Flyttefunksjonen på langrennsbindinger gjør at du kan justere tyngdepunktet og få mer feste eller mer glid. Vi har prøvd tre flyttbare bindinger fra Fischer, Rottefella og Salomon.
Sist oppdatert: 27. november 2022 kl 14.55
GJØR ET FLYTT: Vi har prøvd tre forskjellige langrennsbindinger som kan flyttes fram og tilbake og gi bedre feste eller glid. Foto: Vegard Breie
Flyttbare bindinger har blitt særlig aktuelt på felleski, ettersom fast fell i smøresonen gjør at vi ikke har samme mulighet til å tilpasse ski/smøring ut fra vær og føreforhold.
Tanken bak flyttbare bindinger å gjenvinner litt av den muligheten, og at du dermed kan få mer feste eller glid ut av skiene.
I denne testen har vi konsentrert oss om klassisk-bindinger, men mange aktive langrennsløpere liker å kunne flytte bindingen på skøyteski også, avhengig av om det er løst eller hardt i sporet, om man vil gå mer offensivt eller ha mer slipp.
Bindinger til skøyteski har litt mer motstand i flex-klossen enn klassisk-bindinger, og de ligger tettere mot foten, for å gi en raskere retur.
Hva skjer når du flytter på bindingen?
Det skjer noe med skiopplevelsen når vi flytter trykkpunktet fra nøytral posisjon. Det gjelder alle de tre bindingene som vi har prøvd, fra Fischer, Salomon og Rottefella.
Ved å justere bindingen fram, endrer tyngdepunktet seg og vi får merkbart bedre kontroll på festet. Ved å flytte bindingen bakover, skjer det noe med gliden. Vi merker det særlig når vi er oppe og henter høyde i stakingen, at vi kan nyte den mer.
Selv om alle de flyttbare bindingene som finnes i dag er FIS-godkjente og dermed kan brukes i konkurranse, regnes de som mer aktuelle for vanlige skiløpere enn for at eliteløperne skal bruke tid på det i verdenscuprenn.
Likevel er det mange toppløpere som bruker bindingene aktivt på trening.
Skiløper Hans Krister Holund forteller at han fant ut at ved å flytte bindingen lengre bak kunne han spare på smurningen på langtur og heller flytte fram etter hvert.
Merk: Du må ikke flytte
For ordens skyld vil vi nevne at disse bindingene har en nøytral posisjon som gjør at du ikke må flytte dem for å ha glede av denne typen bindinger.
Vår erfaring er at det uansett kan være en fordel å gjøre seg kjent med hvordan mekanismen fungerer før du drar ut på ski, heller enn å bli stående i skisporet og fikle med bindingen med frosne fingre. Ikke minst av hensyn til andre som er ute i skiløypa, om du må ut med staven samtidig som du justerer bindingen..
Takk til Sport1 Snø på Lørenskog for velvillig tilrettelegging i forbindelse med testen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.