Skal du velge pulk eller sekk på langtur?

I denne episoden av Fjellskiskolen skal vi skal snakke om langturer og pulk. Da er det vel få som har mer erfaring å rutte med enn eventyreren Aleksander Gamme?

Sist oppdatert 10. mars 2021 kl 17.51

Aleksander Gamme, mannen med det krøllete håret, har stort sett vært på tur i hele sitt voksne liv. Han har vært på Mount Everest, syklet tandem gjennom Sahara og gått alene til og fra Sydpolen – uten forsyninger! 

Derfor er det heldig at han velger å dele kunnskap som er høstet gjennom dyrekjøpte erfaringer fra situasjoner de færreste av oss kan tenke seg å havne i, på bare noen få minutter.

– Pulk er veldig praktisk når du skal gå langt. Hvis du skal gå mer enn en helgetur, med telt, sovepose, kokkeutstyr og så videre, så blir fort en sekk overfylt. Spesielt nå på vinterstid. Det er selvfølgelig veldig praktisk at det er flatt når du skal trekke pulk, men jeg synes det funker selv om det er opp og ned og bjørkeskog! sier Gamme. 

Dersom det er mye bratt terreng kan man regne med å være noe raskere med enn sekk enn med pulk. Med et stivt drag på en pulk er den mer manøvrerbar gjennom terreng og kratt, men dette kan være veldig upraktisk ellers. Uten stivt drag, men med tau, har du muligheten til å gå fram og tilbake til pulken uten å klipse den av, og pulken velger da også gjerne det beste sporet selv. 

– Ofte bruker jeg mye mer tid på å finne fram til det jeg trenger med en stor sekk på ryggen, enn i en pulk, sier Aleksander Gamme. 

Han har også gode tips til hvordan du bør pakke utstyret ditt

– Jeg synes det er lurt å kategorisere. Bruk mange utstyrsposer eller bager, gjerne i forskjellige farger, så du raskere kobler hva som er i posene (uten å åpne dem for å sjekke). Jeg pleier å samle mat og det tyngste nederst i pulken, så jeg får tyngdepunktet nederst. Du har gjerne også en pose hvor du har tørt skift, en pose med kjøkkenutstyr. 

– Når jeg er på lange turer og er mye inn og ut av teltet, pleier jeg å ha med en teltpose hvor jeg har alt til overnattingen, så alt jeg trenger i teltet blir med inn i én vending, forteller Gamme. 

På den måten slipper han å gå ut av teltet hver kveld for å finne bok, hodelykt, og annet småtterier som er glemt i pulken.  

– Noe som jeg har lært og som jeg synes er viktig, det er at du har ting lett tilgjengelig når du virkelig trenger det. I forhold til sikkerhetsutstyret du har med på turen, enten du er på bre eller du bare er ute og du risikerer at det blåser opp og ligger an til å bli en tøff vinterdag, så er det veldig greit å ha det lett tilgjengelig og gjerne fremst i pulken. Jeg har gjerne med en stormpose, ekstra vindtett lue, et ekstra par votter til hvis jeg skulle miste vottene, goggles og en ansiktsmaske. Jeg har også kanskje til og med noen varmebrikker. 

Med dette utstyret er Gamme rustet hvis det virkelig skulle bli kaldt brått eller det skulle skje noe som gjør at han må fokusere på å holde varmen og vente. Når uhellet er ute og turen stopper opp, har du mye varme å tape på å begynne med å lete etter ekstravottene og det andre utstyret du trenger for å holde kroppstemperaturen oppe.

«Jeg pleier å samle mat og det tyngste nederst i pulken, så jeg får tyngdepunktet nederst. Du har gjerne også en pose hvor du har tørt skift, en pose med kjøkkenutstyr.» 
Aleksander Gamme

Aleksander Gammes pakkeregler for pulk

  • Bruk pakkelister. Om du bruker en liste en erfaren turgåer har laget og delt på nettet, sikrer du deg mot å glemme viktige ting til turen.

  • Ha tyngden nederst. Fordel vekten foran og bak, så den ikke blir for framtung og heller ikke for baktung. Om du bruker arctic bedding og pakker denne oppå pulken, så blir den gjerne veldig høy. Da fanger den mye luft. Får du sidevind da, vil pulken ofte velte. Pakk derfor så lavt som mulig, og bruk stropper til å klemme innholdet ned, så den blir så aerodynamisk som mulig. 

  • Pakk i poser og fargekoder, så det holder seg tørt og du enkelt vet hvor du har alt til enhver tid. 

  • Pakk maten foran og brennstoff bak (adskilt, så ikke maten ødelegges av en eventuell lekkasje). Bruk doble poser på brenselet og sjekk jevnlig at flasken ikke lekker. 

  • Det du bruker oftest, er det som skal pakkes mest tilgjengelig. Når du har vært mer enn ett døgn på tur, har du gjerne fått erfare hvilke gjenstander dette er. Det du ikke bruker like ofte kan legges lenger nede eller bakover i pulken. 

Noen opplagte og obligatoriske ting til turen, er det lett å glemme. Som hodelykt. Ha med to små hodelykter, i tilfelle du mister én, råder Gamme. Dette er spesielt viktig om du er alene. Fyrstikker er det også lett å glemme. 

Gamme sverger til dunjakke på tur, sommer som vinter. Når det begynner å bli kaldt og du er sliten er den en lett og perfekt følgesvenn. 

Hvor bør pulkturen gå?

– Det er fort gjort å velge vidde. Men om du ønsker deg litt nedfarter i tillegg, vil jeg anbefale øst i Jotunheimen, det er veldig spennende. Kanskje med utgangspunkt i Leirvassbu og gå til Turtagrø, og så videre innover Hurrungane. Om du ikke vil ha det så alpint, er Rondane et fantastisk alternativ, hvor du får litt av begge deler. Langstrakt, men med flotte nedkjøringer som passer bra på fjellski. 

Tre kjappe turtips: 

  1. Om du skal på langtur: vurder om du faktisk skal dra på den turen alene. Det høres kjedelig ut, men det gir en ny dimensjon å mestre alt det det innebærer å være alene på en skikkelig vintertur. Om du ikke vil gå helt alene, så ta med en hund.

  2. Om du skal på tur med flere, ta en avstemming før avreisen. Finn ut hva som er drivkraften og ønsket for turen. Er det å komme fram og gå langt, og sjekke av 2000-meter-topper, eller er det rolige dager med ferie? Uenigheter og uklarheter rundt disse målene og motivasjonen skaper ofte gruff på tur, og det kunne enkelt vært unngått. 

  3. Ta med tabasco. 

Se alle episodene av Fjellskiskolen her.

FJELLSKISKOLEN

Programleder Pål-Trygve Gamme er genuint interessert i fjellski. I Fjellskiskolen deler han av sin erfaring og kunnskap om fjellskitradisjoner og teknikk. Gjennom åtte innslag lærer du om fjellskiutstyr, skiteknikk i høyfjellet, langturer, sikkerhet og skihistorie.  

Publisert 10. mars 2021 kl 17.51
Sist oppdatert 10. mars 2021 kl 17.51
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen