Høy klasse i Hemsedal

High Camp Harahorn ble først og fremst en helg med fokus på kompetanseheving i fjellheimen.

Sist oppdatert 19. januar 2011 kl 15.11

For først gang ble det arrangert High Camp i Hemsedal. Rammene kan sies å være hakket mer luksuriøse enn tradisjonen fra teltliv i Jotunheimen. Deltakerne bodde og spiste på staselige hotell Harahorn (1100 moh), som ligger rett innenfor Solheisen i Hemsedal, hvor de nøt god mat, drikke og levde som grever i det tradisjonsrike tunet. Men hovedtema for helgen var likevel noe helt annet.

Stadig flere går topptur og behovet for kurs og opplæring øker. Spesielt så tidlig på sesongen.
– For mange er toppturer noe en gjør på våren og etter påsken, men nå er vi i midten av januar. Denne helga har masse folk vært i sving på masse fjell både lørdag og søndag. Det har vært en ganske rikholdig kursprogram begge dager med frikjøringskurs, skredkurs og redningskurs. Det har vært veldig stor skredfare og kursene har vært veldig lett å aktualisere. Snøen drønner og slipper av små påkjenninger, forteller fjellfører og arrangør av High Camp, Jørgen Aamot.

c_18495_12
c_18495_12

I tillegg er det gått ulike turer til Harahorn, Kvitingane og Preisrudtind med kvalifiserte guider. Arne Bjørn Vestavik fra Mysen var med på campen og gikk tur både lørdag og søndag.
– Turen på lørdag opp til Preisrudtind var hard og jeg ble overrasket over hvor god form folk var i, men jeg kom meg opp og hadde fin kjøring ned igjen. Søndag var helt fabelaktig på frikjøringskurs med Jørgen Aamot og Asbjørn Eggebø Næss. Helt ubeskrivelig bra kjøring. Jeg har vært i Alpene og tidligere, men dette er en absolutt topp av skiopplevelser for meg, forteller Arne Bjørn.

Markus Landrø
Markus Landrø

– Vi har opplevd massive vomlyder med drønn i snøen, og virkelig fått erfare at det er ustabilt. Vi har faregrad 3, kanskje en svak firer. Det er ikke noen tydligere måte naturen kan si fra på. Neste trinn er skred. Det har vi unngått ved å kjøre under 35 grader bratt og holdt oss i skogen hvor det er veldig fin snø og mer stabilt, sierskredekspert Markus Landrø som er i gang med et prøveprosjekt om fast skredfarevarsling for Langfjella Øst, som grovt sett omfatter Hallingdal, Hemsedal og Hallingskarvet. I dag brukes den femdelte internasjonale skredfareskalen blant annet i Hemsedal Skisenter og i det nye skredvarselet for Romsdal. Om noen år kan Norge ha en slik skredvarslingstjeneste for store deler av landet. NVE, met.no og NGI med flere har et prosjekt gående med utprøving av metodikk rundt varsling av snøskred på regionalt nivå.

Publisert 19. januar 2011 kl 15.11
Sist oppdatert 19. januar 2011 kl 15.11
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen