Dårlig feste på skiene kan ta knekken på en ellers fin skidag.
Men for mye feste, i form av klabber under skia er ikke optimalt, det heller. Innen fjellski, så finnes det flere løsninger som sikrer den nydelige balansen mellom feste og glid.
1. Festesmurning
Med festevoks, klister eller glider kan du selv justere både feste og glid ut fra om du har har isete spor, tørr snø eller våt snø foran deg.
Fordelen med skismøring er muligheten man har til å justere skiene ut fra de forholdene som er. Utfordringen kan være at du kan få ulikt føre på en og samme tur, ettersom temperaturen og snøen endrer seg.
Hvis du går med pulk, kan blir det fort tungt å få framdrift med festesmurning fordi den slites av. Da gir man heller opp litt glid til fordel for mer feste.
Blå festevoks gjør nytten i veldig mange tilfeller når det er tørr snø. Swix V30 Blue gir godt feste fra to til ti minusgrader på fallende snø. Den kan gi et godt underlag for Swix V40 når du trenger bedre slitestyrke.
2. Kortfell
Kortfeller på fjellski gjelder etter samme prinsipp som med felleski, bortsett fra at kortfellen er avtakbar. Kortfellene er lette og tar lite plass i sekken, og de gir sikkert feste.
Er det blåswix-forhold, kan du bruke festevoks i smøresonen. Er det skare og smurningen slites fort av, tar du fram kortfellene. Fjern da eventuell skismurning før fellen festes til sålen, for skismurning kan lett feste seg til limet og forringe lim-egenskapene.
Sørg for at fellen sitter skikkelig i fellelåsen og ligger helt plant med skien, før du fester på resten av fellen.
PS: Opplever du at fellen klabber, så er det et triks å behandle fellene med fellevoks.

TESTING PÅGÅR: Fjellskiskoene betyr en god del for både turopplevelsen og skikontroll. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
3. Langfell
Langfellene gjør nytten ved lange og tunge oppstigninger, men disse er ikke anbefalt som det du generelt baserer festet ditt på til fjellski, slik det gjerne er med randoneeski ellers.
Feller i hele skiens lengde gir spikerfeste opp, men som regel ikke noe særlig glid til å kunne gå med aktiv langrennsteknikk (fraspark).
Fellene har ulike kvaliteter i ulike materialer, alt fra nylon til mohair og en blanding mellom disse.
Racingfeller er laget av 100 prosent mohair, men har kortere fibre og mindre friksjon.
Nylonfeller er tråest, men gir det aller beste festet når det er bratt.
Mohairfeller er laget av naturlige fibre, glir bedre og har gode egenskaper på tørt og kaldt føre. Ofte blir de bedre etter litt bruk, og du kan eventuelt forbedre gliden med voks/spray.
Langfellene kan du selv klippe til, og de kommer i ulike bredder.
4. Integrert fell på fjellski
Fast kortfell har vært de siste årenes revolusjon innen langrenn, og felleski har blitt særlig populært her i Norge.
Integrerte feller finnes også på fjellski, men ennå kun på de smaleste modellene som passer i skispor, og som gjerne også omtales som markaski.<
På fjellski er det krevende å skape den optimale balansen basert på føre, spenn, oppakning, i eller utenfor preparerte spor, og integrerte kortfeller på fjellski har foreløpig ikke tatt like mye av som felleski for langrenn.
Kjøper du fjellski med integrert fell, på smalere fjellski eller markaski for eksempel, kan det være verdt å samtidig vurdere en langrennsbinding som kan flyttes, for å kunne variere posisjonen.
5. Smørefritt mønster
På fjellski med smørefri såle skapes festet/friksjonen av et mønster som er frest ut i sålen.
Skivante nordmenn er generelt skeptisk til ski med smørefri såle, siden det forbindes med dårlig glid på langrennsski for barn eller som den enkleste og rimeligste inngangen til langrenn.
Men innen fjellski vil mange kunne sette pris på at skiprepping er mest mulig vedlikeholdsfritt og enkelt. Kanskje vil det være like hensiktsmessig å ty til glider som behandling til disse, for noe bedre glid? Både Fischer, Madshus, Åsnes og Rossignol har velprøvde fjellski med smørefri såle.