/ Løping

Den store fjelløphelga

Tromsø Skyrace, Romsdalseggen, Hardangervidda Marathon, Nordmarkstravern. Denne helga er duket for de store løpsopplevelsene.

Sist oppdatert 5. september 2014 kl 10.39
DE SPREKESTE BLANT OSS: Høsten er fin på fjellet, og flere og flere lar seg friste av lange løpeturer i konkurranseform. Her fra Hardangervidda Marathon. Foto: Agurtxane Concellon
DE SPREKESTE BLANT OSS: Høsten er fin på fjellet, og flere og flere lar seg friste av lange løpeturer i konkurranseform. Her fra Hardangervidda Marathon. Foto: Agurtxane Concellon

Cato Zahl Pedersen (Nesodden IF) og Gaute Grøtta Grav (Trollveggen Thriatlonklubb) er blant de påmeldte i Romsdalseggen, sammen med over 400 andre ivrige løpere. Ettersom været begynner å se bra ut, dukker det stadig flere opp i trimklassen.

– Det er klart at vi merker at det er mange løp om høsten, så det handler om å ha et bra løp og bra premier som trekker folk. I år feirer Rauma kommune 50 år samme dag, så det kommer til å bli en folkefest både på fjellet og kveldstid, forteller løpssjef Solrun Sylte.

Fjorårsvinner Ola Hovdenak (Skåla IL) løp på råsterke 58 minutter og 18 sekunder i fjor, og er den eneste som har løpt Romsdalseggen på under timen. I år stiller han imidlertid til start i Tromsø Skyrace. 

– Det er synd jeg går glipp av Romsdalseggen, men jeg tente på utfordringen på trasè, høydemetre og deltakere i Tromsø, sier Hovdenak.

Som en våre fremste fjelløpere synes han det er moro at det er så bra trøkk blant nordmenn og fjelløp for tiden.  

Les også: Test av 15 terrengløpesko

Les også: Cecilie, skogen og jeg

– Det er artig at nordmenn hevder seg så bra. Det er mange gode og det er mange breddeutøvere. Vi har jo lenge hatt Hornindal Rundt. Tromsø Skyrace blir det første løpet som er litt mer alpint. Løpet ble fulltegnet med en gang, og det er bra glød i dem som arrangerer. Jeg håper på flere slike løp, for det er gode forhold for det i Norge. Jeg håper det kommer mange folk i alle løpene i helgen, sier Hovdenak.  

Det er verdensstjernene Emelie Forsberg og Kilian Jornet som inviterer til Tromsø Skyrace, som blir det første skyracet i Norge noensinne.

– Du har jo gjort det noen ganger. Hvordan er det å stille til start med Kilian ved sin side?

– Han legger lista på nivået, han. Det blir artig å se hvordan det utvikler seg, sier Hovdenak.

«Løpet ble fulltegnet med en gang, og det er bra glød i dem som arrangerer. Jeg håper på flere slike løp, for det er gode forhold for det i Norge.»
Ola Hovdenak, deltaker i helgas Tromsø Skyrace

Løypa i Tromsø Skyrace går fra Fjellheisen og opp Tromsdalstinden, ned i Ramfjorden og opp Hamperokken, før det er tilbake opp Tromsdalstinden en gang til og i mål ved Fjellheisen. Årets løp blir et testløp tilsvarende Lyngen Rando i vinter, og målet er at det skal bli enda større neste år. Det er stor interesse for Tromsø i skyrace-miljøet, godt frontet av Emelie og Kilian som ikke kan tenke seg noe mer naturskjønt enn å løpe i fjellet med havutsikt på alle kanter. Det er høy internasjonal profil på deltakerlista, med deltakere fra USA, Sverige, Finland, Spania, Italia, Belgia, Frankrike, Tsjekkia, Bulgaria og Venezuela. Drømmen er å få Tromsø inn i world cup-en neste år. Det er en teknisk krevende 42-kilometer og totalt 4300 høydemeter som skal tilbakelegges. 

Skjermbilde 2014-09-05 kl. 10.52.32
Skjermbilde 2014-09-05 kl. 10.52.32

LØYPESJEF: Kilian Jornet på plass i Tromsø, og i arbeid med å merke løypa. Foto: Fra Jornets Facebook-side

– Jeg håper deltakerne er flinke i fjellet, det er en teknisk vanskelig løype, sier løypesjef Jornet. 

Les også: Lyngsalpenes superstjerne

Les også: Den fabelaktige Emelie

De to har brukt mye tid på forberedelser de siste dagene. Emelie har dessuten bakt en stor haug med kanelsnurrer, og de to synes det har vært moro å være på den andre siden av arrangementet. 

– Men det er mye arbeid. Jeg er glad for at vi har fått så god hjelp av organisasjoner i Tromsø, sier hun. 

Vertskapet blir selvsagt å se på startstreken.

– Vi har har hatt lange dager med merking av traseen og arbeid med løpet, så jeg er ikke så sliten, sier Kilian, som skal ha en dårlig dag for ikke å stikke av med seieren.

– Jeg er litt sliten siden jeg sprang ultra for fem dager siden, men det blir en bra trening. Jeg håper uansett at det går bra og at vi kan nyte folkets glede, sier Emelie. 

Hardangervidda Marathon (XtremEidfjord) byr på 42.195 meter med annerledes løping. Her er høyfjellstier, elvekrysninger og løping i trange daler i Eidfjord. Deltakerne løper tett på Hardangerjøkulen, Vøringsfossen og Hardangervidda. Det er et beinhardt løp og omskiftelig vær, men påmeldingen er upåklagelig ifølge arrangørene.   

– Vi har økt deltakerantall hvert år. Jeg tipper at omtrent halvparten av årets deltakere har vært med før, forteller medieansvarlig Kai-Otto Melau. 

Arrangørene har lagt til rette for halvmaraton for å få med flere, men det er et beinhardt maraton.

– Det kreves at folk har vært ute før. En ting er løypeprofilen, man vet aldri med været, sier han.

«De fire siste årene har det vært deltakerrekord hvert år».
Audun Wik, informasjonsansvarlig for Nordmarkstravern

I hovedstadens skoger blir det full fres når 1300 løpere setter av gårde i Nordmarkstravern. De skal ta seg fra Stryken, Skar eller Hammeren til Kringsjå ved Sognsvann. Det er 42. gang Nordmarkstravern arrangeres.

Les også om da UTEs Erlend Sande løp Nordmarkstravern med Cecilie Skog.

– I 1991 ble det satt en deltakkerekord med 559 løpere. Deretter var vi nede i 200 deltakere, mens de siste ni årene ar det vært økning hver gang. De fire siste årene har det vært deltakerrekord hvert år, forteller informasjonsansvarlig Audun Wik.   

Skjermbilde 2014-09-05 kl. 08.56.59
Skjermbilde 2014-09-05 kl. 08.56.59

DELTAKERREKORD: Over 1300 deltakere er ventet i Nordmarkstravern i morgen, og du kan fortsatt melde deg på. Foto: Nordmarkstravern 

Halvtravern er også en populær distanse, men den kraftigste økningen i år har vært på klassikeren, den lengste distansen.

– Hvordan forklarer du det?

– Si det, kanskje skyldes det UTE? Vi er i hvert fall veldig fornøyd med at folk tar seg tid til å løpe langt, og tar det som en utfordring.

– Det har vært mye diskusjoner rundt sykling og løping i Oslomarka i sommer. Er det slik at det er et problem med  så høy deltakelse?

– Det lurer vi også på. Det eneste «problemet» vi erfarer er at det er mange stiløpere på en lang strekke på grusvei først. Vi har fellesstart fordi folk liker å løpe sammen med mange andre. Utfordringen er at en del kø på sti er et problem for noen. Vi oppfordrer til å være hensynsfulle og tre til siden når de blir tatt igjen. Vi bruker etablerte stier som vi pleier og rydder hvert år. Vi føler at vi gjør stiene en god tjeneste, sier Wik.   

Publisert 5. september 2014 kl 10.39
Sist oppdatert 5. september 2014 kl 10.39
annonse
Relaterte artikler
annonse
Lokket til seg eliteløperne

Høstløping i Hemsedal

løping i fjellet
Stiløpeturer – turtips

Forslag til fjelløpeturer i Norge

NNormal Kjerag
Testet: NNormal Kjerag

NNormal Kjerag

jotunheimen trail run
Jotunheimen Trail Run

Nytt fjelløp i Jotunheimen

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
Test av Inov8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

Xreid 2013-2023

Når leken er god

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue