 15,5 cm

Veil. pris: 4599,-

Alfa

skala
7/10

Vista Advance GTX er en fjellskisko i fullnarvet lær og med Gore-Tex, laget for å passe til Rottefellas Xplore-system.

Alfa har benyttet sin varmeisolerende binnsåle på disse. Vista-skoen kommer med både dame- og herrelest, og vi har testet begge varianter med ulike fjellski både i og utenfor løypenettet.


Lett variant

Vista Advance GTX er noe mykere i skaftet enn andre fjellskisko med Xplore-såle, noe som gjør dem mest aktuelle for skiturer på jevnt og hardt underlag, eller med smalere fjellski. Skafthøyden på Vista er 15,5 cm, snaut to centimeter lavere enn for eksempel Alfa Skaget Perform og Alfa Free.

Passformen oppleves som normal, men romslig nok med plass til tykke sokker. Slikt bidrar til god blodsirkulasjon i føttene. Ifølge Alfa bør du velge den mindre størrelsen, om du er usikker. 

Vista er priset litt dyrere enn Alfa Skaget Perform, noe som er litt overraskende fordi de oppleves som en rimeligere og enklere modell bruksmessig.

Vi liker imidlertid de tre nederste kulelagerhempene på snøresystemet, som gjør det mulig å få strammet godt over vristen, og som godt også kunne vært en løsning på Alfa Skaget Perform. Videre er snøresystemet av den enklere sorten.

Alfa oppgir selv Vista-støvelen fire av fem på varme-skalaen. Til de kaldere skidagene vil du nok få mye igjen for å legge i en varmere såle enn den som følger med. 

For skiturer som først og fremst går utenfor skisporet, eventuelt med pulk og tung oppakning ville vi nok valgt en kraftigere skisko som gir mer sideveis støtte enn disse. 

Disse fjellskiskoene bør med fordel gås inn før du legger ut på lange dagsmarsjer, for den gnager litt over vrista som helt ny. Alle testerne opplever at gnagingen forsvinner etter forholdsvis kort tids bruk. 

Trenger du en lett og mykere sko som passer til det nye Xplore-systemet, er Vista ett av få alternativ. Et hakk varmere og mer allsidig alternativ vil være Alfa Skaget Perform GTX. 

Alfa Vista Advance er en fjellskisko passer best med de smalere fjellski, og til skiturer i skuterløyper eller preparerte skispor. 

VURDERING
Stabilitet
Snøring
Komfort
Hælgrep
Helhet
PLUSS

Lette 

Egnet til smalere fjellski 

MINUS

Lite sideveis støtte i nedkjøringer

Må gås inn

Ikke de varmeste fjellskiskoene

Passer kun til Xplore 

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.