/ Nyheter

Astrid Furholt ble årets eventyrer 2018

Prisen ble utdelt under Fjellfilmfestivalen på Gjendesheim,

Sist oppdatert: 10. september 2018 kl 15.59
2018-VINNER: Astrid Furholt forteller sin versjon om den krevende turen over polisen. Foto: Liv Holm
2018-VINNER: Astrid Furholt forteller sin versjon om den krevende turen over polisen. Foto: Liv Holm
Lesetid: 1 minutter

Amundsen-ruta til Sydpolen anses som nærmest umulig å få til i vår tid.

Ingen har kommet så langt som Astrid Furholt.

Under Fjellfilmfestivalen på Gjendesheim i helgen mottok hun hedersprisen Årets Eventyrer 2018.   

– Det er litt uvirkelig for meg, for det var så mange sterke kandidater. Tusen takk til alle som har stemt på meg, sa Astrid Furholt, foran et fullsatt sirkustelt under Fjellfilmfestivalen på Gjendesheim. 

JURYENS ORD

Hennes intense og enorme vilje til å gjennomføre sin drøm er utrolig. Fire år med total forsakelse og utallige skjær i sjøen gjør at denne turen ligner med på Roald Amundsens ferd enn man kunne tro. Det samme var å sette av tid til å finne, dokumentere og forklare Bettytoppen. Ti norske ekspedisjoner har vært i det området siden Amundsen forlot varden sin i 1912. Bare Astrid har funnet den og klart å forklare hvilken topp det var, hva som gjemte seg inni og hvorfor andre har tatt feil. Selve turen ble ingen dans på roser, forsinkelser, utflygningsproblemer og kraftig uvær gjorde at de lå langt bak skjemaet. Å se drømmen om hele Amundsens rute smuldre hen må ha vært forferdelig. Men beslutning og timing om å snu akkurat tidsnok til å nå polpunktet i tide er sterk. 

Innspurten hennes til polpunktet var episk spennende, men det er hennes historie og verdigrunnlaget rundt vi tror vil bli husket. Juryen også har festet seg ved et at her er det ei – som har brukt tid, gått gradene, tatt turene, trent, spurt og mast seg til kunnskap og som har båret turen egenhendig. Vi er helt klar over at Jan Sverre Sivertsen var med og skal ha sin anerkjennelse for det. Men denne turen er og blir Astrid Furholt sin. Hun har klart å få til, planlagt og gjennomført en tur som er en av de største, umuligste og teknisk vanskeligste man kan gjøre i Antarktis. Hun nådde aldri helt sitt dristige og skyhøge mål, men hun ‘brought it home’ som er det som betegner de store polfarerne gjennom tidene.  

Årets Rookie-pris gikk til Håkon Vang Aas (24), etter at han overvintret i Yukon i en selvbygd gamme.. Han var også til stede for å ta imot prisen.

– Det er stas at det blir langt merke til og at noen setter pris på det, for jeg har ikke hørt om så mange som har vært så lenge sjølforsynt, sier Vang Aas til utemagasinet.no Årets Rookie 2018 fikk et reisegavekort verdt 20.000,- fra Hvitserk, og gavekort på friluftsutstyr fra Alfa, Åsnes og Helsport.  

LES OGSÅ: Astrids Sydpol

Publisert 10. september 2018 kl 15.59
Sist oppdatert 10. september 2018 kl 15.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen