Gå trygge fjellskiturer

Skredekspert Kjetil Brattlien forklarer hvordan du kan gjøre fjellskiturene dine 100 prosent skredtrygge.

Sist oppdatert 7. desember 2019 kl 07.00

Stikkordet for trygge turer er planlegging. Og det gjør du hjemmefra. I denne episoden av Fjellskiskolen får du Norges Geotekniske Institutts skredekspert Kjetil Brattliens beste råd til hvordan du ivaretar sikkerheten i fjellet. 

– Turer på fjellski er fantastisk moro og bra for kroppen, og det er som regel helt trygt. Spesielt hvis vi planlegger turen nøye, sier Brattlien.

Fjellskiløping er den gamle formen for tradisjonsrikt friluftsliv i fjellet, det vi alle er vokst opp med. Men vi må vite hvordan vi ferdes på en trygg måte, både på skredfarlige dager og på mindre skredfarlige dager. 

– Selv om du ferdes i fjellet på fjellski er det ikke sånn at du ikke trenger å kunne noe om snøskred eller ikke ha med deg skredutstyr. Du bør alltid ha med deg spade, og du bør alltid ha søkestang. De som ferdes i bratt terreng bør alltid ha skredsøker, men vanlige folk som går i fjellet på ski trenger ikke å kjøpe en skredsøker til mange tusen kroner – med mindre de ønsker å ha det eller tidvis oppsøker bratt terreng, sier Brattlien.

De siste årene har det omkommet flere personer som har vært på tur på fjellski. Ikke fordi de har gått i bratt terreng, men fordi det har vært bratt og farlig terreng over dem. Ved stor skredfare må man tenke over terrenget over seg og holde god avstand til bratte partier.  

Tre-ganger-regelen

Det hjelper ikke at det er helt trygt rundt skituppene dine, hvis det er farlig terreng over deg. En god regel for å beregne trygg avstand fra bratt terreng er at avstanden fra det farlige området bør være tre ganger så lang som høyden på terrenget. Altså: Går du i foten av en skråning som er 100 meter høy, bør avstanden fra skråningen være 300 meter for at du skal være helt trygg fra skred. 

Sjekk skredfaren

På nettsiden snoskred.no finner du både informasjon om skred og ulykker og en karttjeneste som lar deg søke opp området du skal gå i og sjekke helningene i dette området. Dette kan hjelpe deg med å forstå hvor langt potensielle snøskred kan gå, og gjøre det mulig for deg å planlegge rutevalget ditt utenom disse områdene.  

varsom.no kan du undersøke hvor stor skredfaren er der du skal, til enhver tid. Der står det detaljert om hva slags type snølag du vil møte, hvilken side av fjellet (himmelretning) som er mest skredutsatt og typiske tegn du kan se etter for å få et forvarsel om et mulig skred. 

– Hvis du blir tatt av skred, er det kameratene dine som må redde deg ut av det. De fleste som blir gravd ut av et skred innen 15 minutter, overlever, mens de fleste som graves ut etter 30 minutter, omkommer. Du kan ikke regne med at organisert letemannskap vil komme fort nok til å finne deg i live, sier Brattlien. 

Utstyr til kameratredning:

  • Skredspade (av sterkt metall, gjerne sammenleggbar)

  • Søkestang

  • Skredsøker (og sender, til dere som ferdes ved bratt terreng)

Se alle episodene av Fjellskiskolen her.

FJELLSKISKOLEN

Programleder Pål-Trygve Gamme er genuint interessert i fjellski. I Fjellskiskolen deler han av sin erfaring og kunnskap om fjellskitradisjoner og teknikk. Gjennom åtte innslag lærer du om fjellskiutstyr, skiteknikk i høyfjellet, langturer, sikkerhet og skihistorie.  

Publisert 7. desember 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 7. desember 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen