GUIDE TIL FELLESKI

Nysgjerring på felleski? Her er artikkelen som forklarer hvorfor felleski er blitt så populært.

Sist oppdatert 22. november 2016 kl 10.49
guiden til felleski
SOM SMURT: Gode ski gir en bedre turopplevelse. Felleskiene kommer særlig til sin rett når det kan være vanskelig å vite hva du skal smøre med, som rundt nullføre. Foto: Tore Martin Gundersen

Langrennssporten kanskje takke toppturtrenden for de nye skiene som gir feste, uten at du trenger å bruke tid på å smøre.

Det skal sies at skiprodusenter som Atomic og Salomon lenge har hatt felleski, eller skin-ski, i mange år, men de har vært litt bortgjemt. 

felleski-nett kopi
felleski-nett kopi

Felleski fungerer slik at fellen er integrert i et lite område der det vanligvis er festesmøring under skiene.

De har sine favoritt-føreforhold: De er best på rundt null-føre og klisterføre. Fordelen med fell er at det er fullt mulig å få feste under de fleste forhold. I motsatt ende av skalaen har du de rene stakeskiene.

Det vanligste materialet for skifeller er å bruke hår fra geit, mohair, mens noen blander inn litt nylon for økt slitestyrke. Fellene kan skiftes ut fellene når de er utslitt. 

Fellene oppgis å vare i 80-100 mil før de må skiftes ut, men dette vil variere en del. 

Mindre prepping og vedlikehold?   

Hele ideen med skin-ski er at de krever lite stell, men de tar ikke skade av litt pleie.

Du kan påføre en spesialspray på mohair-fellen i festesonen.

På nullføre med fallende våt snø og ellers på våte forhold, går det an å preparere fellen for å unngå ising eller forbedre gliden.

Swix har lansert en rensespray denne, som skal være mindre aggressiv mot limet på fellens bakside enn tradisjonell rensevæske.

En revolusjon i langrenn

For den aktive mosjonisten er felleski et supplement til resten av skiparken.

For deg som vil gå en skitur etter jobb, er dette paret som alltid ligger klart. Det senker terskelen for klassisk langrenn.

Kan du ikke noe om skismurning, sikrer du deg en bra skiopplevelse, og det frigir mer tid til å gå på ski.

Det gikk et sus gjennom langrenns-Norg da Petter Soleng Skinstad vant Fredagsbirken på felleski, og i tillegg satte ny løyperekord.

– Jeg gjorde det for å bevise at det går an å gå fort på slike ski. Å vise dem fram for den ivrige supermosjonisten, men også at dette er en type ski for alle. Du kan gå rolig, du kan gå fort. Jeg har dem alltid med meg, både på trening, bre og i internasjonale renn, forteller Skinstad.

Som sønn av ekspertkommentator og tidligere eliteløper Åge Skinstad medgir han at han alltid vært bortskjemt med å ha gode ski.

Smørefrie ski er noe han begynte med i voksen alder.

– De gamle skjell-skiene synes jeg ikke noe særlig om. De funker så lenge du skal GÅ på ski, du kommer deg fram, men om du har tenkt å gå på ski, så gir det ingen voldsom skiopplevelse, sier Petter.

Hans forhold til smørefrie ski har endret seg i takt med utviklingen.

Petter var den første i Norge som fikk Salomon sine felleski for tre år siden. 

Siden har han hatt dem med seg til inn og utland, på bre og internasjonale skirenn. 

Både Petter Skinstad og broren er eliteløpere.

– Vi har egentlig prakket felleski på hele familien fordi vi vet at det er bra. Fattern har skiene liggende i skiboksen, og etter møter kan han dra rett ut, ta på seg skiene og gå seg en tur uten å måtte sjekke gradestokken eller åpne smørekofferten. Mora mi går mye mer på ski etter at hun fikk sånne ski, forteller han.

Felleskiene du kan velge mellom

Skal du investere i et par felleski, er det viktig å finne et par ut fra høyde og vekt, for å få finne riktig spenn.

Det er avgjørende for at ikke fellen ikke subber nedi, men kommer opp og ned av snøen.  

skisamliing
skisamliing

1. ATOMIC

Atomic lanserte sin Skintec-modell i 2011. Denne sesongen kommer de med to modeller, en for hardt føre og en for medium føre, egnet for trening og turbruk. Atomic bruker magneter for å feste fellen, noe som gjør skien litt tyngre. Atomic har to ulike fellestørrelser avhengig av føre, og

som byttes ved hjelp av en nøkkel.

2. SALOMON AERO 9 SKIN

Aero9 Skin er videreføring av bestselgeren Equipe RC Skin fra i fjor. Aero9 er litt bredere enn RC Skin som gjør den mer stabil og manøvrerbar, og velegnet for de som liker å gå på ski, men ikke har så mye erfaring med smøring.

3. FISCHER TWIN SKIN

Fischer har flere felleski å velge mellom. Twin Skin Comp er en kvalitetsski for ambisiøse turløpere som synes skismøring er komplisert, og en ski som skal fungere bra ved de fleste forhold. Skien har todelt fell og midtrand. 70 prosent mohair i fellen, og er teflonbelagt for å unngå ising. Fischer har i tillegg to andre felleteknologier: Easyskin, som klipses på og festes til smøresone.

4. ROSSIGNOL R-SKIN

Rossignol R-Skin er den franske produsenten sitt svar. De har to typer felleski, en treningsski (sport) og en marka-ski, sistnevnte med innsving og fell under midten. Konstruksjonen med innsving gir økt kontroll i utforkjøringer. Rossignol har også en juniorski med fell, fra 98-163 centimeter. Det er en egen fell for hver skilengde.

5. MADSHUS INTELLIGRIP (SKIN fra 2021/2022) 

Ifølge Madshus ble det solgt 13.000 par av Intelligrip-skien i 2011, som var deres første sesong. I år har de fire helt nye modeller å velge mellom for å møte etterspørselen, i tillegg til en juniorski. Terrasonic Intelligrip® Classic er en treningsski som kombinerer egenskapene til de velkjente Terrasonic-skiene med det smørefrie fellekonseptet. Birkebeiner-skien er en litt bredere marka-modell. Fellene har en kombinasjon av mohair og nylon. De integrerte fellene er festet med varmt lim, og kan skiftes ut ved behov. Fellene på skiene er testet til å holde i 80-100 mil. 

SMØREFRIE MULIGHETER

Det finnes flere smørefrie alternativer enn felleski:   

ZERO-SKI/RUBBSKI

Her rubbes/slipes festesonen med sandpapir. Disse skiene er optimale på nullføre og opp til to plussgrader, når det er vanskelig å treffe med smurningen, typisk klabbe- og glippeføre. Disse skiene er best på vått og fuktig underlag, men de gir dårligere feste på minusføre, og på isete underlag. Det vanlige har vært å smøre med silikon eller fluorpreparater. Fluorforbud innføres i 2021.

SKI MED SKJELLSÅLE/SMØREFRITT MØNSTER

Den utskjelte skien blir ofte omtalt som en ski for folk som egentlig ikke er interessert i å gå på ski. Innen fjellski har denne typen ski en annen status.

Publisert 22. november 2016 kl 10.49
Sist oppdatert 22. november 2016 kl 10.49
annonse
Relaterte artikler
madshus race pro
Prisgunstig felleski

Test av Madshus Race Pro Skin

madshus redline
Blant årets beste felleski

Test av Madshus Redline Skin

fischer twin skin carbon pro
Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

test av felleski
Test av Salomon S/max 22/23

Test av Salomon S/Max eSkin 22/23

TEST AV FELLESKI: Salomon S/max 2022. 2023-skiene er identiske, men med nytt design. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Test av Salomon S/Max eSkin

Test av Salomon S/Max eSkin

fischer twin skin carbon
Test av Fischer Twin Skin Carbon

Test av Fischer Twin Skin Carbon

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen