Orienteringsløpere gjør ikke annet og langrennsfolket har alltid hatt sine lange løpeturer i skog og fjell når de forbereder seg til neste sesong.
Nå får stadig flere av oss andre sansen for løping på ulendt underlag.
UTE har testet 15 par terrengløpesko for deg som vil løpe i skogen og på fjellet.
Dermed har «trail running», som vi gjerne oversetter til stiløping, blitt en av de sterkeste trendene blant de som lager utstyr til friluftsliv. Skomarkedet flommer nesten over av modeller. Her møtes joggeskogigantene, fjellskospesialistene, nisjemerkene innen orientering og ikke minst helt nye skokonsepter som har kommet med en annen viktig trend, barfotløping eller naturlig løping.
Hva skal du med en trail running-sko, unnskyld stiløpesko, holder ikke de vanlige joggeskoene? Joda, men kjøper du en spesialisert stiløpesko får du et produkt som er lagd for formålet. Sålene er laget for å gi feste på stein, røtter og i gjørme i stedet for asfalt. Mens en vanlig joggesko typisk blir fillete etter noen fjellturer, er disse laget for å tåle det. Overdelen skiller ikke lag med sålen. Du kan også forvente bedre stabilitet og slipper å være redd for å tråkke over når foten treffer skjevt på en stein. Mange vil også klare seg med mindre støtdemping når de løper på variert terrengunderlag.
I denne testen har vi tatt for oss hele 15 modeller. Testarbeidet har gitt en aldri så liten reise gjennom de ulike tilnærmingene. Felles for skoene er at produsentene har anstrengt seg for å få vekta ned. Alle er enige om at lette sko gjør løpeskoene bedre. Vi har også valgt modeller som ikke er vanntette. På sommerføre er det stort sett bedre med sko der vann kommer inn og ut igjen, i stedet for en tett sko som er klam i varmen og fungerer som en bøtte om du plumper uti.
Løpeskomerkene lager sko som ligner ganske mye på deres vanlige sko til asfaltbruk. Men de er forsterket til å tåle et liv blant stein og kvist og har såler med bedre friksjon.
Fra fjellskoverdenen kommer sko som minner om anmarsjsko og lette sko til fotturer. Her er steinrøyser hjemmebane og slitestyrken super, samtidig som de er myke og lette nok til å få den gode løpsfølelsen. Orientering er kanskje ikke noen typisk trendsport, men o-løpernes lette sko med knotter som gir feste i gjørma er en viktig inspirasjonskilde for flere av de raskeste stiskoene.
UTE ba leverandørene sende stiløpesko for trening og mosjonsløp. Testen ble påbegynt høsten 2013 og ble ferdiggjort i Nordmarka i Oslo våren og forsommeren 2014. UTEs tester har forsøkt å hoppe over de verste gjørmehullene, men alle skoene har utallige landinger på røtter, stein og skogbunn i tørr og våt tilstand. Vekten er per sko på kjøkkenvekten, og det kan avvike noe fra det produsentene oppgir. Hældropp (forskjellen mellom sålehøyde foran og bak) er det produsenten selv oppgir og i enkelte tilfeller det vi har funnet i andre tester.
I tillegg har vi altså fokuset på barfotløping eller naturlig løping. De færreste løper helt barføtt, men mange lar seg begeistre av sko med lite støtdemping og en flat såle. Når hælpartiet er minimalt oppbygd, føler mange at det blir lettere å løpe riktig, med kortere steg og landing på forfoten. Lavdroppsko vil i starten gi deg støle legger, men for mange er dette en vei til fornyet løpsglede.
Bruk denne testen til å orientere deg om hva som finnes, så er det opp til deg og din fot hva som er perfekte løpeskoen til dine stiturer.
ADIDAS Adizero XT
Adizero XT er en lett sko som minner om gateløpsskoene til Adidas, men under er den utstyrt med en kraftig gummisåle fra dekkprodusenten Continental. Den sitter tett og godt – i tetteste laget for denne testeren som kunne tenke seg et halvnummer større. Adidas er blant de som har holdt på høyt hældropp i mange av modellene, men her er det nede i 6 millimeter. Her er både løpsfølelsen og dempingen god. Mellomsålen har litt tykkelse og er ikke den letteste å bøye. Det bidrar til at du har litt mindre kontakt med underlaget enn enkelte av de andre skoene i testen. Men Adizero XT gir en myk og smidig landing på stier av alle slag. Grepet er godt. På asfalt fungerer den også fint, men her antar vi at den myke gummien ville bli fort slitt. Så lenge det ikke er alt for sleipt og gjørmete, ville dette være et høyaktuelt valg til et langt terrengløp.
1400 kroner
6 mm dropp
268 gram (str. 42)
+ Lett, bra grep
- Har ikke stabiliteten og kontakten med underlaget slik som de spesialiserte stiskoene
ALTRA The Superior 1.5
Altra er et av de nye merkene som har entret markedet med ideen om naturlig løping, der du ikke skal ha en stor pute under hælen. Hos Altra er sålen helt flat, altså null dropp, og den har en veldig bred lest framme, som skal sikre at foten får bevege seg helt fritt. Når du tråkker ned i denne skoen, er den virkelig svært behagelig og du blir slått av tanken på at alle andre sko er litt trange. Den har markedets bredeste tåboks. Alt er mykt og ettergivende her. Det gjør at du ikke får noen særlig respons, her må du gjøre jobben selv. Altras sko er en allroundmodell som også er beregnet på hardt underlag, men grepet på glatt føre er slett ikke verst, da er det egentlig et større problem at den rause passformen gjør at du kan skli litt rundt inne i skoen. I skogen fungerer det greit, til fjellturene synes vi hele skoen blir i mykeste laget. The Superior 1.5 er ikke superlett og har sine begrensninger i terrenget. Men det er en sko det er lett å få sansen for. Prioriterer du lavt dropp, komfort og frihet for føttene er dette et godt valg til allroundbruk.
1500 kroner
0 dropp
330 gram (str. 43)
www.altrarunning.com
+ Svært komfortabel for føttene
- Mangler noe stabilitet på sti
ASICS Fuji Racer 3
Skoene som er oppkalt etter japanernes nasjonalfjell Fuji ser ut og føles som en konkurransesko for gateløp. Den er lav og lett, med hull i overgangen mellom mellomsåle og overdel for å slippe ut vann og gjør fleksen mykere. En hard plate (Rock Protection Plate) under mellomsålen gjør at du er bedre beskyttet mot stein og kvist enn det kan se ut til på disse lette skoene. Dette er lette sko for å løpe fort med. De sitter tett og godt rundt foten og har en herlig løpsfølelse. Mellomsålen sørger for litt demping, samtidig som den stjeler minst mulig energi fra steget. Det vi derimot er skeptisk til er grepet på glatt underlag. Med Fuji Racer 3 tripper du rundt uten helt å kunne stole på festet når dersom det er sleipt og vått. Søker du en stabil sko til fjellterreng, blir den litt for spinkel. Men skal du først og fremst løpe fort på tørt underlag og i lett terreng er dette en veldig bra sko.
1199 kroner
8 mm dropp
250 gram (str. 42,5)
www.asics.no
+ Lett, med fin løpsfølelse
- Glatt såle, mangler stabilitet
DYNAFIT Feline Superlight
Dynafit har et godt navn blant sprekinger på ski om vinteren, og med tanke på at alle er ute og løper i sommerhalvåret er terrengløpesko et logisk satsningsområde. Feline Superlight er den letteste varianten uten å være superlett. Dynafit sier selv at den er for lange løp. Her er det mange gjennomtenkte detaljer, som beskyttelse til lissene. Den har middels grove knotter som griper bra ned i mykt underlag, samtidig som Vibram-sålen med tre ulike gummityper gir pålitelig feste på stein og røtter. Skoen er myk i lengderetningen, men har litt mer stivhet sideveis. Det er en stabil sko som du kan sette hvor som helst. Dynafit holder på ganske høyt hældropp, 12 millimeter, men har samtidig ganske myk demping i hælen. For denne testeren gjør det at de ikke har den aller råeste løpsfølelsen. Men Dynafit har bygget imponerende mange finesser inn i en lett sko, og disse vil vare lenge i skog og fjellterreng.
1399 kroner
12 mm dropp
309 gram (str. 42)
www.dynafit.com
+ Stabil og med mange fine detaljer
- Ikke den råeste løpsfølelsen
HAGLÖFS Gram Gravel
Haglöfs er eiet av Asics og har tilgang til skoteknologi fra den japanske giganten, blant annet støtdempende Gel i hælen. De skiller seg ut med elegant, ensfarget design. Bare den grønne yttersålen av typen Asics Trabuco skiller seg ut fra det svarte. Ellers er dette en sko av joggeskotypen, med forholdsvis mye mellomsåle. Sålen er myk og bøyelig i lengderetningen og stiv sideveis. Det gir bra stabilitet. De er behagelige på ulike typer underlag og gir myk demping uansett hvor du lander. Det ble litt for mykt og svampaktig etter denne testerens smak, det går ut over presisjonen og stabiliteten på varierende stiunderlag. Sålen har middels grovt mønster og ikke den mykeste gummien. Dermed har du ikke supergrep, men til gjengjeld bra slitestyrke. Løpsfølelsen er ikke den råeste i denne testerens bok, men liker du myk demping i hælen kan du få glede av Gram Gravel.
1400 kroner
10 mm dropp
330 gram (str. 42)
www.haglofs.com
+ Svært behagelig, god demping
- Mangler presisjon og løpsfølelse
HOKA One One Rapa Nui Trail
De lette skoene med de spesielt høye og brede sålene fenger mange, spesielt de som løper mye og langt. Hoka sier selv de har halvannen gang så mye demping som en vanlig løpesko. Skoene er også en del av trenden med naturlig løping, siden den har et lavt dropp, altså liten forskjell mellom sålehøyde foran og bak. De myke sålene gjør asfalt til behagelig gressbunn, hvordan fungerer det blant røtter og kampestein? Vel, med Rapa Nui Trail er du oppe over stien i stedet for nede i den. Det fungerer bra på sin måte, uansett hva du tråkker på, er landingen myk. Men det går litt ut over stabiliteten, og du går glipp av den kontante følelsen av å være tett på underlaget. Men de har en fin løpsfølelse og en sko det er fristende å ta på uansett tur. Sålene gir ok grep, uten å være eksepsjonelle. De fungerer like bra på asfalt og grus som på stien. Som vanlig med Hoka får du mye demping på lav vekt, og dette er skoen du trenger hvis du har lyst på ekstra demping.
1699 kroner
4 mm dropp
301 gram (str. 42 2/3)
www.hokaoneone.com
+ Suveren støtdemping
- Ikke så kontante
ICEBUG Acceleritas 3 *Testens letteste*
Icebug Acceleritas har kommet i enda en ny utgave siden vi mottok testparet høsten 2013, men vi tror testerfaringene fra utgave 3 vil være relevante også for den som vurderer Acceleritas 4. Vinterskoekspertene fra Göteborg har nemlig laget en helt spesiell sko. De er testens desidert letteste, såvidt over 200 gram. På hardt underlag kjenner du hvordan knottene under trykker opp i fotsålene – her er de ikke egnet – men når du kommer ut på sti får du glede av en fenomenal stabilitet sideveis og såler som nærmest tygger seg ned i underlaget. Aller best er de på myk skogbunn, hvor du kan nyte lavt dropp og minimal beskyttelse. Sålen med navnet Rubber 9 Extreme har overbevisende grep på sleipt underlag. Når det kommer stein og røtter kjenner du det godt gjennom sålene, spesielt er det merkbart at det er lite beskyttelse midt under fotbuen. Du føler deg litt barbeint, og det kan gjøre at du blir mer forsiktig med hvor du setter ned foten. Mange vil nok trenge litt tilvenning for å få fullt utbytte. Men er du klar for en ekstrem lettvekter for løping i skogen, er Icebug Acceleritas et godt alternativ.
1199 kroner
4 mm dropp
205 gram (str. 42)
www.icebug.com
+ Superlett, stabil og godt grep
- Gir lite demping og beskyttelse
INOV-8 Talon 212 *BEST I SKOGEN*
Britiske Inov-8 har hentet markedsandeler på terrengløping på grunn av grepet og løpsfølelsen. Det finnes løpere der ute som knapt vurderer andre merker. Talon 212 er en videreutviklet klassiker med lav vekt og lavt hældropp, uten å dra noen av delene til det ekstreme. Den sitter tett og godt på foten og kjennes myk. Inov-8 har en teknoligi som heter Meta Flex, som skal gjøre at sålen bøyes uhindret og naturlig. Slik kjennes det ut. Ute på stien kjenner du underlaget og har kontakt med hver stein og rot som du tråkker på. Samtidig har du nok beskyttelse til at du ikke er redd for å sette ned foten på feil sted. Grepet er i toppklasse, her skal det mye til å finne underlag der du opplever glipptak (selv om vi klarte det til slutt). Også UTE blir overbevist av Inov-8 sine egenskaper, spesielt til raske løpeturer i skogen. Skal du ha en allrounder er andre modeller (og merker) bedre.
