Hvis du er du mest vant med langrenn, så vil fjellskistøvlene være et hakk kraftigere og varmere. Hvis du mest vant med slalåmski og turer i skibakken, så vil fjellskistøvlene være lettere, mykere og lavere. Kanskje er det nettopp i det mellomsjiktet at mulighetene åpner seg for både utforsking, frihet og leking på ski om vinteren?
Når vinteren er på hell i lavlandet, at den virkelig fine skisesongen i fjellet starter. I Norge er er det mange skogs- og fjellområder egner seg godt for fjellski, uten behov for tilrettelagte løyper.
Gode fjellskistøvler handler ikke bare om å holde deg varm på føttene. De har også betydning for om skiene er lette å styre i varierende snø og terreng. Skal du på tur med tung sekk eller trekke pulk, så vil stivere fjellskistøvler med sideveis støtte virke avlastende for ankelmuskulaturen din.
Tips før du går i butikken
• Vil du spare tid i butikken, mål fotlengden din på begge føttene hjemme. Når du vet fotlengden, legger du på 1-5 cm som vil påvirke hvilke fjellskistøvel du skal ha.
Det er ikke uvanlig at den ene foten er større enn den andre, og det er bedre å finne det ut før du kjøper fjellskisko enn når du er godt på vei innover fjellet.
Tips når du er i butikken
• I butikken rådes du til å gå i trapp med skoene på, for å kjenne om de blir annerledes i slike bevegelser. Gnagsår er den store skrekken, og ingen føtter er like. Førsteinntrykket teller.
• Det kan ofte være en god investering i å kjøpe et par bedre såler enn de som følger med, og vurdere å gå opp en størrelse eller to, slik at du har plass til å bevege bena.
• Vurder å samtidig unne deg et par nye sokker, om det er lenge siden sist. Et par tekniske sokker som transporterer svette er gunstig innerst, mot gnagsår. Gjerne i ull og en andel kunstfiber, som gjør sokkene mer slitesterke.

SOM PESTEN: Gnagsår kan ta knekken på en ellers fin tur i fjellet. Derfor er det viktig at du vet hva som skal gjøres for å unngå at de i det hele tatt kommer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Tips til deg med helt nye fjellsko
• Lærsko former seg etter foten, og bør gås inn med kortere turer før langtur.
• Gnagsår er den store skrekken, det kan bremse en ellers fin tur. De første gangene kan det være lurt å forebygge, ved å teipe hælene med gnagsårplaster eller sportsteip.