/ Nyheter

Samler Alpenes 4000-metere i ny bok

Tormod Granheim gir ut bok med Alpenes 4000-metere.

Sist oppdatert: 6. oktober 2017 kl 15.10
Tormod Granheim i sluttspurten med boka, sammen med AD Eva Camilla Brandt hos Fri Flyt forlag. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Tormod Granheim i sluttspurten med boka, sammen med AD Eva Camilla Brandt hos Fri Flyt forlag. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 3 minutter

Fjorårsvinner Tormod Granheim er nå i sluttspurten med boka om 4000-metere i Alpene. 

– Boka er til inspirasjon for alle som er glad i høye fjell og med praktisk informasjon til de som er nysgjerrige på Alpenes 4000-metere. Boka er også min takk til alle som har vært med meg på alle disse turene, sier Tormod Granheim. 

I fjor var det han som mottok hedersprisen Årets Eventyrer for sitt fireårige prosjekt med å nå toppen av alle fjell over 4000 meter i Alpene, i alt 82 fjell, der rundt 50 topper har primærfaktor på under 100. Det betyr at de resterende 32 fjellene står som ekstremt krevende, og prosjektet tok han fire år å gjennomføre.  

– Den første samlingen av 4000-metere ble gjort i 1911 av østerrikeren Karl Blodig, han klatret 67 av disse fjellene. Jeg synes det er litt morsomt at dette ble gjort samme år som Roald Amundsen, det setter det hele litt i kontekst. For min del visste jeg at de kunne være innen rekkevidde, men det var likevel å gå inn i det ukjente, sier Granheim.  

LES OGSÅ: Tormod Granheim er årets eventyrer

Granheim anslår at en fjerdedel av 4000-meterne overlapper noenlunde med norske 2000-metere som ikke er teknisk vanskelige i seg selv. Men kompetanse innen breferdsel er en fordel. Hindrene er i form av værforhold og enorme isbreer som er 2-3 mil lange og 1000 meter tykke. 

– I Norge sier vi at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, men så enkelt er det ikke i Alpene. Klær beskytter deg ikke mot steinsprang, du må gjøre en rekke gode vurderinger, ellers kan det fort være game over, sier Granheim. 

– Nordmenn har et veldig ydmykt forhold til fjell, noe som til dels skyldes janteloven og til dels fjellvettreglene. Det er sunt å være ydmyk med tanke på sine egne forutsetninger, men så lenge du vet hva du holder på med, trenger man ikke alltid å ha en kilometers margin. Jeg har vært så heldig å få være på tur med venner som har mer kompetanse meg, som jeg kan lærer av, og hvor jeg har spurt om lov til å få lede om jeg har kommet til et vanskelig punkt. Da setter man seg i veien for læring, som jeg kan reflektere videre over og forhåpentligvis også kunne lære bort til andre igjen, sier han. 

Selv kom han til Alpene vinteren 1998-99, og bor i Chamonix store deler av året som lidenskapelig skialpinist. Han tror mange nordmenn vil finne stor glede i det samme som han, og nevner de lange fjelltradisjonene, det velutviklete turistapparatet med jernbanelinjer, flyplasser, turisthytter, god mat og masse fjellkompetanse. 

Og ja, han har ett fjell som ruver høyere enn alle andre. 

– Det er Mont Blanc som er mitt fjell. Det er fordi det er så stort. Det er så mange muligheter der, så mange ruter og forlokkende skilinjer og fortsatt er det noe å utforske og gjøre. Jeg har et spesielt blikk for det, sier han. 

Alle som stemmer på Årets Eventyrer er med i trekningen om bok.

LES OGSÅ: Fri Flyt sine nyheter og tips om Alpene

Publisert 6. oktober 2017 kl 15.10
Sist oppdatert 6. oktober 2017 kl 15.10

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen