ANBEFALES: Det kan være vanskelig å finne en fjellskisko som ikke gnager, dersom Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX sitter godt på foten din, er dette en fjellskistøvel vi absolutt kan anbefale. Foto: Therese N. Andersen
Fjellskisko bør ha god isolasjon og være stabile når du møter på ujevnt underlag og vekslende snø.
Fjellskio består gjerne av flere lag med materialer og pustende membran. De har også forsterkninger på utsatte steder. Vi har testet fjellskisko for både damer og herrer fra kjente produsenter som Alfa, Alpina, Crispi, Fischer og Rossignol.
Fjellskiskoene vi liker best
Vi har alle litt ulike former på føttene. Derfor kan det være en fordel å prøve litt forskjellige modeller før du kjøper – og i god tid før langtur.
Mer om materialvalg og vedlikehold av fjellski lengre ned i artikkelen.
Blant fjellskisko til BC-binding ble Lundhags Guide BC en av våre favoritter. Disse finnes også til 75-mm-bindinger og i Expedition utgave.
Alfa Outback A/P/S 2.0 er en ekstra varm fjellskisko for BC-binding, som gjør det til en fryd å å ferdes utenfor løypene.
Fjellskisko til Xplore-binding
Alfa Free A/P/S GTX er den stiveste fjellskiskoen som passer til Xplore-bindinger. Nyvinningen nærmer seg de beste BC-skoene på stabilitet, i tillegg til at de er lette.
Alfa Skaget er et mer allsidig alternativ til bruk i klassisk fjellskiterreng, mens Alfa Vista er den letteste alternativet til Xplore-systemet fra Alfa.
TESTING PÅGÅR: Fjellskiskoene betyr en god del for både turopplevelsen og skikontroll. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Allsidige fjellskisko
Foreløpig finnes det flere valgmuligheter til BC-binding og 75 mm. Fischer BCX 6 BC har en stiv såle og god stabilitet i ankelskinne og ytre hælkappe. Den er gjort varmere siden sist vi testet den, og den scorer bra på vanntetthet.
Alfa Guard Advance GTX BC er en videreføring av Alfa Skarvet, og en litt kraftigere modell av denne. Den har forholdsvis bra støtte til å ha en såpass myk såle.
Lette fjellskisko
De letteste fjellskiskoene kan minne om klassiske langrennssko til NNN-binding.
De er mest aktuelle i kombinasjon med marka-ski eller smale fjellski med stålkant og smørelomme, inntil 55 mm midtbredde.
Disse skiskoene er litt varmere og mer isolerte enn skisko for langrenn, som gjør at du kan holde ut lengre dagsmarsjer uten å forfryse tærne, men kan bli i mykeste laget i løssnøen.
• Alpina 1550 BC er en forholdsvis rimelig, men komfortabel fjellskisko som finnes som både dame- og herremodell.
TEST AV FJELLSKISKO: Alpina BC 1550 kommer i både dame- og herreversjon. Dameskoen heter 1550 Eve. Foto: Pål-Trygve Gamme
Kraftige fjellskisko
Skal du på fjellskitur utenfor løypenettet, eller har brede, kjøreorienterte fjellski, vil du ha mer glede av kraftige og mer stabile fjellskisko.
Fjellskisko med høyere skaft vil avlaste anklene når du går, og de gjør det enklere å styre og få kontroll med skia når det er skavlete og gjenblåst – eller om snøen er dyp. Det samme om du skal gå med pulk eller sekk. I tillegg til nevnte Alfa Free, vil vi trekke fram:
• Alpina Alaska BC, som er en kraftig, men prisgunstig fjellskisko fra den italienske produsenten. De finnes også med integrert batteri for deg som vil ha ekstra varme.
• Crispi Bre 75 mm er best egnet til bredere fjellski eller jaktski, laget i fullnarvet lær med Gore-Tex.
• Scarpa T4 er en populær klassiker som egner seg godt til fjelltelemark, og som har vært på markedet lenge.
TESTET: Alfa Free er en ny fjellskisko som fungerer på det kommende Rottefella Xplore-systemet, som er beregnet for bruk på fjellski som er bredere enn 65 mm. Foto: Pål-Trygve Gamme
Hvilke fjellskisko er varmest?
Ingen liker å fryse på skitur og fryser du på føttene har vi lettere for å fryse flere steder.
Noen fjellskisko har løs innerstøvel som kan tas ut for tørking/oppvarming, som kan være et godt poeng på skiturer som varer over flere dager.
Folk som skal krysse Grønlandsisen og overnatte i telt, sverger gjerne til godt isolerte fjellskisko med heldekkende gamasje, som nevnte Alfa Outback A/P/S 2.0 GTX.
Til mindre ekstreme turer kan det være mer hensiktsmessig å bruke frie gamasjer som kan tas av og på ut fra forholdene. I våre tester har disse skoene scoret godt på varme og isolasjon:
• Lundhags Guide BC leverer godt som en varm og vanntett fjellskisko uten at vi blir klamme på føttene. De kan også fint benyttes til turskøyting, når du beveger deg fra vann til vann.
• Fischer BCX 6 er en annen varm og vanntett fjellskisko og som passer til BC-bindinger.
TRENINGSTUR FØR GRØNLAND: På krevende vinterturer trengs sko som egner seg til mer enn bare skigåing. Nedrigging av telt pågår. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Fjellskisko i plast eller lær?
Mens alpinstøvler har yttermateriale i plast eller karbon, er lær eller kunstskinn fortsatt et gjeldende materiale innen fjellskistøvler. Men sålestivhet og strammemuligheter har vist seg vel så viktig som hvilket materiale skiskoene er laget i.
Skal du primært gå på fjellski i skuterspor eller skiløyper innover åsvidder og i snaufjellet, vil du ha mest glede av fjellskisko som ikke er altfor kraftige og stive, men som er godt nok isolert til å holde deg varm og tørr på bena i mange timer.
Går du stort sett på tur utenfor preparerte skiløyper eller har mål om skikjøring i dyp snø, vil du ha mer glede av kraftigere og stødige fjellskisko.
Vedlikehold
Fjellskisko er utsatt for slitasje, både i form av skarp snø og skare som tærer på skoen. De blir våte og må tørkes.
Skisko i skinn/lær som får lov til å tørke jevnt og sakte varer potensielt lengre enn sko som blir hurtigtørket med en varm hårføner eller varmekabler på badet. I verste fall kan limet i skoen smelte eller sprekke opp av overdreven varmebehandling.
Alfa anbefaler for eksempel ikke mer enn 37 grader tørketemperatur for sine skisko.
Tørking av skisko på tur
UNNGÅ GNAGSÅR: Teip på utsatte steder kan være smart. FOTO: Pia Marie Arnesen
Selv om bålvarme kan gjøre underverker på våte, kalde sko, bør de ikke plasseres for nær glørne. Et godt turtriks er å ta ut sålen og ta disse med i soveposen – eller bruke avispapir til å trekke ut fukt.
Før du setter bort fjellskiskoene når du kommer hjem igjen, er det også lurt å tørke vekk skitt og smuss med en klut. For fjellskisko i lær kan det være hensiktsmessig å pleie dem med voks/impregnering for å klargjøre dem til neste tur.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.