Langrennsbindinger – test

Test av flyttbare bindinger for langrenn

Flyttefunksjonen på langrennsbindinger gjør at du kan justere tyngdepunktet og få mer feste eller mer glid. Vi har prøvd tre flyttbare bindinger fra Fischer, Rottefella og Salomon.

flyttbar langrennsbinding
GJØR ET FLYTT: Vi har prøvd tre forskjellige langrennsbindinger som kan flyttes fram og tilbake og gi bedre feste eller glid. Foto: Vegard Breie

Flyttbare bindinger har blitt særlig aktuelt på felleski, ettersom fast fell i smøresonen gjør at vi ikke har samme mulighet til å tilpasse ski/smøring ut fra vær og føreforhold.

Tanken bak flyttbare bindinger å gjenvinner litt av den muligheten, og at du dermed kan få mer feste eller glid ut av skiene.

I denne testen har vi konsentrert oss om klassisk-bindinger, men mange aktive langrennsløpere liker å kunne flytte bindingen på skøyteski også, avhengig av om det er løst eller hardt i sporet, om man vil gå mer offensivt eller ha mer slipp.

Bindinger til skøyteski har litt mer motstand i flex-klossen enn klassisk-bindinger, og de ligger tettere mot foten, for å gi en raskere retur.

Hva skjer når du flytter på bindingen? 

Det skjer noe med skiopplevelsen når vi flytter trykkpunktet fra nøytral posisjon. Det gjelder alle de tre bindingene som vi har prøvd, fra Fischer, Salomon og Rottefella.

Ved å justere bindingen fram, endrer tyngdepunktet seg og vi får merkbart bedre kontroll på festet. Ved å flytte bindingen bakover, skjer det noe med gliden. Vi merker det særlig når vi er oppe og henter høyde i stakingen, at vi kan nyte den mer. 

test av flyttbare bindinger
MENS VI VENTER PÅ VINTER: Mekanismene på bindingene er ganske forskjellige, selv om effekten er lik. Ragnar Bragvin Andresen under en innendørs testøkt i høst. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Selv om alle de flyttbare bindingene som finnes i dag er FIS-godkjente og dermed kan brukes i konkurranse, regnes de enn så lenge som mer aktuelle for vanlige skiløpere enn for at eliteløperne skal bruke tid på det i verdenscuprenn.

Likevel er det mange toppløpere som bruker bindingene aktivt på trening. Skiløper Hans Krister Holund forteller at han fant ut at ved å flytte bindingen lengre bak kunne han spare på smurningen på langtur og heller flytte fram etter hvert. 

Merk: Du må ikke flytte

For ordens skyld vil vi nevne at disse bindingene har en nøytral posisjon som gjør at du ikke må flytte dem for å ha glede av denne typen bindinger.

Vår erfaring er at det uansett kan være en fordel å gjøre seg kjent med hvordan mekanismen fungerer før du drar ut på ski, heller enn å bli stående i skisporet og fikle med bindingen med frosne fingre. Ikke minst av hensyn til andre som er ute i skiløypa, om du må ut med staven samtidig som du justerer bindingen..

Takk til Sport1 Snø på Lørenskog for velvillig tilrettelegging i forbindelse med testen.

Test av FISCHER Turnamic Race Pro Classic

Fischer har sitt egenpatenterte bindingssystem, Turnamic. De har flyttbare bindinger beregnet for både klassisk og skate. Vi har testet klassisk-varianten.

TEST AV FLYTTBARE BINDINGER: Fischer Turnamic Race Pro Classic. Foto: Vegard Breie
TEST AV FLYTTBARE BINDINGER: Fischer Turnamic Race Pro Classic. Foto: Vegard Breie
UTE_best_i_test
FISCHER Turnamic Race Pro Classic

Produsent: Fischer/Rossignol  

Pris: 1100,-

skala
9/10

Fischer sitt egenpatenterte bindingssystem Turnamic ble lansert for fem år siden, i samarbeid med Rossignol. Den nyeste versjonen har posisjonene 0-1-2-3 + 3 med 0 som nøytral posisjon.

Fischer Turnamic er en binding med såkalt step-in-løsning der bindingen vris til siden for innfeste.

Fischer turnamic flex
Fischer turnamic flex

I motsetning til de andre bindingene i testen, må du gå av skien for å bruke flytt-funksjonen. Ved å skyve en liten klaff bakover, åpnes justeringsmuligheten fram eller bak, før du låser bindingen i ønsket posisjon. Denne forhåndsinnstillingen er ikke like intuitiv for alle, så det kan være lurt å gjøre seg kjent med den på forhånd, eller ta en titt på instruksjonsvideoer på nettet, heller enn uti løypa og bli kald eller bli til hinder for forbipasserende.

test av Fischer race pro classic
FINSTEMT: Du må gå av skiene for å justere, men bindingen i seg selv er sikker og god.

Det kan feste seg litt snø som må blåses vekk for at man skal se hvilken posisjon bindingen står i. Men når den er låst i ønsket posisjon, sitter den som støpt. Selve bindingen er lett og kjapp å koble seg til og i nøytral posisjon fungerer den utmerket. Flex-klossen på Turnamic gir en litt raskere retur enn vi opplever med de to andre bindingene. Turnamic har et ekstra trinn fram i forhold til de to andre bindingene, og har flere muligheter for finjusteringer. 

Turnamic Classic Race er en flyttbar binding som er er laget mer etter eliteløpernes behov.

Den framstår som den beste bindingen i vår sammenlignende testrunde, så lenge du ikke er opptatt av å kunne flytte bindingen underveis. Er det viktig for deg, så vil Move eller Prolink være et bedre alternativ. 

VURDERING
Brukervennlig
Mekanismen
Sum
PLUSS

Driftssikker

God flex

MINUS

Skiene må tas av for justering

FLYTTBAR BINDING fra Salomon
FLYTTBAR BINDING: Salomon Prolink Shift in er lett å flytte i riktig posisjon, uten at du trenger å gå av skien. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Salomon Prolink Shift-In Pro

Produsent: Salomon/Atomic (Amer)  

Pris: 699,-

skala
8/10

Mekanismen: Prolink Shift In framstår nesten som to bindinger i en. Du løfter klaffen for å tre inn og feste deg inn i bindingen.

Dernest vrir du med eller mot klokka for hvilket trinn du ønsker å stå i: Nøytral (0)-1-2-3. 

Bindingen kan minne litt om Rottefellas Move Switch- binding, og nettopp det pågår det i skrivende stund forhandlinger om.  

Prolink Shift In er en intuitiv langrennsbinding å feste seg inn i. Den er smidig og lett å flytte til riktig posisjon. Det er fullt mulig å flytte på bindingen mens du er i fart, men det er merkbart tyngre når du står i bindingen enn ved å løfte hælen. Hvis man skal gjøre det i fart, bør man imidlertid være obs på stavføringen – særlig om man ikke er den eneste personen i skiløypa – for justering skjer ved å vri foran på bindingen. Utover det, framstår selve justeringen av bindingen oppleves som smidig og brukervennlig. 

test av Salomon prolink shift pro
test av Salomon prolink shift pro

Flexen på Prolink Shift-in oppleves som litt slark og ustabil sammenlignet med de andre bindingene, med unntak for testløperen som går med Salomon-sko. Her virker binding og skisko helt i symbiose. 

Prolink Shift oppleves alt i alt er en trygg og enkel langrennsbinding som det er lett å få kontroll på, også uten å benytte flytt-funksjonen. 

VURDERING
Brukervennlig
Mekanismen
Sum
PLUSS

Brukervennlig

MINUS

Noe slark med sko fra annet merke

Test av Rottefella Move Race

Rottefella Move har eksistert i lang tid allerede. Rottefellas flyttbare bindingssystem, Move, har vært på markedet i 13 år. Vi fikk prøve Move Race, som er en videreutvikling av Move Switch.

Rottefella Move Race
TEST AV FLYTTBARE BINDINGER: Rottefella Move Race. Foto: Vegard Breie
Rottefella Move Race

Produsent: Rottefella 

Pris: 1899,-

skala
8/10

Det spesielle med Rotttefella Move Race-bindingen er at den åpner for at du kan justere bindingen i fart, altså uten at du trenger å ta av deg skiene. 

Mekanismen i Move Race gir mulighet for to posisjoner: En nøytral og en ved at hele bindingen kan flyttes 30 millimeter bak tyngdepunktet ved hjelp av en spak. Vi flytter fram for mer grep, og bak for bedre glid, og dette er pedagogisk forklart med piler. For å løfte spaken må den vris litt ut mot høyre før du løfter den opp. Det krever litt øvelse før dette sitter i fingrene.

Det har lett for å feste seg litt is i sporet som vi må blåse vekk. 

Bindingen fungerer veldig bra i nøytral posisjon. Den har god stabilitet og gir kontakt med skien. Det er ingen opplevelse av slark eller annet som hindrer kroppsoverføringen underveis.

Ved å flytte bindingen til bakre posisjon, får vi en helt annen flyt, noe som merkes under staking. Når vi flytter bindingen fram, blir merkbar endring i festet, og mer kontroll i frasparket. 

test av rottefella Move race
MÅ IKKE FLYTTES: Rottefella Move er en god langrennsbinding uten å bruke flyttfunksjonen også. Foto: Vegard Breie

Etter sin hensikt fungerer Rottefella Move Race-bindingen bra, men å bruke flytt-funksjonen i fart framstår likevel som litt krevende.

Det er vanskelig å se for seg hvordan det vil være å benytte den mekanismen i konkurranse, annet enn i lengre turrenn hvor man har bedre tid og det kan være hensiktsmessig å justere underveis.

Den er mest gunstig ved lengre turer i slakt terreng enn i utfordrende skogsløyper. Man må være litt forsiktig for å unngå at spaken knekker.

Er du opptatt av å flytte bindingen i fart, er Move Race det beste valget av de bindingene vi har testet.  

Rottefella knuste Amer og Salomon i retten etter patent-strid om flyttbare bindinger.

VURDERING
Brukervennlig
Mekanismen
Sum
PLUSS

Stabil • Gir god skikontakt

MINUS

Fester seg lett is i sporet

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.