Sikter mot Broad Peak

Kari Dybsjord Røstad har akkurat reist til Himalaya, med plan om å bli den første nordmannen til topps på Broad Peak.

Sist oppdatert 15. juni 2017 kl 08.52
KLAR: Kari Dybsjord Røstad har akkurat satt snuten mot Himalaya og Karakoram. Målet er toppen av Broad Peak.Foto: Privat
KLAR: Kari Dybsjord Røstad har akkurat satt snuten mot Himalaya og Karakoram. Målet er toppen av Broad Peak.Foto: Privat

Onsdag 14. juni satte Kari Dybsjord Røstad seg på flyet. Et eventyr venter. Drømmen er å bestige Broad Peak, verdens tolvte høyeste fjell på 8051 moh., er nærmere enn noen gang. Sammen med et team fra flere andre land – to fra USA, tre fra Kina, to fra Island og èn fra Singapore – skal hun den neste halvannen måneden tilbringe i Karakoram. 
Om hun kommer opp, blir hun ikke bare første nordmann, men også første nordmann 100 år etter førstebestigningen.  

– Det hadde helt klart vært fantastisk gøy, og det er selvfølgelig en ekstra motivasjon til å nå toppen. Jeg er likevel klar over at det på ingen måte er noen garanti for å komme helt til topps. Det er mange dyktige og erfarne fjellklatrere som har forsøkt å nå toppen tidligere, men værforholdene har satt en stopper for alle.

Hun har vært på flere eventyr på ulike kontinenter tidligere. Kilimanjaro i Afrika, Huyana Potosi, Cayambe, Chimborazzo og Aconcagua i Sør-Amerika og Elbrus i Europa. 
– Aconcagua i Argentina er hittil den råeste turen jeg har vært på. Selv om været satt en stopper for å nå toppen, var det en tur med flotte naturopplevelser.

LES OGSÅ: Tormod Granheim ble årets eventyrer
LES OGSÅ: Kitekvinnen Camilla Ringvold

Nå er det altså Broad Peak, eller K3, som står for tur. Kari Dybsjord Røstad har planlagt turen godt. 
– Det siste året har jeg sugd til meg all den informasjonen jeg kan om fjellet, og googlet «Broad Peak, «Karakoram» og andre relevante søkeord opp og ned. Grundig research om tidligere ekspedisjoner, valg man bør ta og hva man bør ha med seg. Jeg har vært i kontakt med ulike ekspedisjonsbyrå og vært i kontakt med klatrere som har vært i området før. Som en del av forberedelsene har jeg trent nesten daglig. Først og fremst løpeturer i Østmarka ved Oslo, men også turer meg tung sekk og styrketrening SatsElixia. I tillegg har jeg handlet mye utstyr – en naturlig konsekvens av en slik tur.

Drømmen om Broad Peak har vært der en stund. I 2007 dro Kari sammen med sin morfar, Ragnar Dybsjord, til Everest basecamp. Denne turen var starten på en lidenskapelig interesse for å bestige høye fjell. Ragnar, som fyller 87 år i år, har vært en stor inspirasjon til å gjennomføre fjellturer til steder folk flest aldri har vært. Ragnar har nemlig vært på Everest basecamp seks ganger – første gang samme året de første nordmennene besteg Mount Everest.
– De fleste jeg kjenner beundrer og gleder seg på mine vegne for eventyret som venter. Men det er ikke mange som forstår hvorfor jeg vill utsette meg for kalkulerte farer som ras, bresprekker og høydesyke. Min morfar derimot er nok en av få som faktisk forstår seg på hva jeg begir meg ut på, da vi deler samme lidenskap, forteller hun. 

LES OGSÅ: Kilimanjaro – slik organiserte de drømmeturen selv
Artikkelen fortsetter under bildet!

Skjermbilde 2017-06-15 kl. 08.16.35
Skjermbilde 2017-06-15 kl. 08.16.35

Mennesker er ikke skapt for å leve i denne høyden, og det er normalt å oppleve symptomer på høydesyke. Hodepine, nedsatt matlyst, svimmelhet, kvalme og søvnproblemer er alle symptomer på høydesyke som kan gjøre turen ekstra utfordrende. I tillegg må man ta hensyn til bresprekker og risiko for ras, og å kle seg godt i ekstreme temperaturer og vindforhold. Slike ekspedisjoner setter store krav til fysisk og mental styrke. Nå føler Kari hun er klar for ekspedisjonen, med alt det innebærer av farer underveis.
– Det er en kalkulert risiko jeg er villig til å ta. Været, med både snø, vind og kulde, blir nok den største utfordringen, og det blir selvfølgelig også en stor fysisk utfordring. Men vill natur, nye fjell og høyderekorder er min indre drivkraft. Følelsen av å stå på toppen av et fjell etter å ha jobbet hardt for å komme dit, er ubeskrivelig.

Hvorfor akkurat Broad Peak?
– Fjellkjeden Karakoram i Himalaya er et av de vakreste områdene jeg kjenner til. Sammenlignet med andre fjellområder i Himalaya er Karakoram relativt «utilgjengelig» og «urørt». De siste årenes tilrettelegging for trekking og climbing, kombinert med økt interesse for sporten, har medført at mange steder i Himalaya er relativt trafikkert. Og at Broad Peak er en fjelltopp som enda ikke er besteget av noen nordmenn før er naturligvis en ekstra trekkraft for å velge nettopp dette fjellet.

Drømmer du om høye fjell? Her er Kari sine forslag til lavbudsjett-turer å starte med:

  • Ca 2000 moh: Rondane er lett tilgjengelig fire timers kjøretur fra Oslo, og det er mange 2000 meters topper man kan bestige på dagsturer hvis man er sprek. Jeg kan spesielt anbefale Rondeslottet og Storronden.

  • Ca 6000 moh: La Paz i Bolivia er et glimrende utgangspunkt for mange 6000 meterstopper. De er lett tilgjengelige og man kan enkelt finne guide i La Paz til en billig penge. Toppene her er snødekte og krever at man går med stegjern og isøks. Det er likevel mulig å gjennomføre uten så mye tidligere fjellerfaring.

  • Ca 7000 moh: Kirgisistan er et ukjent land for folk flest, men har vakker natur og mange høye fjell. Her kan man reise på en real ekspedisjon til et område hvor det ikke er så mange andre og til en relativt lav pris. Dette er ikke toppene du starter med, men med litt erfaring er det en fin mulighet. 

LES OGSÅStok Kangri (6153 moh) – fjellet med snø

BROAD PEAK

Broad Peak, eller Faichan Kangri – opprinnelig kalt K3 – er verdens tolvte høyeste fjell, 8051 moh. Broad Peak ligger i fjellkjeden Karakoram nord i Pakistan, 8 kilometer fra K2. Fjellet er en del av Gasherbrum-gruppen, og Broad Peak fikk navnet sitt på grunn av den langstrakte toppen, som er 1,5 kilometer i utstrekning.

Broad Peak ble første gang besteget av de østerrikske klatrerne Hermann Buhl, Kurt Diemberger, Marcus Schmuck og Fritz Wintersteller 9. juni 1957. Fjellet fikk sin første vinterbestigning 5. mars 2013, av en polsk ekspedisjon. To av de fire klatrerne som nådde toppen, omkom på returen ned fjellet.

Ingen nordmenn har nådd helt til topps på Broad Peak. Blant annet gjorde Stein P. Aasheim et forsøk i -87, og Aleksander Gamme og Petter Nyquist i 2010, men begge ekspedisjonene måtte snu på grunn av forholdene. Høyest kom Eirik Tryti i 1991, som nådde 7800 meter (skaret mellom hoved- og midttoppen), men måtte der snu pga dårlig vær.
Kilde: Wikipedia

Publisert 15. juni 2017 kl 08.52
Sist oppdatert 15. juni 2017 kl 08.52
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue