/ Nyheter

Disse kan bli rookie 2018

Her er nykommerne.

Sist oppdatert 15. august 2018 kl 13.34
1. Emil Offerdal Johansen 2. Jan Bang Henningsen 3. Håkon Vang Aas 4. Karen Malena Kyllesø 5. William Byholt
1. Emil Offerdal Johansen 2. Jan Bang Henningsen 3. Håkon Vang Aas 4. Karen Malena Kyllesø 5. William Byholt

ÅRETS ROOKIE

Årets rookie er kandidater som er unge og ukjente for de fleste, men som likevel evner å inspirere og spre turglede. Vinneren av prisen vil får reisegavekort på 20.000 kroner til en valgfri Hvitserk-tur og utstyrsgavekort fra Alfa, Devold, Helsport og Åsnes. Disse kandidatene kan ikke stemmes på, men utnevnes av Årets Eventyrer-juryen.

Emil Offerdal Johansen: Emil er 15 år, akkurat konfirmert og har allerede holdt på lenge med jakt, fiske og friluftsliv. 3. juli i år gikk startskuddet for hans første store eventyr: Å gå alene en måned over Sognefjellet, videre inn mot Sognefjorden og ende opp i Offerdalen hvor slekten hans kommer fra. Han har planlagt turen selv siden i vinter, og den store utfordringen var ikke antall kilometer – men det å være alene over så lang tid. Konfirmasjonspengene har han brukt opp på utstyr til turen. Det varme været, og mangel på vann i fjellet bød på utfordringer underveis i form av dehydrering og at turkameraten hans, en Huskey, ikke fikk kjølt seg ned i varmen. Nå drømmer han videre om ekspedisjoner til både Canada og Alaska, men først og fremst skal han oppdage mer av Norge.

• Jan Bang Henningsen: Jan jobber som mekaniker i Hennig-Olsen Is utenfor Kristiansand. Har flere øyesykdommer som medfører at han vil bli blind. Inspirert av blant annet Astrid Furholt til å gå for drømmene sine er han nå i ferd med å gjennomføre sin store drøm: Gå Norge på langs, 250 mil fra Nordkapp til Kristiansand, for å se landet før det er for sent. Han startet på Nordkapp i mai og har selskap av ulike turkamerater det meste av veien. Kolleger hjemme i Kristiansand holder på å samle inn skritt, som igjen utløser et pengebeløp til Blindeforbundets prosjekt iCare. Den siste etappen skal han gå sammen med sin søster, og de er ventet med ankomst i Kristiansand i slutten av august hvor det vil bli en stor folkefest. Inspirerende!

Håkon Vang Aas: Håkon vokste opp med Trollheimen som lekegrind, og gikk Norge på tvers som 16-åring med en kamerat. To år senere gikk de sammen Nordland på langs. Det nyeste eventyret gikk ut på å overvintre i en selvbygget gamme øst for Store Slavesjø i Canada, fra august 2017 ut mars 2018 med et par venner. Seks av ukene var han helt alene i ødemarken. Vedhogst, jakt og fiske var avgjørende for å skaffe nok mat og varme for vinteren. De var temmelig isolerte, men med villrein, ulv og moskus som nærmeste naboer ble det aldri ensomt. De siste tre ukene brukte de på å gå på ski tilbake til Hoarfrost River – hvor gjensynsgleden med andre mennesker var stor! Vurderte han å avslutte eventyret da han ble igjen alene? Nei, det var jo masse mat igjen, og selve vinteren var jo det han hadde gledet seg til å mestre.

• Karen Malena Kyllesø: Karen har blitt tatt med ut i naturen og på jakt siden hun var spedbarn. Hun skjøt sin første hjort i Danmark som 12-13-åring og er en sterk langrennsløper. I vår ble hun den yngste jenta som har krysset Grønland, hun fylte 15 år i løpet av turen. Som 14-åring bestemte hun seg for å krysse Grønland, og det sto ikke på pågangsmot. Hun ordnet seg fri fra skolen, som ikke er helt problemfritt, fikk utsatt konfirmasjonen som hun ikke rakk, jobbet hardt med å skaffe sponsorer selv og måtte svi av konfirmasjonspengene forskuddsvis for å finansiere turen. Denne jenta kommer vi til å se mer av!

William Byholt: William fullførte akkurat solobestigning av de to høyeste fjellene i Papa New-Guinea. Han har de siste månedene holdt på med en 6000 km trans-indonesisk ekspedisjon på motorsykkel fra Java til Papua New-Guinea. Hovedmålet med ekspedisjonen er å gjennomføre de indonesiske «seven summits, som første europeer. Strenge nasjonalpark-reguleringer har gitt han utfordringer underveis med tanke på solobestigninger av fjellene, men han har nå besteget fem av seks topper solo. William opplevde ti meter høy lavasprut mens han sto på toppen av Mt. Semeru, lettere forgiftning på vei ned fra Mt. Kerinici på grunn av mengden svoveldioksid, og padling alene i flere dager gjennom jungelen. Nå gjenstår det syvende fjellet, Carstensz Pyramid – og jobben med å skaffe finansiering er i gang.

Skjermbilde 2018-08-16 kl. 09.24.52
Skjermbilde 2018-08-16 kl. 09.24.52
Publisert 15. august 2018 kl 13.34
Sist oppdatert 15. august 2018 kl 13.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen