Bakglatte ski er en stor årsak til misnøye på fjellskiturer. Noen synes utvilsomt at smøring av ski er helt grei forbruk av tid, men for stadig flere er alternative løsninger velkomne.

Skifeller er et kjært alternativ, men det er ikke helt rett frem i valget blant disse, heller.

De kommer nemlig i ulike lengder, materialer, festesystem – og farger. Det gjelder å velge rett type til ditt behov.

Hvordan du finner ditt neste fellepar er tema for denne episoden av Fjellskiskolen. 

Kortfeller

De kortere, noen ganger bare avkuttede fellene, gjør at du kan gå bortover og skli brukbart på dem. Disse kan være fine å bruke for å få feste når man går bortover med pulk eller tung sekk. Noen moderne kortfeller festes over skituppen, og ha en glidsone helt foran. 

Mohairfeller

Disse glir godt, og er særlig gode å bruke når det er tørr snø. Mohair-fibrene sørger også for å gi godt feste. På skare vil dette naturmaterialet slites ned raskere enn for eksempel nylon. Den er heller ikke så strihåret eller stiv i busten, så i bratte partier vil den lettere glippe. 

Langfeller

Dekker hele skien, og er fine til bratte bakker eller på turer med tung vekt i pulken. Om denne er laget av nylon, vil den stive busten under fellen sørge for at det aldri glipper.

Se alle episodene av Fjellskiskolen

FJELLSKISKOLEN

Programleder Pål-Trygve Gamme er genuint interessert i fjellski. I Fjellskiskolen deler han av sin erfaring og kunnskap om fjellskitradisjoner og teknikk. Gjennom åtte innslag lærer du om fjellskiutstyr, skiteknikk i høyfjellet, langturer, sikkerhet og skihistorie.