1345 kroner
6 mm dropp
257 gram (str. 42)
www.inov-8.com
+ Suveren løpsfølelse og topp grep
- Ikke den mest allsidige
LA SPORTIVA Bushido *BEST PÅ FJELLET*
Klatre- og fjellskoprodusenten La Sportiva har de siste årene markert seg med sko også til topptur på ski og løping i fjellet. På Bushido har de tatt i bruk en avansert måte å sette mellomsåle og overdel sammen på. Skoen er middels myk og behagelig på. Den føles ekstra oppbygget under tåballen. UTE likte disse skoene veldig godt. De er hakket mer fjellorienterte enn en del andre i denne testen, men føles lette og fartsglade også i skogen. Sideveis stabilitet er ypperlig, her er du ikke redd for å tråkke over. Dempingen er ganske fast, men gjør at du kan bruke dem på alle slags underlag. Sålen har myk gummi i midten og hardere ute på sidene. Grepet på stein og røtter er blant de beste i testen. Mønsteret i sålen er ikke laget med tanke på gjørme, så her har de ikke spesialegenskaper. I steinrøyser og på annet underlag høyt til fjells vil du derimot få fullt utbytte av La Sportiva Bushidos allsidige stabilitet.
1319 kroner
6 mm dropp
299 gram (str. 42)
www.lasportiva.com
+ Allsidighet, grep og løpsfølelse
- Blant de tyngre i testen
MAMMUT MTR 141
Sveitsiste Mammut eier fjellstøvelprodusenten Raichle, som har laget sko siden 1909. Nytt av året er en serie med løpesko. MTR 141 ser ut til å være et forsøk på å treffe bredt. Skoen har et hældropp på konservative ni millimeter og føles solid både i overdelen og sålen. Så er den også testens tyngste, med 342 gram. Skoen er behagelig på, men føles litt tung og stiv på stier i skogen. Løpsfølelsen kan ikke måle seg mot de beste. På steinete underlag kommer den mer til sin rett. Sålen har et middels grovt mønster og materialet Gripex gir godt grep, også når det blir litt sleipt. På hardt underlag, blir sålen litt for hard. Som ren løpesko er det vanskelig å anbefale Mammut MTR 141 foran de andre skoene i denne testen. Den føles mer som en lettvektsutgave av anmarsjskoene som mange bruker til daglig og til fjellturer med lett oppakning.
1200 kroner
9 mm dropp
342 gram (str. 42 2/3)
www.mammut.ch
+ Robust og allsidig
- Litt tung og ikke den beste løpsfølelsen
MERRELL Mix Master Move
Merrell er blant merkene som var tidlig ute med sko med lavt hældropp og lite demping, og de bruker fortsatt barfotløping som begrep. Mix Master Move er markedsført som en allroundsko for den som vil vende seg til barfotløping. Den er oppgitt til å ha fire millimeter hældropp. Skoene er veldig behagelige på og sålene bøyer seg helt motstandsløst. Her er du skikkelig nede på underlaget. Samtidig har du litt demping og beskyttelse. Den lave profilen gjør at stabiliteten også er ok. Svakheten til Mix Master Move er grepet på underlaget. Den har verken spesielt klebrig gummi eller noe grovt mønster som gir grep på underlaget. Dermed er den best på forholdsvis tørt føre. Hvis du er ute etter en røff sko til fjellbruk, er dette neppe riktig valg, men Mix Master Move gir en fin «nær underlaget-opplevelse» i lett stiterreng. Disse kan du også bruke på asfalt og grusunderlag, så lenge du kan klare deg uten særlig støtdemping.
1000 kroner
4 mm dropp
225 gram (str. 42)
www.merrell.com
+ Lett med god løpsfølelse
- Ikke toppscore på grep og demping
SAUCONY Peregrino 4
Saucony er en lettvekts terrengsko som minner mye om vanlige løpesko fra samme produsent. Den har en bred og stødig plattform og skårer bra på stabilitet. Du får ikke følelsen av å være nede i stien på samme måte som en del av de andre modellene i testen. Til gjengjeld er du godt beskyttet mot stein og kvister. Den virker robust og godt forsterket, og du får god støtte. Yttersålen med haker av to ulike gummityper gir et greit grep på de fleste underlag, uten å være eksepsjonelt. Med lavt dropp og lav vekt er den godt tilpasset moderne krav til en stiløpesko. Sammenlignet med de andre skoene i testen er Saucony Peregrine 4 ganske stiv, både i lengderetning og når du vrir den. Det kan være noe av grunnen til at den ikke får toppkarakter på løpsfølelse for denne testeren. Men den er utvilsomt er godt valg for de som vil ha en terrengsko som ligner ganske mye på vanlige joggesko, og som dermed kan brukes på alt slags underlag.
1200 kroner
4 mm dropp
267 gram (str. 42,5)
www.saucony.com
+ Lav vekt og solid inntrykk
- Mangler noe grep og kontakt med underlaget
SALOMON Fellraiser
Salomon er spesialister på stiløping og har vært med på å definere sporten, blant annet gjennom sponsing av noen av verdens råeste ultraløpere. Løsningene er gjennomtenkte, for eksempel hurtigsnøringen med tilhørende lissegarasje. Fellraiser føles som en mellomting mellom de helt rendyrkede stiskoene hvor du er helt nede på underlaget og de mer dempede modellene. Salomon sier selv at den er laget for løping på gjørmete underlag, og det vises på mønsteret av lange knotter med god avstand. Overdelen er av netting som ikke gjør noe forsøk på å holde fuktighet ute, men som også slipper den raskt ut igjen. Fellraiser er en bra stiløpesko. Den har forholdsvis myk demping, noe som er komfortabelt, men som også gir mindre følelse av presisjon. Stabiliteten og grepet på vekslende føret er bra. Alt i alt en god og pålitelig terrengløpesko for deg som ønsker litt mer demping enn de mest minimalistiske.
1100 kroner
6 mm dropp
284 gram (str. 42)
www.salomonrunning.com
+ Stabil og godt grep
– Mangler litt presisjon
SALOMON Speedcross 3
Speedcross-serien er en stor suksess for Salomon. Speedcross 3 er svært behagelig og sitter godt rundt foten. Hælen sitter fast, mens det er mer rom foran i skoen. Skoen gir en myk og rullende løpsfølelse. Du er ikke så nede på underlaget som på enkelte andre modeller, men de er stabile og tillitsvekkende. Her kan du lande hvor du vil. De lange knastene graver seg ned i mykt underlag og den myke gummien gir godt feste på stein.
Det er lett å forstå at dette er en populær sko, den er svært komfortabel og du kan gå løs på ethvert underlag uten bekymring. Denne testeren hadde strengt tatt foretrukket litt mindre demping, lavere profil og enda tettere kontakt med stien, men Speedcross 3 kan absolutt anbefales de som vil ha en rendyrket terrengsko med vekt på komfort.
1300 kroner
9 mm dropp
296 gram (str. 42)
www.salomonrunning.com
+ Komfortabel og stabil
– Litt myk og upresis
VIKING Pinnacle
Norske Viking satser hardt på å markere seg på løpeskomarkedet. Pinnacle er deres letteste modell - noen gram tyngre enn de typiske lettvekterne. Et viktig salgsargument er naturgummisålen med navnet UCG. Den har middels grovt mønster i gummi med to ulike hardheter. Når du tråkker ned i Vikingskoen møter du en svært behagelig passform og forholdsvis myk demping. På løpeturen fungerer den fint, men den mangler noe av den råe løpsfølelsen. Denne testeren hadde ønsket seg lavere hældropp og kanskje noen gram lavere vekt. Samtidig føles den stabil og robust, og den vil duge til allsidig bruk i skog og fjell. Eller på asfalt for den saks skyld, der får du glede av den gode støtdempingen.
1199 kroner
6 mm dropp
313 gram (str. 42)
www.vikingfootwear.com
+ Stabil og behagelig med godt grep
- Løpsfølelsen
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.
Har du spørsmål?
Utemagasinet er en komplett kilde til informasjon om friluftsliv. Her kan du lese aktuelle og relevante utstyrstester, temaartikler og kommentarer – og få kunnskap og inspirasjon til egne turer.
Redaksjonen arbeider etter Redaktørplakaten. Holdninger og meninger i reportasjer på utemagasinet er ikke nødvendigvis i tråd med redaksjonens syn.
Utemagasinet har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra utemagasinet.no for bruk annet sted, crawling, skraping, indeksering (for eksempel tekst og datamining) er ikke tillatt uten avtale.
Fri Flyt AS
Postboks 1185 Sentrum
0107 Oslo
Tlf: 21 04 77 45 (8-16 man-fre)
kundeservice@friflyt.no
Vi svarer raskt på mail.
Tlf: 21 95 14 20 (9-10 tirsdag og torsdag)
Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo
Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen
Kommersiell leder: Alexander Hagen